Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, mirro napisał:

Zaraz trzeba otwarcie lasu robić.:lol:

nawet od tego roku w kazdym nadlesnictwie ma być miejsce do dzikiego biwakowania no miejsce ma być wyznaczone , tylko jak wyznaczone to dzikie ?              

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Postawia tabliczkę  "Dzikie miejsce biwakowania" i sprawa załatwiona. A jak nie to za jakiś czas i tak dziki tam przyjdą przeszukiwać śmietniki więc miejsce zdziczeje.:lol:

Zaczynam rozumieć tok myślenia urzędników. to chyba nic dobrego.

Opublikowano

Taka przygoda. Jako, że otrzymałem certyfikat na ten katar to jest wywiad. Wszystko pytają ale gówno ich interesuje skąd się naprawdę wzięło. Jak przemycisz informację o szpitalu to i tak przechodzi bez echa. Dziecie moje 4 letnie może bez przeszkód do przedszkola chodzić bo wszak takie dziecko nie zaraża ale kwarantanna 7 dni dłuższa. Jest to pewna niekonsekwencja w stosunku do otwarcia szkół dla klas I - III.

Opublikowano
14 godzin temu, deSilva napisał:

A weź zrób na złość i nie stosuj się do zakazów.   :P

Znaczy się, że jesteś  słaby albo naiwny: oddajesz im palec, rękę, pokazując, że mogą z Tobą zrobić wszystko ...

Miałam oficjalną sytuację i poprosiła policjanta, czy mogę rozmawiać bez maski i zgodził się ' tak, żeby oczy nie widziały', oni sami nie wiedzą czy mają do czynienia z  wariatami czy nie, a trzeba szanować każdy stan.

Opublikowano
15 godzin temu, mirro napisał:

Czy ktoś z organizatorów strajku dostał zarzut umyślnego sprowadzenia zagrożenia życia i zdrowia dla wielu osób?

Powinien 🤔 ?

15 godzin temu, galan99 napisał:

5 Jarka w innym wykonaniu ale wraca .

Jak zniechęcić hodowców do uboju rytualnego? Jeśli nie Piątką dla zwierząt, to...

Piątka dla zwierząt wraca niczym bumerang – nowa, zmieniona, ale czy korzystniejsza dla polskiego rolnika? Były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski twierdzi, że pomimo odejścia od zakazu uboju rytualnego w nowej ustawie, hodowców w inny sposób zmusi się do zaprzestania wykonywania tego rodzaju uboju. Jak? 

Jakiś czas temu Marek Suski zapowiedział, że PIS wraca do koncepcji nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt pomimo licznych protestów rolników. Jednym z elementów, który tak bardzo zdenerwował polskich rolników jesienią ubiegłego roku, był zakaz uboju rytualnego. Co prawda w nowej ustawie tego zapisu ma już nie być, jednak są plany, by zakaz ten wprowadzić w inny sposób.

O planach rządu co do nowej Piątki dla zwierząt wypowiedział się były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski: Zapis o zakazie uboju rytualnego w mocny sposób uderzyłby w polskie rolnictwo w zakresie eksportu. Jedyne rynki, które liczą się w tym zakresie na świecie, czyli ogromne rynki muzułmańskie, wymagają uboju właśnie zgodnie z zasadami religijnymi – halal, koszer. Niestety pomimo rezygnacji z zakazu uboju rytualnego, pewne, określone działania mają być wymuszane na rolnikach. Mianowicie, ci rolnicy, którzy chcieliby skorzystać ze wsparcia w ramach programów unijnych, opisywanych w Planie Strategicznym, musieliby poręczać za kupującego, że nie dokona on uboju rytualnego. Jest to kompletnie niezrozumiałe. Jest to po prostu czysta ideologia, a jednocześnie ma być związana z ekonomią przez wymuszanie na rolnikach żeby składali deklaracje o swoich zwierzętach. To rolnik sprzedając swoje zwierzęta ma gwarantować, że osoba, która od niego te zwierzęta kupi, nie dokona uboju rytualnego.

https://okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/7705-jak-zniechecic-hodowcow-do-uboju-rytualnego-jesli-nie-piatka-dla-zwierzat-to?fbclid=IwAR2MHC1ctcq9pwLzjk6w22DtGw6-QJjq7VZ5MxplWcloJ4a4dUkrYxVq9nI

Idąc tym torem myślenia, rolnik sprzedając powiedzmy jabłka, powinien podpisać deklaracje że zostaną one wykorzystane do bezpośredniej konsumpcji a nie na alkohol. W skrócie kogoś pogięło. Może poznamy autora tego "wynalazku" ?

