Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

romek modli się po nocach żeby tylko niemiec miał drożej za paliwo 😂

powiedź jeszcze że napoje gazowane też zdrożały bo nagle w nich więcej cukru zużyto 😂

Z tej kasy co zostawiasz na stacji musi wystarczyć dla tych obiboków co wyciągają łapy i zamiast zająć się robotą to od rana do wieczora łażą z bachorami bez zajęcia 😂

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, racyl napisał:

po cholerę to wstawiasz ? od dawien dawna każdego interesowała cena baryłki na światowych rynkach i majstrowania przy ustawach co nastąpiło po 2015r

do czego ci te grafiki ?

ta baryłka ropy , to nie takie proste  po pierwsze to jesli słyszysz o cenie baryłki to jest dziś i teraz na giełdzie tą baryłke trzeba odebrać i przywieść a frach podrożął 2 razy . ale miejsza z tym , orlen czy lotos mają zupełnie inne ceny po czesci w oparciu o ceny  baryłki ale tylko po czesc . a cena hurtowa sprzedazy jest ustalana na podstawie cen na giełdzie w roterdamie a nie  w oparciu o cene baryłki po jakiej kupuje orlen ale cena baryłki ma odzwierciedlenie w cenach na giełdzie w roterdamie                                                                                                                        Biden chce wspierać krajowy przemysł poprzez rozszerzenie programu "Buy American". Po miesiącach negocjacji między władzami USA a firmami, przedstawił on kilka dni temu nowe regulacje, które wymagają od dostawców stosowania w produktach końcowych większej liczby komponentów wyprodukowanych w Ameryce. W pierwszym etapie minimalny udział ma wzrosnąć z 55 do 60 procent, a docelowo do 2029 roku osiągnąć 75 procent.

Czytaj więcej na https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-kupuj-amerykanskie-zagraza-niemieckiej-gospodarce,nId,5404224#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

człowieku Ty masz problem ze zrozumieniem tego co piszesz ? to o czym piszesz było cały czas za PO i za PIS  a piso-fani tacy jak Ty zrozumieją dopiero jak cena baryłki wróci do poziomu 120 dolarów.

w cenie paliwa jest więcej niż 50% jest podatków i opłat i tego nie zakrzyczysz nawet jakbyś poszedł na klęczkach do częstochowy 😂

to że możesz sobie kupić paliwo taki pełen orzełka w sercu i na klacie polak musi zapłacić państwu ponad 50% podatków. a dlatego tak się ściąga z ludzi tyle podatków w paliwie bo ludzie nie mają wyjścia i muszą go kupić. to jest taki taki rodzaj niewolnictwa w którym ten co pozwoli komuś kupić towar zgarnia ponad połowę wartości tego towaru do siebie 😂

O tym doskonale wiedział kaczor latając z kanistrem po sejmie 😂

Opublikowano (edytowane)

no małpi cyrk na kaczych łapach
dopiero co słyszałem w radio że rozwiązana zostanie izba dyscyplinarna sędziowska rzekomo dyscyplinarnie "bo nie spełnia swego zadania" czy jakoś tak.
Nomen omen niejaki Kaczyński to ogłosił

taa, dyscyplinarnie
jedzie mi tu czołg? Już dawno pisałem że Bruksela kiwnie palcem to w u polskich kacyków zużycie srajpapieru wzrasta.

