Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

też nie Odpowiedziałeś jaka wysokosc dopłat ma być , a kiedy zrównać to zależ jaka kwota ma być po zrównaniu bo  jak ma być zrównana do malty np to było by ze 3 razy wiecej jak obecnie a czy rolnictwo było by przygotowane , raczej nie sam bym zlikwidował produkcje a korzysci czerpał z dopłat nawet bym kombajnu nie odpalał . O to tak jak  senator z KO  odpowiedziała wczoraj ,, Platforma jest przygotowana na przejecie władzy , tylko czy ludzie są przygotowani na platforme ''

Powina być średnia unijna. Do doplat wzięta.... No i kiedy? 

Opublikowano

DO SREDNIEJ UNIJNEJ BRAKUJE NAM 60 euro , czy to tak wiele raczej nie ,w polsce mamy dużo miejsze koszty produkcji jak na zachodzie jesli chodzi o koszty siły roboczej , w holandi mają dopłaty 350 euro np ale i koszty pracy są 3 razy wyżej wyceniane  , nie dawno 1 ha dopłat był tyle wart co miesiąc pracy poza rolnictwem . Pytanie było kiedy zrównać to  wraz ze wzrostem pensji poza rolnictwem  mozna podnosić dopłaty , a chodzi mi żęby aktiwizować małe gospodarstwa do szukania pracy poza rolnictwem a nie oglądać się na dopłaty i klepać biede  ,i nie chodzi mi o sprzedaż tych gospodarstw bo 10-20 ha to można i pracować i uprawiać . 

Opublikowano

Można tobie o 60 EUR dopłatę obniżyć. Jak dla ciebie to niewiele jest

1 godzinę temu, jarecki napisał:

DO SREDNIEJ UNIJNEJ BRAKUJE NAM 60 euro , czy to tak wiele raczej nie ,w polsce mamy dużo miejsze koszty produkcji jak na zachodzie jesli chodzi o koszty siły roboczej , w holandi mają dopłaty 350 euro np ale i koszty pracy są 3 razy wyżej wyceniane  , nie dawno 1 ha dopłat był tyle wart co miesiąc pracy poza rolnictwem . Pytanie było kiedy zrównać to  wraz ze wzrostem pensji poza rolnictwem  mozna podnosić dopłaty , a chodzi mi żęby aktiwizować małe gospodarstwa do szukania pracy poza rolnictwem a nie oglądać się na dopłaty i klepać biede  ,i nie chodzi mi o sprzedaż tych gospodarstw bo 10-20 ha to można i pracować i uprawiać . 

Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

Ci co chcą pracować po za rolnictwem to już pracują u mnie jest takich welu...... te 60 eu to jednak coś. Wtedy dajesz dopłatę onw dla wyrównania kosztów produkcji.. 

to ONW to grosze są coś koło 200 zł do ha przy takich nakładach dużo za to nie zrobisz ja biorę to 2 rok wcześniej nie mieliśmy no ale jak ktoś ma 20 ha to jakiś pieniądz jest oni to dają chyba jak słabe ziemie czy jakieś pagóry na gorszej ziemi nic nie pomaga plony 3 ,4 tony zboża z ha 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

Ale co tu aktywizować? Młodzi sami sobie ustawią życie że niczego nie będziesz musiał zmieniać. Reszta spokojnie wymrze i spokój z tym problemem.

no i już ustawiają , ale 10 lat temu to nie było tak jednoznaczne , niskie zarobki i bezrobocie 10 % a te 10 lat temu te np 15 tys dopłat to nie było tak mało 

46 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Można tobie o 60 EUR dopłatę obniżyć. Jak dla ciebie to niewiele jest

250 zł do ha .  to tak dużo ? bez jaj na srednie gospodarstwo w Polsce  20 ha. to 5 tys zł a po drugie to miało być zrównanie dopłat w całej europie , a wtedy byłoby by to tylko ze 40 euro wiecej tak wynika z ekonomi ,a dlaczego tak wynika z ekonomi to już proste do wyliczenia 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Powina być średnia unijna. Do doplat wzięta.... No i kiedy? 

do roboty  się  K**wa  weź   a  nie  dopłaty.

Zlikwidować  te  dziadostwo  a  nie  wyrównywać 

169534760_3787173504694293_1702112399631

Opublikowano
3 minuty temu, Denwer napisał:

Nooo wreszcie napisałeś coś z sensem. 😲

Brawo Ty. 👍

Opublikowano

kurs akcji agory- marecek nie klam,takie sprawy to w pare sekund mozna sprawdzic... pinokio jeszcze na stanowisku a szanse go zastapic masz marne.

https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=AGORA

sprzedaz wszystkich gazet spadla-papierowego  wprost juz nie ma tygodnika solidarnosc tez...

zasilana milionami ze skarbu panstwa gpc tez lezy, tak samo fakt czy se.

