Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Statek "Fortuna" rozpoczął układanie Nord Stream 2. USA mogły zrezygnować z sankcji .

Dopiero Polska zaczęła konkretnie zarabiać za tranzyt i zaraz się skończy zarobek 2024 roku bo wygasa umowa tranzytowa przez Ukrainę i Polskę .

Opublikowano

coś dla małoletnich pisiaków zniewolona telewizja za czasów PO 🤣

Opublikowano

coś zima nie chcę odpuścić, zawsze było parę dni mroźnych i potem na plusie a teraz tego plusa nie widać bardzo w pogodzie 2 tygodniowej 😉

Opublikowano
14 godzin temu, mirro napisał:

@Denver te brakujące 6% to zmarło dzięki wspaniałym działaniom Pana Premiera Morawieckiego.

A jak w przyszłym roku umrze 8 procent mniej to czują będzie zasługą 😜 i na co zmarło jak nie ma pandemi i wszystko powinno normalnie działać 😋?

11 godzin temu, Ulman napisał:

Urzędnicza swołocz nasłana przez PIS. Nawet poziom intelektualny i wiedza o przePISach adekwatna do mocodawców. 

Więc przyznajesz że urzędnicy to swolocz czy tylko jak PiS rządzi a tak to nadzwyczajna kasta 😜?

Opublikowano (edytowane)

zamiast budować bandę darmozjadów do paszportowania żywności co do miejsca pochodzenia warto by było wzmocnić laboratoria sprawdzające certyfikujące żywność pod kątem skażenia jej pozostałościami sztucznych dodatków i nawet jeśli one są dopuszczalne to powinna być o nich informacja jak np w tym przypadku
https://finanse.wp.pl/konserwanty-na-owocach-cytrusowych-pan-marek-zaskoczony-mandarynkami-z-imazalilem-6604952258570912a

złapanie handlowca na obrocie towarem bez podobnego info jest zdecydowanie trudniejsze bo trzeba mu to udowodnić czyli wybadać czym handluje.
Oczywiście system certyfikujący to kolejna "jaskinia korupcji" ale jak by dobrze pomyślał to można wykorzystać mechanizmy walki rynkowej
często sam producent nie wie czy jego produkt nadaje się do spożycia czy nie bo pojęcia nie ma czego w produkcji używa. Zalecają to stosuje ale na ile i czy szkodliwe? chemikiem ani toksykologiem nie jest i jedyne czego można wymagać to aby oznaczył czym i kiedy a żeby nie zełgał trzeba mieć czym sprawdzić.
Laboratoria a nie tylko kontrolę przepływu towarów.
Sam byłbym ciekaw co ja sprzedaję i ile pozostałości pestycydów.
świadomość nieuchronności lub dużego prawdopodobieństwa testu już w planowaniu agrotechniki by wiele dobrego zrobiła

podawanie wosku carnauba czy jakiegokolwiek innego obok  imazalilu w artykule jako porównywalnych tylko świadczy o ignorancji redaktora
węglowodory są we wszystkich żywych organizmach a wosk na każdej części zielonej roślin lądowych (nie wiem jak z morskimi ale pewnie też) i nijak to się nie porównuje.
Oczywiście wiele pestycydów jest mniej szkodliwa niż nawet naturalne cechy roślin jak np surowa fasola jest sama w sobie bardziej toksyczna czy pozieleniałe ziemniaki od całego zestawu pestycydów jakie w nich są z przepisowo prowadzonej plantacji i to też warto u pospolstwa edukować.
w/g mnie tzw żywność ekologiczna jest bardziej groźna od przeciętnej z chemizacją

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, henio2 napisał:

Bo Owsiak gra a ludzie umierają podobno na potęgę 😎

trzeba było budować szpitale i Wiedzę w tym medyczną a nie kościoły to by mniej umierali
zmarnowaliśmy dużo czasu i środków na bzdety a gospodarka i cała istotna reszta zacofana bardziej niż można było tego uniknąć to umierają
nie trzeba wojny
głupota skuteczniejsza

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

ja bym poszedł dalej i sporządził ewidencję wszystkich którzy wośp dyskredytują i kto na liście tego z automatu nie ... zablokować mu dostęp do tego sprzętu albo przynajmniej obciążyć opłatą za usługę

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Ja płacę składki na ubezpieczenie i nie interesuje mnie skąd pochodzi sprzęt w szpitalu każdy ma.prawo do tego

1 minutę temu, dysydent napisał:

ja bym poszedł dalej i sporządził ewidencję wszystkich którzy wośp dyskredytują i kto na liście tego z automatu nie ... zablokować mu dostęp do tego sprzętu albo przynajmniej obciążyć opłatą za usługę

Typowe myślenie socjalisty

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v