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

człowieku Ty masz problem ze zrozumieniem tego co piszesz ? to o czym piszesz było cały czas za PO i za PIS  a piso-fani tacy jak Ty zrozumieją dopiero jak cena baryłki wróci do poziomu 120 dolarów.

w cenie paliwa jest więcej niż 50% jest podatków i opłat i tego nie zakrzyczysz nawet jakbyś poszedł na klęczkach do częstochowy 😂

to że możesz sobie kupić paliwo taki pełen orzełka w sercu i na klacie polak musi zapłacić państwu ponad 50% podatków. a dlatego tak się ściąga z ludzi tyle podatków w paliwie bo ludzie nie mają wyjścia i muszą go kupić. to jest taki taki rodzaj niewolnictwa w którym ten co pozwoli komuś kupić towar zgarnia ponad połowę wartości tego towaru do siebie 😂

O tym doskonale wiedział kaczor latając z kanistrem po sejmie 😂

akurat ja kupuje co mi lepiej odpowiada i mam tego swiadomość nawet jestem w stanie zapłacić 20 gr drożej za paliwo  żęby autostrady były za darmo , możę zacznij korzystać troche z dobrodziejstw jakie dają podatki oprócz dróg to sa to takżę parki miejskie , wiejskie swietlice baseny mieszkam przy DK to w tym roku były już 3 razy koszone pobocza nawet zbudowanie za PO pragram targowisk to też podatki bo gminom nigdy koszt się nie zwrócił by . 

Edytowane przez jarecki
  • Confused 1
Opublikowano

A niby twierdzą że nasza konstytucja jest ponad prawem unijnym...... 

A tu masz wychodzi tak jak z tym budżetem ue

14 minut temu, dysydent napisał:

no małpi cyrk na kaczych łapach
dopiero co słyszałem w radio że rozwiązana zostanie izba dyscyplinarna sędziowska rzekomo dyscyplinarnie "bo nie spełnia swego zadania" czy jakoś tak.
Nomen omen niejaki Kaczyński to ogłosił

taa, dyscyplinarnie
jedzie mi tu czołg? Już dawno pisałem że Bruksela kiwnie palcem to w u polskich kacyków zużycie srajpapieru wzrasta.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-08-07/jaroslaw-kaczynski-zlikwidujemy-izbe-dyscyplinarna-w-postaci-w-jakiej-funkcjonuje-obecnie/?ref=slider

Opublikowano (edytowane)

cyt -"- Sądzę, że trzeba tę reformę podjąć, bo ona i tak była planowana, najwyżej będzie to kwestia jej przyspieszenia, ale to jest też część Polskiego Ładu. Zlikwidujemy Izbę Dyscyplinarną w tej postaci, w jakiej funkcjonuje ona obecnie i w ten sposób zniknie przedmiot sporu - poinformował prezes PiS."

no to zaraz
ta reforma sądownictwa to odkąd pamiętam trwa, koszty idą, jakieś izby dyscyplinarne, zapewne etaty, koszty inne i teraz do kosza i od nowa ? to tak wygląda ład? to dla tego nazwali go "polski"
"...w d.pie po śliwkach" podobny "ład" zatem "polski ład" czytaj - burdel i to podczas nalotu obyczajówki.
Małpi cyrk na kaczych łapach też pasuje.
Duńczycy mówią - "bajzel jak w polskim parlamencie" no to teraz będą mieli jeszcze synonim rozpierduchy - "Polski ład"
smutne.

ład jest jeden, uniwersalny. Kiedyś była ekonomia socjalizmu tak jak by w socjalizmie matematyka inna była
Najpierw wymyślali jakieś plusy teraz łady . Przecież oni nas traktują jak dzieci samą lingwistyką i to takie niedorozwinięte i nikt? nic?
Oprzeć elektorat na półgłówkach i rządzić z poparciem większości. Co to za kraj?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Czyli Bruksela tupnęła i uciekli do budy. Ot tyle warte to nasze wstawanie z kolan i suwerenność.  Kolejny raz powtórzę puentę mojej ulubionej anegdoty  - najgorsi są głupi i pracowici. Właśnie tacy pacjenci wymyślili i powołali do życia urojony twór jakim jest izba dyscyplinarna a teraz wszelkie koszty tych głupot będą wyrzucone do kosza. 

Za tydzień lub dwa nasza dzielna władza skuli ogon pod siebie i zrobi to czego amerykanie sobie zechcą w sprawie lex TVN. 

