Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, pafnucy napisał:

`przekręcasz. złej jakości mięso. nie wiem jakie świnie sprowadzają. jedynie słychać o śmierdzącym mięsie.

komentarz już był.

Kto ci tych bredni naopowiadal ? 

2 godziny temu, pafnucy napisał:

`przekręcasz. złej jakości mięso. nie wiem jakie świnie sprowadzają. jedynie słychać o śmierdzącym mięsie.

komentarz już był.

Opublikowano
6 minut temu, henio2 napisał:

Może u nas artyści zamiast podburzać ludzi na protesty też potępili by ich uczestników wyjaśniając że to wyborcy wybrali a nie szczuć ludzi przeciwko demokratycznie wybranym władzom?

Ja nie widzę różnicy to mięso i to mięso jak jest zbyt na takie świnie to co ci przeszkadza że ktoś to sprowadza?

A czy ja gdzieś napisałem że mi przeszkadza?  Sam tucze duńskie świnie,  tylko do mnie razem ze świniami przyjeżdża lekarz weterynarii i sprawdza czy zdrowe i czy mają komplet dokumentów, przed sprzedażą też przyjeżdża sprawdza czy zdrowe i wystawia świadectwo wymagane do sprzedaży.  A w filmie jaki przedstawiła agro  Unia  wyglądało na to że żadnych papierów nie miał przewoźnik. 

Jak kupuje prosiaka zależy mi nie na cenie tylko na statusie zdrowia,  i wolę dać 20zl więcej za sztukę oby były zdrowe,  a jak wiozą tucznik na ubuj  to patrzą żeby tylko było tanio bo i tak pod nóż idzie. 

• Haha 1
Opublikowano

Widać że wczoraj święto było. Pół dnia czytania 🤣.

Odniosę się do tej wypowiedzi.

3 godziny temu, Denwer napisał:

Kolejna  sprawa  ciekawa  w  temacie  Cen  bydła   inny   mądry  ,,inaczej,, cieszy  się  że  była  ze  złamaną  nogą  sprzedał  handlarzowi.  A  potem  jak  viva  czy  inna  organizacja  pro zwierzęca   nakręci  taki  proceder    i  cena  bydła  spadnie.  To  wtedy  winni  będzie  wszyscy  tylko  nie  ci  którzy  nielegalnie  sprzedawali   chore  czy pourazowe  zwierzęta

Ludzie zapominają że to forum otwarte i może je przeglądać kto chce i to nie chodzi tylko o ceny bydła ale o każdy temat. A jeżeli chodzi o bydło to trzeba oddzielić bydło pourazowe od chorego ale dla osób z zewnątrz to jedno i to samo.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, henio2 napisał:

nie mam zamiaru pisać kto.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

A czy ja gdzieś napisałem że mi przeszkadza?  Sam tucze duńskie świnie,  tylko do mnie razem ze świniami przyjeżdża lekarz weterynarii i sprawdza czy zdrowe i czy mają komplet dokumentów, przed sprzedażą też przyjeżdża sprawdza czy zdrowe i wystawia świadectwo wymagane do sprzedaży.  A w filmie jaki przedstawiła agro  Unia  wyglądało na to że żadnych papierów nie miał przewoźnik. 

Jak kupuje prosiaka zależy mi nie na cenie tylko na statusie zdrowia,  i wolę dać 20zl więcej za sztukę oby były zdrowe,  a jak wiozą tucznik na ubuj  to patrzą żeby tylko było tanio bo i tak pod nóż idzie. 

A powiedz jak weterynarz bada te świnie pyta każda o samopoczucie czy osłuchuje stetoskopem? Dobrze wiesz że badania to fikcja spojrzy na świnie czy chodzą i tyle dopiero na uboju mozna określić jako tako czy zdrowe

Opublikowano

ma stwierdzić wizualnie czy zdrowe, dlatego badają też po uboju.

o czym Ty właściwie piszesz? toż masz hodowlę 3 macior to wiesz jak to się odbywa. no chyba że masz takich weterynarzy, ze tylko kasa i papierek.

