Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolejny dolaczyl w poczet ruskich agentow- ten akurat chwaly putinowi nie przynosii, w szeregu pozytecznych idiotow temu blizej idioty niz pozytecznego...

drodzy towarzysze z fermy w leningradzie starajcie sie bardziej kamuflowac swoich ludzi.

Opublikowano

Stalin chciał tez Żydów wymordować ale oni się wybronili  tym z eto oni będą to robić ich w Polsce na wysokich stanowiskach i tak to do dziś trwa . 

Poczytać trocha o Historii .

Opublikowano (edytowane)

nie lubię wklejanek jak cholery no ale czasem zdarzy się perełka jak ta wyżej że nie da się przejść obojętnie.
wygasło mi w piecu i zimno , spać się nie da i siedząc opatulony w oczekiwaniu gdy się nieco w domu ogrzeje po bardzo porannym rozpalaniu natrafiłem w radio w jedynce na jakieś pseudorolnicze durnoty.
Oni tam mówili że będzie promowane rolnictwo bez chemii. Tlenek wodoru to też chemia
to już i podlewanie będzie złe?

ludzie opamiętajcie się bo doprowadzicie do czasów powszechnego głodu a historia zna takie przypadki gdzie durni politycy bez jakichkolwiek przyczyn naturalnych, klimatycznych doprowadzali do tragedii/
jednak polityk, urzędnik to osobnik najgorszej kategorii i psy zalecałbym humanitarniej traktować.
Jeśli jakaś urzędnicza łajza wprowadzi przepisy np dające wyższe subwencje za tzw eko to niech sam pierwej pokaże na wlasnym polu jak to tej ofermie działa w praktyce i jeśli coś takiemu uda się wyprodukować tymi metodami to pierwej niech sam żre to ze dwa lata a gwarantuję że prędzej się zas..a w najlepszym przypadku po jakich toksynach od biologicznych patogenów o ile w ogóle te dwa lata przeżyje i nie kiepnie z głodu bo najpewniej będzie miał do żarcia tylko chwasty lub robactwo a ktoś na te wyższe dopłaty przecież będzie musiał wcześniej wyłożyć czy raczej zostanie to z niego podatkami złupione.

Oświadczam z pelną świadomością jako rolnik i botanik że tzw żywność ekologiczna jest o wiele bardziej groźna od dobrze sprawdzonej konwencjonalnej ukierunkowanej tylko na minimalizację sztucznej chemii; ogólnie sztucznych metod w tym i tych biologicznych.

żyjemy w coraz durniejszych czasach i sami kopiemy sobie grób własną wtórną ignorancją kiedy to podważamy fundamenty na których powstał bum cywilizacyjny  i chyba jednak jesteśmy tylko "efektem szarańczy" tylko w dłuższym interwale czasowym a co ten zwrot oznacza to przy innej okazji

i jeszcze jedno - biometryczne dowody osobiste będą wprowadzać
Powoli wszystkich Bogow zaczynam prosić o jakiś kataklizm bo to będzie lepsze od tego co sami sobie zgotujemy.
w czym ty jesteś lepszy ode mnie psie państwowo urzędniczy że ty masz prawo wiedzieć o mnie wszystko a ja o tobie nic?

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak się coś nazwie Eko , to od razu w mózgach otwiera sie klapka z napisem "jest za***iste". 

57 minut temu, dysydent napisał:

Powoli wszystkich Bogow zaczynam prosić o jakiś kataklizm bo to będzie lepsze od tego co sami sobie zgotujemy.

Albo lewaków zeby zrobili użytek z zasobów piwniczki Dworczyka i zajęli sie serwerami.😂

9 godzin temu, galan99 napisał:

Stalin chciał tez Żydów wymordować ale oni się wybronili  tym z eto oni będą to robić ich w Polsce na wysokich stanowiskach i tak to do dziś trwa . 

