Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jarecki napisał:

daj spokój porozmawiaj z kiś kto obiady Tobie gotuje , a co do warzyw w marketach to kapusta młoda w głowkach  była bez porównania lepsza niż ta z targowiska .a o jabłach już pisałem ,  Racyl Coś wnioskuje  żę masz kiepskie te warzywa żę klienta brak 

A co Ty możesz wiedzieć o sprzedaży bezpośredniej ?😂 krowy w oborze, socjal na koncie, chwalenie pis od rana do wieczora  i wydaje ci się że każdy tak samo robi 

może to czy za straganem stoi gruba czy chuda baba 😂 piszesz w liczbie mnogiej to tym bardziej pojęcia brak 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano
jarecki napisał:

a widzisz jak byś się znał to bys wiedział żę np smietana z Piątnicy jest najlepsza i każda gospodyni to powie 

Każda gospodyni powie, że śmietana najlepsza ze swojego mleka, a nie kupna 😛

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jarecki napisał:

a widzisz jak byś się znał to bys wiedział żę np smietana z Piątnicy jest najlepsza i każda gospodyni to powie 

Nie prawda, moja gospodyni mówi, że najlepsza to Łowicka śmietana, a ta z Piątnicy to taki średniak. A najbardziej jej podchodzi ta Lidlowa, bo to łowicka w innym opakowaniu i tańsza ;) Aby sprawdza czy jest to akurat z Łowicza a nie innej mleczarni.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

grunt to nie robić z nieznanej w ważnym momencie 😂

A pewnie jeszcze ta piątnica w biedronce to zupełnie innej jakości tak jak tiki taki w biedronce i w normalnym sklepie

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

grunt to nie robić z nieznanej w ważnym momencie 😂

Dokładnie, nasze gospodynie mają ulubione śmietany, tak jak my mamy ulubione nawozy xD A że każdy ma inne to już jego sprawa ;) 

Opublikowano
6 minut temu, kris91 napisał:

Każda gospodyni powie, że śmietana najlepsza ze swojego mleka, a nie kupna 😛

to powiadasz że mleko dajesz??

Opublikowano
10 godzin temu, racyl napisał:

wszyscy plantatorzy owoców miękkich mogą podziękować PIS za cenę

itp bezchlorkowe 3600zł/t

Brawo  idźcie i głosujcie na PIS 🤣

wiosna 2021 - 2380zł/t

jesień  2021  - 3600zł/t

Co na to @Roman176  ?😂

Edytowano 10 godzin temu przez racyl

za co pisowi ?? 

https://dlaroslin.pl/nawozy-npk-wieloskladnikowe/57919-YaraMila_Complex_Hydrocomplex_1_TONA_w_workach_25KG.html

2 980,00

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Roman176 napisał:

2 980,00

Stara cena, dzwoniłem dzisiaj po składach do HydroComplex około 3100-3200 zależy od punktu sprzedaży.

W sklepie który podajesz jak zadzwonisz to cena 3250 ;) 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, racyl napisał:

co z tego że orlen nadal jest polski jak trzeba płacić za paliwo jak za czasów tuska gdzie on nie szanował vatu w nim zawartego 😂. co z tego że putin nie zakręcił kurka jak pustka będzie się robić ludziom przez drogi gaz mimo zwiększenia jego dostawców 😂

tusk się dostanie do władzy Orlen bd miał niemiecki i ceny niemieckie a siła robocza tania ciekawe czy bd pluł ze złodzieje okradają Polaków 

Südzucker i inne spółki ci pasują jak huty też ??  spokojnie maszyny też podrożeją 

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Stara cena, dzwoniłem dzisiaj po składach do HydroComplex około 3100-3200 zależy od punktu sprzedaży.

ale jak dajesz kupuj i płacisz to ta sama cena płacisz przelewem 

Ostatnie egzemplarze!

1 godzinę temu, racyl napisał:

to tak jak jest już młody ziemniak czerwiec,lipiec a te gospodynie łażą nie umieją zrobić pierogów, placków itp i takie głupoty opowiadają że kiedy i kied

co im gnijące ziemniaki sprzedajesz ?? 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

czesto tam kupuje i moge polecic-sor-y ale nawoz ??

ta cena to pewnie z transportem bo raczej cena wystawiona obowiazuje.

pamietam czasy gdy polifoska 6 kosztowala-na malych skladach-260 zl, wtedy jedyny raz stosowalem lubofoske,w nastepnym roku police zbankrutowaly ,polifoska spadla na 1300 i przejely je azoty tatnow i tak powstala grupa azoty- tylko i wylacznie temu ze z tarnowa pochodzil owczesny minster czegos tam...grad sie nazywal..