Opublikowano
2 minuty temu, henio2 napisał:

A powiedz jak weterynarz bada te świnie pyta każda o samopoczucie czy osłuchuje stetoskopem? Dobrze wiesz że badania to fikcja spojrzy na świnie czy chodzą i tyle dopiero na uboju mozna określić jako tako czy zdrowe

W  większości  przypadku  nawet  świni  nie widzi  tylko  świadectwo  wystawia.  Żeby  nie było  potem że  coś  do  chlewni  zaniósł 

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

@henio2 a ty hodujesz coś? 

@Denwer widzę że ty też z hodowlą nie masz nic wspólnego. 

Nu mam kilka kabanos jeszcze to tak jak piszesz zmierzy temperaturę temu co najwolniej chodzi i po badaniu jakby miał tak wszystkie badać to by nie miał kiedy iść spać

Opublikowano

@6465 jeżeli chodzi o świnie, to od kilku lat jestem tylko konsumentem, także nie wiem jak się odbywają teraz badania ale weterynarz przyjeżdżał do mnie w niedzielę na badania przed odstawą. W sobotę nie chciał.

• Like 1
Opublikowano

No akurat wiem jak wygląda co roku krew biorą bo kasę nato dostają i cały monitoring nie wiem po co jak są wolne od sujesxkego a świń z zewnątrz z  10 lat nie wprowadzam bo mamcykl zamknięty

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, dsbh napisał:

Ludzie zapominają że to forum otwarte i może je przeglądać kto chce i to nie chodzi tylko o ceny bydła ale o każdy temat. A jeżeli chodzi o bydło to trzeba oddzielić bydło pourazowe od chorego ale dla osób z zewnątrz to jedno i to samo.

Pisanie  nie ma  nic  do  rzeczy  liczy  się  to  co   zachłanni  rolnicy  robią   a potem  cierpią  wszyscy  i  tak jest  w każdej  gałęzi  produkcji

9 minut temu, 6465 napisał:

@henio2 a ty hodujesz coś? 

@Denwer widzę że ty też z hodowlą nie masz nic wspólnego. 

Tak  zgadza  się  od listopada  2014  roku  nie ma  z hodowlą  Trzody  nic  wspólnego

7 minut temu, 6465 napisał:

@henio2 @Denwer A wiecie chociaż jak wygląda monitoring na aujaszkiego,  albo co jaki czas jest kontrola na asf? 

@dsbh u mnie jest tak za każdym razem. 

Wiem jak wyglądało to  do  2014  roku  co  roku  przyjeżdżał  weterynarz  i  pobierał  krew  do  badań  +  czy  są  świadectwa  za zakupione  prosięta.

Co do kontroli względem ASF  nie  znam  szczegółów

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
7 minut temu, dsbh napisał:

@henio2 nie wiem jak teraz ale wcześniej, to u mnie oglądał te które wyjeżdżały i nie chciał się podpisać pod świadectwem zanim ich nie obejrzał.

No ja bym też je tak umiał zbadać   a jakby była np różyca to tak na uboju konfiskaty zrobią miałem tak że nadal a zdyskwalifikowali że niby różyca byla

Opublikowano

czyli system sprawnie działa.

no ale z tymi świadectwami to faktycznie idiotyzm.

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

Diabeł postanowił zaszczepić Anglika, Francuza, Niemca i Polaka. Mówi do Anglika: - Proszę tu twoja szczepionka. - Nie chcę! - No weź, dżentelmen by się zaszczepił. I Anglik się zaszczepił. Diabeł zwraca się do Niemca: - Teraz Twoja kolej. - Nie dziękuję! - No weź, dżentelmen by się zaszczepił. - Nie chcę! - To rozkaz! I Niemiec się zaszczepił. Diabeł zwraca się do Francuza: - Teraz Ty. - Nie zmusicie mnie! - No weź, dżentelmen by się zaszczepił. - Nie dziękuję! - To rozkaz! - I tak nie się nie zaszczepię! - Ale wiesz, teraz taka moda. I Francuz się zaszczepił. Diabeł zwraca się do Polaka: - Zostałeś tylko Ty. - Nie zaszczepię się! - No proszę, dżentelmen by się zaszczepił. - Nie ma mowy! - To rozkaz! - Nie! - Wiesz, teraz taka moda. - Nie zrobię tego i tak! - Słuchaj... kim ty właściwie jesteś? - Polakiem. - Aaa, Polakiem! To wiadomo, że ty się nie zaszczepisz. - CO K**WA, JA SIĘ NIE ZASZCZEPIĘ???!!! A Wy...? 😏

