Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

antysemityzm to choroba ludzi z defektem umyslowym na ktora nie ma lekarstwa- nawet wspolczesna psychiatria i farmakologia nie ma antidotum.

dotyka ona osobniki o umysle pokreconym , o malym poczuciu wlasnej wartosci, nieudacznikow ktorzy za swoje wlasne niepowodzenie obwiniaja zawsze innych..

30 tysiecy- tyle niewinnych ukraincow zabili w odwecie polacy- bali sie upo-wcow wiec mordowali kobiety i dzieci..

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

nieudacznikow ktorzy za swoje wlasne niepowodzenie obwiniaja zawsze innych..

To jak mi coś nie wyjdzie i mówię. KU.WA znowu. To jestem nieudacznikiem :ph34r: bo nie wiem jak mam się zaklasyfikować 🤔.

Opublikowano
Roman176 napisał:

ciężko z kimś pisać co teorie oparte na wiedzy medialnej 

w sprawie prywatyzacji polskich cukrowni z udziałem niemieckiego koncernu Südzucker AG

Szanowny Panie Ministrze! Jest mi wiadomo, że koncern Südzucker AG z Mannheim, RFN, jest właścicielem większościowego pakietu akcji cukrowni ˝Łubna˝ SA w Kazimierzy Wielkiej, woj. świętokrzyskie. Właścicielem tego pakietu stał się on w ten sposób, że najpierw niemiecki inwestor kupił pakiet akcji od skarbu państwa, a następnie przedstawiciel tego inwestora po wykupieniu długów tego zakładu od banków, prawdopodobnie za ułamek ich wartości nominalnej, nie licząc odsetek, następnie żądając zapłaty całości wraz z odsetkami, dokonał podwyższenia kapitału, przejmując w ten sposób pełną kontrolę nad spółką. Inwestor, mając obecnie pełną kontrolę nad firmą, uzyskaną według mnie w sposób wyjątkowo kontrowersyjny, a być może nawet niezgodny z prawem, rządzi w sposób niepodzielny, nie biorąc pod uwagę zdania pozostałych akcjonariuszy. Oczywiste jest, że w firmie rządzi inwestor, który ma absolutną władzę, i w tym przypadku tak jest.

Istotą tej interpelacji są pytania:

1. Na ile zgodne z prawem były ww. praktyki prywatyzacyjne i dlaczego Ministerstwo Skarbu Państwa wyrażało na tak kontrowersyjne transakcje zgodę?

2. Czy akcjonariusze mniejszościowi (rolnicy) byli o podwyższeniu kapitału poinformowani w sposób skuteczny?

3. Czy byli oni na walnym zgromadzeniu, na którym podejmowano uchwały w kwestii konwersji wierzytelności na akcje, tj. czy byli zgodnie z prawem reprezentowani, w jaki sposób byli informowani dotychczasowi akcjonariusze?

4. Czy na walnym zgromadzeniu był przedstawiciel skarbu państwa?

W związku z powyższym proszę o udzielenie mi następujących odpowiedzi:

1. W jakiej wysokości i na jakiej zasadzie skarb państwa sprzedał pierwotnie (we wszystkich ww. cukrowniach) pakiet akcji, jaka była ich cena?

2. Jaki pakiet akcji w ww. firmach obecnie posiada niemiecki inwestor, koncern Südzucker AG z Mannheim, i jeżeli jest on większy niż pierwotnie odkupiony pakiet, to jak odbyło się podwyższenie kapitału akcyjnego?

3. Jak wysokie były długi wszystkich cukrowni (każdej z osobna), po jakiej cenie nastąpiło ich wykupienie, o ile przejmowanie pakietu większościowego odbywało się w nich w taki sam sposób, jak w cukrowni ˝Łubna˝ SA w Kazimierzy Wielkiej, kto je imiennie wykupywał?

4. Które banki były wierzycielami cukrowni ˝Łubna˝ SA, ewentualnie innych zakupionych przez koncern Südzucker AG, czy są to bądź były to banki państwowe?

5. Czy takiego samego ˝patentu˝ nie mógł zastosować sam dłużnik?

6. Jak wysoki pakiet akcji w ww. firmach posiada jeszcze skarb państwa?

7. Czy jest zawarta opcja wykupu przez inwestora pozostałej części akcji zarówno pracowniczych, jak i należących do skarbu państwa, jeżeli tak, to kiedy i na jakich zasadach następuje wykup przez inwestora?

