Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

prócz dotacji z unni Świnoujscie musi mieć chyb 15 % wkładu własnego , a kto w ogóle jest inwestorem bo nie GDDKIA .              Tak sobie przejrzałem oferty pracy jak zmieniła się sytuacja , kilka lat temu oferty pracy typu ,, praca w niemczech dobre zarobki 10 tys brutto  mies .''           było dobrą ofertą a teraz te 10 tys mazupełnie inne znaczenie jak 5 tys brutto mies. w polsce to prawie norma .

A najtańszy chleb już prawie po 3 zł bochenek 0,5kg, rachunek za prąd tylko w tym roku 20% w górę, elektronika w górę, przez wysoki kurs dolara i euro, byle jaka wędlina i już 30zł/kg. Pensje poszły w górę, ale i koszty życia też. Ceny gazu mają uwolnić, to ogrzewanie gazem będzie droższe.

Na 3 lata miałem zamrożone ceny w PGE, bo była taka możliwość. Wtedy to było 10% więcej niż standardowe ceny w danym roku, ale gwarancja stałej ceny na 3 lata. Po tamtej cenie rachunek za EE to u mnie średniomiesięcznie 450zł/miesiąc, po nowemu jak policzyłem wychodzi prawie 700zł/miesiąc, brawo PiS, brawo prezes Kaczyński.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Po tamtej cenie rachunek za EE to u mnie średniomiesięcznie 450zł/miesiąc, po nowemu jak policzyłem wychodzi prawie 700zł/miesiąc, brawo PiS, brawo prezes Kaczyński.

myślisz że Budka dopłacałby do ciebie?

Opublikowano (edytowane)

Ale rządzi PiS a nie budka, miało być tak wspaniale, a co jest ? Nie mam jak ocenić budki czy kogoś tam innego, bo mogę się jedynie domyślać, a tu czarno na białym widzę efekty rządów PiSuaru.

Zarobki o 50% w górę w 3 lata i prąd o 50% w górę, co się zmieniło, oprócz tego, że muszę wymienić portfel na grubszy ?? 

Opublikowano (edytowane)

A nie wiem czy by dopłacał, jego spytaj a nie mnie. Czy ja nazywam się Budka, żeby to wiedzieć ? 

Ja ludzi oceniam po efektach, a nie po "coś gdyby coś". Widzę, że prąd drożeje, to oceniam. Większość firm czy to PGE czy  Energa(PKN Orlen) to firmy państwowe, podlegające pod rząd, i to on de facto tym zarządza.

Wiem, że za PO za śmieci płaciłem grosze, a teraz 34zł od osoby przyszło naliczenie, to są efekty władzy PiS-u i ich ustawy śmieciowej. Kaczor sobie wymyślił, że śmieci mają być 2 razy w miesiącu odbierane zamiast raz, i my za to płacimy, a firma jeździ i odbiera po pół kosza.

Opublikowano
8 minut temu, witejus napisał:

myślisz że Budka dopłacałby do ciebie?

PiS dokłada do leni i nierobów kosztem przedsiębiorców i każdy kto to patolstwo ukróci będzie miał moje poparcie nawet jeśli będzie to Budka

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W planach miałem małą chłodnię, ale jak widzę te nowe ceny prądu, to chyba zrezygnuję. Niby miałem chętnego Litwina, na umowę na truskawkę, że odbierał by mi ją każdego dnia rano, pod warunkiem, że będzie schłodzona do danej temperatury, ale teraz się zastanawiam.

By Litewskie pieniądze dofinansowywały naszą gospodarkę, ale jak PiS nie chce, to nie xD 

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A nie wiem czy by dopłacał,

widocznie wiesz skoro szydzisz Kaczyńskiego, ceny prądu byłyby takie same czy rządzi Kaczyński czy rządziłby Budka, o ile nie jeszcze wyższe, wszak oni są ,,wielbicielami " wolnego rynku

• Like 1
Opublikowano

Nie Kaczor to wymyślił tylko Gmina. We firmie nowa umowa to 260 zł wobec 80 przed a i to "tylko" tyle bo wszystkich frakcji w niej niema. Odbiór wybierasz co 7, 14 lub 28 dni.

Opublikowano (edytowane)

@witejusNie wiem, jeszcze raz ci powtórzę. Wy macie jakąś obsesję, jeżeli ktoś nie popiera PiS to dla was z automatu popiera PO. 

Dla mnie czy jedni czy drudzy nie nadają się do władzy, dobrali się pod pachę przy Okrągłym Stole i rządzą na zmianę, wmawiając nam, że coś się zmieni jak oni zamienią się stołkami.