Puenta może być tez taka     no jasne twój sąsiad tez się nie zaszczepił. Co ten skur ..............

Opublikowano
29 minut temu, 6465 napisał:

A czy ja gdzieś napisałem że mi przeszkadza?  Sam tucze duńskie świnie,  tylko do mnie razem ze świniami przyjeżdża lekarz weterynarii i sprawdza czy zdrowe i czy mają komplet dokumentów, przed sprzedażą też przyjeżdża sprawdza czy zdrowe i wystawia świadectwo wymagane do sprzedaży.

To  teraz  wymagane  są  jakieś  inny  świadectwa  jak  kiedyś   bo  z tego  co  pamiętam  to w 2014  roku  trzeba  było  mieć  świadectwo  zdrowia  że  świnie  pochodzą  ze  stada  wolnego  od  choroby  aujeszkiego   a  nie   świadczące  o  ich  stanie   zdrowia  w  innym kontekście, Coś  się  zmieniło ?? 

Opublikowano (edytowane)

ja już zapomniałem jak to było. ostatnio z ASF to lekarz przed sprzedażą krew pobierał. kiedyś faktycznie świstek trzeba było pies wie do czego.

a jeszcze Denwer ubój gospodarczy to nic niezwykłego.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, pafnucy napisał:

a jeszcze Denwer ubój gospodarczy to nic niezwykłego.

Tak  wiem  legalnie  zarejestrowanej  sztuki  z biżuterią   tak masz rację  jest  to  legalne.   Ja świń w domu  nigdy  nie  zabijał  także  doświadczenia  z tym nie miał. Przepraszam cię jeśli  cie  uraziłem  w tej kwestii  czy tam pana Zetork12  Przepraszam przekażesz  mu ??.

A świadectwa  od  aujeszkiego  były  i  chyba nadal  są tylko  po to  żeby  weterynarze  wzięli  kasę.

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Na jakie studia byscie poszli po licencjacie z ekonomii i czy w ogóle byscie poszli. Czy jednak kurs koparkowym lub kurier lub pracownik produkcji. @jarecki

Opublikowano
3 godziny temu, Denwer napisał:

Pisanie  nie ma  nic  do  rzeczy  liczy  się  to  co   zachłanni  rolnicy  robią   a potem  cierpią  wszyscy  i  tak jest  w każdej  gałęzi  produkcji

Nie zgodzę się z Tobą. Pamiętasz aferę z nowym podrdzewiałym sprzętem na You Tubie. Tam się dostało producentowi od rolnika. Potem były przeprosiny ze strony producenta, sprzęt na testy i film z krytyką został usunięty. W innych przypadkach filmy z krytyką producenta również zostały usunięte. Czyli ktoś te filmy jednak ogląda, przegląda internet i reaguje.

1 godzinę temu, sabuliga napisał:

Na jakie studia byscie poszli po licencjacie z ekonomii i czy w ogóle byscie poszli. Czy jednak kurs koparkowym lub kurier lub pracownik produkcji. @jarecki

Wcale bym nie szedł ale nie bierz przykładu ze mnie, bo jestem leniwy i szybko się zniechęcam, szczególnie jak mi coś nie wychodzi :).

Idź na ta budowlankę zaocznie jeżeli masz ochotę. W między czasie możesz być kurierem czy jeździć na śmieciarce na przykład. No murarze będą Cię lubić 🤣.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v