Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a gdzie tam, ten Podstawka ma grubą kasę?
gdyby miał to nie był by takim żebrolajkiem i klikbajciarzem.
aż Mu subskrybcję usunąłem za klikbajciarstwo bo mi zbrzydło robienie mnie w... tytułami materiałów.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

to jest, dysydencie, twór z ogólnych i płatnych statystyk. Czyta co tam popularne w internecie, układa się pod nurt i płynie na fali. Niewielka inwestycja, chwila nagrania a reszta leci sama. Wpasowanie w nastrój większości składową zysku a i koszty uzyskania 50%....

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, mirro napisał:

Yyyyy bodaj wczoraj słyszałem że miłościwie panujący chcą walczyć ze szkodliwą ideologią charytatywizmu.😂

350 zł. Tyle przeciętny Polak wydaje w ciągu roku na cele dobroczynne. To mniej niż wydają nasi sąsiedzi - Czesi, Słowacy i mniej więcej tyle samo, ile przeznaczają Węgrzy.                          jak czytam na temat zbiórki na prase dla andzeja to jestem za , a tak na poważnie to raczej edukcja tu nie pomoże bo tu akurat działanie impulsywne  , tak samo jak na samochód po wypadku z premierką  choć i  rydzykowi by odpadło

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Koronawirus znalazł nowego żywiciela. Naukowcy zaniepokojeni . O RZESZ k**wa MAĆ CO TO BĘDZIE TERAZ .

Niepokojące odkrycie naukowców z Paryża. Jak ustalili, nowe mutacje koronawirusa - południowoafrykańska i brazylijska - są w stanie replikować, czyli powielać się u myszy. 

To alarmujące, bo infekując nowe zwierzę wirus może ponownie mutować i nawet zagrozić skuteczności szczepionek.

Opublikowano

hyhy mam tę fotowoltaikę i zacząłem się przyglądać napięciu... W zasadzie nigdy nie dpada poniżej 247 V. Zatem, jak szybko zarobić na odbiorcach? Puścić im zamiast 230 takie właśnie. Jako że licznik liczy moc czynną a moc czynna to P = U^2/R to dobry sposób na dodatkową kasę. Jak jest u Was?

galan - ty i te Twoje strachy.. 😂

• Haha 1
Opublikowano

sa na to specjalne lekarstwa i szpitale..

myszy mozna wytepic ??szczury pewnie tez. dziwne ze jeszcze nikt tego nie dokonal.

z jakiej ilosci ?? trudno powiedzie pewnie z 1 zero mniej..zreszta po co szukac daleko niecale 180 lat u nas tez ludzie marli setkami w kazdej parafii.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, DTaras napisał:

hyhy mam tę fotowoltaikę i zacząłem się przyglądać napięciu... W zasadzie nigdy nie dpada poniżej 247 V. Zatem, jak szybko zarobić na odbiorcach? Puścić im zamiast 230 takie właśnie. Jako że licznik liczy moc czynną a moc czynna to P = U^2/R to dobry sposób na dodatkową kasę. Jak jest u Was?

galan - ty i te Twoje strachy.. 😂

a Czytałeś temat na tym forum że pow . 245 v jak jest w sieci to nie da rady odebrać ?           nie moge tego tematu odnalezść ale było pisane w tym tygodniu żę elektrownie zawyżają napiecie na transformatorach celowo żeby potem prądu nie zwracać , a temat  nie pamietam ale jak znajde to wrzuce link 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jarecki napisał:

a Czytałeś temat na tym forum że pow . 245 v jak jest w sieci to nie da rady odebrać ?

Powyżej 253, napięcie masz 230v i tolerancja jest +-10%. Mam historię z falownika, najwyżej było 249 i mi nie odłączylo przy takim napięciu. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@DTaras hyhy mam tę fotowoltaikę i zacząłem się przyglądać napięciu... W zasadzie nigdy nie dpada poniżej 247 V. Zatem, jak szybko zarobić na odbiorcach? Puścić im zamiast 230 takie właśnie. Jako że licznik liczy moc czynną a moc czynna to P = U^2/R to dobry sposób na dodatkową kasę. Jak jest u Was?

Co za bajki opowiadasz ile trzeba żeby się zwróciło 50 tyś jak za 10 lat może już nie działać cała instalacja albo naprawy kosztowne to h*j nie inwestycja .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Dlatego wyliczyłem tak, aby zjadać ba bieżąco chłodnictwem. Falownik można skonfigurować na 240 plus 10 % ale to może ktoś buczeć z tego powodu i nie będzie to trafo. No i można zastosować autotransformator tylko to nieopłacalne. Nieopłacalne jest też wzywanie s celu analizy bo wyłączeń miałem może na 15 zł. Muszę przełączyć parę spraw na fazę z najwyższym obciążeniem i temat się unormuje. Wskazałem inny problem ano obciążenia indukcyjne i rezystancyjne zasilone wyższym napięciem pobiorą większą moc czyli licznik nakręci więcej. Mały zabieg na GPZ a dostawca kasuje więcej. Jednostkowo każdy kładzie lachę ale globalnie... W moim przypadku mam zasilanie jak w w jakiejś Nigerii albowiem przy standardzie 230 permanentny wzrost czy spadek powyżej 5V wymaga reakcji a u mnie rzadko kiedy zjeżdża do 240...

Nie obciążeniem tylko napięciem...

Zrzutka sprzed chwili...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

Co za bajki opowiadasz ile trzeba żeby się zwróciło 50 tyś jak za 10 lat może już nie działać cała instalacja albo naprawy kosztowne to h*j nie inwestycja .

Pomysl za 10 lat po ile prąd będzie..? .. Mam fotowoltaike od stycznia..... 

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano
4 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Momysl za 10 lat po ile prąd będzie..? .. Mam fotowoltaike od stycznia..... 

za swoje czy na kredyt ? w mojej okolicy coraz więcej na dachach jest paneli  czytałem że około 24000 tys. koszt  takiej elektrowni 

podaj jakieś szczegóły 

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

za swoje czy na kredyt ? w mojej okolicy coraz więcej na dachach jest paneli  czytałem że około 24000 tys. koszt  takiej elektrowni 

podaj jakieś szczegóły 

Ty potrzebujesz socjalu żeby spłacić kredyty, to gdzie myśleć o fotowoltaice xD

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v