Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
jarecki napisał:

trzeba mieć dobry towar to ludzie wrócą i na targowiska , sprzedaż bezposrednia  pod siedlacami rolnicy sprzedają jabłka i gruszki w bramach sadu tylko co z tego jak liczą jak za lux towar a jabłka tylko na przemysł się nadają wiec powtórze kolejny raz nich chłopki naucza się szanować klienta to ten wruci ., mało tego jak jest na targowisku nowy klient jakiś przyjezdny to potrafią najgorszy towar mu zapakować a lepszy dla stałych klientów 

Widzę, że jeden aspekt z nauki handlowania już Ci świta... Zasięg, ilość dodaj do jakości. Produkując surowiec musisz go pompować w konkretnych ilościach - chciałoby się powiedzieć.

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

jakie to masz wielkie ceny zbóż ?😂 każdy kto trzymał do nowego roku to spokojnie sprzedawał po tych cenach 😂 gdzie tu jest ta drożyzna na skupach ? 😂

jak ktoś tylko robi zakupy w spożywczaku to pewnie że nie widzi jak ceny materiałów budowlanych co nowa dostawa to i nowa cena 😂

zobacz sobie ile zwykła blacha trapezowa, suporex kosztuje. ponoć 100zł/m2 ułożenia płytek już wołają

to jest ta normalność ?

To się nazywa hossa , i dopóki Pis rządzi tak będzie , ceny i stawki są kosmiczne . Osobiście ja dużo lepiej się czuję jak jest stagnacja , zarabiam mało i mniej wydaję a teraz też zarabiam mało a wydaję więcej , czekam w ciemno , sklepy budowlane omijam z daleka a ludzie z kasą kupują i remontują na potęgę , możesz to wytłumaczyć , skąd taka panika i zakupy na potęgę , mieszkania , działki , maszyny rolnicze , żywność .

Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

To się nazywa hossa , i dopóki Pis rządzi tak będzie , ceny i stawki są kosmiczne . Osobiście ja dużo lepiej się czuję jak jest stagnacja , zarabiam mało i mniej wydaję a teraz też zarabiam mało a wydaję więcej , czekam w ciemno , sklepy budowlane omijam z daleka a ludzie z kasą kupują i remontują na potęgę , możesz to wytłumaczyć , skąd taka panika i zakupy na potęgę , mieszkania , działki , maszyny rolnicze , żywność .

Bo zgromadzony przez bogatych pieniądz traci na wartości i gdzieś trzeba go ulokować, a nieruchomości są jedną z pewniejszych inwestycji. Sam teraz kupuje ziemię i lokuje kasę jak się da, zostawiam tylko tyle żeby dojechać do następnego sezonu. 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo zgromadzony przez bogatych pieniądz traci na wartości i gdzieś trzeba go ulokować, a nieruchomości są jedną z pewniejszych inwestycji. Sam teraz kupuje ziemię i lokuje kasę jak się da, zostawiam tylko tyle żeby dojechać do następnego sezonu. 

Praca na na roli jest nie opłacalna i mało atrakcyjna ale dobrze robisz kupując , podaj cenę za ha jak to nie tajemnica .

Opublikowano

przy oprocentowaniu 0,00000000000000001 % a infalcji powyzej 5 % a na materialach budowlanych ponad 30 %, kazdy dzien bez inwestycji w srodki trwale to strata..

krakow i okolice buduja na potege-blok kolo bloku,dom przy domu, przeszedlem sie w niedziele po nowo budowanym osiedlu, jedni juz sie wprowadzaja drudzy wykanczaja, co najwyzej co 10 auto na parkingu z krakowska rejestracja, reszta polska blisko-wschodnia- kieleckie,podkarpacie, wschod malopolski.

43 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

starsi czyli ci co maja kase pamietaja przelom schylkowego gierka i jaruzelskiego-galopujaca inflacja, brak wszystkiego w sklepach, pieniadzami mozna bylo sobie sciany tapetowac a monety sluzyly jako podkladki pod gwozdzie.......

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Mariusz2903 napisał:

hossa ? 😂 ludzie kasy nie chcą trzymać na oszczędnościach bo się nie opłaca, pieniądz na wartości traci przez inflację,  ludzie czym prędzej biorą kredyty byle zacząć budowę. kupić ziemię czy co innego. to długo tak nie potrwa.

no właśnie ludzie z kasą to zawsze dali i dadzą soobie radę a takim którym trzeba pomóc czy to niskim kredytem to jest im dużo ciężej przez inflację i sztuczne pompowanie pensji

gdzie te mieszkania + ? 😂

jakie to jest k**wa rządzenie jak sztucznie każe sie pracodawcy płacić więcej pracownikom 😂 wyciąganie kasy od ludzi pracujących żeby rozdać totalnym leniom

tak jak myślałem nic nie robisz, nic nowego nie kupujesz i wydaje ci się że jest super

