Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

w systemie jeszcze jest henio1 i wydaje mi się że tu w tym temacie pisał już

Ot sprawiedliwość. 😩

Jednemu bana a drugi rozrabia z każdego ze swoich kont i nic. 

Opublikowano

Ja też tu banów zaliczyłem. ostatnio to nawet na miesiąc 😉

Opublikowano
3 minuty temu, PRIMO napisał:

Ot sprawiedliwość. 😩

Jednemu bana a drugi rozrabia z każdego ze swoich kont i nic. 

A zapisałes się do partii 🤔

Opublikowano
11 minut temu, Ursus932 napisał:

He 🤨 ?

11 minut temu, Ursus932 napisał:

He 🤨 ?

Opublikowano

Co sobie wyobraża to opiniotwórcze medium rozprzestrzeniając takie ohydne informacje na arenę światową? Takie obecnie stanowisko zajmują względem nas Stany? Co to oznacza..

https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/poland-steps-up-an-assault-on-free-expression-the-us-response-will-be-crucial/2021/02/16/44877f08-6d5c-11eb-ba56-d7e2c8defa31_story.html

16 lutego 2021 r. O 20:04 GMT + 1

OSTATNI TYDZIEŃ był zły dla wolności słowa w Polsce, kraju, który postrzega siebie jako jednego z najbliższych europejskich sojuszników USA. 10 lutego dziesiątki serwisów informacyjnych opublikowało czarne strony, a ekrany telewizyjne zgasły w proteście przeciwko rządowym planom nałożenia nowego uciążliwego podatku na reklamy w mediach. Tego samego dnia lider ruchu, który prowadził protesty przeciwko drakońskim nowym restrykcjom dotyczącym aborcji, został oskarżony o popełnienie wielu przestępstw. A dzień wcześniej sędzia nakazał dwóm szanowanym badaczom Holokaustu przeprosiny za przypisanie winy polskiemu burmistrzowi za zabójstwo Żydów podczas II wojny światowej.

Wszystkie te działania były w taki czy inny sposób produktem prawicowego ruchu nacjonalistycznego, który kontroluje polski rząd od 2015 roku i powoli kieruje kraj w kierunku autokracji. Prawo i Sprawiedliwość postanowiło pozbawić sądy ich niezależności, przejąć kontrolę nad niezależnymi mediami lub wypędzić je z biznesu i uciszyć krytyków skrajnie prawicowej polityki społecznej.

Prawo i Sprawiedliwość sprzyjał prezydentowi Donaldowi Trumpowi, który odwiedził Warszawę i poparł jej nacjonalizm. Ale w zeszłym tygodniu rzecznik Departamentu Stanu administracji Bidena zwrócił uwagę na „ograniczającą przestrzeń dla społeczeństwa obywatelskiego w Polsce” i dodał, że „mamy szersze obawy, w tym proponowany podatek od mediów”. Mamy nadzieję, że to początek znaczącej zmiany postawy USA w kierunku antydemokratycznego dryfu Polski.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Dobra zmiana, by żyło NAM się lepiej xD

FB_IMG_1613629307382.jpg

w 2008 r suma nagród 122 mln . w 2009 -95 mln   w 2009 105 mln  https://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/nagrody-w-platformie-obywatelskiej-rzad-donalda-tuska-wydal-majatek/1q3whdm              suma nagród 2017 -2018 r 200 mln . zł a wiec po uwzglednieniu wzrostu budzetu to biedne te nagrody w porównaniu do PO-PSL                      https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/morawiecki-2-lata-rzadow-pis-nagrody,86,0,2394198.html

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
46 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dobra zmiana, by żyło NAM się lepiej xD

FB_IMG_1613629307382.jpg

Bo im się należy

25 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A myślisz dlaczego on pojechał teraz wypoczywać miał cynk że Duda na narty pojedzie

Opublikowano

Znów wyścig na nagrody? Przecież to bzdura aby rubryki zapełnić. Największa głupota to zarządzać ludźmi a wszędzie dookoła rozpowiadać, że nagród nie będzie. Tym się trzeba zająć. jarecki - budżet to majątek w obrocie a nagroda jest definitywna bo w odróżnieniu od pincet nie pójdzie od razu na zwiększenie tegoż obrotu.

