Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Teraz uważaj bo Afganistanu   mogą u ciebie szukać schronienia a są nie szczepieni ja ma brodę wiec będę udawał Taliba .

Gospodarka Afganistanu na dnie. "USA zostawiają kraj biedny, bez potencjału rozwoju"

To nie mają pszenicy kupią tylko za co i tak świta sam się niszczy pod nadzorem Amerykanów w imię demokracji .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
43 minuty temu, galan99 napisał:

Gospodarka Afganistanu na dnie. "USA zostawiają kraj biedny, bez potencjału rozwoju"

A kiedy to Afganistan był krainą mlekiem i miodem płynącą?😂

Opublikowano

Jak się opium najarają to kto wie co widzą?

Może i miód spływający z gór.

Mleko od kóz chyba pozyskują.

Czego więcej potrzeba???

Opublikowano

Gdy USA wspierało… dżihad. Spotkanie prezydenta Ronalda Reagana z przedstawicielami afgańskich mudżahedinów w roku 1983 w Białym Domu było ważnym rozdziałem zmieniającym losy wojny w Afganistanie w latach 80. XX wieku, gdy kraj okupowała armia radziecka.

USA wydały na wojnę w Afganistanie łącznie ok. 5 mld dolarów. Jeśli uwzględnić wsparcie krajów europejskich i państw arabskich, to suma ta wyniosła aż 10 mld dolarów. Najwięcej na wojnie skorzystali Chińczycy, którzy nie tylko nawiązali kontakty handlowe z USA, uzyskali transfer technologii, ale także zarobili na dostawach broni dla mudżahedinów.

ZSRR rozpoczęło wojnę w Afganistanie w roku 1979. W 1981 roku urząd prezydenta USA objął Ronald Reagan, który realizował swoją doktrynę walki z komunistycznym “imperium zła” i był przekonany, że Afganistan powinien stać się nowym Wietnamem. Wkrótce Amerykanie zaczęli wspierać fundamentalistycznych afgańskich bojowników.

Może być zdjęciem przedstawiającym 4 osoby, ludzie siedzą i w budynku

Opublikowano
11 godzin temu, racyl napisał:

bardzo dobry ten wynik 870/t 😂 pewnie pierwszy raz na oczy widzisz taką kasę za pszenicę 😂. no tak zapomniałem do tego jeszcze dochodzi socjal na bachory 😂😂

bardziej chodziło mi o ilość moje jak to nazwałeś bachory bd zapierdalały na takiego nieroba socjalnego jak ty ,wiec szacunku trochę dla moich dzieci 

zapomniałeś dodać etat 

tvn 24 a w holandii zrobili to w miesiąc 😂

Holandii jest tvn ? czy gadasz o tym biurze na lotnisku ?

kto pracuje nigdy nie ma biedy, tylko niech każdy pracuje na siebie a nie leniów i próżniaków na których pis zdziera większe podatki i daniny byle te niedojdy uzależnić od siebie aby potem szli i na nich głosowali

pracować to trzeba umieć zrobiłeś zapasy azotów  ?

Opublikowano
13 godzin temu, PRIMO napisał:

Tymi sondażami to nie ma co się zachwycać bo są takie jak ktoś z partii chce. 

dobrze gadasz ... 

2 godziny temu, mirro napisał:

za tego... osamy 

238741925_3043446539277075_6645552819972076227_n.jpg.fee99811a9adbb73563984fc788a56f3.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

bardziej chodziło mi o ilość moje jak to nazwałeś bachory bd zapierdalały na takiego nieroba socjalnego jak ty ,wiec szacunku trochę dla moich dzieci 

zapomniałeś dodać etat 

Holandii jest tvn ? czy gadasz o tym biurze na lotnisku ?

pracować to trzeba umieć zrobiłeś zapasy azotów  ?

to już w jednej odpowiedzi nie umiesz napisać tylko jak analfabeta musisz ciąć i wklejać czyjeś posty 😂

etat ? 😂 w czeskiej kopalni 😂.

Może te bachory będą miały więcej rozumu od ciebie i zrozumieją że jak towar (nawóz) drożeje o 1tys na tonie w przeciągu 4-5 miesięcy to rolnik/sadownik odczuje mocno po kieszeni 😂

z pisowskich idiotów zawsze jest pośmiewisko począwszy od nie poparcia tuska i dostania po d*pie 27:1, spór o puszczę, izbę dyscyplinarną a teraz o koncesję dla tvn. tym większy jest jeszcze śmiech z idiotów co pis popierają

Opublikowano (edytowane)

a co kolejną dotacje do nawozów chciałeś ? za bardzo nie wiem o co chodzi Tobie z ceną nawozów podrożały to  nie kupuj  ,chociaż debile z PIS mogą się skusić i zrobić kolejną dopłate .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
14 godzin temu, mirro napisał:

Mlekiem był i jest, ale tym z makówek, a i miodku z domieszką pyłku konopnego to tam nie brakuje. Ciekawie i z jajem, w swoich reportażach o tym, napisał Hugo Bader.

Opublikowano (edytowane)

Rosja wraca do gry .

