Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@dysydent ale takie małe gospodarstwa rodzinne są najlepsze i najzdrowsze pod każdym względem

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

nikt obserwuje gołym okiem a tobie kto że jest okrągła 

ja widziałem na własne oczy z samolotu że przynajmniej jest wypukła

14 minut temu, akooo napisał:

gospodarstwa rodzinne

a jak ktoś jest singlem to już nie?

anologizując to czy leki chałupniczo wytwarzane są "pewniejsze" czy te z masowej produkcji na ustandaryzowanych masowych liniach technologicznych?

w zasadzie mogłem się ograniczyć do jednego słowa w odpowiedzi - bzdura
wiele razy wcześniej padło wiele argumentów dlaczego i nie chce mi się kolejny raz...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dysydent odrobiłem lekcje na temat emigracji , jaka grupa i ile % społeczeństwa bierze pod uwage emigracje , wnioski nie ciekawe oczekiwania co do konfortu życia w sumie ok tylko co na to biznesmeni co za 2,5 tys chcieli by zatrudniać .  [ kiedyś Napisałeś o emigracji by sprawdzić ]

• Thanks 1
Opublikowano
52 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

nikt obserwuje gołym okiem a tobie kto że jest okrągła 

A gołym okiem widzisz bakterie atomy czy wirusy? Może ich też nie ma skoro nie widać?

Opublikowano
35 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Złodziej tam jest każdy..... 

Odp na pytanie? 

A jak byłby z PiS? To co wtedy? 

zrzeka się immunitetu i staje przed sądem takie powinny być standardy bez względu na to z jakiej jest partii 

Opublikowano

A co to za różnica? Ty  widzisz że ziemia jest płaska i na tej podstawie twierdzisz ze taka jest więc jeśli bakterii nie widać to powinieneś twierdzić że ich nie ma. To taka sama logika

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

163516148_164638438817189_65652756006892

Daj spokój z tymi bzdurami. Po pierwsze czy to z opozycji czy z pisu czy pis był w rządzie czy w opozycji czy po czy psl to żaden się sam nie zrzeka. A po drugie kto mu to udowodni? Chcą tym przykryć przekręty Obajtka tylko karta trochę zgrana. Bo oskarżenia o łapówki Grodzkiego to już dawno były tylko do tej pory dowodów brak

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, jarecki napisał:

Dysydent odrobiłem lekcje na temat emigracji , jaka grupa i ile % społeczeństwa bierze pod uwage emigracje , wnioski nie ciekawe oczekiwania co do konfortu życia w sumie ok tylko co na to biznesmeni co za 2,5 tys chcieli by zatrudniać .  [ kiedyś Napisałeś o emigracji by sprawdzić ]

no a ile trzeba za delikwenta wyłożyć za zatrudnienie aby dać Mu te 2000 do ręki? ile trzeba oddać państwu i jak musi być wydajny aby pokryć te nakłady? jaki odsetek kosztów sztywnych jest w zatrudnieniu jednego pracownika a jaki w utrzymaniu koncernu? oraz jak zmienia się owa proporcja w kierunku coraz wyższych dochodów?

błędy systemowe już na starcie dyskwalifikują nowe podmioty wchodzące na rynek samym sztywnym zusem (pisiory obiecywali spiąć go z podatkiem na zasadach proporcjonalnych i co?)

koszty sztywne są progiem nie do przeskoczenia dla nowych małych przedsiębiorców często nawet gdyby ten pracownik jeszcze dopłacał do swojego stanowiska pracy i zawęża to pole rozwoju nawet dla sprawniejszych metod działania bo sama skala wejścia jest już dyskryminująca i konserwuje zastane

niech szlag trafi PiS  nie za to że coś źle robią a za to że nic nie zrobili aby chory ten stan naprawić a to Oni najgłośniej darli ryje jakie to nowe zmiany... i co?. Mamy socjalistyczne traktowanie koncernów, banków bo podatnik dopłaca wszak "nie mogą upaść" bo zbyt duże a drapieżna konkurencja jest właśnie na rynku najtańszego pracownika nędzarza.