Edytowane przez racyl
Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

hossa ? 😂 ludzie kasy nie chcą trzymać na oszczędnościach bo się nie opłaca, pieniądz na wartości traci przez inflację,  ludzie czym prędzej biorą kredyty byle zacząć budowę. kupić ziemię czy co innego. to długo tak nie potrwa.

no właśnie ludzie z kasą to zawsze dali i dadzą soobie radę a takim którym trzeba pomóc czy to niskim kredytem to jest im dużo ciężej przez inflację i sztuczne pompowanie pensji

jakie to jest k**wa rządzenie jak sztucznie każe sie pracodawcy płacić więcej pracownikom 😂 wyciąganie kasy od ludzi pracujących żeby rozdać totalnym leniom

Na inflację najlepszy jest Balcerowicz lub rząd jemu podobny czyli PO , schłodzą raz dwa i po problemie ,ludzie będą pieniędzy nie mieli a towaru pełno .

Opublikowano
57 minut temu, Mariusz2903 napisał:

weź zdradź sekret bo też tak chcę 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

pewnie na rodzinie Obajtków się wzoruje 😂

7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Na inflację najlepszy jest Balcerowicz lub rząd jemu podobny czyli PO , schłodzą raz dwa i po problemie ,ludzie będą pieniędzy nie mieli a towaru pełno .

to co towaru teraz nie będziesz miał 😂 będą mieli pracę to i będą kupować, tylko pytanie jak długo pracodawcy to wytrzymają.

stać cię wynająć do położenia płytek po 100zł/m2 ?

nie czujesz że za te same pieniądze coraz mniej możesz kupić

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Praca na na roli jest nie opłacalna i mało atrakcyjna ale dobrze robisz kupując , podaj cenę za ha jak to nie tajemnica .

70 000 za ha, ale to przy samym gospodarstwie, przez miedzę, przy samej studni głębinowej ;) Idealnie pod truskawki i warzywa ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

znalem takiego mietka ktorego dieta skladala sie z 10 piw dziennie i 40 szlugow ukrainskich albo skrecanych,do tego zupa na 3 dni ugotowana i 60 nie dozyl...mariusz idziesz jego sladem ??

tvp-info oglosila koniec sojuszu z usa, koniec wiary w wielkiego brata- kto o tym kiedys mowli?? radek sikorski byly bojownik z afganistanu zreszta..

usa juz naszym przyjacielem nie jest.........

pis-land sie konczy -prezesa nie zamkneli 13 grudnia roku pamietnego wiec jest szansa ze jak gierka go internuja za pare lat.

truskawki ?? za pare lat to chyba kaktusy  na teqille, nawet studnia nie pomoze  przy 45 stopniach, ciekawe tez na ile lat wystarczy wod glebinowych-w usa czy ameryce poludniowej juz sie koncza.......

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

truskawki ?? za pare lat to chyba kaktusy  na teqille, nawet studnia nie pomoze  przy 45 stopniach, ciekawe tez na ile lat wystarczy wod glebinowych-w usa czy ameryce poludniowej juz sie koncza.......

Oj się mogę i na kaktusy przebranżowić jak będą opłacalne xD 

Opublikowano

Ja to planuje otworzyć muzeum jarka kaczyńskiego, wielkiego stratega 😂

Opublikowano
15 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

70 000 za ha, ale to przy samym gospodarstwie, przez miedzę, przy samej studni głębinowej ;) Idealnie pod truskawki i warzywa ;) 

Oj bardzo drogo , rozumiem że pod truskawkę bo jak byś o zbożu myślał to kiedy to odbić . Ilu pracowników najmujesz ? w przyszłym roku pewnie 20 zł za godzinę będzie to i dla tego ludzie narzekają na Pis bo praca droga , ja przy tytoniu nie najmuje bo nic by mi nie zostało , tytoń nie opłacalny i co mam iść na ulicę jak Kołodziejczyk , niech idzie do roboty jak każdy a nie blokuje szosy zwykłym ludziom .

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Oj bardzo drogo , rozumiem że pod truskawkę bo jak byś o zbożu myślał to kiedy to odbić . Ilu pracowników najmujesz ? w przyszłym roku pewnie 20 zł za godzinę będzie to i dla tego ludzie narzekają na Pis bo praca droga

Zależy jak robi, jeden zarobi 10zł/h a inny 30zł/h, przy zbiorze praca na akord ;) Tu PiSowskie powiedzonko "Czy się stoi czy się leży 500+ się należy" nie ma bytu, trzeba robić żeby zarobić.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v