Konsekwentne układanie się z talibami – o ile ci okażą się rzetelnymi partnerami i będą kontrolować granicę z Azją Środkową – może zatem w dłuższej perspektywie grać na korzyść Rosji. Nacisk, jaki Moskwa wywiera na rozpoczęcie negocjacji pomiędzy talibami, przedstawicielami mniejszości etnicznych i rządem w Kabulu świadczy o tym, że chce odgrywać w Afganistanie rolę pośrednika pomiędzy skonfliktowanymi siłami. Ustanowienie mechanizmu kontrolującego ewentualny proces przeformułowania systemu rządzenia Afganistanem pod egidą Kremla wywindowałoby pozycję Rosjan na arenie międzynarodowej oraz przedstawiłoby ich jako gwaranta bezpieczeństwa w regionie. Co więcej, równocześnie podkreśliłoby nieodpowiedzialność decyzji Amerykanów, po których bałagan będą muszą sprzątać Rosjanie.

Afganki były takie jak my. Zdjęcia sprzed lat zasmucają

Prawa kobiet w Afganistanie zmieniały się na przestrzeni dziejów. Afganki oficjalnie uzyskały równość na mocy konstytucji z 1964 r. Nie trwało to jednak długo. Kiedy talibowie doszli do władzy, przestały być traktowane jak ludzie. Dziś historia się powtarza. Kobiety znów będą ofiarami ich rządów.

Polska będzie musiała przyjąć kilka tysięcy uchodźców z Afganistanu? Szokujące pismo Talibowie przejęli państwo i ogłosili powstanie Islamskiego Emiratu Afganistanu. W związku z tym na miejscu dzieją się prawdziwe dantejskie sceny. Ludzie w panice usiłują uciekać, tymczasem Waszyngton zwrócił się z prośbą do swoich sojuszników o pomoc w ewakuacji. Pismo w tej sprawie otrzymała również Polska.

Jeszcze przed upadkiem Kabulu Stany Zjednoczone poprosiły nasz rząd o przyjęcie nawet trzech tysięcy Afgańczyków, których życie jest zagrożone w związku z ofensywą talibów. To w większości tłumacze i współpracownicy sił USA. Polska na tak dużą liczbę nie jest przygotowana. Dlatego Warszawa do inicjatywy odniosła się z rezerwą” NIE BĘDZIE JUŻ COVIDU ŚWIAT SIĘ WALI .

Afganki w 1972 r.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

a co kolejną dotacje do nawozów chciałeś ? za bardzo nie wiem o co chodzi Tobie z ceną nawozów podrożały to  nie kupuj  ,chociaż debile z PIS mogą się skusić i zrobić kolejną dopłate .

myślisz że jak Ty doisz codziennie krówki to inni chcieliby też coś/kogoś też doić 😂

jaką kolejną ?, nic kompletnie nowego wsi nie pomogli.

ja sobie i bez dopłat poradziłbyś gorzej z tobą i dopłatami do typowych ugorów typu łąka lub owiesków, mięszaneczek itp.

Niech tylko mleko stanieje do 0,50zł/l i tak samo będziesz jazgotał jak kołodziejczak za tanią kapustą

Opublikowano

dobrze jest- wzrosl dochod z hektara przeliczeniowego na 345 zl miesiecznie..rocznie to 4 tysiaki, policzmy owies 6 ton po 600 zl to lediwe 3,6 przychodu a gdzie jest dochod..

Opublikowano

a napisze bo w sobote piłem z warszawiakami i oni mi tłomaczyli żę dopłaty są potrzebne żęby żywność była tania  , a ja im żę dopłaty nie mają wpływu na ceny żywnosci .

9 minut temu, racyl napisał:

ja sobie i bez dopłat poradziłbyś gorzej z tobą i dopłatami do typowych ugorów typu łąka lub owiesków, mięszaneczek itp.

3 minuty temu, jacus napisał:

policzmy owies 6 ton po 600 zl to lediwe 3,6 przychodu a gdzie jest dochod..

to trzeba 8 ton liczyć 😁

Opublikowano

To ludziom będzie się podobać taki zasiłek piękna sprawa .

Nowe świadczenie na drugie i kolejne dziecko. Rząd przyjął projekt ustawy

Chodzi o ustawę o rodzinnym kapitale opiekuńczym. Nowe świadczenie ma być wypłacane od 2022 r. na każde drugie i kolejne dziecko w rodzinie w wieku od 12. do 36. miesiąca życia w maksymalnej łącznej wysokości 12 tys. zł na dziecko.

Świadczenie z Rodzinnego Kapitału Opiekuńczego w łącznej wysokości 12 tys. zł będzie wypłacane na wniosek osoby uprawnionej i nie będzie uzależnione od dochodów rodziny. Rząd szacuje, że w 2022 r. wsparciem zostanie objętych ok. 410 tys. dzieci, a kolejne 110 tys. otrzyma dofinansowanie na pobyt w żłobku lub klubie dziecięcym.

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

a napisze bo w sobote piłem z warszawiakami i oni mi tłomaczyli żę dopłaty są potrzebne żęby żywność była tania  , a ja im żę dopłaty nie mają wpływu na ceny żywnosci .

no i oni mieli rację 😂 wystarczy popatrzeć na statystyki dotyczące odpływu corocznego z zawodu rolnika, co rocznie jest coraz więcej i jakby zabrali dopłaty to jeszcze więcej ludzi robiłoby co innego. mniejsza podaż to i automatycznie większe ceny

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v