Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, DTaras napisał:

Kafka nie miał siły przebicia w dół. Jako postać nieprzeciętna oczywiście - conie @Ulman?

skoro Ty, ja i chyba wszyscy co to tutaj przeczytali wiedzą kto to to jednak miał

no bo chyba nie uznajemy się za "górę" - cokolwiek to znaczy

@galan99 rolnicy to taka sama grupa biznesowa jak wszystkie inne i elementarne mechanizmy konkurencji zawsze będą antyzjednoczeniowe

to jest jak najbardziej naturalne.
Personalnie rolnika mniej interesuje np fabryka komputerów od działki sasiada za miedzą do ew wykupienia ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

a no trzeba jej uzmysłowić że potrafimy sztuki świniobicia

no powoli zawód zapomiany ,, świniobicie '' ale na szczescie pis chce przywrócić tradycje to może i swiniobicia wróci 

Opublikowano (edytowane)

a chce przywrócić? chwała PiS

idę o zakład że obwarują to tyloma warunkami że niedoszły "świniobijca" pierwej sam sie zabije po schodach urzedów załatwiając "stosowne " zanim świnia doczeka...

zasada - urzędas musi mieć zawsze ostatnie zdanie jest zabójcza - ale na pewno nie dla świni
tez - cokolwiek to znaczy

tu jeszcze powrócę do zignorowanego watku @DTaras-a o  kartofel to od... jak to było?
Niemcy ubóstwiaja urzedników i nie zato Ich traktuję z dystansem że to akurat niemcy ale właśnie za te skłonność do samodegeneracji odhumanizowującej
Jeśli im się trafi orzeł na czele to potrafią latać jeśli wieprz to usilnie wszyscy hodują u siebie ryje
to doskonały materiał na społeczność orwellowską

co - z resztą - nie raz udowodnili

a teraz cała Unia ma być na ich modłę

tfu!

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Zięby na świecie chcą wszystko wywrócić do góry nogami zmienić Historię zniszczyć starą Europę zło nie śpi taki jak Soros .

https://www.facebook.com/BronimyPrawdyHistorycznej/videos/4174198279297772

Podbiją Fryce KRAJE  co nie udało się im dokonać podczas 2 wojny to teraz zrobią powoli gospodarczo zakazami i nakazami wyniszczą tak jak w Polsce hodowlę zredukują uprawy . Dużo by pisać co jeszcze pozamykają przy propagandzie ocieplenia klimatu i ochronie środowiska .

Tak jak tu wszystko teraz z Chin bo we własnym kraju nic nie ma tylko Chin zalewa świat .

Pandemia COVID-19 spowodowała, że w południowych Chinach na obsługę czekają zapełnione kontenery, których uprzątnięcie może zająć miesiące. To może przełożyć się na sezon świąteczny. Choć na tworzenie listy świątecznych prezentów jest pozornie zdecydowanie za wcześnie, może wcale nie warto tego odkładać.

Duży port w Chinach został objęty lockdownem po tym, jak wykryto tam ognisko COVID-19. To wpłynęło na cały łańcuch dostaw

Pracownicy chińskich portów starają się rozładowywać kontenery, ale skutki opóźnień w transporcie mogą trwać miesiącami

Eksperci twierdzą, że może to spowodować większe zakłócenia niż niedawna blokada Kanału Sueskiego

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Czyli jedno wielkie nic, poza papką ideolo. za***istych ministrów mamy. Małpę ubrać w garnitur i spokojnie może go zastąpić.😂

"Jak zaznaczył, "społeczeństwo musi zrozumieć, że w jego własnym interesie, dla zapewnienia dobrobytu i bezpieczeństwa, jest szanować i wspierać polskich rolników”. „Koniec z lekceważeniem i pogardą dla rolnika. Mleko przecież nie bierze się z kartonu, a rolnik musi swoją pracę wykonać w spokoju i z poszanowaniem jego trudu" – wskazał minister Puda".

Rolnik szacunkiem za nawozy albo ŚOR nie zapłaci. Każdy wykonuje swoją pracę z poszanowaniem swojego trudu. Oczywiście nie dotycz miłościwie panujących.😂

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

widział ktoś projekty ustaw pro rolniczych z nowego ładu ?            jedynie co to widziałem to to że rolnik przechodząc na emeryture może zostawić ziemie dla siebie , ale to przynajmiej urealni sredni wiek rolnika w Polsce 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mirro napisał:

Czyli jedno wielkie nic, poza papką ideolo. za***istych ministrów mamy. Małpę ubrać w garnitur i spokojnie może go zastąpić.😂

q72febnm6btmztc33bazk235kgyvdna2.jpg

chm.

nieee
krowy raczej małp sie boją
 na tej fotce z linkowanego wyzej...

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Małpa + mikrofon i szacunek dla urzędu.😂

3 minuty temu, jarecki napisał:

widział ktoś projekty ustaw pro rolniczych z nowego ładu ?

