Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopie o czym ty piszesz? W razie wojny rozpieprza ci twój zakład w pierwszej kolejności i co sam zrobisz? Części są w magazynach wojskowych w przewidzianej ilości i nie sprowadzasz ich jak lemieszy do pługa jak sie zedrą. Ty masz jakiekolwiek pojęcie o zapleczu armii? Nie jestem fachowcem ale wiem że zaplecze powinno byc potężne bo to jest element strategii i integralna część systemu obronności.  Twoje wyobrażenie jest na poziomie nastolatka z podstawówki więc o czym można z tobą dyskutować?  Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i sie nad sobą zastanów.

Opublikowano
2 minuty temu, nie napisał:

0,5

czy

0,17

odp A 

3 minuty temu, Ulman napisał:

Chłopie o czym ty piszesz? W razie wojny rozpieprza ci twój zakład w pierwszej kolejności i co sam zrobisz? Części są w magazynach wojskowych w przewidzianej ilości i nie sprowadzasz ich jak lemieszy do pługa jak sie zedrą. Ty masz jakiekolwiek pojęcie o zapleczu armii? Nie jestem fachowcem ale wiem że zaplecze powinno byc potężne bo to jest element strategii i integralna część systemu obronności.  Twoje wyobrażenie jest na poziomie nastolatka z podstawówki więc o czym można z tobą dyskutować?  Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i sie nad sobą zastanów.

cos nie wyedukowany jesteś serwis jest gwarantem zakupu 

Opublikowano

0,17 bo zajmuje więcej miejsca. O rozwodach w Biblii jest tyle, że osoba zdradzona może odprawić zdradzającą i ona tylko może wziąć drugi ślub oraz gdy małżonek jest ogólnie niewierny czyli w Boga wierzyć przestaje.

Serwis... dżizas Roman. Przedstawiciel producenta i producent najwyżej ale to dotyczy konsumenta. W rozliczeniach między firmami powinna być na to umowa albowiem niema wówczas konsumenta jako takiego a producent odpowiada za bezpieczeństwo produktu.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Roman176 napisał:

pomyśl logicznie zamówisz czołg z usa czy od Niemca w razie wojny przywiążą  ci je serwisować albo wyślą części kurierem ?

twoja logika 🤗

Roman, co by nie mówić to Ukraińcy zrobili głębszą modernizację tych maszyn niż nasi w T 72. Jednak nie budują niczego nowego, tylko wyciągają co się da z krzaków. 

Znależli nawet T80  z turbiną gazową i ją podrasowali. 

Co do części to troche ich leży w magazynach, ale im bliżej użytkownika tym są to podzespoły prostsze i szybciej zużywające się.  To już nie czasy  T 34 gdzie składy zalegały tony części. Czołg jak dostanie strzała, to raczej go na miejscu nie naprawisz. Kiedyś były kompanie remontowe na szczeblu brygady i pluton remontowy na szczeblu batalionu. Niby mogą prowadzić ewakuację techniczną sprzętu uszkodzonego, ale to co mają z części zamiennych to symbolika.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Iiiiiiiii tym oto sposobem, Pan Pemier został ochlapany także zatrzymaniem Pana Giertycha. A jak będą chcieli ud***ć sędziego to dostaną strzała z unijnych instytucji. 😂

Opublikowano

Nowa administracja USA zapowiedziała wsparcie Saudyjczyków w celu przywrócenia pokoju na Półwyspie Arabskim.

No to tanio nie będzie jak największy terrorysta świata weźmie się za przywracanie pokoju.

Opublikowano

na razie nie ,  a za kilka lat nie wiadomo  norwegia ma własne surowce a paliwo najdrozsze na swiecie i w dodatku dopłacają do samochodów elektrycznych żeby z paliw zrezygnować , coraz wiecej samochodów elektrycznych a tu ropa nie potrzebna a bardziej gaz do elektrowni .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nowa administracja USA zapowiedziała wsparcie Saudyjczyków w celu przywrócenia pokoju na Półwyspie Arabskim.

No to tanio nie będzie jak największy terrorysta świata weźmie się za przywracanie pokoju.

Muszą pozornie mieć na oku wszelkie poczynania, aby nie zostać w tyle, tym bardziej, iż na wschodzie tworzy się cóś na podobę uni arabskiej. A Putin ma żal.