8. Czy w sprawach prywatyzacji ww. cukrowni miały miejsce kontrole NIK?

Proszę o udzielenie mi informacji w ciągu 30 dni.

czaisz banie ?? 

Aaa ten list, Roman, to skąd żeś wykopał? Nie z mediów?

Opublikowano

To jest nacja która trzeba trzymać za pysk, gonić do roboty i profilaktycznie co jakiś czas kopać w d*pę. Przez 30 lat niepodległości w zasadzie nie ruszyli z miejsca. 

Opublikowano

ulman-premia bedzie na swieta ,od dziadka mroza co dostales ??

mariusz- miliony ukraincow zyje i pracuje  w polsce i to oni sa najczesciej ofiarami przestepstw z reki polakow a nie na odwrot..

Opublikowano
34 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

A zastanawialiście się nad tym że Ukraińcy nie na widzą Lachów ale ruskie pany im już nie przeszkadzają .

Rozmawiałeś z nimi na ten temat ? Bo z tego co wiem nie do końca tak jest. Nie przepadają za Putinem a nawet między sobą rozmawiają po ukraińsku.

Opublikowano
dsbh napisał:

7 minut temu, jacus napisał:

nieudacznikow ktorzy za swoje wlasne niepowodzenie obwiniaja zawsze innych..

To jak mi coś nie wyjdzie i mówię. KU.WA znowu. To jestem nieudacznikiem :ph34r: bo nie wiem jak mam się zaklasyfikować 🤔.

Weź... Toć napisał iż ten co się do błędu przyznać nie potrafi to mameja. Zaś ten co konsekwencje wyciągnie to zdrowe ciele w zdrowym ciele.

Ulman napisał:

To jest nacja która trzeba trzymać za pysk, gonić do roboty i profilaktycznie co jakiś czas kopać w d*pę. Przez 30 lat niepodległości w zasadzie nie ruszyli z miejsca. 

Ruszyli Ci co resztę gonią do roboty i profilaktycznie kopią w dupsko albowiem są tam bogate sztuki bydła.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Weź... Toć napisał iż ten co się do błędu przyznać nie potrafi to mameja. Zaś ten co konsekwencje wyciągnie to zdrowe ciele w zdrowym ciele.

Czyli wszystko ze mną w porządku w takim razie. Dobrze wiedzieć. Tylko czego mnie te awarie tak lubią, tego nigdy nie zrozumiem.

2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Z opowiadań dziadków wiem że za okupacji Ukrainiec był gorszy od Niemca a że pracują w Polsce to tak samo jak my  w Niemczech .

To ja wiem z własnego doświadczenia jak lubią Rosjan a z opowiadań i faktów to Niemcy zatłukli kolbami mojego dziadka.

Opublikowano (edytowane)

@dysydent coś specjalnie dla Ciebie. 😂

https://www.o2.pl/informacje/przemyslaw-czarnek-na-pogrzebie-egzorcysty-minister-zabral-glos-6720223461100384a

"Minister edukacji i nauki powiedział też kilka słów o pełnionej funkcji egzorcysty. – To tutaj, w tym miejscu, infułat Jan Pęzioł wielokrotnie wygrał [...] bezpośrednie batalie z szatanem, który co prawda przekonał ogromną część ludzkości, że go nie ma, ale tutaj zawsze przebywał i tutaj zawsze będzie przegrywać - powiedział Czarnek.

"Polityk odznaczył pośmiertnie ks. infułata Jana Pęzioła Medalem Komisji Edukacji Narodowej za to, że zmarły duchowny był "nauczycielem życia, chrześcijaństwa, religijności, życia rodzinnego i kapłańskiego". 

