Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Mariusz2903 napisał:

potrzebny ten czas letni ? po co tyle dnia od 3 .30 rano do 21. 30 wieczorem jak dla mnie dzień powinien trwać tak jak teraz od 6 do 18 czyli czas zimowy cały rok bo to jest tak rolnik czy budowlaniec zapierdziela 12 godzin a urzędnik sobie leżakuje po 15 godzinie i tyle jest z długiego dnia 

Pewnie ze ta zmiana nie j est potrzeba...... No cuz nam zrobić, unia jest tak zgodna że sobą że w tak prostej sprawie nie mogą się dogadać....... 

Opublikowano
14 minut temu, Mariusz2903 napisał:

potrzebny ten czas letni ? po co tyle dnia od 3 .30 rano do 21. 30 wieczorem jak dla mnie dzień powinien trwać tak jak teraz od 6 do 18

Dzień tak mija, jak se go zagospodarujesz. Jednym czas płynie szybciej, drugim wolniej. Paradoksalnie ci co im szybciej płynie mają go więcej.😂

Opublikowano
21 minut temu, Mariusz2903 napisał:

potrzebny ten czas letni ? po co tyle dnia od 3 .30 rano do 21. 30 wieczorem jak dla mnie dzień powinien trwać tak jak teraz od 6 do 18 czyli czas zimowy cały rok bo to jest tak rolnik czy budowlaniec zapierdziela 12 godzin a urzędnik sobie leżakuje po 15 godzinie i tyle jest z długiego dnia 

Czas letni wymyślili kapitaliści jak by co . NIE BĘDĘ tu tłumaczył można poczytać dlaczego tak było dla zarysu chodzi o energię do oświetlania .

Opublikowano

Tylko, że teraz się ciągnie tyle energii do życia, że mus jest wypalać do oświetlania. Mi tam bez różnicy dwa razy w roku o strefę czasową się kopnąć. Ale temat jest. Zaraz ruszy hejt na złą Unię. Te kolejki na granicy do Niemiec co to miały niby być też był temat na wytopienie czasu antenowego.

Opublikowano
13 godzin temu, jarecki napisał:

jak  pominąć wartość złotego wobec euro czy dolara  , to jest klika zalet utraty tej wartosci za naszą wypłate możęmy za granicą wiecej np . zwiedzić miejsc , są tansze realne wycieczki zagraniczne , możęmy wiecej zakupić   rzeczy z importu płacąc w dolarach czy euro bo wiecej tych euro zarabiamy .  i wrócę od razu do wartosci zł  do dolara bo ta była też różna dolar do euro też ma wachania 15-20 % . był czas że euro było po 5 zł ale i było po 3,5 zł dlatego to pomińmy .

Ah pisowsy wyborcy i wasza znajomość ekonomii i umiejętność liczenia. Nic nie możesz więcej za granicą za swoją wypłatę. Bo jak ci ta wypłata rośnie a wartość złotego spada to defakto możesz tyle samo. Oczywiście mniej więcej bo trzeba by policzyć co spada czy rośnie szybciej. Jeśli koszt twojej wycieczki to 1 tys euro. To jakiś czas temu musiałeś na ten 1 tys euro wydać 4500 zł. Teraz musisz wydać 4700. To jak dostałeś 200 podwyżki to wyszedłeś na tym na zero. Podobnie jest z cenami w sklepach w PL. Co z tego, że ci płaca rośnie jak rosną ceny w sklepach, rosną ceny opłat, wprowadzane są nowe podatki. Mamy najwyższą inflację w Europie.

Z tym importem to już w ogóle bzdury piszesz. Odwrotnie jest. Na 100 euro czy dolarów musisz wydać więcej cebulionów. Czyli rzeczy z importu są dla ciebie droższe.  A póki co nasz bilans handlowy jest taki, że więcej importujemy niż eksportujemy. Do tego obsługa długu zagranicznego wcale nie małego tez jest droższa.

Ktoś powie, że eksport się opłaca. Ale jak pisałem jest on mniejszy od importu to raz. A dwa znowu podwyżki cen np energii w kraju, czy surowców importowanych do produkcji wyrobu eksportowanego czy podwyżki płac w PL i podatków sprawiają, że i cena wyrobu eksportowanego rośnie.