Napiszą Ci preambułę do Konstytucji, że szacunek należy się z urzędu i masz pakiet ustaw pro.🤣

5 minut temu, dysydent napisał:

krowy raczej małp sie boją

No to mają przechlapane, bo przed małpą na drzewo nie uciekną.😂

7 minut temu, jarecki napisał:

jedynie co to widziałem to to że rolnik przechodząc na emeryture może zostawić ziemie dla siebie , ale to przynajmiej urealni sredni wiek rolnika w Polsce 

Pewnie ten wiek wzrośnie do 80+.😂

Opublikowano

dysydent - ordnung jest powiązany z pasożytami nie mniej niemiecki pracownik dowolnego amtu musi liczyć się z odpowiedzialnością a decyzje z sądami. To specyfika naszej rzeczywistości robić pozory działań w celu pozostawienia luk karmiących przychówek.

Opublikowano

`Puda to taki typowy Aaron że nie wiem jak można tego nie widzieć. Jak on zacznie majstrować i wprowadzać dobrobyt i szacunek to niech nas reka Boża broni i to niezaleznie jakiego Boga.  Te barany zmarnują mase pięniędzy bo działaja wbrew naturze i zdrowemu rozsądkowi. Małe gospodarstwa mogażyc bardzo biednie produkując niszowe oryginalne produkty. Nie ma możliwości żeby utrzymać sie z 10 ha zbóż i kukurydzy. Takich gospodarstw na dłuższą metę nie da się uratować.  Jedno mądre co mozna zdobić to ułatwiać i promować powiekszanie sie gospodarstw bo to jedyny naturalny kierunek.

Padło gdzieś że mamy i sk***ysynów dosyć ale jest nas tylko dwóch i to nic nie da. Otóż nie . Włąśnie mna takim mysleniu bazuje obecnie rządząca swołocz. Właśnie dlatego ludzie tacy jak np Gwiazdowski nie angażują się bardziej w politykę bo niby kazdy kiwa głową i rozumie co mówi ale i ta pójdzie i na lewicę POPISLD zagłosuje.  

Opublikowano
2 godziny temu, pafnucy napisał:

dowcip ci sie wyostrzyl.. 

a co on ma do powiedzenia to tylko marionetka, nikt nie chcial zalapac na to trudne stanowisko wiec on mlody i ambitny sie zgodzli. nic nie wie na niczym sie nie zna idealny minister 😛. jesli facet z miasta idzie na zootechnike to musi miec cos z glowa,

Opublikowano
28 minut temu, Ulman napisał:

`Puda to taki typowy Aaron że nie wiem jak można tego nie widzieć. Jak on zacznie majstrować i wprowadzać dobrobyt i szacunek to niech nas reka Boża broni i to niezaleznie jakiego Boga.  Te barany zmarnują mase pięniędzy bo działaja wbrew naturze i zdrowemu rozsądkowi. Małe gospodarstwa mogażyc bardzo biednie produkując niszowe oryginalne produkty. Nie ma możliwości żeby utrzymać sie z 10 ha zbóż i kukurydzy. Takich gospodarstw na dłuższą metę nie da się uratować.  Jedno mądre co mozna zdobić to ułatwiać i promować powiekszanie sie gospodarstw bo to jedyny naturalny kierunek.

Padło gdzieś że mamy i sk***ysynów dosyć ale jest nas tylko dwóch i to nic nie da. Otóż nie . Włąśnie mna takim mysleniu bazuje obecnie rządząca swołocz. Właśnie dlatego ludzie tacy jak np Gwiazdowski nie angażują się bardziej w politykę bo niby kazdy kiwa głową i rozumie co mówi ale i ta pójdzie i na lewicę POPISLD zagłosuje.  

Nie ma możliwości żeby utrzymać sie z 10 ha zbóż i kukurydzy. Takich gospodarstw na dłuższą metę nie da się uratować.  Jedno mądre co mozna zdobić to ułatwiać i promować powiekszanie sie gospodarstw bo to jedyny naturalny kierunek.

Bzdura opłacalność z roku na rok spada przerabiamy to już od roku 1990 i do dzisiaj zaciskanie pasa i zwiększanie  produkcji k**wa ile tak można zwiększać ze 100 ha na 1000 ha i dalej będzie za mało nie tędy droga panie wiedzie .

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Zaraz będzie "Murem za Pudą 💪💪💪" 🤣

chiba Ty. nie przypadł mi do gustu od początku. no ale bajać potrafi.

Opublikowano (edytowane)

Ty masz problemy z podstawami logiki i liczeniem wiec cie nie winię. Pokaż na cyfrach i konkretach że masz rację to z chęcią uwierzę

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

a ja dopytam czy to dochodowość na roli spadła ? raczej nie spadła ale wolno rosnie ale tu chodzi żę wycena pracy  poza rolnictwem bardzo szybko rosnie a w rolnictwie powoli drepcze i tylko powiekszanie  da dochód i ............    i co da ? 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

ja nie mam problemu z liczeniem bo kilkoma ha nie powinni siać pszenicy czy kuku są inne uprawy bardziej dochodowe a nie tylko pszenica , buraki i rzepak a opłacalność z roku na rok i tak będzie spadać w tych uprawach .

Opublikowano

Bo będzie spadać z nowego ładu to jest nieuniknione z ochrony środowiska mniejszej hodowli to raz a po drugie ogromne loby naciska na żywność Wegetarianizm to robaczki będą zastopować białko .

Nie jestem ci wrogiem daj boże byś miał i 1000 ha i tak się nie dorobisz dobrobytu na roli a koszta będą z roku na rok większe .

Amerykanie maja ogromne powierzchnie i cienko ciągną z opłacalnością a ty w Polsce szukasz   opłacalności .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v