Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mają kase gdzie indziej W sierpniu 2021 roku opublikowany został raport autorstwa brytyjskiego think tanku Overseas Development Institute (ODI). Dotyczył on sytuacji ekonomicznej w afgańskiej prowincji Nimroz. "5,1 miliarda dolarów, które talibowie zyskali dzięki produkcji narkotyków, stanowi zaledwie ułamek kwoty… 40,9 miliarda dolarów, które zarobili na opodatkowaniu handlu dobrami i ściąganiu opłat za tranzyt paliwa" 

8 minut temu, hubertuss napisał:

krzewić islam na świecie.

w sumie to arabia saudyjska krzewi islam za petrodolary to i talibowie mogą . W czechach miała  powstać kopalnia litu i jakoś temat ucichł 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Hubertus - Kiedyś ktoś tu pytał poco tam trwa wojna i pisałem wówczas: metale ziem rzadkich. Miedź a za nim srebro, lit, a nawet samo żelazo. Chiny i Turcja bardzo chętnie to kupią a nawet wydobędą pod warunkiem, że się z Talibami dogadają a póki co lotnisko działa pod kuratelą USA pomimo, że mogło spaść już kilka samolotów... Sami Talibowie są zadowoleni, że dowodzą analfabetami ale będą potrzebowali ułożyć się z kimś w sprawie techniki i technologii wydobycia na masową skalę a nikt nie wyśle swoich ludzi gdy mogą stać się zakładnikami. Nikt nie sprzeda sprzętu przy embargu. Talibowie są póki co mało Talibscy i to jest dziwne a nawet niepokojące.

jarecki napisał:

w sumie to arabia saudyjska krzewi islam za petrodolary to i talibowie mogą . W czechach miała  powstać kopalnia litu i jakoś temat ucichł

Wydobycie Litu w Afganistanie będzie polegało na przesiewaniu jałowej ziemi. W Czechach trzebaby rozpirzyć sporo kraju.

Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Oj bardzo drogo , rozumiem że pod truskawkę bo jak byś o zbożu myślał to kiedy to odbić . Ilu pracowników najmujesz ? w przyszłym roku pewnie 20 zł za godzinę będzie to i dla tego ludzie narzekają na Pis bo praca droga , ja przy tytoniu nie najmuje bo nic by mi nie zostało , tytoń nie opłacalny i co mam iść na ulicę jak Kołodziejczyk , niech idzie do roboty jak każdy a nie blokuje szosy zwykłym ludziom .

Z Lubelskiego jesteś?

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Powiat krasnicki 

Tak myślałem że gdzieś tam jak o tytoniu napisałeś. U nas też kiedyś ludzie mieli lata temu,powiat zmc

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.08.2021 o 07:53, racyl napisał:

to już w jednej odpowiedzi nie umiesz napisać tylko jak analfabeta musisz ciąć i wklejać czyjeś posty 😂

pokaż  mi czyje ?? 

etat ? 😂 w czeskiej kopalni 😂.

jsw czeskiej to bym trzepał kasę  od 9 do 15k 

Może te bachory będą miały więcej rozumu od ciebie i zrozumieją że jak towar (nawóz) drożeje o 1tys na tonie w przeciągu 4-5 miesięcy to rolnik/sadownik odczuje mocno po kieszeni 😂

kupiłem npk 6 po 1900  była rok temu 1580  coś na i nie pamiętam nazwy o 100 zł tajnej od poli 6  gdzie ten tyś znalazłeś  kupiłem już 20 ton N po 1440  z rabatami gdzie te ceny 

z pisowskich idiotów zawsze jest pośmiewisko począwszy od nie poparcia tuska i dostania po d*pie 27:1, spór o puszczę, izbę dyscyplinarną a teraz o koncesję dla tvn. tym większy jest jeszcze śmiech z idiotów co pis popierają

a znasz kogoś mądrego tam ??   ja widzę jedno mamy tylko pis i anty pis i długo długo nic i konfederacja 

8 godzin temu, DTaras napisał:

Wydobycie Litu w Afganistanie będzie polegało na przesiewaniu jałowej ziemi. W Czechach trzebaby rozpirzyć sporo kraju.

tak ? zobacz gdzie prawdziwi ekolodzy chcą wydobywać chcą rozjechać Grenlandie 

Bill Gates i Jeff Bezos chcą zmienić zieloną Grenlandię w wielką kopalnię

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, jacus napisał:

tez sie z tym bawilem, nabijanie na druty do szuszarni to byl dobry biznes, pare lat tak zarabialem. potem wszysyc wedzarnie rozwalili, 

Dokładnie robię tak samo z tym że wieszam w wiacie suszonej powietrzem , tytoń Berlej nie Virginia .

Biznes jest taki sobie , uprawa bardzo pracochłonna dla małych gospodarstw na słabych ziemiach . Kiedyś tytoń był dotowany ale UE zabroniła dopłat , w tej chwili za suszone liście firmy płacą zależnie od odmiany od 6 zł do 14 zł za kg .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No i bardzo dobrze ze zabroniła trucia ludzi. 

