Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 2 ha od takiego gościa któremu nadałem pseudonim - upierdliwy.

Przyszedł do mnie z umową i tak - droga przez środek pola, co 3 lata wapnowanie, utrzymywanie drogi w nienagannym stanie. Opłata podatku i po sezonie gratyfikacja za użytkowanie według własnej wyceny ( czyli mojej).😆

Podziękowałem.

Potem przyszedł i mówi bierz na swoich warunkach. No ale jako że mam z tyłu głowy to czego oczekiwał to i tak idzie droga przez środek co mi pasuje jak pięść do oka, koszona ze 4 razy w roku,  regularnie wapnuję ale to dla mojego dobra, nie jego. 

Gratyfikacji nie daję, ale umie sam ją sobie wziąć - patrz słupki ogrodzeniowe się obaliły, wstaw nowe. Drzewa sąsiada cieniują weź wytnij ( wyczyściłem 1,5mb na około 400m długości. Weź mi ściągnij drzewo z lasu.  Nie ma mi kto działki w mieście przeorać. Geodeta będzie, wkopałbyś słupki. Ręką mnie boli nie mogę piły utrzymać, wytnij tu i tu, wyrwałbyś te 3 karpy...😆😆😆

No i na koniec weź coś dla pszczół wsiej😁 . No i tym sposobem będę siał facelię. Uprzednio gryka. 

Opublikowano (edytowane)

jest takie powiedzenie a właściwie powinno być to prawo - czyje życzenie ten płaci (tego pieniądze)

jakże pożytecznie dla nas by było gdyby wobec państwa tę zasadę skrupulatnie stosować

co wymyślą jaki nowy kwitek do wypełnienia - kasa na księgową/ego
konieczne uprawnienia na taczkę - kasa na kurs i za czas stracony
.....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

I jeszcze z takim wytrzymojesz? 😉

4 minuty temu, Agrest napisał:

Mam 2 ha od takiego gościa któremu nadałem pseudonim - upierdliwy.

Przyszedł do mnie z umową i tak - droga przez środek pola, co 3 lata wapnowanie, utrzymywanie drogi w nienagannym stanie. Opłata podatku i po sezonie gratyfikacja za użytkowanie według własnej wyceny ( czyli mojej).😆

Podziękowałem.

Potem przyszedł i mówi bierz na swoich warunkach. No ale jako że mam z tyłu głowy to czego oczekiwał to i tak idzie droga przez środek co mi pasuje jak pięść do oka, koszona ze 4 razy w roku,  regularnie wapnuję ale to dla mojego dobra, nie jego. 

Gratyfikacji nie daję, ale umie sam ją sobie wziąć - patrz słupki ogrodzeniowe się obaliły, wstaw nowe. Drzewa sąsiada cieniują weź wytnij ( wyczyściłem 1,5mb na około 400m długości. Weź mi ściągnij drzewo z lasu.  Nie ma mi kto działki w mieście przeorać. Geodeta będzie, wkopałbyś słupki. Ręką mnie boli nie mogę piły utrzymać, wytnij tu i tu, wyrwałbyś te 3 karpy...😆😆😆

No i na koniec weź coś dla pszczół wsiej😁 . No i tym sposobem będę siał facelię. Uprzednio gryka. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

W ten sposób to się hamuje rozwój rolnictwa, bo stare pryki zamiast przekazać młodemu następcy to będą trzymać gospodarstwo dla siebie do śmierci, to jest hamowanie rozwoju wsi. 

Chciałbyś zabrać komuż ziemię bo ci mało jak nie twoja to wara masz swoje to rób .

Jak jakiś stary kawaler ma o dać ziemię .

• Like 1
Opublikowano

Przywykłem. Ziemia 300m od domu. Zawsze coś na plus zostanie, gość miodu przyniesie. 

Emerytowany nauczyciel i kurator. Dobry  gość. Gdybym go o jakąś pomoc poprosił ( wiadomo , nie fizyczną) od razu by starał się pomóc. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, galan99 napisał:

Chciałbyś zabrać komuż ziemię bo ci mało jak nie twoja to wara masz swoje to rób .

Jak jakiś stary kawaler ma o dać ziemię .

