Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Agrest napisał:

To ja się dostosuję do wymogów unijnych. Bestia że wschodu pozbawiła mnie plonów. Będzie mało albo wcale.

Wiśnia wyzerowana. Czerwona porzeczka wielkie zaskoczenie bo i na najwcześniejszej jak i najpóźniejszej pąka z kwiatem nie znalazłem.

Agrest w tym roku wyprodukuje liście.

Jedynie czarna ma jeszcze trochę zdrowych pąków.

Jak żyję takiego armagedonu  nie widziałem.

Kilometr dalej strat brak.

Współczuję, u mnie w truskawce wszystko normalnie rusza na szczęście, coś tam uszkodzeń mrozowych jest, ale na plon jakoś bardzo nie powinno wplynąć. 

5 minut temu, Agrest napisał:

To napewno po Smart fresh. Sami producenci przyznają, że tego nie da się jeść.

Wszystko przez to że klient kupuje oczami, a nie kieruje się smakiem. Ja od zawsze jeżdżę po jabłka do kolegi, jaką technologie przechowywania ma to się nie interesowałem ale jabłka ma smaczne. Tylko u niego towar tylko do około połowy marca, potem pusto. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Dla mnie totalnie niezrozumiała sytuacja. Zboża, w tym jęczmień ozimy pięknie przezimowały a krzewy  po tyłku dostały. Wiśnia to zrozumiałe bo częsty przypadek.

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Kontrolowana atmosfera zabija smak i aromat jabłka. A traktowane Smart fresh ponoć już kompletnie smaku są pozbawione.

Ale to też zasługa konsumenta bo towar ma być bez skazy i ciągła presja żeby hodować i produkować towar idealny z wyglądu. A o smaku się zapomina.

Dotyczy również pomidorów.

a przede wszystkim ten towar trzeba długo przechowywać bo wolą sprowadzać zagraniczny zamiast polskiego kupic

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Agrest napisał:

To napewno po Smart fresh. Sami producenci przyznają, że tego nie da się jeść.

A próbowałeś kiedyś postawić skrzynke jabłek koło "Chwastoxu" i potem to jeść?:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Smart fresh to już na czerwiec, lipiec. Ale że sadownicy mają w uj kasy to gazują wszystko, bez względu na termin sprzedaży. Do tego szukanie tańszych zamienników z Chin.

Szwagier ma jeszcze zwykłą przechowalnię, jak otworzy drzwi to sam zapach człowieka zasyci.

Potem już kupuje towar do handlu na giełdzie to I zapach i smak ginie.

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Dla mnie totalnie niezrozumiała sytuacja. Zboża, w tym jęczmień ozimy pięknie przezimowały a krzewy  po tyłku dostały. Wiśnia to zrozumiałe bo częsty przypadek.

Ja bym bardziej upatrywał tego w wegetacji do styczniowych mrozów. 

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

A próbowałeś kiedyś postawić skrzynke jabłek koło "Chwastoxu" i potem to jeść?:lol:

Ja nie, ale niektórzy próbowali jabłka przechowywanego z ziemniakiem😁

Zresztą w tym kierunku chyba hodowla podąża - zrównać smak jabłka z ziemniakiem.

Ja jestem zwolennikiem odmian mających Macintosha w rodowodzie. Tu jest smak i aromat - Lobo, Vistabella,  Cortland...

3 minuty temu, mirro napisał:

Ja bym bardziej upatrywał tego w wegetacji do styczniowych mrozów. 

Właśnie chyba nie, bo praktycznie zima trwała od grudnia, nie było huśtawki pogodowej. Ja stawiam na silny wysmalający wiatr.

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

spoznione ale szczere

Ostatnio doczytałem że Obajtek to straszny tuman i studia na jakimś gównianym prywatnym czymś w Radomiu skończył dopiero w 2014 a tytuł MBA niedawno w podmiocie powiązanym z Orlenem . To są nowe elity!🤣

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

A nie ma tam jakiego senatora z PiS w pobliżu żeby im pomógł?:lol:

Ten senator pis na razie na bielmleku się pożywił. Wyprowadzili z zakładu 250 milionów. To przecież skromni ludzie na razie więcej im nie trzeba.

Opublikowano (edytowane)

Nie koniecznie paliwa by były droższe ale są nie nażarci i podatki akcyza swoje robią w paliwach że są tak drogie i będą bardziej droższe bo to bardzo dochodowe a kupić i tak kupią .