Opublikowano

tak naprawde to o samych nagrodach to nie myslałem tylko wyjasniłem iż w relacji do PKB to PIS miej wydał na nagrody , zarzadzanie na zasadzie zrób  ,, coś '' to dam marchewke jest skazane na niepowodzenie bo nagradzany bedzie tej marchewki oczekiwał za każdą dobrze wykonaną prace 

Opublikowano

JAK BY nie patrzył to ceny wzrosły również a wiec nagrody są miej warte , ale przeca nie chodzi o to , a o same nagrody czy rząd powinien przyznawać czy nie raczej nikt sie nie zdecyduje na zapis o nie wypłacaniu nagród , nawet ustawa kominowa jest obchodzona .

Opublikowano
7 godzin temu, galan99 napisał:

ZUS zapyta sąsiada, co robisz na L4 .

Projekt nowelizacji ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych kryje prawdziwą legislacyjną bombę - informuje portal Prawo.pl. Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej chce dać Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych upoważnienia do żądania informacji niezbędnych do ustalenia prawa do zasiłków, m.in. ich wysokości, od ubezpieczonych, pracodawców, organizacji społecznych oraz innych podmiotów i osób. Zapytani zaś nie będą mogli odmówić.

Teraz to sąsiad sąsiada podpierdoli i nie tylko z L4 ale i do Agencji rolnej taką nagonkę zrobią .

A to będzie na zasadzie, ręka na Biblii i czy przysięga pan mówić prawdę i tylko prawdę 🤔 ?

6 godzin temu, Agrest napisał:

Dobrze że mnie sąsiady i z lornetką nie bardzo podpatrzą🤭

Ale dziś już wezwanie dostałem

20210217_140932.jpg

To zaświadczenie to jest coś innego od numeru weterynaryjnego ?

Przed chwilą, Ywa napisał:

Co sobie wyobraża to opiniotwórcze medium rozprzestrzeniając takie ohydne informacje na arenę światową? Takie obecnie stanowisko zajmują względem nas Stany? Co to oznacza..

https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/poland-steps-up-an-assault-on-free-expression-the-us-response-will-be-crucial/2021/02/16/44877f08-6d5c-11eb-ba56-d7e2c8defa31_story.html

16 lutego 2021 r. O 20:04 GMT + 1

OSTATNI TYDZIEŃ był zły dla wolności słowa w Polsce, kraju, który postrzega siebie jako jednego z najbliższych europejskich sojuszników USA. 10 lutego dziesiątki serwisów informacyjnych opublikowało czarne strony, a ekrany telewizyjne zgasły w proteście przeciwko rządowym planom nałożenia nowego uciążliwego podatku na reklamy w mediach. Tego samego dnia lider ruchu, który prowadził protesty przeciwko drakońskim nowym restrykcjom dotyczącym aborcji, został oskarżony o popełnienie wielu przestępstw. A dzień wcześniej sędzia nakazał dwóm szanowanym badaczom Holokaustu przeprosiny za przypisanie winy polskiemu burmistrzowi za zabójstwo Żydów podczas II wojny światowej.

Wszystkie te działania były w taki czy inny sposób produktem prawicowego ruchu nacjonalistycznego, który kontroluje polski rząd od 2015 roku i powoli kieruje kraj w kierunku autokracji. Prawo i Sprawiedliwość postanowiło pozbawić sądy ich niezależności, przejąć kontrolę nad niezależnymi mediami lub wypędzić je z biznesu i uciszyć krytyków skrajnie prawicowej polityki społecznej.

Prawo i Sprawiedliwość sprzyjał prezydentowi Donaldowi Trumpowi, który odwiedził Warszawę i poparł jej nacjonalizm. Ale w zeszłym tygodniu rzecznik Departamentu Stanu administracji Bidena zwrócił uwagę na „ograniczającą przestrzeń dla społeczeństwa obywatelskiego w Polsce” i dodał, że „mamy szersze obawy, w tym proponowany podatek od mediów”. Mamy nadzieję, że to początek znaczącej zmiany postawy USA w kierunku antydemokratycznego dryfu Polski.

Ten protest w mediach to nic innego jak walka o swoje interesy, pod przykrywką wolności słowa. Odnośnie Holokaustu pisałem już wcześniej a co jeżeli to pani Leszczyńska ma racje a nie autorzy książki ? Na bazie czego autorzy doszli do takich stwierdzeń ? Czy ktoś za granicą krytykuje/potępia Wolińską za jej działalność ?

Opublikowano
36 minut temu, DTaras napisał:

Znów wyścig na nagrody? Przecież to bzdura aby rubryki zapełnić. Największa głupota to zarządzać ludźmi a wszędzie dookoła rozpowiadać, że nagród nie będzie. Tym się trzeba zająć. jarecki - budżet to majątek w obrocie a nagroda jest definitywna bo w odróżnieniu od pincet nie pójdzie od razu na zwiększenie tegoż obrotu.