14 godzin temu, dysydent napisał:

co to jest ta ATM rozrywka?
podobno znika z muxa dziś o północy

Kanał niby rozrywkowy. W skrócie kanał podobno spóźnił się z wnioskiem o przedłużenie koncesji, krajowa rada mu ją wobec tego cofnęła, ten się odwołał ale to nic nie dało. Został rozpisany nowy konkurs na to miejsce, zgłosiło się chyba 10 chętnych i teraz najlepsze, termin rozstrzygnięcia został po raz kolejny przesunięty. Skoro w tak prostej, banalnej sprawie kilka osób nie może znaleźć rozwiązania, to co mówić o poważniejszych sprawach. U nas się wszystko robi albo na ostatnią chwilę albo na odczepne.

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Idąc tym torem myślenia, rolnik sprzedając powiedzmy jabłka, powinien podpisać deklaracje że zostaną one wykorzystane do bezpośredniej konsumpcji a nie na alkohol. W skrócie kogoś pogięło. Może poznamy autora tego "wynalazku" ?  

Rolnik sprzedając zwierzaka pośrednikowi może podpisać taką deklarację bo faktycznie pośrednik nie ubije zwierzaka rytualnie. A jak pośrednik odsprzeda go zakładowi gdzie czekają rabin i spółka to już problem pośrednika i zakładu.:lol:

Opublikowano
1 godzinę temu, Ywa napisał:

Znaczy się, że jesteś  słaby albo naiwny: oddajesz im palec, rękę, pokazując, że mogą z Tobą zrobić wszystko ...

Miałam oficjalną sytuację i poprosiła policjanta, czy mogę rozmawiać bez maski i zgodził się ' tak, żeby oczy nie widziały', oni sami nie wiedzą czy mają do czynienia z  wariatami czy nie, a trzeba szanować każdy stan.

https://wiadomosci.onet.pl/kielce/starachowice-decyzja-sanepidu-ws-mszy-z-udzialem-jaroslawa-kaczynskiego/xsd52et

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Taka przygoda. Jako, że otrzymałem certyfikat na ten katar to jest wywiad. Wszystko pytają ale gówno ich interesuje skąd się naprawdę wzięło. Jak przemycisz informację o szpitalu to i tak przechodzi bez echa.

Przecież łatwiej powiedzieć że zawinił strajk kobiet niż zebrać dokładne dane. A jak przyjdzie to w tabelki powpisywać i przedstawić wnioski z analizy, no to kaplica.:lol:

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Kanał niby rozrywkowy. W skrócie kanał podobno spóźnił się z wnioskiem o przedłużenie koncesji, krajowa rada mu ją wobec tego cofnęła, ten się odwołał ale to nic nie dało. Został rozpisany nowy konkurs na to miejsce, zgłosiło się chyba 10 chętnych i teraz najlepsze, termin rozstrzygnięcia został po raz kolejny przesunięty. Skoro w tak prostej, banalnej sprawie kilka osób nie może znaleźć rozwiązania, to co mówić o poważniejszych sprawach. U nas się wszystko robi albo na ostatnią chwilę albo na odczepne.

to urzędasy czyli z natury "decyzyjne ofermy" zwłaszcza jeśli "góra" zasugerowała aby może wstrzelić jeszcze jeden kanał "pro-"

może nie zdążyli przygotować jakiej kolejnej szmiry propagandowej? jakiej ramówki czy co zanim ..i wyszedł wakat który "zagospodarują" "żeby się nie zmarnowało" ;)

Mi brakuje popularnonaukowych klasy dawnej "Sondy" jutubowego "Astronarium" czy nawet wielu jutuberów  (tu Polska i po polsku - fonetycznie) którzy publikują całkiem na niezłym poziomie naukowo techniczne treści
no bo to że google gry dla szczyli kwalifikuje do działu Nauka Technika to już jest upadek i obraza dla nawet przeciętnego intelektu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

no bo to że google gry dla szczyli kwalifikuje do działu Nauka Technika to już jest upadek i obraza dla nawet przeciętnego intelektu

Oooooo przepraszam. Skakanie Małyszem to dobro narodowe.:lol:

Opublikowano (edytowane)

no ale w dziale między sport a rozrywka a nie Nau... zaraz zaraz

teraz KUL jest wyznacznikiem prawdziwej Wiedzy i wzorcem nauk wszelkich bo Oxford czy jakieś Berkeley to pseudonauki i dewiacje tak że wszystko już jest możliwe

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v