5 minut temu, DTaras napisał:

Nie Kaczor to wymyślił tylko Gmina. We firmie nowa umowa to 260 zł wobec 80 przed a i to "tylko" tyle bo wszystkich frakcji w niej niema. Odbiór wybierasz co 7, 14 lub 28 dni.

Kaczor, Kaczor. Poczytaj sobie ustawę a potem pisz ;) Była nowelizacja "ustawy śmieciowej" ;) 

Za PO miałem umowę z firmą na chyba 35zł miesięcznie za kosz 200l + sortowane, raz w miesiącu, a teraz tyle samo płacę za 1 osobę, a w domu jest nas 5.

I nie zwalaj na gminy, bo to rząd im władował to śmieciowe szambo. Jak wybrać firmę, jak do przetargu zgłasza się notorycznie jedna i ta sama, ustawa śmieciowa ma wady i nikt ich nie naprawia. A może śmieciarze to koledzy Pinokia i nie zależy mu na zmianie w ustawie ?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, witejus napisał:

widocznie wiesz skoro szydzisz Kaczyńskiego, ceny prądu byłyby takie same czy rządzi Kaczyński czy rządziłby Budka, o ile nie jeszcze wyższe, wszak oni są ,,wielbicielami " wolnego rynku

Fajne tłumaczenie żeby usprawiedliwić  swoje poparcie dla lewackiego PISu

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, DTaras napisał:

No. Jarecki. Ma. Dwa razy więcej ZUSu pracownikom ucieka...

kiedyś to sprawdze  ile wynosiła by pensja netto przy 10 tys zł brutto  w niemczech i polsce  .  o ile podwyżki prądu to oczywiscie winić trzeba PIS i wiele innych podwyżek  ale za smieci i ich ceny to jednak nie PIS , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W planach miałem małą chłodnię, ale jak widzę te nowe ceny prądu, to chyba zrezygnuję.

a jakie solary i podobne?
nie mówię żeby od razu gmach ale coś na początek bardziej eksperymentalnego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał:

kiedyś to sprawdze  ile wynosiła by pensja netto przy 10 tys zł brutto  w niemczech i polsce  .  o ile podwyżki prądu to oczywiscie winić trzeba PIS i wiele innych podwyżek  ale za smieci i ich ceny to jednak nie PIS , 

Oczywiście że PIS tylko większość tak jak ty tego nie rozumie. Na przykład PIS zafundował nauczycielom podwyżki na koszt samorządów więc muszą one podnosić rozmaite opłaty by na to zarobić. Zwiększył minimalną dla byle sprzątaczk czy ciecia  w gminie więc też trzeba na to zarobić obciążając podatnika. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, dysydent napisał:

a jakie solary i podobne?
nie mówię żeby od razu gmach ale coś na początek bardziej eksperymentalnego

Właśnie tak trochę myślę o solarach, ale w planach mają coś majstrować z tym rozliczaniem się z elektrownią, założę solary, a za 2-3 lata okaże się, że trzeba akumulatorów nakupić, żeby trzymać tą energię. Przy moim obecnym zużyciu to już by była instalacja około 10kWp potrzebna, a jak dojdzie chłodnia to pewnie jeszcze więcej. Ale nawet jeżeli, to i tak bym montował te max 10kWp bo wtedy masz zwrot z ZE 80%, powyżej 10kWp to już tylko 70%. Najwyżej co by wyprodukowało to by wyprodukowało, a resztę prądu bym dokupił.

Chłodnia nie duża bo 7x4x3m, taka, żeby mi truskawka z 1 dnia czy bób z 2-3 dni zmieścił. Nieraz nadają deszcz na następny dzień, to by narwał, i jak jedziesz z towarem, to ty masz, a inni nie mają. Chłodnia raczej w celu krótkoterminowego przetrzymywania-schłodzenia, to większy agregat potrzeba na 1m3 z tego co już trochę dzwoniłem. Ale to w planach po sezonie dopiero.