24 lutego 2021, 08:32

['... wspomniane państwa nie chcą być zależne wyłącznie od zagranicznych dostawców....Lecz wraz z narastaniem kampanii zbrojnej doświadczyły one zróżnicowanych form nacisków na ograniczenie handlu bronią z nimi, szczególnie z kierunku Stanów Zjednoczonych i Unii Europejskiej. ...Oczywiście lobbingiem oraz wizją lukratywnych kontraktów można było minimalizować ryzyko pełnego zablokowania handlu i dostaw, ale obawy nadal są widoczne i pozostawiły ślad......

W tym roku do ZEA pojechało, aż 12 firm zbrojeniowych właśnie z Królestwa. Ciekawe jest też wskazanie, że tamtejszy pawilon narodowy występuje pod hasłem „inwestuj w KSA”. Rijad nie chce być już jedynie kupcem, nie patrzącym na efekty długoterminowe swoich decyzji. Podkreśla się coraz mocniej, że jak już współpracę z zagranicznymi firmami traktuje się w kategoriach wzbogacania i uczenia się nowych kompetencji. Lecz celem strategicznym jest uzyskanie własnego potencjału zbrojeniowego, obejmującego również w znacznym stopniu coraz ważniejsze dla bezpieczeństwa państwa technologie cyfrowe. Ważne staje się również uzyskanie synergii regionalnej, w kontekście współpracy przede wszystkim ze Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi. Stąd też, należy odnotować chociażby symboliczną decyzję o umowie o współpracy pomiędzy Saudi Arabian Military Industries (SAMI), a więc spółką zależną będącą w całości własnością Publicznego Funduszu Inwestycyjnego (PIF), z NIMR Automotive LLC, pierwszym producentem pojazdów wojskowych z ZEA. Wspominana umowa jest pierwszą tak ważną kooperacją systemową między przemysłem wojskowym z Arabii Saudyjskiej i Emiratów. Jak widać, państwa uznały, że czas najwyższy na uzyskanie synergii we współpracy bardziej systemowej.']

https://www.defence24.pl/idex-2021-panstwa-arabskie-inwestuja-we-wlasna-zbrojeniowke-komentarz

https://www.o2.pl/informacje/klopotliwa-sytuacja-biden-zrobil-sie-czerwony-6614547656170112a

Edytowane przez Ywa
Opublikowano (edytowane)

LPG to odpad z przerobu , choć to to samo co w butlach to w butle czesto tankowany jest LNG  . W  kontraktach z rosją nie ma stałej ceny a cena wyliczana w oparciu o cene ropy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

propan i butan uzyskuje się także z rafinacji gazu ziemnego i tam to jest odpad choć mało go to jest a ponieważ rafinerie zużywają swój odpad to zmienia jego znaczenie. LPG to w tłumaczeniu na polski "płynne paliwo gazowe" LNG "upłynniony gaz ziemny" przy czym N w skrócie to angielskie natural. Bo to gaz generowany tak jak siarkowodór - w procesach metabolicznych. W butli masz mieszaninę propanu i butanu. Metan wrze w -160 stopniach C, propan w -40 a butan w -1. Temperatura wrzenia metanu pokazuje jakie ciśnienie będzie w pojemniku i gwarantuję Ci, że żadna 11 kg butla tego nie wyrobi...

Opublikowano

Denwer. Tusk mówił, że temat trzeba przełożyć. W 14 roku znajomek z Wolina mi mówił, że się wzieli. Zapytaj lepiej swoich kto ten tunel będzie otwierał w 2023 roku przed wyborami.

Opublikowano

Politycy wywodzą się z tego narodu dlatego kradną . Robią to samo co gros ludzi w Polsce tylko skala inna bo możliwości nie te. Niestety 😕

a ten kto chce żyć uczciwie uważany jest za frajera a wymagania do polityków niewiadomo jakie

i dlatego Polska upadła mimo że kiedyś była potęga każdy chciał się nachapać kosztem drugiego i teraz tak jest oby mi było dobrze i to się zaczyna na samym dole. Jak ktoś np kradnie akumulator w pracy to czemu będąc ministrem ma miliona czy pięciu nie ukraść?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v