Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

opowiastki chłopca z małej wioski daleko od miasta

a byłeś w stolicy na jakim kolwiek targowisku poza giełdą ? w sezonie truskawek jest wiecej ludzi młodszych a tak w normalnym czasie wiekszość to emeryci , targowisko na brudnie w stolicy .

Opublikowano

Rząd planuje oskładkowanie przychodów ze wszystkich umów (w tym umów o dzieło i umów zlecenie). Wyjątkiem mają być uczniowie i studenci do 26 roku życia. Stwarza to z kolei możliwość omijania przepisów poprzez fikcyjnych zleceniobiorców.

Dla osób pracujących na kilku zleceniach wytworzy to presję przejścia na własną działalność gospodarczą, co równa się płaceniu wysokich składek do ZUS.

Umowa o dzieło to też będzie dotyczyło pracownika sezonowego w rolnictwie tak jak na zbiór i typ .

Opublikowano (edytowane)

@galan99 no właśnie nie wiem, nie ma tam nic o "umowie o pomocy przy zbiorach". Ale jeżeli to wprowadzą, to gospodarstwa warzywnicze i owocowe bardzo to odczują. W moim przypadku będzie to około 30tys zł zamiast 4000zł które płaciłem na ubezpieczenie pracowników w KRUS.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jarecki napisał:

a byłeś w stolicy na jakim kolwiek targowisku poza giełdą ? w sezonie truskawek jest wiecej ludzi młodszych a tak w normalnym czasie wiekszość to emeryci , targowisko na brudnie w stolicy .

Nie rozmieszaj mnie 😂 nie handluje na giełdzie jak już wielokrotnie wspominałem że tylko targowiska, mam tam wykupione na cały rok bo na tyle są umowy

całe lato, jesień, wiosnę spędzam na nim po pare godzin dziennie to doskonale wiem co znaczy handel detaliczny. przez tyle lat wiem doskonale kto i kiedy odciąga ludzi od takich miejsc.

tak samo warzywniaki mają racje bytu na osiedlach gdzie jeszcze nie ma biedronki albo lidla.

młodzi, starzy to nie ma znaczenia

Edytowane przez racyl
Opublikowano
16 minut temu, mirro napisał:

Trochę tych szczepień już w życiu było. To może i po tym nic większego jak biegunka się nie zdarzy.

Tu są bardzo ciekawe spostrzeżenia.

Szczerze to trudno przejść obojętnie wobec tego.

https://m.cda.pl/video/660073768

Opublikowano
2 godziny temu, henio2 napisał:

A kto niby walczy bo tyle kasy dla trzodziar zy nigdy nie było

Ty nie powtarzaj tych bzdury z TVP-propagandy bo mało ze śmiechu 😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣 nie padłem. 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Pytanie natury medycznej - szczepić się czy nie - oto jest pytanie?

Jak tam bunt antyszczepionkowy?

Co w waszych stronach nieoficjalnie się mówi?

Zgłaszacie seniorów, godzą się?

Ja jak byłem anty tak jestem nadal ale za to moje staruszki same poleciały się szczepić bez żadnych konsultacji z lekarzem bo tak w TVP mówili. 😩

Opublikowano

Moi mają termin początkiem marca. Też są zindoktrynowani i sam nie wiem jak się zachować. Czy odradzać im szczepienie czy niech trwają przy swoim. 

Opublikowano

"To wegetarianie mogą żywić się mlekiem matki 😜?" @dysydent - wcale nie celnie. Taka krowa - z natury jest wegetarianka a też ciele mlekiem poi. Henio niestety nic jak zwykle nie kuma. Mleko tak samo jak pot, łzy czy mocz jest produktem z krwi. Produktem celowym. Mleko matki człowieka a krowiej ma odmienne pochodzenie czyli i cel.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, deSilva napisał:

Teściowa zaszczepiona   :P   moim zdaniem spokojniejsza, polecam.   :P

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Przeżyła?😉

ale kto? teściowa czy pielęgniarka?

1 godzinę temu, racyl napisał:

mocznik może nie istnieć

takie bidoki to go sieją że jak go widzą to myślą że los na loterii wygrali bo od razu te 46% w opakowaniu 😂

dla badylarzy i małoobszarowców nie musi istnieć a do warzyw wręcz niewskazany bo i smak psuje i skażenie związkami azotu podnosi no i inhibitor kielkowania
dla dużych gospodarstw poprawia logistykę bo można mniej zabiegów pogłównych (dłużej działa po zastosowaniu) a w kukurydzy jest mniej parzący od pogłównej saletry amonowej na którą kukurydza jest wyjątkowo wrażliwa (pali liście) no i ograniczenie wytłuczenia plantacji np rzepaku czy buraków gdzie w nazbyt rozrośnięte nie trzeba wjeżdżać bo można wcześniej.... Oczywiście jest jeszcze RSM i zapewne wzrośnie jego zużycie o ile i ten nie podrożeje

czy jeszcze nie? i dopiero za drugim podejściem ozusują wszystkich na ryneczkach i giełdach owocowo warzywnych?
bo że ciąg dalszy nastąpi to chyba mało kto ma wątpliwości

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Krowa jest wrgetarianką, ale ile to pajączków, mszyc, ryjkowców, kałdunic, gąsienic motyli, biedronek i innych wpier.oli rykoszetem?😁😉

Ja też zjadam ziemniaki i surówkę,a rykoszetem schowany schabowy też wciągam😁.

Edytowane przez Agrest
Ebana autokorekta
Opublikowano

@dysydent ze wszystkiego co weszło po 2015 i miało BRROONIĆ polskości, ziemi i niepodległości wycofują się pomału albowiem nie działa, przeszkadza, ma odwrotny skutek. Ograniczenie w handlu ziemią ma przeskoczyć na 5 ha.

Agrest - sam też nie wzgardzisz - najczęściej we śnie.

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Moi mają termin początkiem marca. Też są zindoktrynowani i sam nie wiem jak się zachować. Czy odradzać im szczepienie czy niech trwają przy swoim. 

Też swoim odradzałem ale w TVP-propaganda kazali to mus i machnąłem na nich ręką. 😔

3 minuty temu, henio2 napisał:

To tylko gdybanie puki co już dawno trzeba było KRUS uszczelnić botylko patologię robili 

To co do tej pory robił PISuar?

Opublikowano
9 minut temu, DTaras napisał:

@dysydent ze wszystkiego co weszło po 2015 i miało BRROONIĆ polskości, ziemi i niepodległości wycofują się pomału albowiem nie działa, przeszkadza, ma odwrotny skutek. Ograniczenie w handlu ziemią ma przeskoczyć na 5 ha.

Agrest - sam też nie wzgardzisz - najczęściej we śnie.

Bo zobaczyli że to wszystko na nic że chłopy piniędxy do germańca wyprowadzaja, to trzeba wycofywać i stawiać tamy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v