A czy ja chcę komuś zabierać ?? Jego ziemia to sobie decyduje co chce robić. Ale mnie taki jeden kawaler śmieszy, ma 11ha, wymyślił sobie, że podpisze cyrograf na uprawę facelii, dostaje dopłaty x2 do ha, ale uprawia tylko 5ha a pozostałe 6 trzyma w odłogu, w efekcie dostaje dopłaty do tylko tych 5ha, oferowałem mu zanim podpisał cyrograf, że wezmę od niego to w dzierżawę, czynsz w wysokości dopłat, do tego opłacę mu podatek i spółkę wodną, ale, że z niego mistrz ekonomii, to dostaje tylko do 5ha a dokłada koszt nasion, siewu, uprawy broną i orki, ale chce to niech sobie robi, jak mu się opłaca ;) 

Miał by dopłaty do tych 11ha, zero kosztów ale woli sam uprawiać to jego wola ;) 1/3 dopłat przeznaczy na uprawę zostają mu dopłaty z 3,5ha czyli z 7ha jakby uprawiał np. zboża. Miałby dopłaty z 4ha więcej, do tego opłacony podatek i spółkę wodną, ale jego wola ;) Ciągnik się rozleciał, to do wszystkiego najmuje, usługodawca ma na nim 600 z ha( 900 jak skosi, ale to tylko raz w ciągu 3 lat mu się udało).

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Zaraz trzeba będzie tyrać do 70 lat .

Będziemy pracowali do 70. roku życia? Tak twierdzi główny ekonomista PFR .

Zapomnijmy o wieku 60 czy 65 lat jako momencie schodzenia z rynku pracy. Ta cezura pochodzi z realiów demograficznych połowy XX wieku - powiedział w wywiadzie dla 300 Gospodarka główny ekonomista Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Dobrowolski.

Opublikowano (edytowane)

A dlaczego nie dostaje dopłat do ugoru? Przecież może odłogować. 

I co to za cyrograf na facelię? U mnie takie mini zagłębie faceliowe i nikt dopłat nie ma wyższych ani nie ma powiązania uprawy z ugorowaniem. 

Edytowane przez Agrest
Ebana autokorekta
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Przywykłem. Ziemia 300m od domu. Zawsze coś na plus zostanie, gość miodu przyniesie. 

Emerytowany nauczyciel i kurator. Dobry  gość. Gdybym go o jakąś pomoc poprosił ( wiadomo , nie fizyczną) od razu by starał się pomóc. 

To ok👍

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A czy ja chcę komuś zabierać ?? Jego ziemia to sobie decyduje co chce robić. Ale mnie taki jeden kawaler śmieszy, ma 11ha, wymyślił sobie, że podpisze cyrograf na uprawę facelii, dostaje dopłaty x2 do ha, ale uprawia tylko 5ha a pozostałe 6 trzyma w odłogu, w efekcie dostaje dopłaty do tylko tych 5ha, oferowałem mu zanim podpisał cyrograf, że wezmę od niego to w dzierżawę, czynsz w wysokości dopłat, do tego opłacę mu podatek i spółkę wodną, ale, że z niego mistrz ekonomii, to dostaje tylko do 5ha a dokłada koszt nasion, siewu, uprawy broną i orki, ale chce to niech sobie robi, jak mu się opłaca ;) 

Miał by dopłaty do tych 11ha, zero kosztów ale woli sam uprawiać to jego wola ;) 1/3 dopłat przeznaczy na uprawę zostają mu dopłaty z 3,5ha czyli z 7ha jakby uprawiał np. zboża. Miałby dopłaty z 4ha więcej, do tego opłacony podatek i spółkę wodną, ale jego wola ;) 

co to jest ta spółka wodna ?

Opublikowano (edytowane)

@Agrest Nwm, był jakiś program, że niby na 5 lat zobowiązujesz się mieć 5ha upraw z jakiejś tam listy, tam była m.in. facelia, okoliczny pszczelarz go podpuścił, pszczelarz zadowolony ;) Ale żeby były dopłaty do ugorowania, to trzeba skosić, a to koszty, trzeba kogoś nająć bo swojego sprzętu nie ma ;) 

2 minuty temu, racyl napisał:

U nas coś takiego niby jeszcze jest, odpowiadają za meliorację, składka jak dobrze pamiętam 20zł/ha.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, racyl napisał:

jeśli masz jakieś meliorowane grunty to koszt utrzymania urządzeń melioracyjnych (głównie rowów na łąkach) przez wyspecjalizowaną jakąś bandę
co najczęściej opłaty biorą a rowy... zaraz fotkę wrzucę jak wyglądają

DSCN1897.JPG

te spółki wodne to - wypisz wymaluj - archaiczne jeszcze na zasadach komuny działające twory

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Zaraz trzeba będzie tyrać do 70 lat .

Będziemy pracowali do 70. roku życia? Tak twierdzi główny ekonomista PFR .