A do truskawek bierzesz i ja nie mam nic przeciwko bo zbiory to mordęka , praca przy tytoniu jest jeszcze cięższa i jeszcze do tego to towar akcyzowy , nie mogę wyprodukować go ani za mało ani za dużo 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

A do truskawek bierzesz i ja nie mam nic przeciwko bo zbiory to mordęka , praca przy tytoniu jest jeszcze cięższa i jeszcze do tego to towar akcyzowy , nie mogę wyprodukować go ani za mało ani za dużo 

A może nie być tych dopłat do truskawek, kto ma uprawiać to i tak będzie uprawiał. 

Tytoniu wgl powinni zakazać, a dopłaty do produkcji trucizny to już kompletna patologia. 

52 minuty temu, jarecki napisał:

czyli co ,, precz z pestycydami ''

W wielu aspektach uprawy truskawki i tak już wycofano opryski i trzeba szukać biologicznych zamiennikow, które są mniej lub bardziej skuteczne. U siebie i tak już tradycyjne opryski daje tylko na kwiat a potem dopiero po zbiorach, w czasie dojrzewania i zbiorów w tym roku stosowałem tylko środki biologiczne i powiem ze fajnie to wyszło, ale ten rok był prawie bez opadów w trakcie zbiorów, co miało wpływ na rozwój chorób grzybowych. 

Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

To tylko u nas durnie wszystko zamykają 

w czechach zostala ostatnia wegla kamiennego.. 

w polsce wegla wystarczy jeszcze na 20 -30 lat i to w niewielu kopalniach. 

czemu wy tam wpolsce wschodniej palicie ruskim weglem albo drzewem a nie polskim ??

mialem w piecu palic owsem ale on po 60 a ekogroszek jaret w dostawa do domu wyszedl 550 zl tona wiec sie nie oplaci,..  nawet wydobycie po tej cenie sie nie oplaci

Opublikowano
14 godzin temu, jacus napisał:

to czesi nie zamkneli jeszcze wszystkich kopalni ??

nie, jak u cia z węglem ? u nas nie można dostać trzeba stać 2 dni wegiel jakiś towarem deficytowym się stał zapasy poszły o co kaman ?? 

3 godziny temu, jacus napisał:

w czechach zostala ostatnia wegla kamiennego.. 

tylko tam kopalnia jest potężna jak u nas 10  i bardzo dobre usytułowane w polach nie jak u nas w miastach albo wielkich wsiach chyba wiesz co to znaczy ? 

10 godzin temu, DTaras napisał:

Na Grenlandii, przyjacielu, kopalnie napieprzają skały już z pięćdziesiąt lat...

chyba nie jesteś w temacie czy niemieli zamknąć wszystkiego co się wydobywa ? nawet ropy ?

wydobywało ale nie gdzie była natura 

4 godziny temu, jarecki napisał:

aj................       Byś się zdziwił .

dobrze ze tego u was nie piją trzeba czytać etykiety co do czego ? 

Opublikowano

Zdjęcie

tak to mniej więcej wygląda

eksperci od bezpieczeństwa międzynarodowego, od służb specjalnych, polscy i zagraniczni pokazują jak sytuacja wygląda; co dziennie lądują w mińsku samoloty z iraku i syrii pełne migrantów, sprowadzane przez mafie przemytnicze i łukaszenkę po 10 tys. $ od łebka i są przerzucani na granicę z polską, służby specjalne białorusi kręcą filmy o "biednych uchodźcach" w celach propagandowych; litwa buduje płot na granicy z białorusią; nawet przywódcy francji, niemiec, szwecji , czy przedstawiciele eu mówią o ataku łukaszenki na całą eu i o potrzebie uszczelniania granic

a tym czasem ekipa tuska wspierana przez tvn

jedzie na granicę z garnkiem zupy i z konserwami z wieprzowiną :D dla "biednych uchodźców" i krzyczy żeby wszystkich przyjmować, jak leci; kilka dni temu media antypisu pisały, że łukaszenka przerzuca migrantów ze wschodu, żeby zemścić się na eu za sankcje a dzisiaj piszą, że to biedni uchodźcy nad którymi znęca się polski rząd

"Wystarczyły obrazki z upadku i panicznej ewakuacji Kabulu, budzące grozę, ale i odruchy solidarności, aby ktoś dostrzegł w tym szansę napiętnowania rządu, który ośmiela się pilnować własnej granicy. Mamy apele o jej otwarcie przed Afgańczykami nie tylko czołowych polityków opozycji, ale i znanego wrażliwca Leszka Balcerowicza. Tłumek posłów pomknął na granicę z pomocą, oczywiście wraz z kamerami sympatyzujących z nimi telewizji." pz

i tak jest za każdym razem, podli ludzie działający (również na arenie międzynarodowej) na szkodę własnemu państwu w celu osiągnięcia osobistych korzyści

jest hipoteza, że tusk i jego zwierzchnicy wiedzą, że nie wygrają już nigdy wyborów i ich jedynym celem jest wywoływanie w polsce chaosu w celu osłabienia polski, gdyż jak wiadomo taki kraj jest łatwym przeciwnikiem politycznym i ekonomicznym

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v