Opublikowano (edytowane)

no nie

jak już do tego by doszło aby zmuszali do magazynowania energii z własnej produkcji i na własny użytek to szybko wszyst... całą gospodarkę i taką władzę szlag trafi a wtedy to przynajmniej boaj te panele zostaną aby sobie laptopa podładować żeby w jakie pudełkowe gry popykać gdy popadają .. caly system padnie no i dla siebie coś z tej chłodni i na ew barter

technologicznie i poważniej to można przecież np mieć komorę zbiornik z wodą i w tej wodzie/lodzie "chłód" magazynować

oczywiście komplikuje to instalację ale jak kto pasjonat to...
weźmy taki Musk; ile to już rakiet Mu się rozpizło a On i tak kolejne... przecież to nie ma żadnego ekonomicznego sensu no ale co kto lubi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Oczywiście że PIS tylko większość tak jak ty tego nie rozumie. Na przykład PIS zafundował nauczycielom podwyżki na koszt samorządów więc muszą one podnosić rozmaite opłaty by na to zarobić. Zwiększył minimalną dla byle sprzątaczk czy ciecia  w gminie więc też trzeba na to zarobić obciążając podatnika. 

chyba ty tego nie rozumiesz z kąt gminy biorą dochody   a po drugie sprawdz w swojej gminie finasowanie wpływy i wydatki to jest informacja publiczna i jest łatwo dostepna i porównaj za rok 2020 i ......... kilka lat wstecz choć z tymi latami wstecz to pewnie ciężko to po pierwsze po drugie gminy nie zarabiają na smieciach a przynajmiej w wiekszosci gmin a podwyżki wynikają z wyzszych cen proponowanych przez odborców .          

Opublikowano

Tylko jakim cudem 7 lat temu(za rządów PO) tym firmom opłacało się odbierać śmieci po 5zł/mies od osoby a teraz jest to 35zł/mies. I od razu pytanie do wielbicieli obecnego rządu, dlaczego nikt nic z tym nie zrobił ?

Opublikowano (edytowane)

no w przypadku śmieci to niektore same pisiory przyznają że to trochę taka porażka bo inflację podbija  i to taką przy której nie da się kreatywnie kombinować żeby statystyki podrasować

zdaje się ten Ich po żal się Boże ekspert od finansów biadolił co Mu złotówka spier..liła w okolice 4,6 za € i końca nie widać a już funt to calkiem historyczne rekordy bije

znowu zachodnie produkty będą po za zasięgiem dochodów zarabiających w złotówkach

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
57 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W planach miałem małą chłodnię, ale jak widzę te nowe ceny prądu, to chyba zrezygnuję. Niby miałem chętnego Litwina, na umowę na truskawkę, że odbierał by mi ją każdego dnia rano, pod warunkiem, że będzie schłodzona do danej temperatury, ale teraz się zastanawiam.

By Litewskie pieniądze dofinansowywały naszą gospodarkę, ale jak PiS nie chce, to nie xD 

Tak się robi jakość. Jak masz wizję na zbyt to stawiaj chłodnię. Nie pier**l się tylko wejdź na nowe rynki. Lepiej, czy gorzej ale jakoś to będzie. Jak nie to faktycznie spróbuj na innowację coś wziąć. Panel+ agregat. Tylko nie zrób za małej instalacji.

Opublikowano (edytowane)

Temat mi już od roku czy nawet dwóch chodzi po głowie. Odbiorca jest chętny, na mniej więcej tyle towaru co mam. Już kilka razy w tym i zeszłym roku ode mnie brał, tylko ma problem z dowiezieniem, bo niby ma samochód-chłodnię, ale ta chłodnia mu tylko utrzymuje temperaturę, nie jest w stanie schłodzić. I od dwóch lat się mnie dopytuje, czy nie chcę zrobić chłodni ;) Miałbym pewny zbyt na towar, w lepszej lub gorszej cenie, i co najważniejsze, nie traciłbym 3 czy 4 godziny dziennie, na wyjazd na Bronisze, a w sezonie czas to pieniądz. 

Sama jakość towaru mu się podoba, tylko za wiele czasu mija od zbioru do dowiezienia tam na miejsce, bo jak np ja rwę we wtorek, on odbiera to w środę nad ranem, i towar trafia do klienta albo w środę po południu albo w czwartek przed południem, i jak jest chłodno, tak do 25stC to jest ok, ale jak jest cieplej, to już jest problem z dowiezieniem tego, towar po prostu rozmięka z tego ciepła. To co by mnie chłodnia kosztowała, to bym zaoszczędził na tych wyjazdach i towar bym miał bardziej dopilnowany.

Opublikowano (edytowane)

Wiem o tym. Widzę, że coś wiesz na ten temat, muszę kiedyś się trochę podpytać ;) Miałem już w tym roku kombinować tą chłodnię, tak żeby już zacząć opracowywać sobie najlepszą technologię schładzania, ale jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ... . Wolę sobie zostawić jakiś zapas finansowy, w razie by wpadł jakiś gorszy rok.

Muszę się jakiegoś praktyka podpytać, bo ci co robią chłodnie, to wszystko ładnie, pięknie. A potem się okazuje, że jeden zaleca agregat mocniejszy o 20% od drugiego, i teraz który ma rację ;) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v