Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie ogladasz kurwizji ?? to turysci z warszawy go tam rozniesli.

to samo w zakopanem- patrzac po rejestracjach samochodow-to sam wajszawka,krakowek i hanysy, z rzadka opcja niemiecka[op] a nawet podkarpacie stajalo, 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Takie czasy Panie Kolego, takie czasy.

czy już pora zapytać - "jak do tego doszło?" (wyjaśnię/przypomnę - promocji ciemnoty i dominacji ideologii, partykularyzmu nad Wiedzą)

czy to dopiero początek jeszcze gorszego?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ywa napisał:

Znaczy się, że jesteś  słaby albo naiwny: oddajesz im palec, rękę, pokazując, że mogą z Tobą zrobić wszystko ...

Wiesz jak się nazywa stan jak każdy robi jak chce i jak mu pasuje, lub ma takie widzimisię? anarchia,    :)  za dużo chyba nasłuchałaś się o wolności w demokracji, a to pic na wodę, a już na pewno nie dla zwykłych zjadaczy chlebka.    :P

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Rolnik sprzedając zwierzaka pośrednikowi może podpisać taką deklarację bo faktycznie pośrednik nie ubije zwierzaka rytualnie. A jak pośrednik odsprzeda go zakładowi gdzie czekają rabin i spółka to już problem pośrednika i zakładu.:lol:

ha podpisywałem  kilka razy przy sprzedaży na ubój rytualny , nawet 10 gr do kg , dochodziło  ostatnio ze 3 -4 lata temu  ale to  było bydło z mieszanców a teraz mam  samo byle co 

1 godzinę temu, dysydent napisał:

Mi brakuje popularnonaukowych klasy dawnej "Sondy" jutubowego "Astronarium" czy nawet wielu jutuberów  (tu Polska i po polsku - fonetycznie) którzy publikują całkiem na niezłym poziomie naukowo techniczne treści
no bo to że google gry dla szczyli kwalifikuje do działu Nauka Technika to już jest upadek i obraza dla nawet przeciętnego intelektu

to nie wina telewizji a samych dziennikarzy na you tube lepiej zarabiają i nie chcą do telewizji .

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, deSilva napisał:

Wiesz jak się nazywa stan jak każdy robi jak chce i jak mu pasuje, lub ma takie widzimisię? anarchia,    :)  za dużo chyba nasłuchałaś się o wolności w demokracji, a to pic na wodę, a już na pewno nie dla zwykłych zjadaczy chlebka.    :P

zgoda
anarchię od demokracji różni praworządność gdzie rządzi prawo jednakie wobec wszystkich i przynajmniej przez większość uznanego
demokrację mylisz z autorytaryzmem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Pokaż mi demokratyczny kraj w którym prawo  jest jednakowe dla wszystkich? chyba tylko na papierze.

Opublikowano (edytowane)

no ale to nie argument aby zrezygnować z kierowania się bodaj teoretycznie prawem pisanym na rzecz autorytarnej władzy w/g widzimisie jakiegoś władcy czy partii.
Polskę jednak można na przykład zaliczyć do krajów w którym bliżej do demokratycznego wzorca niż autorytarnego (nawet wliczając "przypadek Ziobry" i machlojek z TK (w obie strony)) i wiele innych krajów można wymienić.
Bardziej demokratyczna jest cała UE od np Białorusi a czy USA bardziej od UE? tu bym przynajmniej próbował dyskutować na korzyść USA ale nie jestem ... nie czuję sie ekspertem aby się upierać jednoznacznie we wszystkim bo nawet nie rozważałem takiego porównania ...
nie ważne czy gdzieś jest gorzej to znaczy że u nas też można bo to jest równanie w dół

nawet jeżeli by większość zgodziła się że nie chce demokracji to przecież jest dokładnie demokratyczna decyzja
inna sprawa że ostatnia demokratyczna bo w drugą stronę to już nie zadziała bez ... innych metod

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
56 minut temu, dysydent napisał:

anarchię od demokracji różni praworządność gdzie rządzi prawo jednakie wobec wszystkich

Ale za to mają prawo pięści. Prawo ogólnie uznawane za wystarczające w takich warunkach.  Można też kierować się drugim - strzelam zawsze pierwszy.

Zaś w demokracji obowiązuje prawo "co mi zrobisz jak mnie złapiesz".:lol:

59 minut temu, deSilva napisał:

Pokaż mi demokratyczny kraj w którym prawo  jest jednakowe dla wszystkich? chyba tylko na papierze.

A bo Ty nie znasz podstawowej zasady.

"Wszyscy są równi wobec prawa, oprócz bogatych i polityków PiS":lol:

Opublikowano

To jest właśnie demokracja w Unii .

Koronawirus. Unijne granice znów zakorkowane, Bruksela bezradna wobec działań krajów członkowskich

Wbrew zaleceniom Komisji Europejskiej, kilka unijnych krajów wprowadziło obowiązek okazywania na granicy negatywnych testów na koronawirusa, przez co na autostradach tworzą się gigantyczne korki. Oburzeni są nie tylko kierowcy tirów, którzy godzinami czekają na przejściach granicznych, ale i Bruksela, która nagle odkryła, że nie ma żadnej władzy nad rządami swoich członkowskich państw, pisze Hanne Cokelaere z POLITICO.

Dobre odkryli że nie mają jeszcze władzy trzeba to szybko zreformować .

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, galan99 napisał:

ale i Bruksela, która nagle odkryła, że nie ma żadnej władzy nad rządami swoich członkowskich państw, pisze Hanne Cokelaere z POLITICO.

To tak jak PiS w Polsce. Nagle odkryli że obywatele mają ich w d*pie i pojechali w góry. Pan Prezydent również miał ich w tym miejscu i dał dobry przykład jak należy postępować. A nawet jak pokonywać duże korki.:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

memem bo memem ale na temat o czym pisałem wyżej

dobre i to

tylko - zdaje się - Hołownia nie chce wyrzucać krzyży z przestrzeni publicznej(?)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

@racyl  coś  słabo  Kurski  im  płaci   bardzo  słabo    lisek   za  czasów  tuskowych   to  2,5mln  rocznie  kosił  w TVP     kursi  coś   chytry  jest 

154754821_149013820379651_22581538871076

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Za dwa lata przy wyborach do Sejmu  będzie nowy socjal jak myślicie będą chętni na taką kasę .

Dochód Podstawowy - 1200 zł dla każdego i 600 zł ekstra dla dziecka. Będzie nowe świadczenie socjalne? 

Czy dotychczasowe świadczenia socjalne zastąpi Bezwarunkowy Dochód Podstawowy? Każda osoba dorosła otrzyma 1200 zł, a dziecko - 600 zł? Wiele polskich rodzin mogłoby liczyć na znacznie większe wsparcie od państwa. Bezwarunkowy Dochód Podstawowy, a więc nowe świadczenie socjalne zakładałoby przyznanie każdej osobie dorosłej miesięcznie 1200 zł, a dziecku 600 zł. Na jakich warunkach przyznawany byłby Bezwarunkowy Dochód Podstawowy? Jakie ma wady i zalety nowy program socjalny i ile Polaków go popiera 55  % .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v