Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

nie mam to nie kupuje   i nikogo nie wprowadzam w błąd że za 3 miesiące będę miał

To nie jest tak jak u Gienka w Plutyczach. Firma która zalegała jest kooperantem VW który pracuje w ruchu ciągłym więc i oni nie wstrzymają produkcji bo chwilowo nie ma kasy. Nie znając szczegółów to obstawiam tak jak Miro że sfinansowali jakąś inwestycję kasa podwykonawców. Rzecz absolutnie powszechna i żaden skandal to nie jest. 

Opublikowano
1 godzinę temu, akooo napisał:

Jak nie będzie dopłat to po co załóżmy mam komuś swoją ziemię udostępniać? Albo wzrośnie czynsz o kwotę dopłat :)

doj**ią ci taki podatek gruntowy że będziesz szukał dzierżawcy w zamian za podatek🤣

Opublikowano
41 minut temu, Ulman napisał:

To nie jest tak jak u Gienka w Plutyczach. Firma która zalegała jest kooperantem VW który pracuje w ruchu ciągłym więc i oni nie wstrzymają produkcji bo chwilowo nie ma kasy. Nie znając szczegółów to obstawiam tak jak Miro że sfinansowali jakąś inwestycję kasa podwykonawców. Rzecz absolutnie powszechna i żaden skandal to nie jest. 

Jak zwykle na czyjś koszt

Opublikowano
mirro napisał:

Widzisz Racyl pojawił się problem z kredytami obrotowymi. Ano nagle banki chcą większego zabezpieczenia niż dotychczas. Już nie wystarcza majątek firmy jej wycena, pomimo że kilkukrotnie przewyższa kwotę obrotówki. dzieje się to z dnia na dzień. 

E e. Pierwsze symptomy widać było w grudniu.

Opublikowano

Poziom przeciwciał świadczy o infekcji. Nic więcej. Miałem od uja przeciwciał bo trzy razy brali osocze. Mówię do immunologa - wycyckasz mnie z wszystkiego i co? Odpowiedział mi iż jak trafię znów to jak się będę dobrze prowadził organizm sobie zrobi z pamięci. Nie udało się na dżonsona idę na fajzera - głównie dla papieru ale drugą dawkę przekitram do końca czerwca lub początku lipca aby jakoś okres zimy zahaczyło. Głównie dla papieru.

Opublikowano
12 minut temu, DTaras napisał:

E e. Pierwsze symptomy widać było w grudniu.

Ano w grudniu, ale małe biznesy, szcególnie te pozamykane przez pandemię, liczyły że da się dotrwać do wiosny. Przyszła wiosna i trzeba wspomóc sie kredytem. Niestety według banków nie mają zdolności kredytowej. 

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Ano w grudniu, ale małe biznesy, szcególnie te pozamykane przez pandemię, liczyły że da się dotrwać do wiosny. Przyszła wiosna i trzeba wspomóc sie kredytem. Niestety według banków nie mają zdolności kredytowej. 

Masz błędne dane. Koledzy twierdzą że  żadne biznesy nie upadły , gospodarka aż kipi, zadnego kryzysu nie ma  zatrudnienie wzrasta a ludzie mimo że zamknięci przez lockdown to zarabiają więcej niż kiedykolwiek.

Opublikowano

jarecki - banki to przewidywały, że się złotówka stoczy a wszystko wskazuje na to, że proces jest w toku...

ulman - słyszałem o tej opcji ale ni uja potwierdzić nie mogę. No może poza wzrostem w detalu ale krótkotrwały będzie skok.

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

a ludzie mimo że zamknięci przez lockdown to zarabiają więcej niż kiedykolwiek.

To nie stanowi o sile odtworzenia gospodarki. To gorący pieniądz i nikt nie chce go trzymać. Ludzie kupują co się da. Reszta się cieszy że pieniądz w obrocie, ale to tylko symptom piźnięcia o glebę.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ulman napisał:

zatrudnienie wzrasta

znam  3 firmy co zatrudniają po minimum 20 osób , zatrudniły by kolejne osoby ale tych osób brak ,  jedna z firm produkująca dla wojska prawdopodobnie zrezygnuje z zamówień  kolejnych bo brak jest pracownika kontrakt wart prawdopodobnie kilkanascie mln . zł 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

to z pewnoscią cześć się nie otworzy a jak się otworzy to z innym włascicielem, napewno można było inaczej zrządzać pandemią .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

To jest podobnie jak z internetem 5G. Ano okrzyknięto za***isty sukces w tej sferze, przełom na miarę podróży z prędkością światła, powołano nawet pełnomocnika do spraw wdrażania tej technologii no i co? Ano zesrało się. Operatorzy uruchomili 5G , dumnie wyświtliło sie na routerach jako dostępne, tylko jest jeden malutki problem. Ano taki że uruchamiając 5G zajebano zasoby 4G z którego korzystali wszyscy i spowolniono go. Po drodze okazało się że w naszych warunkach 5G to ciula nie przeskok albo same problemy i cały misterny plan poszedł się grzmocić. Teraz wszyscy czekają na G z kolejną cyferką bo nie opłaca się rozwijać 5G, Markrtingowo wyszło za***iście, politycznie sukces po byku, tylko użytkowo do d*py.😂 Teraz odgrzebują plany na światłowody już położone i nagle chcą kłaść odgałęzienia po wsiach.

Opublikowano

a gdzie to 5g jest w duzych miastach i na przedmiesciach ,do mnie nawet nie dotarlo. stoi za wila jakis nowy masz ale na razie pusty..

20 minut temu, Ulman napisał:

A ja znam tysiace knajp , barów, hoteli, domów weselnych sklepów które się zamkneły przez tą rzadzącą patologię.

po twoich postach widac ze odwiedziles niejedna knajpe i bar 😂, niekoniecznie z polskim alkoholem..

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

panowie złe wieści dla rolników w nowym ładzie kaczyński  daje 10 zł do ha akcyzy i tylko tyle 

pewnie w planach podwyżka opłaty paliwowej by zachecić kierowców do ekomobilnosci 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Ulman napisał:

A ja znam tysiace knajp , barów, hoteli, domów weselnych sklepów które się zamkneły przez tą rzadzącą patologię.

wymień chociaż 1000 :D buuaaahhhhhaaaaaaaaaaaaaaa :D 

to była duża zagraniczna firma (zależna od vw), której kasy nie brakuje, ale skoro można bezkarnie okradać mniejsze firmy to korzysta z okazji; widocznie wyznaje twoją filozofię życia na cudzy koszt

Edytowane przez nie
Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

Ano danine podatkową płacić musisz.... Nieważne czy ziemię uprawiasz

Chyba że zlikwidują gruntowy a wprowadzą dochodowy.

Opublikowano
20 minut temu, Mariusz2903 napisał:

panowie złe wieści dla rolników w nowym ładzie kaczyński  daje 10 zł do ha akcyzy i tylko tyle 

ca586fbe535d0765123254541ab267c5.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v