Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest napisane , nieuku. Skąd ci się wzieła w takim razie miedż skoro tam nie ma o tym słowa? 

Ponadto nigdzie tam nie jest napisane że brakuje stali czy miedzi tak jak ci sie uroiło.  Jak zwykle nie zrozumiałeś co czytasz.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, hubertuss napisał:

I co z tego, że dali socjal? Jak potem ci ludzie muszą to do rządu oddać. Jedni więcej drudzy mniej. Skąd myślisz, że ta forsa na socjal jest? Z innego kraju, czy z nieba?

Jak skąd darmowa z drukarki wiec w czym problem drukujemy ile potrzeba cały świat drukuje teraz .

A tu k**wa PSL .

To powinno dawno się pogonić dziadostwo j**ane . Kto im kazał tak zniewalać naród dla koko te mendy szykują miejsce ? .

Prezes PSL: Jeżeli ktoś się nie zaszczepi, to będzie miał lockdown całkowity .

Prezes PSL: Jeżeli ktoś się nie zaszczepi, to będzie miał lockdown całkowity

Edytowane przez galan99
Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Ale w tym artykule nie chodzi o stal a elektronikę a tobie się komunistyczne huty od razu przypomniały i dorobiłeś historię.

brakuje stali na blache 1,5 mm czekam od maja i na razie nie bedzie bo nie ma jej  z kąt sprowdzić  , czy to wina wiekszego popytu to nie wiem ale nieciekawie to wyglada w usa chcą 2 bln , $  wydać na poprawe i remont infrastruktury drogowej czyli mosty i wiadukty remontować bo są stare  to jeszcze bedziemy się cieszyć że rząd tą kase z unni roztrwoni byle jak 

Opublikowano

Bo amerykanie to mądry naród. Inwestują w coś co zostanie na pokolenia. My inwestujemy w przejadanie na bieżąco. Oni za te dodrukowane pieniądze będą mieli infrastrukturę. A my inflację. A przy okazji wspomożemy Niemców. Bo to zdaje się ich samochodów najwięcej kupują teraz Polacy za forsę z tarcz. Dlatego my nigdy nie dogonimy zachodu bo u nas zawsze durnie rządzą.

Opublikowano

I co sobie z wydrukowaną złotówką zrobisz jak potrzeba dolara? Takich drukarek to u nas niema. Pozostaje złoto z rezerwy ale może być tak, że srebro będzie ważniejsze. KGHM pójdzie w górę...

Opublikowano
42 minuty temu, galan99 napisał:

Jak skąd darmowa z drukarki wiec w czym problem drukujemy ile potrzeba cały świat drukuje teraz .

To nie jest darmowa forsa. Płacimy za nią w postaci drożyzny słabej złotówki. Na dodatek ta drukowana forsa ucieka np do Niemiec. Bo jak pisałem wyżej. Polacy za forsę z tarcz kupują np dużo niemieckich samochodów. Kupują również inne dobra zagraniczne. Czyli nasz rząd drukując złotówkę wspomaga zagranicę. A tacy amerykanie drukując dolara i wydając go na budowę dróg wspomagają swój kraj.

Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał:

brakuje stali na blache 1,5 mm czekam od maja i na razie nie bedzie bo nie ma jej  z kąt sprowdzić  , czy to wina wiekszego popytu to nie wiem ale nieciekawie to wyglada w usa chcą 2 bln , $  wydać na poprawe i remont infrastruktury drogowej czyli mosty i wiadukty remontować bo są stare  to jeszcze bedziemy się cieszyć że rząd tą kase z unni roztrwoni byle jak 

Ciekawe czy mi żmijkę dowiozą do żniw 🤔 przez te braki 

Opublikowano

hubertus - tacy amerykanie nawet jak sobie wydrukują dolara to później kongres da zgodę na sprzedaż starych czołgów Błaszczakowi albo opyli trochę gazu z łupków i w perspektywie czasu wyjdzie na zero. My te możliwości mamy ograniczone i gospodarować powinniśmy inaczej.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał:

Bo amerykanie to mądry naród. Inwestują w coś co zostanie na pokolenia.

np domy jednorodzinne z dykty? 🤔

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

To nie jest darmowa forsa. Płacimy za nią w postaci drożyzny słabej złotówki. Na dodatek ta drukowana forsa ucieka np do Niemiec. Bo jak pisałem wyżej. Polacy za forsę z tarcz kupują np dużo niemieckich samochodów. Kupują również inne dobra zagraniczne. Czyli nasz rząd drukując złotówkę wspomaga zagranicę. A tacy amerykanie drukując dolara i wydając go na budowę dróg wspomagają swój kraj.

ale wstawiałem tabele z której wynika żę mamy nadwyżke w handlu  ,   Co do usa to własnie oni mają spory problem bo zarówno z unnia jak i z chinami mają straty w handlu i tramp chciał to naprawić a wyszło jeszcze gorzej jak było 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

U nich w ich klimacie dykta się sprawdza to z tego budują.

tiaaa. przeważnie jak w alei tornad... 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)

@pafnucyDaj już spokój uważasz, że dom z suporeksu by tam wytrzymał? Z dykty łatwiej sprzątnąć i zbudować na nowo. 

3 minuty temu, jarecki napisał:

ale wstawiałem tabele z której wynika żę mamy nadwyżke w handlu  ,   Co do usa to własnie oni mają spory problem bo zarówno z unnia jak i z chinami mają straty w handlu i tramp chciał to naprawić a wyszło jeszcze gorzej jak było 

Twoja tabelka nie mówi tylko, że jeśli ta nadwyżka jest. To wynika z importu dóbr raczej słabo przetworzonych i taniej siły roboczej.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Daj już spokój uważasz, że dom z suporeksu by tam wytrzymał? Z dykty łatwiej sprzątnąć i zbudować na nowo. 

jedynie podważam nie prawdziwość stwierdzenia budują na lata.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

galan - wyłączono wielki piec z powodu wzrostu cen praw do emisji CO2 plus drożejącą energię elektryczną. Koks planują zastąpić biomasą i wodorem. Zatem niech jeszcze bardziej w tej sytuacji się kondonią z wiatrakami to napewno będzie lepiej. Niewiadomo czy stal przekroczy próg opłacalności uruchomienia technik wysokoemisyjnych a zielona stal nie jest preferowana inwestycjami ze środków publicznych - czyli tzw. dupa. Nie mniej złom drogi i jakieś huty jeszcze go w Polsce wciągają - tylko się nie wyrabiają...

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Autostrad z dykty nie budują. Więc nie ośmieszaj się. A domy prywatne mogą sobie prywatni robić z czego chcą.

no i znowu zaczynasz? nie potrafisz przyswajać zwykłych uwag i informacji?

Opublikowano
16 minut temu, galan99 napisał:

Jak mało będzie kasy w kieszeni to reklamówki są

Przestań już tymi reklamówkami ,dziś miliony w telefonie można mieć.To nie przedwojenne czasy.

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

To nie przedwojenne czasy.

te reklamówki z kasą to nie przed wojną. całkiem niedawno.   inflacja nie jest dobra.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v