Opublikowano

kupuj niemieckie 

6 godzin temu, racyl napisał:

Na tej narodowości, latania z orzełkiem daleko nie zajedziecie. patriotyzm każdemu się podoba do puki mu się opłaci.

2 minuty temu, jacus napisał:

czesto tam kupuje i moge polecic-sor-y ale nawoz ??

nawozu też nie brałem ..  sory tak 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Roman176 napisał:

nie wiem czy ty masz coś nie nie tak z głową czy takiego udajesz 😂

jakbym nie był dzisiaj w sklepie i do drugiego nie dzwonił do drugiego to nie pisałbym o drastycznych podwyżkach.

Nawet jakbyś miał oleju trochę w głowie to nie wstawiałbyś komuś nawozu z drugiego końca polski bo to co wysyłka na palecie to kupi za tyle na miejscu. jagodników tyle ludzie nie mają żeby zaraz cały samochód zamawiać

w lubelskim cena od 3400-3600zł/tona

8 godzin temu, Roman176 napisał:

tusk się dostanie do władzy Orlen bd miał niemiecki i ceny niemieckie a siła robocza tania ciekawe czy bd pluł ze złodzieje okradają Polaków 

Südzucker i inne spółki ci pasują jak huty też ??  spokojnie maszyny też podrożeją 

ale jak dajesz kupuj i płacisz to ta sama cena płacisz przelewem 

co im gnijące ziemniaki sprzedajesz ?? 

przynajmniej zapłacę ile będą chcieli i nikt mnie emocjonalnie nie będzie szantażował żebym na orlenie tankował czy cpk i mierzeje popierał tak jakbym miał chociaż 1zł korzyści z tego

może ktoś coś ma z tego że lot czy orlen jest polski 😂 prawdziwy głupi polaczek cieszy się że ma narodowego przewoźnika lot a podróżuje tanimi liniami 😂

jak tusk wróci to zmieni się tyle że pisowskie kundle nie będą doić pensji w zarządach państwowych spółek 😂.

co może niemieckim cukrem nie da się osłodzić tak jak niemiecką chemią nie da się uprać ubrań 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano

jak nie pisowskie kundle to inne kundle co nie zmienia faktu żę nie które firmy powinny być dalej państwowe czy z pakietem wiekszosciowym należącym do skarbu państwa .       

Opublikowano

ja mam prad z panstwowej elektrowni , siosta z czeskiej a corka z niemieckiej- moze ktos chetny na eksperyment, zrobimy wycieczke i kazdego chetnego podlacze do gniazdek i zobaczymy czy inaczej kopie 😛.

zadna firma nie musi byc panstwowa-nawet nie powinna, co najwyzej panstwo moze miec tzw "zlota akcje" tysiace partyjnych przydupasow moze sobie robote znalezc gdzie indziej. 

po co panstwu hotel albo fabryka oslon do kielbasy ??

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

w lubelskim cena od 3400-3600zł/tona

😂 i 😂

😂

To cos drogo u was, u nas 3200 HydroComplex, po 3100 rosafert, a jak chcesz to jest taki tańszy import z Serbii po 2700, skład niby taki sam jak Hydro, mikro też ma tyle co w HydroComplexie. Serbowie zniszczyli nam ceny truskawki, to może warto skorzystać z ich tańszych nawozów? 

A PolifoskaStart pewnie taka droga bo tam jeszcze wliczona pensja dla krawcowej z Pcimia xD

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

zadna firma nie musi byc panstwowa-nawet nie powinna, co najwyzej panstwo moze miec tzw "zlota akcje" tysiace partyjnych przydupasow moze sobie robote znalezc gdzie indziej. 

po co panstwu hotel albo fabryka oslon do kielbasy ??

każdy kraj ma firmy strategiczne z udziałem wiekszosciowym skarbu państwa , np w niemczech to wygląda inaczej choć firmy są prywatne to landy maja wpływ na podejmowane działania firmy  , akurat  hotele czy gastronomia nie powinny być państwowe ale takie firmy jak orlen , PGNIG .  CZY np . LOT  cięzko stwierdzić kilka razy otrzymywał pomoc tak samo jak inne linie lotnicze z całego swiata , jak lot miał kupić linie lotniczą z niemiec to niemcy odmówiły pomocy finansowej tej linni , Jak chcemy całego biznesu prywatnego to ok . ale bez jakiej kolwiek pomocy finansowej a i poprzedni kryzys sprzed 10 lat pokazał że firmy prywatne wyciągają łapki po kase z banków narodowych .