Za wypełnianie swoich obowiązków na zajmowanym stanowisku to należy się wypłata  a nie nagroda. :lol:

Kiedyś przełożony dawał nam nagrody, żeby było za co kupić papier do drukarek. albo sfinansować jakiś zakup, np farb do maskowania w sklepie z militariami. I jakoś trza było żyć i nikt nie płakał, Warunek był jeden, jak ja dawałem nagrody swoim podwładnym to grosza od nich żadną zrzutę nie chciałem. 

7 minut temu, dsbh napisał:

Ten protest w mediach to nic innego jak walka o swoje interesy, pod przykrywką wolności słowa.

Akurat u nas można to traktować równorzędnie. Trza walczyć o swoje interesy póki da się jeszcze cokolwiek powiedzieć. Za chwilę wszystko podciągna pod terroryzm i będzie pozamiatane.

Opublikowano

walka o interesy ale rząd tą ustawą wprowadza podwójne opodatkowanie ,  jak rolnik ryczałtowy płace VAT srodkach do produkcji rolnej to potem mam zwrot tego podatku chyba 7czy 8 % moge przejsc na vat wtedy ten podatek zostaje mi zwrócony .  firmy tak samo  mają zwrot VAT-u .           jak chcą zmusić gogla czy innych do płacenia to niech zniosą podatek dochodowy od mediów i wprowadzą ten podatek i pewnie sam solorz by projekt poparł 

Opublikowano

To, że za pracę należy się wynagrodzenie nie ulega wątpliwości. Nagroda to bonus i nie dostaje jej każdy, nie mylić z premią. Zawsze jest jakiś system motywacyjny. Nie mniej nie o tym pisałem. Jeżeli wszyscy wiemy, że forma premiowania pracownika jest dozwolona to na grzyba klepać dookoła że tak nie jest? Fakt - na pewnym poziomie można jedynie nagrody dawać a nie pobierać. To druga strona sprawy.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dsbh napisał:

.....

Ten protest w mediach to nic innego jak walka o swoje interesy, pod przykrywką wolności słowa. Odnośnie Holokaustu pisałem już wcześniej a co jeżeli to pani Leszczyńska ma racje a nie autorzy książki ? Na bazie czego autorzy doszli do takich stwierdzeń ? Czy ktoś za granicą krytykuje/potępia Wolińską za jej działalność ?

w zasadzie to każdy protest jest walką o jakieś interesy i dla równowagi należało by ocenić  "podatek od reklam" jakich innych interesów jest reprezentantem skoro protest mediów niepaństwowych sprowokował.

poniższe można sobie pominąć (przewinąć) bo to tylko moje spontaniczne dywagacje na czas stygnięcia kawy a przy tym można uznać za wywrotowe bo wszelkie zapisy człowieczych praw wszelakich zamieniają w papier toaletowy.

Wiązanie przez jankeskie media akurat podatku od reklam ze sprawą jakowychś przepychanek w relacjach historycznych tylko pokazuje na polityczną stronniczość tych mediów a jeśli organy państwa amerykańskiego podejmą taką retorykę to i tych organów stronniczość polityczną wobec władz innego państwa i tutaj bym aż takiej głupoty u Amerykanów nie podejrzewał (przynajmniej tych z Kongresu) aby aż tak jawnie wykorzystywali sytuację... czy może inaczej - demaskowali swoją stronniczość polityczną.
Nie mniej można się spodziewać i prób jakichś rozstrzygnięć sporu "książkowego" i w amerykańskich sądach i ew różny wyrok od polskich sądów tworzy precedens.
Leszczyńskiej też nikt nie krytykuje w USA za samą walkę o dobre imię Jej rodziny ale wyrok polskiego sądu już tak, tylko czy jest w gestii amerykańskiej rozstrzyganie sporów nijak dotyczących nawet obywateli amerykańskich (jeśli już to co najwyżej Izrael lub jakieś narodowe organizacje żydowskie i wcale bym się nie zdziwił...), to może niech unieważnią kolonię karną Nawalnego a nawet jeżeli tak to jak to wyegzekwują? i tu pojawia się element siły

oczywiście zgodnie z (jakimś tam a tych też jest "jak psów")prawem powinno być teoretycznie bo praktycznie to jednak jest zupełnie inaczej i nie litera prawa (dowolnego) decyduje a siła stojącego za interpretatorem tej litery do użycia "korektora" tej litery włącznie nawet w trakcie trwania sporu czy wręcz pod dany spór.  W tym przypadku strony sporu do owego "korektora" nie mają dostępu ale gdy pojawi się spór jak ten z mediami... robi się podejrzanie

