Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, agromatik napisał:

No co ty @mirro toż hełmy niedawno pokryte nowa warstwą farby antykorozyjnej,

No i wyremontują, czyli pomalują, T72 powyciągane z krzaków. Tylko że akurat to co stało w krzakach to jest w wersji takiej , że w Rosji już dano zaprzestali ich używać nawet do ugniatania kiszonki w silosach.:lol:

Opublikowano

Przerobi się na LPG i przynajmniej do Moskwy za grosze dojadą.

5 minut temu, mirro napisał:

No i wyremontują, czyli pomalują, T72 powyciągane z krzaków. Tylko że akurat to co stało w krzakach to jest w wersji takiej , że w Rosji już dano zaprzestali ich używać nawet do ugniatania kiszonki w silosach.:lol:

Opublikowano

Parę lat temu taki zaczesany z wąsem też tak mowił i walonkami go zadeptali.

3 minuty temu, jacus napisał:

na szczescie armia tych z ktorymi mamy walczyc tez nie jest w lepszym stanie..........

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

na szczescie armia tych z ktorymi mamy walczyc tez nie jest w lepszym stanie..........

Na to lepiej nie liczmy. Liczą się z nimi nie takie potęgi jak my😋

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

Z artykułu wynika że utajnili markę tych co z nimi walczyli, więc tak po prawdzie to pewnie byli Rosjanie. Z tego co pamiętam to raczej zawsze walczyło się z przewciwnikiem organizacyjnie ukompletowanym jota w jotę jak jednostki Władimira.:lol:

Opublikowano (edytowane)

te manewry/ćwiczenia to zkimeśmy przerżnęli? bo może z Chińczykami... jak już ruskim tę Syberię i resztę....

był kiedyś taki futurystyczny dowcip - "...na polsko chinskiej granicy spokój"

bo jak to Pazura powiada - "nigdy nie żartuj"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 minut temu, agromatik napisał:

Jak tajne to pewno Eskimosi lub Papuasi.

Eskimosi nie, ponieważ planowali desant na Elbląg a przekop Mierzei jeszcze nie skończony. Kajaki też muszą jakoś przepłynąć.:lol:

11 minut temu, Ulman napisał:

Toż to nie ma na tym swiecie takich potęg co mogą nas w kilka dni załatwić.

Na chwilę obecną załatwiliśmy się sami, I to powinno wystarczyć.

Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

Eskimosi nie, ponieważ planowali desant na Elbląg a przekop Mierzei jeszcze nie skończony. Kajaki też muszą jakoś przepłynąć.:lol:

To by się przeliczyli i w Elblągu osiedli na mieliźnie.

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Wiesz może jaki jest mechanizm powstawania nowych miejsc pracy podczas lockdownu?

Wyjaśnij mi.

Właśnie przeglądam oferty pracy. Poszukiwani są operatorzy CNC, elektromechanicy, kierowcy C+E i oczywiście sprzedawcy. To są najczęściej pojawiające się oferty pracy. Jakbyś nie wiedział mamy zimę, gdzie bezrobocie zawsze szło w górę o tej porze. I nie chodzi mi, że się ścigamy z Czechami o pierwsze miejsce.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Ulman napisał:

Wiesz może jaki jest mechanizm powstawania nowych miejsc pracy podczas lockdownu?

12 minut temu, mirro napisał:

No co Ty, Ulman? 

Przecież jak ludzie siedzą w domu, to muszą coś robić i tak powstają nowe miejsca pracy.:lol:

wystarczy wejsc na olx  praca , u mie jest pracy troche miej  ale jest  spory wybór ofert , nawet sporo do ksiegowosci dla kobiet sie pojawiło , w biedronce chyba od listopada wisi oferta pracy  być może taki region u mie ze praca jest a pracowników brak 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
12 minut temu, dsbh napisał:

Wyjaśnij mi.

Właśnie przeglądam oferty pracy. Poszukiwani są operatorzy CNC, elektromechanicy, kierowcy C+E i oczywiście sprzedawcy. To są najczęściej pojawiające się oferty pracy. Jakbyś nie wiedział mamy zimę, gdzie bezrobocie zawsze szło w górę o tej porze. I nie chodzi mi, że się ścigamy z Czechami o pierwsze miejsce.