7 minut temu, dysydent napisał:

a nie pisałem że w Polsce tylko głupcy zostali(śmy) i plują nam nawet za to w twarz.
https://biznes.interia.pl/podatki/news-imigranci-zaplaca-mniejszy-podatek-niz-polacy,nId,5409677

w sumie czemu nie ? tym bardziej żę podatki płacą osoby które mają prace legalną wiekszość ukrainców i tak nie płaci podatków a możę chodzi żęby sciągnąć tych z mądrzejszych a po drugie ci co nie płacą możę zaczną płacić ,, lepszy wróbel w garsci niz gołąb na dachu ''

Opublikowano (edytowane)

ale Ty tak dla tego że masz dosyć osobliwe podejście do jakiejś elementarnej sprawiedliwości, równości ...?
czy dla tego że to wymyślił "nieomylny i święty PiS" (tfu!) i nigdy nie kwestionujesz nawet jeśli by Ci kazali 120% podatków płacić żeby inni jacyś .... jak to piszesz?

33 minuty temu, jarecki napisał:

ci co nie płacą możę zaczną płacić

a co z tymi którzy pełne płacili i płacą i czy nie są frajerami że nadal będą płacić.
Polska rajem podatkowym ale nie dla Polaków miejscowych?
przecież to najgorsza potwarz jakiej mogliśmy doświadczyć - my tutaj którzyśmy tu zostali mimo wszystko.

pierwszemu przybłędzie oddam ten nikczemny kraj - kiedyś powiedziałem z przekorą ale teraz widzę ze mnie qwa ... pisiory ubiegli i wzięli to na poważnie

takie podejście do ekonomii mają żydowskie parchy, nie prawdziwi Żydzi ale ten ich odłam przez który ta nacja była jest i będzie gnana zewsząd gdzie takie podejście do życia stosuje. To jest właśnie filozofia - robol jeśli nie ma wyjścia to za miskę ryżu będzie tyrał.... no taki robol co ma wyjście, no trzeba mu dać dwie ale temu pierwszemu nie mówić.
To jest rodzaj podejścia do społeczności jak do hodowlanego stada i właśnie dla tego sama matematyka nie rządzi wśród ludzi (ale ludzi nie parchów) i są jeszcze i Kultura, etyka i cała reszta cywilizacji nie wyłącznie materialnej.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

To cos drogo u was, u nas 3200 HydroComplex, po 3100 rosafert, a jak chcesz to jest taki tańszy import z Serbii po 2700, skład niby taki sam jak Hydro, mikro też ma tyle co w HydroComplexie. Serbowie zniszczyli nam ceny truskawki, to może warto skorzystać z ich tańszych nawozów? 

A PolifoskaStart pewnie taka droga bo tam jeszcze wliczona pensja dla krawcowej z Pcimia xD

pisałem o cenie hydrocomplex bo polifoska start jak co roku wszystko wykupione z wiosny.

tak czy inaczej wychodzi że 1tys trzeba więcej na toni zapłacić za tonę bezchlorkowca.

złote pisowskie czasy dla wsi nadeszły 😂😂. jeszcze żeby te pisiory broniły wycofywanych śrdodków ochrony roślin jak sądów to jeszcze bym to zrozumiał.

PIS to szkodniki polskiej wsi

😂

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

ale Ty tak dla tego że masz dosyć osobliwe podejście do jakiejś elementarnej sprawiedliwości, równości ...?
czy dla tego że to wymyślił "nieomylny i święty PiS" (tfu!) i nigdy nie kwestionujesz nawet jeśli by Ci kazali 120% podatków płacić żeby inni jacyś .... jak to piszesz?

równość podatkowa , jak ktoś jest młody czy emigrant warto dać troche czasu ze zmiejszonym obciążęniem fiskalnym na odnalezienie się na rynku pracy . trzeba sie wykazać żę cos się potrafi .             A co do PIS  to ten projekt już się wypalił i pora na nowe spojrzenie na gospodarke .             Tu kluczem jest zrozumienie sytuacji  polski bo ta nie jest zbyt dobra  brakuje ludzi do pracy pewnie  zmiejszony podatek nie poprawi sytuacj ale cóż na mazowszu

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
32 minuty temu, jarecki napisał:

równość podatkowa , jak ktoś jest młody czy emigrant warto dać troche czasu ze zmiejszonym obciążęniem fiskalnym na odnalezienie się na rynku pracy . trzeba sie wykazać żę cos się potrafi .             A co do PIS  to ten projekt już się wypalił i pora na nowe spojrzenie na gospodarke .             Tu kluczem jest zrozumienie sytuacji  polski bo ta nie jest zbyt dobra  brakuje ludzi do pracy pewnie  zmiejszony podatek nie poprawi sytuacj ale cóż na mazowszu

Imigranci powinni nasz kraj dorabiać. Jak sie nie umie odnaleźć na rynku albo nie potrafi to niech nie przyjeżdża. Ludzi do pracy jest wystarczajaco dużo tylko trzeba socjal zlikwidować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v