powtarzam kolejny raz - sprawiedliwość nie istnieje a prawa zapisane w paragrafach to tylko pobożne życzenia ustawodawców praktycznie nigdy egzekwowalne z automatu a tylko proporcjonalnie do siły bandy jaka stoi za konkretnym wyrokiem. i nie ważne czy takową bandą jest mafia, jakiś kościół, grupa biznesowa czy władza państwa lub grupy państw. W zasadzie wszystkie społeczności ludzkie można rozpatrywać w kategoriach mafii gdzie bronione są tylko interesy członków grupy a nie obiektywna Prawda.
Kwestia jedynie leży w uznaniu bodaj względnej bezstronności sędziego przez strony sporu i jedyną rolą paragrafów jest proponowanie rodzaju kary lub przymusu wobec przegranego.
Można by uprościć - za zrobienie krzywdy i po osądzeniu że to była krzywda lub nawet porozumieniu stron bezarbitralnym pokrzywdzony dostaje jedynie zakres dopuszczalny przez "taryfikator" tej krzywdy zrekompensowania.

a Prawda? może być co najwyżej obiektem Wiary że takowa w ogóle istnieje.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dysydent - kowbojów zawsze się olewa gdyż tam rządzi cash. Oni nie mają sojuszników tylko interesy. Mirro to wiele razy powtarzał. A sprawiedliwość? Już od dawna jest stronnicza a od chwili wstawienia jej w nazwę - przekupna. O prawie nie muszę się wypowiadać. Prawda jest taka, że głodnemu trudniej ze wszystkim a publicystyka chleba nie powinna przynosić. O to jest ten spór.

Opublikowano (edytowane)

no ale skoro tak

18 minut temu, DTaras napisał:

publicystyka chleba nie powinna przynosić.

to nie ma powodu ani nawet instrumentu aby była bezstronna wszak musi się czymś żywić sam publicysta.
Ustaliliśmy już dawno temu że ideowcy to największa zaraza jaka się ludziom przytrafia bo umysłowa i w miarę rozwoju technik informacyjnych coraz bardziej zakaźna

i jeszcze jedno
wyobraź sobie skrzeczący gong błędu "teleturniejowego" na to pogrubione

18 minut temu, DTaras napisał:

kowbojów zawsze się olewa gdyż tam rządzi cash.

przecież to Oni sami ten cash drukują i to Oni nim rządzą a nie on Nimi
dodam - dla pozyskania wszystkiego innego o bardziej praktycznym zastosowanie do egzystencji od reszty

to tylko reszta uznając tę fikcję za wartość dają się robić w .. se dopisz co chcesz

co by był wart ten cash bez poparcia aktów własności bronionych siłą czy to broni czy nawet Wiedzy opatentowanej i powszechnie niedostępnej
za to drugie może i szacunek ale z tym pierwszym to...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Fakt - na pewnym poziomie można jedynie nagrody dawać a nie pobierać. To druga strona sprawy.

To bardzo istotny aspekt. Szczególnie na poziomie takim jak rząd.

32 minuty temu, dysydent napisał:

Wiązanie przez jankeskie media akurat podatku od reklam ze sprawą jakowychś przepychanek w relacjach historycznych tylko pokazuje na polityczną stronniczość tych mediów a jeśli organy państwa amerykańskiego podejmą taką retorykę to i tych organów stronniczość polityczną wobec władz innego państwa i tutaj bym aż takiej głupoty u Amerykanów nie podejrzewał (przynajmniej tych z Kongresu) aby aż tak jawnie wykorzystywali sytuację... czy może inaczej - demaskowali swoją stronniczość polityczną.

Mój sceptycyzm związany ze slepym wiązaniem się z USA wynika właśnie z takich obaw. A raczej ze świadomości iż "implementowanie  u nas demokracji  ( wersja pure) made in USA może mieć skutki tragiczne, zamiast zbawiennych". 

Ich to grzmoci jak my to odbieramy i wali czy my to uważamy za głupie. Tak ma być, ponieważ taki jest interes USA. A poza tym dużo lepiej broni się uciskanych daleko od siebie. 

29 minut temu, dysydent napisał:

przecież to Oni sami ten cash drukują i to Oni nim rządzą a nie on Nimi

A to wcale nie jest takie pewne.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v