Oczywiście aby ten stan naprawić trzeba by drastycznie obniżyć wydatki państwa a one tylko rosną bo jeszcze jakieś tarcze nic nie mające z adaptacyjnym wolnym rynkiem wspólnego

chaotyczne to moje tu pisanie ale warto by się przyjrzeć jakie pozornie drobne niuanse różnią nasz system od np brytyjskiego i całą litanię można wypunktować dlaczego my siedzimy w nędzy a Oni potrafili stymulować nawet zastępy biedaków do ekspansji czy to wcześniej kolonialnej czy teraz innych tego odmian ekonomicznych i to Oni dają większe szanse na "od zera do milionera" zgodnie z ichnim prawem bez koniecznych koligacji oligarchizujących państwo jak choćby u nas ten szkolny przykład "don orleone"

wystarczy sprawdzić na początek ile ichniego zusu Brytyjczycy na starcie muszą odprowadzić zaczynając coś od zera
tam pracodawca nie ma innego wyjścia jak godziwie zapłacić bo inaczej to pracownik sam mu konkurencję gotów zrobić samodzielnie

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dysydent zobaczymy co przyniesie nowy zielony ład ale w sumie kaczyński już dawno zapowiedział żę  raczej polska powinna postawić na nowoczesne technologie co przyniesie lepiej płatne stanowiska pracy ale to powinno isc  ze zwiekszonymi nakładami na rozwój , ale weż sie rozwijaj jak i na  forum rolniczym dotacje dla firmy co produkuje folie została z hejtowana  , chyba najpierw trzeba by przeprowdzić akcje uswiadamiające czym są wydatki na badania i co można w zamian zyskać 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

nich będzie i debil ale ludziom spracowanym wiek emerytalny obniżył poprzednia sitwa podniosła na 67 lat a jak by dalej byli to kto wie czy by więcej nie było

I bardzo dobrze. Niech zapieprzają na siebie a nie liczą że ktoś ich będzie utrzymywał bo sie pracować nie chce. 60 lat dla kobiet o śmiech.

Jak tam bakterie , wirusy i powietrze - są czy ich nie ma? 

Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

Złodziej tam jest każdy..... 

Odp na pytanie? 

A jak byłby z PiS? To co wtedy? 

Gdyby był z PIS-u to prezydent by go już ułaskawił i po sprawie ,

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

póki co prawo jest takie że z immunitetu ma prawo ale nie obowiązek jakiś kacyk się zrzec bo inaczej to po co by był ten immunitet?

a z tym deb.. ten ... tym Dudą to jak by co ja się powołałem tylko na Einsteina (trzeba czytaĆ FORUM O CO MI CHODZI 😛 ) no ale i tak podejrzanie patrzę na każdego listonosza w obejściu aż zakupy nawet typowo kopertowe wolę przez kuriera lub paczkomat... ;)

6 minut temu, jarecki napisał:

Dysydent zobaczymy co przyniesie nowy zielony ład ale w sumie kaczyński już dawno zapowiedział żę  raczej polska powinna postawić na nowoczesne technologie co przyniesie lepiej płatne stanowiska pracy ale to powinno isc  ze zwiekszonymi nakładami na rozwój , ale weż sie rozwijaj jak i na  forum rolniczym dotacje dla firmy co produkuje folie została z hejtowana  , chyba najpierw trzeba by przeprowdzić akcje uswiadamiające czym są wydatki na badania 

ile razy można dotować wynajdywanie folii?

a z "zielonym ładem" to kolejny długi temat bo więcej w nim przypuszczeń teorii niż potwierdzonych praktyką danych no i gdyby na planecie jakiś ład wprowadzono np miliard lat temu to co najwyżej byli byśmy bakteriami :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

ile razy można dotować wynajdywanie folii?

np technologia produkcji foli do sianokiszonki nie jest łatwa , można sprowadzić gotową technologie ale jakoś żądna polska firm nie zdecydowała się  a różnice wsrud europejskich producentów są spore . a teraz przy tym całym eko za kilka lat stare technologie produkcji   znikną ,  producenci torebek sklepowych  też muszą na coś nowszego postawić a rynek warty sporo i trzeba wspierać badania żęby przynajmiej  deptać po pietach zachód , choć teraz to nie wiem czy zamiast zachodu nie powinno być daleki wschód [ chiny ]

4 minuty temu, Ulman napisał:

Gdzie na przykład?

jak sąsiad smieci wypala .

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Mariusz2903 napisał:

sram na to za 15 lat przechodzę i nie zamierzam 2 lata dłużej robić

Chyba, że zmienią wiek emerytalny i przejdziesz za 20 lat xD Albo dostaniesz tak małą emeryturę, że i tak będziesz musiał pracować xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

12 minut temu, Ulman napisał:

Pójdzie wcześniej na emeryture to może gdzieś poleci i zobaczy że ziemia nie jest płaska😆

https://liksar.wordpress.com/2016/05/31/plaska-ziemia-czyzby-swiat-oszala

jak ci się nudzi to poczytaj sobie

18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Chyba, że zmienią wiek emerytalny i przejdziesz za 20 lat xD Albo dostaniesz tak małą emeryturę, że i tak będziesz musiał pracować xD 

powiedz co ciebie czeka chętnie posłucham 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v