Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

taa , na dopłatach to korzystają produceni maszyn , oczywiscie w całej europie nie tylko polski rolnik inwestuje dopłaty , kiedyś znajomy liczył to 10 gr z kazdego litra mleka drożej  pokryło by wpływy z dopłat   a konsument tego by i tak nie odczuł ,  możę w Twoim przypadku jak zbierasz truskawki z ha . za 3 tys zł to te dopłaty mają znaczenie bo podwajają dochód 😁

Opublikowano

Zachodnie kraje odchodzą z dużych gospodarstw na mniejsze bardziej rodzinne przyjazne środowisku a u nas robią odwrotnie wiec jaka durnota jest w Polsce .

Unia na następne 7 lat spiera małe gospodarstwa odchodzi od molochów wiec wkracza ekologia o ograniczanie gazów cieplarnianych mniejsza hodowla wiec duże gospodarstwa nie maja racji bytu na rynku .

Opublikowano (edytowane)

Problem tylko w tym, że z tych małych gospodarstw nie da się żyć na poziomie. Trzeba gdzieś dorabiać lub klepać biedę. Ludzie odchodzą z rolnictwa bo wiele gospodarstw jest zaniedbanych inwestycyjnie. Ciężko to ruszyć bo trzeba wielkich nakładów. Więc się poddają. A zwłaszcza teraz gdy nawet nie mając innych kwalifikacji można znaleźć dobrą robotę w mieście. 

Znam człowieka co oddał 30 ha ziemi około 4 klasy mając kilku letni traktor nh około 120 KM i inne maszyny. Poszedł do miasta pracuje jako dekarz i szczęśliwy, że szok. Na dachu zarobi dopłaty do gleby weźmie i się śmieje.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

a ja mysle że polskie gospodarstwa są przeinwestowane . przecież na te 10 -20  ha wystarczy dobre c 360  i podstawowe sprzety typu pług , opryskiwacz , siewnik i brona talerzowa , przyczepa  w uprawie podstawowych zbóż .            na glebie lekkiej 360 da sobie rade to ogarnąć a na ciężkiej nieraz można skorzystać z usługi i do tego praca poza rolnictwem 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

a napisze bo w sobote piłem z warszawiakami i oni mi tłomaczyli żę dopłaty są potrzebne żęby żywność była tania

Ja sądzę że (i tu chciałbym być dobrze zrozumiany) żarcie z powodu dopłat nie stanieje, ponieważ ceny winduje handel a nie producent. Dopłaty nic tu nie zmieniają a dają tylko pole manewru handlowcom.

Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał:

a ja mysle że polskie gospodarstwa są przeinwestowane . przecież na te 10 -20  ha wystarczy dobre c 360  i podstawowe sprzety typu pług , opryskiwacz , siewnik i brona talerzowa , przyczepa  w uprawie podstawowych zbóż .            na glebie lekkiej 360 da sobie rade to ogarnąć a na ciężkiej nieraz można skorzystać z usługi i do tego praca poza rolnictwem 

Patrz, a ja mam 20ha i czasem to 4 ciągniki to za mało ;) 

• Haha 1
Opublikowano

bo nie liczysz kosztów utrzymania tylko wygode żę nie trzeba maszyn odczepiać bo starczyło by pewnie spokojnie 2 sztuki , utrzymanie prawidłowe traktora to co najmiej 500zł na rok przy małych ursusach .

Opublikowano (edytowane)

Uwierz mi, że przy takich uprawach jakie ja mam to te 4 się nie nudzą ;) 3 mniejsze Ursusy po 500mth kręcą rocznie, a największy ciągnik o dziwo 300 godzin rocznie. Może na 15ha zbóż jeden ciągnik wystarcza, ale w uprawach warzywnych i owocowych to trochę za mało ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Confused 1
Opublikowano

bo to jest sytuacja specyficzna , ja napisałem o uprawie zbóż zresztą jest w tamtym poscie żę uprawa zbóż podstawowych i etat 

8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

3 mniejsze Ursusy po 500mth kręcą rocznie, a największy ciągnik o dziwo 300 godzin rocznie.

2,5 tys godzin roboczych co najmiej , nie możliwe .