Galan sugerujesz że teraz nie rządzi nami Dobra Zmiana tylko Koszerna Zmiana?😂

Opublikowano (edytowane)

jeśli zaje..iste jest od zaje..ać konsumenta to nawet jest w tym sporo racji

a o piwniczce Dworczyka nie wiem bo zapuścilem się w nadążaniu za nowinkami o ... dobra - pomińmy epitety.
Nie mam troche czasu bo pilnuję "toksycznie" aby pola na których ma być coś zjadliwego ekologicznie lasem nie zarosły dzikim i niejadalnym :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

jeśli zaje..iste jest od zaje..ać konsumenta to nawet jest w tym sporo racji

Bo konsument nawet nie zdaje sobie sprawy ile trzeba się namęczyć aby go nie za***ać.😂

Opublikowano (edytowane)

jednak lepiej samemu wykropkować to wtedy tylko jedną literę niżby inni mieli to zrobić bo brakuje trzy

26 minut temu, dysydent napisał:

zaje..ać

23 minuty temu, mirro napisał:

za***ać

nawet jeszcze nie wiem jak szeroko można zastosować tę analogię ale już teraz tak na początek sentencja - im więcej innym pozwolisz mówić za Ciebie tym mniej jakiejkolwiek treści będzie w przekazie i to zarówno w Twoim jak i tych innych imieniu.

ot takie ad choc spostrzeżenie i nawet na temat

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

im więcej innym pozwolisz mówić za Ciebie tym mniej jakiejkolwiek treści będzie w przekazie i to zarówno w Twoim jak i tych innych imieniu.

ot takie ad choc spostrzeżenie i nawet na temat

A weż potem wytłumacz że to nie do końca jest tak, jak się im wydaje. To dopiero sztuka.🤣

Opublikowano

od górnie narzucanie norm produkcji eko nie ma i nie bedzie , będa zachecać dopłatami tylko co z tego jak ubywa producentów eko  chleb ekologiczny 25 zł za kg a przenica 1200 zł za tone ekologiczna , uprawy eko nie są złe tylko pod sprzedażą bezposrednią i przetwórstwo w gospodarstwie .

Opublikowano

2 minuty temu, jarecki napisał:

uprawy eko nie są złe tylko pod sprzedażą bezposrednią i przetwórstwo w gospodarstwie .

Za to sraczka eko , już tak.😂

Opublikowano

Znaczy... "Eko" może znaczyć tak samo ekologiczne jak i ekonomiczne czyli to to samo. Jak urośnie i ani kogo nakarmic ani na tym zarobić to będzie ekologiczne a jak będzie po staremu to ekonomiczne. W ten oto prosty sposób dochodzimy do wniosku, że wszyscy mają rację... Jeden ze wsi sąsiad handluje czym popadnie. Teraz sprzedaje filtry do wody. Gdy robił mi wykład o glifosacie (jest we wszystkim - m.in. w wodzie) zapytałem z czego te jego filtry są dążąc po rurach do mikroplastiku. Oczywiście jest opcja filtra ceramicznego. Ale glifosat to zło. To się spytałem o chloropiryfos... Nic nie wie na temat ale glifosat - zło najgorsze. Tłumaczę, że tego rolnik wprowadza 2 kg na 10000 m2 co daje wynik w miligramach na metr a i tak rozkłada się w glebie. W końcu spytałem: "A paracetamol, ibuprofen, ketoprofen też badacie?" Odpowiedź: to przecież tylko przeciwbólowe... Dalej już temat olałem. Podsumowując: jeszcze najpierw kufa trzeba ludziom zwoje w głowach poskręcać zanim wejdzie w temat jakiś rozsądek. Do filtrów nic nie mam tylko do marketingu. Taką filtrację można zrobić nie dość, że tanio to jeszcze ograniczyć zużycie paliw na bezsensowne wożenie wody w butelkach ale najważniejsze to przestać bezmyślnie powielać. O.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mirro napisał:

A weż potem wytłumacz że to nie do końca jest tak, jak się im wydaje. To dopiero sztuka.🤣

a kto by tam tłumaczył i po co. jeszcze jakie to kosztowne, weźmy takie tvp. chociaż tutaj też można sentencję... - im większą durnotę chcesz wcisnąć tym to jest kosztowniejsze

@jarecki nawet nie podejmuj się tego co tam piszesz tłumaczyć
nie stać Cię xD

jeżeli to eko jest .. było by na prawdę lepsze to bez dopłat na jego wciskanie by zdominowało rynek, a tak i straty na dopłaty i pożytek żaden czyli sromotny "koniec na samym początku"
to co z ekologicznych metod jest na prawdę wartościowe i bez dopłat zwycięży a na całą resztę tylko zmarnowane pieniądze i skażone zbędnie środowisko na ich zarobienie bo przecież z czegoś trzeba dopłacić .
no chyba że samo wyrzucanie w błoto pieniędzy jest ... można uznać za ekologiczne

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Znaczy... "Eko" może znaczyć tak samo ekologiczne jak i ekonomiczne czyli to to samo. Jak urośnie i ani kogo nakarmic ani na tym zarobić to będzie ekologiczne a jak będzie po staremu to ekonomiczne.

No i wracamy do tzw podstaw. 

Opublikowano

I ja się prz...lę do trzech gwiazdek u mirra. To oficer więc na tym punkcie jest zboczony nie mniej jego wtrącenie ma w pip znaczeń a biorąc pod uwagę statnią modę znaczy po prostu: zaPISać. To błąd. Poprawnie jest raczej zapisować...

Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

Za to sraczka eko , już tak.😂

A co z papierem toaletowym? Jest Eco?

Opublikowano (edytowane)

liść np łopianu tak srajpapier nie, już bidet bardziej

choć można i tak - "co tam robisz? - sr..m -  a masz papier? - palca mam  🤪

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

I ja się prz...lę do trzech gwiazdek u mirra. To oficer więc na tym punkcie jest zboczony nie mniej jego wtrącenie ma w pip znaczeń a biorąc pod uwagę statnią modę znaczy po prostu: zaPISać. To błąd. Poprawnie jest raczej zapisować...

Duuuuużo znaczeń. Bo trzeba dodać jeszcze zagrożenia choćby bakteryjne, przy olaniu czystości na produkcji. 

Opublikowano

Papier do d? Zasadniczo robiony jest z makulatury a ta to drugie życie kartonu po telewizorze, który jest z drewna - czyli biorąc pod uwagę ostatnie zmiany w prawie budowlanym (WT 21) - z biomasy. Biomasa jest eko...

Opublikowano
mirro napisał:

Duuuuużo znaczeń. Bo trzeba dodać jeszcze zagrożenia choćby bakteryjne, przy olaniu czystości na produkcji.

Ja to wiem, Ty to wiesz a niewiedzą tylko ci co radośnie ogłaszajá sukces możliwości swobodnego handlu żywnością wytworzoną w chlewiku...

Opublikowano (edytowane)

nie chciałbym dalej - zwłaszcza do śniadania - tematu rozwijac  nomen omen papiero-toaletowego  i tylko wspomnę - ile wody i całej reszty idzie na przetworzenie makulatury na papier a ile na zwykłe podmycie?

13 minut temu, mirro napisał:

Miałem kiedyś dylemat w lesie , w okolicach Wędrzyna , czym podetrzeć dupsko bo tylko piach i igliwie sosnowe.😂

kałuży oczywiście też nie było? ;) no ale trzeba by jakie mydło bo wiadomo - ekosystem naturalnych kałuż (ekologicznych) bywa zakaźny i tutaj też by można... - chcecie ekologii to mydło przecież jest jak najbardziej produktem chemii
i może bedzie na ten temat bo może by jednak śniadanie i rzućcie może co innego ? :)

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v