1. Wskaźnik podniesienia – procentowo średnia europejska. Jeśli np. średnia pensja w UE wynosi miesięcznie ok. 17 tys. zł -w Polsce jest to ok. 5 tys. zł, to w UE średnia kwota wolna od podatku wynosi co najmniej 3, 5 tys. zł miesięcznie!!!!!, czyli ok. 20 % pensji.

http://pressmania.pl/prof-jozef-brynkus-kwota-wolna-od-podatku-w-polsce-musi-wzrosnac/?fbclid=IwAR2qfGvQndzwP8NFdr0FJshG0AKmX7ZyR_Bk2sRqEM-Vkzxz9yxQD52V8q4

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Polski rząd tylko w głowie mąci ludziom swoją anty rosyjskością., W rzeczywistości pisowscy notable kumają się z Orbanem, Salwinim czyli sojusznikami Putina. A głąbom w szczujni tłumaczą, że Rosja jest be.

Opublikowano

Zaraz będzie koniec Covid .

Sytuacja w Niemczech staje się coraz bardziej skomplikowana. Jak przekazał Pagonis Pagonakis z Federacji Niemieckich Związków Zawodowych, rzeczywistość epidemiczna w kraju nie ułatwia znalezienia i zatrudnienia nowych pracowników.

Opublikowano
7 godzin temu, hubertuss napisał:

Polecam obejrzeć. Ciekawe rzeczy o Rydzyku.

dałeś się nabrać żydowi którego w oczy kole imperium o.rydzyka 

5 godzin temu, racyl napisał:

450px-Imperium_ODR.jpeg

nie jest żydem ani jakobinem media prywatne go rąbią a on i tak sobie radzi 

Opublikowano

radzi sobie z delikatna pomoca panstwa -bo co to jest drobne dziesiatki milionow co roku.....gdy dojdzie do miliarda za 2-3 lat to bedzie cos dopiero..

2 godziny temu, Ulman napisał:

Ostatnio doczytałem że Obajtek to straszny tuman i studia na jakimś gównianym prywatnym czymś w Radomiu skończył dopiero w 2014 a tytuł MBA niedawno w podmiocie powiązanym z Orlenem . To są nowe elity!🤣

,co ty chcesz od takiego uniwersytetu ???? gdy pojdziesz z krupowek pod wielka krokiew to go zobaczysz..tak naprawde to troche wieksza goralska chata

https://www.google.com/search?tbs=lf:1,lf_ui:2&tbm=lcl&sxsrf=ALeKk03IqRLyyUYnlrlxDwwzlAx5Udfkmg:1617628523955&q=uczelnie+wyzsze+zakopane&rflfq=1&num=10&ved=2ahUKEwjourHsl-fvAhV0hf0HHXD-A6QQtgN6BAgDEAc#rlfi=hd:;si:13348386743597002438,l,Chh1Y3plbG5pZSB3eXpzemUgemFrb3BhbmVaKwoPdWN6ZWxuaWUgd3l6c3plIhh1Y3plbG5pZSB3eXpzemUgemFrb3BhbmWSAQ9ncmFkdWF0ZV9zY2hvb2yqARcQASoTIg91Y3plbG5pZSB3eXpzemUoCw;mv:[[49.32011692022381,20.03331828386229],[49.26749846503335,19.870926621264633],null,[49.293814713673086,19.95212245256346],13]

Opublikowano
32 minuty temu, jacus napisał:

radzi sobie z delikatna pomoca panstwa -bo co to jest drobne dziesiatki milionow co roku.....gdy dojdzie do miliarda za 2-3 lat to bedzie cos dopiero..

jakoś w oko cię nie kuło mld rozdawane przez króla eu na lgbt 

Opublikowano
2 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

co chcesz tym materiałem nam przestawić ??  dobrze ze się sprzedaje ?  szkoda ze nie sprywatyzowała tego platforma czy co ?? 

słyszę organizacja obywatele co k**wa jeszcze nie wymyśli platforma ... kasa chyba tam płynie szerokim strumienie za granicy 

https://lasyiobywatele.pl/o-nas

https://www.lasy.gov.pl/pl/kontakt/komunikaty/Sprostowanie-do--artykulu-Panstwowe-Gospodarstwo-Lesne-Lasy-Panstwowe-jako-skrajny-przyklad-Polski-sektorowej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v