Zapomnijmy o wieku 60 czy 65 lat jako momencie schodzenia z rynku pracy. Ta cezura pochodzi z realiów demograficznych połowy XX wieku - powiedział w wywiadzie dla 300 Gospodarka główny ekonomista Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Dobrowolski.

zaraz wyznawcy PIS ci powiedzą że Jarek na to nie pozwoli 🤣

Opublikowano

no tak ale idź i sprawdzaj jakbyś miał palić plastikiem

Opublikowano

W końcu się namyślili .

Zadośćuczynienie dla Tomasza Komendy. Zapadł wyrok

Za 18 lat niesłusznie spędzonych w więzieniu sąd przyznał Tomaszowi Komendzie zadośćuczynienie w kwocie 12 mln zł oraz 811 tys. 533 zł odszkodowania. Wyrok zapadł w poniedziałek 8 lutego.

Opublikowano

albo ten zakaz używania odkurzaczy do liści to też zdziczenie

Opublikowano
24 minuty temu, racyl napisał:

zaraz wyznawcy PIS ci powiedzą że Jarek na to nie pozwoli 🤣

podejrzewam że Pis  cię ogołocił za poprzednich rządów było ci lepiej napisz dokładnie w gotówce ile straciłeś będzie mi łatwiej cię zrozumieć 

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

podejrzewam że Pis  cię ogołocił za poprzednich rządów było ci lepiej napisz dokładnie w gotówce ile straciłeś będzie mi łatwiej cię zrozumieć 

co Ty bredzisz ? ślepy jesteś nie widząc że pewne rzecz płaci się więcej ?

kto mi zapłaci odszkodowanie za nie sprzedany ziemniak z powodu zamknięcia szkół, restauracji itp ?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, racyl napisał:

albo ten zakaz używania odkurzaczy do liści to też zdziczenie

Odkurzacz można, dmuchawy nie.   :P  Ja proponuję aby na początek urzędasy przestały dupska wozić samochodami do pracy, a po pracy obowiązkowe 2 godziny cięcia trawników nożyczkami, bo kosy i kosiarki też hałasują i wzniecają pył jak sucho. sr** do Wisły to można bezkarnie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/robert-mazurek-przerwal-wywiad-z-kamilem-bortniczukiem-w-rmf-fm/3hwjvqy,79cfc278

byl tu jakis milosnik mazurka---chyba marecek mial na imie 

3 godziny temu, galan99 napisał:

Polskie firmy podbijają zachód chyba sprowadzaniu z zachody towarów do Polski .

na zadupiu wschodniej polski tak pewnie jest i temu to jest zadupie i wymiera bo tam chyba  juz nikt rozgarniety nie zostal.. same tluki do widel i lopaty

16 minut temu, DTaras napisał:

racyl - w kominkach palić nie można gdy w okolicy PM10 przekroczy ustalony próg. A tak można. No chyba, że coś niewiem...

a gdy normu sa przekroczone 10 razy to co wtedy ???

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

co Ty bredzisz ? ślepy jesteś nie widząc że pewne rzecz płaci się więcej ?

kto mi zapłaci odszkodowanie za nie sprzedany ziemniak z powodu zamknięcia szkół, restauracji itp ?

za PO PSL była deflacja ceny stały w miejscu oczywiście nie wszystkie  ale nie było nic do ręki  tak wypisujesz o tej drożyźnie  to ci odpowiem najprościej jak można bez farmazonów jest popyt ludzie mają kasę to i ceny idą w górę i to wina Pisu że jest popyt ? co do ziemniaków to nie chciał bym być teraz na twoim miejscu znam temat brak dostaw do szkół gastronomi itp. z tego co wiem powoli ceny ziemniaka idą w górę bądź cierpliwy może otworzą na przedwiośniu 

'

Opublikowano (edytowane)

daj już spokój z tym PO_SL. pierwsze lata pisu też całkiem były znośne. ja nie tęsknie za jakimś PO czy inną cholerą 

Nie mówię że całkiem drożyzna ale ceny idą do góry. drożyzna to mogę powiedzieć o napojach gazowanych i wszędzie tam gdzie weszła opłata cukrowa, skok na tych produktach nastąpił ogromny.

popyt to się zwiększył u tych co ledwo wiązali koniec z końcem a u reszty nic się nie zmieniło bo przecież nikt nie ma dwóch żołądków

środki ochrony roślin też szaleją co roku to kilkanaście zł więcej. nawet głupi kaptan w tym roku więcej kosztuje.

jedynie co staniało to devrinol

co do ziemniaków to trafią na pole albo się je może sprzeda po 20-30gr a za taką cenę to nic się nie zrobi

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v