Ja cie nawet rozumiem ale popatrz szerzej a nie przez pryzmat kilku ogłoszeń.

Widać że kina pozamykane, hotele pozamykane, teatry , knajpy, dyskoteki, siłownie, stoki , baseny i pewnie dziesiątki innych rzeczy. Turystyka lezy, transport lotniczy i kołowy z nia zwiazany też. Galerie powoli sie otwierają ale niejedni zwineli interes bo nie wytrzymali. Dużo ludzi przeszło na prace zdalną więc rozleciały się firmy sprzątające biura, robiące i dostarczające żarcie czy w inny sposób świadczące serwis dla biurowców. Więcej ludzi na zdalnym oznacza też mniej wizyt u fryzjera, na manicure, mniej zakupów ciuchów butów i czego tam jeszcze bo nie trzeba tak dbać o wizerunek.  Jest oczywiste ze oni zwalniają ludzi więc się zastanawiam kto zatrudnia bo jak wynika z artykułu nie dość że zwolnionych to jeszcze innych bezrobotnych zatrudniają.  Które branże tak wciagaja ludzi i co robią że w czasie kryzysu tak im sie biznes rozkrecił

Opublikowano (edytowane)

Z tymi Ukraińcami może być prawda, wyjątkowo chętni w tym roku na truskawkę. Jak zawsze trzeba było trochę podzwonić żeby zebrać ekipę, tak w tym roku bez problemu, ale to może akurat przypadek.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

spra czesc ludzi pracowala na lewo czy na umowach smieciowych-wiec sie nie rejestruja bo co im z tego. tak samo jest w panstwowych firmach siedza na postojowym, s[poro idzie na chorobowe albo zalegle urlopy, 

nawet nie wiem czy na jednoosobowej dzialalnosci mozna byc bezrobotnym ??

nie porownujcie ilosci ofert pracy - kiedys bylo w niedziele tyle ofert ile teraz w dzien roboczy.

51 minut temu, Ulman napisał:

Na to lepiej nie liczmy. Liczą się z nimi nie takie potęgi jak my😋

walcza na ukrainie i cos  slabo im idzie-chyba zeby jakis samolot cywilny ostrzelac czy blok mieszkalny, w afganistanie jakiego lupnia im dali ??? w czeczeni  na  partyzantow szly cale dywizje bojowe, gdyby nie V kolumna do dzisiaj by  wlaczyli z bojownikami.

52 minuty temu, agromatik napisał:

Parę lat temu taki zaczesany z wąsem też tak mowił i walonkami go zadeptali.

sam sobie winny - mogl wystartowac na 1 maja a do tego gdyby nie terror na ludnosci cywilnej szybko by doszedl do uralu,reszte by japonczyczy zalatwili

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jarecki napisał:

ukraincy możę wyjechali , w stolicy sprztaczki w galeriach czy biurach to głownie ze wschodu w barach niższej klasy tez emigranci pracowali .

Hotele , teatry , knajpy, dyskoteki, organizacje imprez, koncertów, siłownie, stoki , baseny , transport czy chocby wożenie dzieciaków do szkół.

W tych wszystkich branżach tylko ukraińcy pracowali?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

walcza na ukrainie i cos  slabo im idzie-chyba zeby jakis samolot cywilny ostrzelac czy blok mieszkalny, w afganistanie jakiego lupnia im dali ??? w czeczeni  na  partyzantow szly cale dywizje bojowe, gdyby nie V kolumna do dzisiaj by  wlaczyli z bojownikami.

I tak i nie. Na Ukrainie osiągnęli zamierzony cel. A było nim wyrwanie kawałka ziemi stronie ukraińskiej. Czas biegnie, zasiedzenie leci. W zasadzie nie użyto tam regularnych jednostek a coś na kształt najemników. Chyba ważniejsza tam była infiltracja służb ukraińskich przez Rosjan i zapewnienie sobie ich niemrawego działania. 

W Afganistanie łupnia dostali i Rosjanie i Amerykanie i my przy okazji też. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v