Efekt zostajemy ze słabym cebulionem. A pisowski dobrobyt skończy się z tym, że ludzie będą więcej kasy przewalać a tyle samo jak nie mniej mieć.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Ah pisowsy wyborcy i wasza znajomość ekonomii i umiejętność liczenia. Nic nie możesz więcej za granicą za swoją wypłatę. Bo jak ci ta wypłata rośnie a wartość złotego spada to defakto możesz tyle samo. Oczywiście mniej więcej bo trzeba by policzyć co spada czy rośnie szybciej. Jeśli koszt twojej wycieczki to 1 tys euro. To jakiś czas temu musiałeś na ten 1 tys euro wydać 4500 zł. Teraz musisz wydać 4700. To jak dostałeś 200 podwyżki to wyszedłeś na tym na zero. Podobnie jest z cenami w sklepach w PL. Co z tego, że ci płaca rośnie jak rosną ceny w sklepach, rosną ceny opłat, wprowadzane są nowe podatki. Mamy najwyższą inflację w Europie.

Z tym importem to już w ogóle bzdury piszesz. Odwrotnie jest. Na 100 euro czy dolarów musisz wydać więcej cebulionów. Czyli rzeczy z importu są dla ciebie droższe.  A póki co nasz bilans handlowy jest taki, że więcej importujemy niż eksportujemy. Do tego obsługa długu zagranicznego wcale nie małego tez jest droższa.

Ktoś powie, że eksport się opłaca. Ale jak pisałem jest on mniejszy od importu to raz. A dwa znowu podwyżki cen np energii w kraju, czy surowców importowanych do produkcji wyrobu eksportowanego czy podwyżki płac w PL i podatków sprawiają, że i cena wyrobu eksportowanego rośnie.

Efekt zostajemy ze słabym cebulionem. A pisowski dobrobyt skończy się z tym, że ludzie będą więcej kasy przewalać a tyle samo jak nie mniej mieć.

napisałem pomijając kurs euro do złotego bo z tym bywało różnie był 3,5  zł a był i 5 zł za 1 euro .  Czy Uważasz żę jak był 3, 5 zł za euro to gospodarka Polski była silna i stabilna ? CO do dalszej tresci posta to zarobki Polaków przeliczając na walute obcą rosną tak samo bez wzgledu na wycene euro , ale fakt rolnika nie interesuje zbytnio dłogo terminowa wartość złotego a tylko jeden dzień pazdziernika  w którym   przeliczane euro na dopłaty ale proponuje patrzeć przynajmiej na 1 rok wstecz a nie tylko co jest tu i teraz , bo to nie jest miarodajne .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

165321756_758583041719202_53589831314621

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Z tym importem to już w ogóle bzdury piszesz. Odwrotnie jest.  A póki co nasz bilans handlowy jest taki, że więcej importujemy niż eksportujemy.

Bzdury  to  ty  piszesz  "bredzisławie"

W 2020 r. eksport z Polski ogółem wyniósł 237,5 mld euro, natomiast import to 225,5 mld euro - podała w poniedziałek Krajowa Izba Gospodarcza

https://www.portalmorski.pl/inne/47567-kig-w-2020-r-eksport-z-polski-wyniosl-237-5-mld-euro-natomiast-import-225-5-mld-euro

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Ah pisowsy wyborcy i wasza znajomość ekonomii i umiejętność liczenia

rekordowa nadwyżka w handlu towarami - 12 miliardów euro 

rekordowa nadwyżka w handlu usługami - 24 miliardy euro 

cały rok 2020 kończymy z rekordową nadwyżką na rachunku bieżącym w wysokości 3,5% PKB, to rekord wszechczasów

@hubertuss

znawco ekonomii i umiejętności liczenia, która liczba jest większa 225,5 czy 237,5? :D , tylko nie licz tak jak liczyłeś procenty :D :D 

które to już samozaoranie??

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

A co za różnica jak komponenty kupujemy za euro? 

bardziej skłaniał bym sie ku dolarowi choć i w euro też ale tu wiekszą role odgrywa dolar 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

bardziej skłaniał bym sie ku dolarowi choć i w euro też ale tu wiekszą role odgrywa dolar 

Ile mamy wymiany handlowej w EUR a ile w USD? Jest ze 25% w dolarze? 

Obajtek kupił mieszkanie za pół ceny więc mu parę groszy na zegarki zostało 😁

Edytowane przez Ulman
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v