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/wyniki-sprzedazy-dziennikow-styczen-2021-fakt-gazeta-wyborcza

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

NzM5Mjg0YRssVztZSEtsDm8PbwMOEmJYOBd3SEh_

https://wiadomosci.wp.pl/ojciec-tadeusz-rydzyk-nie-stawil-sie-w-sadzie-rozprawa-zostala-odroczona-6627184358095552a

nagonka na rydzyka trwa wp interia wyborcza oko press prześcigają się w obrzydzaniu redemptorysty a on TRWA

W przeciwieństwie do wymienionej przez Ciebie osoby ten duchowny wspiera bezdomnych, rozdając na ulicach jedzenie i z tegoż powodu jest nękany. Artur Pawłowski wraz z Kościołem Ulicznym wydaje bezdomnym 200 000 posiłków rocznie. https://deon24.com/2017/05/09/tak-dasz-swiadectwo-swojej-wiary-artur-pawlowski-i-pawel-blicharski-z-inicjatywa-chicagowskiego-marszu-dla-jezusa/

A Rydzyk co? Prosi biednych o pieniążki, ma wsparcie rządu, któremu palcem przed nosem wytyka, że za mało. 

Czujesz różnicę?

Edytowane przez Ywa
Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

do roboty  się  K**wa  weź   a  nie  dopłaty.

To korwa niech likwiduje te twoje pociotki.... Tez niech z tej durnej uni wyjdą..? ... Bo dymają nas na każdym kroku...... 

Slepys to tego nie widzisz?????? 

Partyjniacki slugo

Opublikowano
37 minut temu, Ywa napisał:

W przeciwieństwie do wymienionej przez Ciebie osoby ten duchowny wspiera bezdomnych, rozdając na ulicach jedzenie i z tegoż powodu jest nękany. Artur Pawłowski wraz z Kościołem Ulicznym wydaje bezdomnym 200 000 posiłków rocznie. https://deon24.com/2017/05/09/tak-dasz-swiadectwo-swojej-wiary-artur-pawlowski-i-pawel-blicharski-z-inicjatywa-chicagowskiego-marszu-dla-jezusa/

A Rydzyk co? Prosi biednych o pieniążki, ma wsparcie rządu, któremu palcem przed nosem wytyka, że za mało. 

Czujesz różnicę?

pomoc kościoła dla biednych powinna być na pierwszym miejscu to bez dyskusji a rydzyk to spore przedsięwzięcia prowadzi tzw.misja to i wydatki ma 

powierz niech się zajmie zwykłą posługą ale jak już tyle ma to wszystko rzucić to też by była łatwizna jest uczelnia jest radio telewizja fundacje komuś to pewnie służy ale nagonki i ośmieszania nie widać końca 

14 minut temu, racyl napisał:

no jest różnica ferdek przepijał rentę babki a rydzyk ?

Opublikowano
35 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Nie wszystko przepijał. Miał dużo świetnych pomysłów w które inwestował. Jak Rydzyk... Problem w tym, że renta jednej babki to za mało i niestety pomysły nie przynosiły korzyści majątkowych. Ale gdyby tak miał więcej babek i wsparcie rządu, kto wie do czego by mógł dojść... 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

...Ja to wszystko pier**lę.

Nie uwierzę Ci.  Każdy organizm potrzebuje czasu na regenerację. Na wszystko braknie sił i materiału😜

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

pomoc kościoła dla biednych powinna być na pierwszym miejscu to bez dyskusji a rydzyk to spore przedsięwzięcia prowadzi tzw.misja to i wydatki ma 

powierz niech się zajmie zwykłą posługą ale jak już tyle ma to wszystko rzucić to też by była łatwizna jest uczelnia jest radio telewizja fundacje komuś to pewnie służy ale nagonki i ośmieszania nie widać końca 

widzisz. Ferdek to postać fikcyjna, a ten belzebub naprawdę żyje z kasy innych.

Opublikowano
6 minut temu, pafnucy napisał:

a ten belzebub naprawdę żyje z kasy innych.

Większy  z ciebie  ,,belzebub,,  i obłudnik jak  z niego  ;)

170349879_766103340967172_67462567865417

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

Większy  z ciebie  ,,belzebub,,  i obłudnik jak  z niego

nie wydaje mi się. podejrzewam, że odciski na rękach częściej miewam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v