Tyle mieli radości co sobie pomachali szabelką a teraz mozni tego świata zrobią im "do szeregu wstąp!" i tak się rumakowanie skończy. Ciekawe czemu nasi sojusznicy nie stoją za nami murem? Yyyy , tego..... , a my mamy jeszcze jakichkolwiek sojuszników???

Opublikowano
43 minuty temu, dysydent napisał:

Oprzeć elektorat na półgłówkach i rządzić z poparciem większości. Co to za kraj?

A to był Kraj barwny

Kraj pelargonii , malwy

A także węgla i stali

Lecz przyszli, Nowy Ład wprowadzili 

I wszystko zj***li.

:lol:(nic nie wspominam o PiSie)

14 minut temu, Ulman napisał:

Ciekawe czemu nasi sojusznicy nie stoją za nami murem? Yyyy , tego..... , a my mamy jeszcze jakichkolwiek sojuszników???

Albowiem zaprawdę powiadam Ci, nikt nie wie dlaczego w ogóle są naszymi sojusznikami. A to że tak ich nazywamy to tylko kwestia semantyki.:lol:

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, racyl napisał:

romek modli się po nocach żeby tylko niemiec miał drożej za paliwo 😂

po co śmieszniej jest czytać was 

powiedź jeszcze że napoje gazowane też zdrożały bo nagle w nich więcej cukru zużyto 😂

ile kosztuje cola w de ? 🤭

Z tej kasy co zostawiasz na stacji musi wystarczyć dla tych obiboków co wyciągają łapy i zamiast zająć się robotą to od rana do wieczora łażą z bachorami bez zajęcia 😂

nie bd śmieszny do krusu też ci dopłacają i to ile 

4 godziny temu, jarecki napisał:

akurat ja kupuje co mi lepiej odpowiada i mam tego swiadomość nawet jestem w stanie zapłacić 20 gr drożej za paliwo  żęby autostrady były za darmo , możę zacznij korzystać troche z dobrodziejstw jakie dają podatki oprócz dróg to sa to takżę parki miejskie , wiejskie swietlice baseny mieszkam przy DK to w tym roku były już 3 razy koszone pobocza nawet zbudowanie za PO pragram targowisk to też podatki bo gminom nigdy koszt się nie zwrócił by .

jak nie którzy tego niech sobie porównują Holandie do Bułgarii  w pierwszym jeździ się 2/3 razy na wczasy auto zmienia co 2 lata, w 2 przypadku jest bida ze nie starcza do pierwszego już nie pisze o wczasach no i zero socjałów bardzo niskie podatki no i wszystko sprywatyzowane wolny rynek pełną gębą 

Opublikowano (edytowane)

koniec taniego gazu koniec taniej produkcji era drożyzny się zaczyna .

Koniec dodruku dolara wiec złotówka zyskuje .

Węgla nie wiec czas dobrobytu się kończy .

Kaczor co  teraz  zrobi jak żywność będzie droga , ogrzewanie mieszkań  drogie ,  paliwa .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
52 minuty temu, Roman176 napisał:

nie bd śmieszny do krusu też ci dopłacają i to ile 

romek jak na to wpadłeś ? 😂 długo nad tym myślałeś ? 😂

oj dobry dobry ten pis bo przecież donald, lewactwo i unie wolności nie dopłacały do krus 😂

56 minut temu, Roman176 napisał:

ile kosztuje cola w de ? 

cola to jakiś towar który trzeba importować że mamy interesować się jaka cena jest u niemców ?😂

polak pewnie dla swojego dobra płaci za colę od 2021 więcej ?😂

to jak za granicą zamykają kościoły z braku chętnych to i my w polsce też mamy robić to samo mimo że chcą ludzie do nich chodzić ? 😂

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, galan99 napisał:

Kaczor co  teraz  zrobi jak żywność będzie droga , ogrzewanie mieszkań  drogie ,  paliwa .

nowe wybory ?

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v