Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

weź jeszcze oblicz ile kosztowały podpaski i musztarda za po a ile za pis? Bo za pis coś chyba staniały 😁

No i lokomotywy potaniały.😂

Opublikowano (edytowane)

Najpierw olewali Czechów, a teraz będzie płacz że zła Unia ich przeczołgała.😂

7 minut temu, galan99 napisał:

Czy Polska jest wolnym krajem NIE

Oczywiście że wolnym. Tak samo jak Czechy. Tylko takie sprawy załatwia się na poziomie rozmów dwustronnych i wyjaśniania o co kaman. Spierdalaj w stosunkach międzynarodowych nie działa, tzn działa tylko całkiem odwrotnie.😂 Ale że mamy za***isty MSZ, to pewnie tylko jakaś pomyłka. Zaraz Czesi przeproszą.🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano

To jest temat wieloletni ale jakoś za obecnych rządów posrało się bardzo. Galan, każdy kraj musi liczyć się z sąsiadem szczególnie w temacie rejonów przygranicznych. Był czas, że Niemce zbierały bęcki za wodę w Nysie.

Opublikowano

Zresztą to jest jak z drzewami w mieście. Jeżeli potrzebujesz wyciąć to musisz prosić o pozwolenie i niema znaczenia że suche i się na łeb komuś zwali. Jest 30 dni na decyzję bo obecnie w większości miast decyduje konserwator zabytków. Do czasu wycięcia jednak to właściciel odpowiada za szkody. Wolność daje prawa i jeszcze więcej obowiązków. Galan.

Galan. Nieświeżego sera się objadłeś? Tak to tylko na planecie Polska.

Opublikowano

Wiem wiem jakie to pojeby jak z sanepidu odbierają czy to sklep i tak dalej jeden powiada do takiej czy pani ma lepie w domu a ona odpowiada ja mogę mięć nasrane a tu ma być tak jak ja każę .

Opublikowano

Jak sąsiadowi postawisz płot przy granicy i będzie on rzucał cień na jego ogórki - a gdzie tam, pokrzywy nawet - to strefa oddziaływania płota jest do minimalizowania przez Ciebie. To zdaje się prawo jeszcze Rzymskie.

Opublikowano

a to dzieki PSL  i ich apelacji , pora by psl całkowicie pożegnał się z wpływem na polityke nikt nikogo nie zmusza do brania ziemi do uprawy jak komuś nie odpowiadają warunki umowy to niech nie bierze .  

Opublikowano
17 minut temu, Ursus932 napisał:

Dzień dobry , jak żyjecie polityki 9_9 , wpadłem na chwilę ale widzę  wiele się tu nie zmieniło :ph34r: 

https://wiadomosci.onet.pl/politico/kiedy-rolnik-nie-jest-rolnikiem-ue-przyglada-sie-swoim-doplatom-rolnym-w-polsce/scedjjw

"Najbardziej prawdopodobnym kompromisem wydaje się być to, że rządy będą musiały zdefiniować, kto to jest prawdziwy rolnik, ale każdy kraj może ustalić własną definicję".

No i tu dla PiSu pojawia się problem nie do przeskoczenia. Przecież Oni takiej definicji nie wypracują. Będą czekać do końca a potem wyć że narzucono nam definicję unijną. Tak było z RODO. 😂

14 minut temu, jarecki napisał:

a to dzieki PSL  i ich apelacji

A to jest stara zasada że jak zameldujesz problem wyżej, to on wróci do Ciebie i dopiero wtedy będziesz miał przejebane.😂

Opublikowano

No a jakie konsekwencje mogą być jeżeli coś takiego by weszło z tymi dopłatami? Dopłaty by zabrali WŁAŚCICIELOM ziemi którzy nie mają żadnej umowy z dzierzawcą? W takim razie po co mam swoje pole obcemu udostępniać? Stracą dzierżawcy i dzierżawiący.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Dzień dobry , jak żyjecie polityki 9_9 , wpadłem na chwilę ale widzę  wiele się tu nie zmieniło :ph34r: 

https://wiadomosci.onet.pl/politico/kiedy-rolnik-nie-jest-rolnikiem-ue-przyglada-sie-swoim-doplatom-rolnym-w-polsce/scedjjw

Unia kocha wpłacaną kasę ale od dawać już nie chce bo bacznie się przygląda kto w Polsce uprawia i h*j ich to obchodzi płacą do 1 ha .

W Niemczech dalej są Barony i Hrabia tylko że nie używają tych tytułów ale ziemi im po wojnie nikt nie zabrał jak w Polsce i mają po kilka tysięcy ha i wydzierżawiają innym .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a to dzieki PSL  i ich apelacji , pora by psl całkowicie pożegnał się z wpływem na polityke nikt nikogo nie zmusza do brania ziemi do uprawy jak komuś nie odpowiadają warunki umowy to niech nie bierze .  

Hola hola 🤨 a to co ja mam zały zysk z tej ziemi co dzierżawę właścicielowi oddać?

Opublikowano

Tak to jest z biurokracja jak by było pięknie gdyby pozwolono ludziom dysponować własnym majątkiem 😊 A tak nikt nie będzie miał a tak chłopów bolało ze dopłatę brał właściciel.

Chyba nie łudzą się ze jak przyklepia jakaś ustawę to będą i plony zbierali i dopłaty nie ze swojej ziemi

Opublikowano
40 minut temu, PRIMO napisał:

Hola hola 🤨 a to co ja mam zały zysk z tej ziemi co dzierżawę właścicielowi oddać?

To nie bież, nikt nikogo nie zmusza do dzierżawy.

Opublikowano
45 minut temu, akooo napisał:

A tak nikt nie będzie miał a tak chłopów bolało ze dopłatę brał właściciel.

Zawsze na wstępie zaznaczałem że nie interesują mnie dopłaty i to działało uspokajająco na rozmówcę.😂

50 minut temu, akooo napisał:

Chyba nie łudzą się ze jak przyklepia jakaś ustawę to będą i plony zbierali i dopłaty nie ze swojej ziemi

Każdemu jednemu wystawię umowę kontraktacyjną na to co nasieję na jego polu a potem fakturę za plony opiewającą na sumę umówionego czynszu. Znajdź lepszego dzierżawcę.😂

Opublikowano (edytowane)

Tak tak jak przyjdzie zapłacić ze 3 tyś za dzierżawę pola 1 ha to już widzę jak płacą .

A tym czasie gówno do Wisły  płynie ryby łapią na plaży się opalają i kąpią   w gównie .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v