Jak widać przy okazji Czarnek zdradził miejsce stacjonowania szatana i to nie w Karczmie Rzym tylko w miejscowości Wąwolnica.😂

Tak więc zapraszamy wszystkich egzorcystów do Wąwolnicy, bo tu na Was czeka szatan, choć wie że tu z Wami przegra. Ot taki szatan szkoleniowy.😂

Edytowane przez mirro
  • Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dysydent napisał:

a o poziomie ciemnoty w tym zawartej informują dysydenta

Bałem się że tak ważny news może Ci umknąć.😂

Ciekawe kiedy ktoś uwolni nas w końcu od tego żenującego ministra. ( mała litera celowo albowiem tu już szacunku za grosz mieć nie można)

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

i słusznie bo siedzę w porządkowaniu swych prywatnych danych cyfrowych z mijającego roku i wszelka aktywność przed komputerami przez najbliższy czas do tego się u mnie głównie ogranicza
z resztą jak co roku i za bardzo nie nadążam za newsami bo i często owe dane wymagają podczas do nich dostępu wyłączonego neta a nawet zmiany systemu operacyjnego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

antysemityzm to choroba ludzi z defektem umyslowym na ktora nie ma lekarstwa- nawet wspolczesna psychiatria i farmakologia nie ma antidotum.

dotyka ona osobniki o umysle pokreconym , o malym poczuciu wlasnej wartosci, nieudacznikow ktorzy za swoje wlasne niepowodzenie obwiniaja zawsze innych..

30 tysiecy- tyle niewinnych ukraincow zabili w odwecie polacy- bali sie upo-wcow wiec mordowali kobiety i dzieci..

ŻE CO Ukraińców wybili i dobrze zrobili a ile Polaków wymordowali w Wołyniu .

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Z opowiadań dziadków wiem że za okupacji Ukrainiec był gorszy od Niemca a że pracują w Polsce to tak samo jak my  w Niemczech .

Ukrainiec nie dobry człowiek był i jest i będzie .

Opublikowano

Nowy Jork odchodzi od gazu. Unia pracuje nad podobnym prawem

W Nowym Jorku władze przyjęły surowe przepisy dotyczące emisyjności nowych budynków. W praktyce limit emisji CO2 wyklucza nawet ogrzewanie gazowe. Dlatego projektanci i inwestorzy muszą nastawić się na elektryfikację i korzystanie z energii ze źródeł odnawialnych.

Żydy i Unia to zło tego świata takie pomysły to wykończą ludzi ale  to o to chodzi i zaraz będzie że to PiS .

Przyjęte w grudniu przepisy oznaczają praktyczne odejście od ogrzewania paliwami kopalnymi w nowojorskich budynkach. Tamtejsza Rada Miasta zadecydowała, że nowe budynki będą dysponować niewielkimi budżetami emisji CO2. W praktyce oznacza to elektryfikację i nastawienie na energię z OZE. Nowe przepisy wejdą w życie od 2024 r. dla budynków o wysokości poniżej 7 pięter. I od 2027 r. w przypadku pozostałych, w tym nawet nowo powstających drapaczy chmur.

https://www.onet.pl/informacje/smoglabpl/nowy-jork-odchodzi-od-gazu-unia-pracuje-nad-podobnym-prawem/77y4b6s,30bc1058

Opublikowano

A dlaczego węgla na kopalni nie można kupić tyle ile się chcę, tylko jest ograniczenie od 3-5 ton ? i trzeba stać parę dni w kolejkach

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, KrzyszsztofGaat napisał:

Co dobrego zrobił PIS dla rolników ?

no jak to co ? co za pytanie !!!!!!                 o naprzykład , nie wprowadził 5 dla zwierząt a mógł !

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

ŻEBYŚ ZAPŁACIŁ ZA WĘGIEL 2 TYŚ I Z TEGO VAT teraz wiesz czemu tak jest ,

Unia nie da nam wycinać lasów to dopiero będzie się działo , drewna nie m węgla nie , Gazu nie i k**wa epoka kamienia zawita ,

UE chce chronić lasy. A według polskich Lasów Państwowych taki pomysł to katastrofa .

Lasy w Europie nietknięte ludzką ręką? Józef Kubica p.o. dyrektora generalnego Lasów Państwowych uważa, że realizacja unijnej strategii leśnej doprowadzi do katastrofy. Skutkiem będzie także deficyt drewna, co odbije się na wielu sektorach gospodarki.

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

a samochody kradna tak samo jak my u niemcow ?? w sklepach cale gangi"jakimowiczow" grasuja ???

u nas od niemca to gorszy byl drugi polak

Opublikowano

drzewo, węgiel, nawóz wyjeżdzają z Polski na masową skalę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v