Opublikowano (edytowane)

Możliwe, możliwe ;) W tym roku miałem np wypożyczoną taką małą chłodnię od znajomego, i tam jest zrobione na zasilanie z wom ciągnika, to jak sezon u mnie ma 30 dni i ciągnik praktycznie non stop chodził, co prawda na tylko 1200 obrotów, ale to już sobie policz ile godzin mógł nabić w tym czasie ;) W jeden dzień nabijał 14mth, resztę roku może praktycznie stać ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

robota 60tką przy tej powierzchni to jak jazda starym ponad 20 letnim samochodem. wiesz że są nowsze lepsze, sprawniejsze, wydajniejsze  a ty jeździsz starym rzęchem z konieczności wiec takie rzeczy nie zachęcają do pozostania na roli.

jak myślisz że ktoś będzie obrabiał c-360 10-20 hektarów po godzinach i będzie pracował to jesteś w głębokim błędzie. po prostu za dużo masz wolnego czasu i myślisz że inni też są nie strudzeni niczym 😂

sam jeżdżę c-360 ale ona jest mi potrzebna do międzyrzędzi

1 godzinę temu, jarecki napisał:

bo nie liczysz kosztów utrzymania tylko wygode żę nie trzeba maszyn odczepiać bo starczyło by pewnie spokojnie 2 sztuki , utrzymanie prawidłowe traktora to co najmiej 500zł na rok przy małych ursusach .

chłopie Ty o warzywnictwie, sadownictwie nie masz najmniejszego pojęcia ile trzeba włożyć w to pracy i czasu. np przy truskawce to opryskiwacz może być cały czas podpięty przy jednym ciągniku

Opublikowano

chłopie czytaj ze zrozumieniem , przecież się nie rozdwoi nikt chyba żę jest ze 2 operatorów bo dla 1 kierowcy to spokojnie 2 traktory stykną , a po drugie to jest płodozmian i z tych 10-20 ha spokojniec da się ogarniać bo znam takich , ja mam 3 traktory ale spokojnie starczyłyby 2 , 

Opublikowano

niedawno sasiad mnie namowil zebym mu ogrodek zaoral 60, pozyczylem plug ug-2 i wio... gdy skonczylem po pol godzinie z 5 arow to powiedzialem nigdy wiecej...lata temu ojciec oral 30 potem ja 60 ,a teraz bym chyba pierdolca dostal.....

nowy ciagnik   ktory kreci rocznie 200-300 mtg to glupota do tego na kredyt 

Opublikowano

Wczoraj przy siewie wapna jednemu stuknęło 1500h. Rocznik 2012. Drugi ma 2300 też 2012. Inne po około 100h robią.

Niech tam i głupotą będzie ich utrzymywanie. Ja wiem że zarobiły na siebie i ułatwiły życie.

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

nowy ciagnik   ktory kreci rocznie 200-300 mtg to glupota do tego na kredyt 

To wszystko zależy od skali. Jeżeli ten ciągnik pracując te 200-300h pozwala obrobić  mi ta samą powierzchnię w dwukrotnie krótszym czasie to dalej jest to głupota? 

Opublikowano

gdybys policzyl wszystkie koszty utrzymania takiego ciagnika -w szczegolnosci za ile go kupiles a za ile sprzedaz[oprocz zetorow,one czym starsze tym drozsze😎] to nie ma opcji zeby wynajecie uslugi bylo drozsze.

liczycie koszty serwisow, ubezpieczen, odsetek,wlasnej pracy.  zrobisz 200 mtg w roku a ciagnik ile traci na wartosci ??? liczyliscie to kiedys ?

ten ekonomiczny rachunek zaburza kasa z unii-bez niej wielu by takich nadmiernych i niepotrzebnych wydatkow by nie robila. ile na ogloszeniach jest maszyn prawie nowka,nie smigana 5-letnia -,nawet nie pytaj ze na prow wzieta 

Opublikowano

Zamiast 600h  kibluje w gracie 300 godzin. Wiem co to jest przepuklina dyskowa i jak to kur esko potrafi boleć. 

1 godzinę temu, jacus napisał:

liczycie koszty serwisow, ubezpieczen, odsetek,wlasnej pracy. 

Ten pracujący 600h  na tym samym areale już nie generuje tych kosztów?

Opublikowano

Tusk: Oni robią numery, jakich świat nie widział, ale nas jest więcej, uczciwych, przyzwoitych, takich normalnych Polaków jest więcej, niż tych, którzy wspierają tę władzę, w jej największych łajdactwach, nas jest 70 procent albo i więcej!

znowu jątrzy i dzieli; do tego bredzi

Polityka tego rządu ws. lasów to polityka rżnięcia, nas chcą orżnąć, lasy chcą wyrżnąć.

czy jest na sali lekarz? 

PiS myśli, że drzewa są też przeciwko nim, że należą do PO. Wycinają setki milinów drzew, by postawić fabrykę samochodów, wytną kolejne setki milionów drzew.

za jakich idiotów musi mieć ludzi, wmawiając im swoje urojenia jako rzeczywistość?

Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

za jakich idiotów musi mieć ludzi, wmawiając im swoje urojenia jako rzeczywistość?

No to co powiedzieć o obecnie rządzących?😂 Wszelkie wielkie plany, sny o potędze sprowadzają się do klęski. Nie dość że urojenia , to jeszcze na siłę realizowane.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, agromatik napisał:

Zamiast 600h  kibluje w gracie 300 godzin.

tylko zmiana traktora to jest też cała otoczka do tego , wieksze maszyny wiekszy garaż to wszystko kosztuje pewnie da się to zrobić tylko kosztem czegoś innego , w polsce praktycznie nie tworzy się nowych gospodarstw tylko dziedziczy już istniejące i one zazwyczaj jakis park maszynowy i zaplecze mają . 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, nie napisał:

Tusk: Oni robią numery, jakich świat nie widział, ale nas jest więcej, uczciwych, przyzwoitych, takich normalnych Polaków jest więcej, niż tych, którzy wspierają tę władzę, w jej największych łajdactwach, nas jest 70 procent albo i więcej!

znowu jątrzy i dzieli; do tego bredzi

Polityka tego rządu ws. lasów to polityka rżnięcia, nas chcą orżnąć, lasy chcą wyrżnąć.

czy jest na sali lekarz? 

PiS myśli, że drzewa są też przeciwko nim, że należą do PO. Wycinają setki milinów drzew, by postawić fabrykę samochodów, wytną kolejne setki milionów drzew.

Czego ze słów Tuska nie zrozumiałeś? Już propaganda pisu tak móżg wypaliła,że nie rozumiesz tak prostych zdań?

Robią numery jakich świat nie widział. Tak robią. Żłodziejstwo na wielką skalę. Szumowski, człowiek z tabletu Gliński i kolekcja Czartosryskich. I inne milionowe przekręty innych pisiorów. Wyprowadzanie pieniędzy na rózne fundacje. MIlionów. No i te głosowania. Sala kolumnowa, te reasumpcje bezprawne. Kneblownaie mediów, któe się nie udało. Inne durne szarże na scianę jak 27 do 1. Jaki kraj tak robi w kilka lat? Ma rację, że uczciwych jest więcej. Policz sobie, ile z uprawnionych do głosowania ile z tego głosowąło na pis. To wyjdzie nawet mniej niż te 30 %. A wszscy ci co głosowali na pis przyłożyli rekę do tego złodziejstwa i kompromitowania Polski.

Nie wiesz o co chodzi z lasami. Pisowskie złodziejstwo szuka tam pieniędzy. Wielka podwyżka podatków zwana jakimś tam ładem idzie z oporami. Chyba spali na panewce. Nawet nie ma co pytać gdzie jest to złoto z Anglii bo już pewnie dawno poszło. Budżet zdewastowany długi poukrywane po państwowych instytucjach i obligacjach. To myślą, że z lasów coś wycisną.

Za jakich idiotów musi mieć wyborców pisu pisowska propaganda. Pompując im co dnia ciemnotę do głów tak skutecznie, że nie widzą co się naprawdę dzieje. Na szczęście coraz więcej tych nieszczęśników odzyskuje wzrok i świadomość realu.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
11 godzin temu, jarecki napisał:

chłopie czytaj ze zrozumieniem , przecież się nie rozdwoi nikt chyba żę jest ze 2 operatorów bo dla 1 kierowcy to spokojnie 2 traktory stykną , a po drugie to jest płodozmian i z tych 10-20 ha spokojniec da się ogarniać bo znam takich , ja mam 3 traktory ale spokojnie starczyłyby 2 , 

Ty masz po prostu za dużo wolnego czasu i zero zmęczenia czymkolwiek i przez to piszesz takie tekstu w stylu że wszystkie ciągniki w gospodarstwie muszą na raz jeździć albo że te stare ursusy jakieś gigantyczne koszty generują

Opublikowano

Za jakich idiotow ma propagandą wyborców PIS?   Za takich jakimi są. Przekaz nie jest dla idiotow bo tak chce Kurski ale dlatego że dostosowano go do elektoratu. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v