Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Toż narodowiec i nacjonalista to synonim. Jakieś braki?

Zgadza się - widzę braki po drugiej stronie. Narodowcem był Roman Dmowski - Polak z dziada pradziada który wolność swojej ojczyżnie wywalczył droga negocjacji i mediacji natomiast nacjonalistą był stefek bandera i romek szuchewicz  naczalniki rezuńskiej nacjonalistycznej idei  którzy w imię samoistnej UPAdliny zaszlachtowali żywcem prawie 200 tysięy Polaków na Wołyniu i Podolu.

DMOWSKI.png

18118868_1353976628015205_2060028086584189687_n[1].jpg

28059506_1783850835253429_3174025413464710513_n.jpg

Edytowane przez many13
Opublikowano

Nie ma większej rożnicy. Nacjonalista to to samo co narodowiec tylko jest to pojęcie o zabarwieniu pejoratywnym. 

Co do UPAiny to pełna zgoda. Powinno sie ten kraj podzielić a ich traktować tak jak to mieliśmy w zwyczaju.

Opublikowano

ten dmowski to bezcenne polskie nasienie marnowal po francuskich burdelach  😂, tylko temu byl narodowcem ze jego wyznawcy zamordowali 30 tysiecy gdyby wiecej jak bandery-ktory w tym czasie siedzial zreszta w obozie- byli by nacjonalistami.

za***ista logika.... kazdy morderca jest morderca niewaznie od narodowosci. skad wziela sie zbrodnia wolynska??  znacie jej geneze- to panstwo polskie i osadnicy wojskowi ja rozpoczeli.

ulman - nie napinaj sie gaz taniej ,wolodia ci premii nie wyplaci ruski trollu.

Opublikowano
1 godzinę temu, many13 napisał:

DMOWSKI.png

Ciekawe podejście do samych przyczyn rozbiorów. Ciekawe zaiste, Bo jeśli przyjąć iż szlachta polska to byli narodowcy, to można ............😂

1 godzinę temu, jacus napisał:

za***ista logika.... kazdy morderca jest morderca niewaznie od narodowosci. skad wziela sie zbrodnia wolynska??  znacie jej geneze- to panstwo polskie i osadnicy wojskowi ja rozpoczeli.

No cóż, Biorąc pod uwagę iż Ukraińcy nie zapomną nam zostawienia ich na pastwę bolszewikom, biorąc pod uwagę iż Żydzi również tam z nimi walczyli, to sama rzeż Polaków była kwestią czasu.

1 godzinę temu, jacus napisał:

tylko temu byl narodowcem ze jego wyznawcy zamordowali 30 tysiecy

Wymordowali tylu aby otrzymać status bohaterów. Gdyby wymordowali mniej, to byliby mordercami, gdyby więcej, no to zbawcy narodu nie wahający się złożyć daniny krwi. Oczywiście nie swojej.😂

Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

Sudzucker najwieksza spółka w europie? Jak? W czym? 

wciskaniu ciebie kitu 

To że akcje maja rolnicy to co innego jak sytuacja gdy akcje maja fizole pracujący w fabrykach. Z resztą każdy z nich sobie może kupić ich akcje (mam nadzieję że są notowani na giełdzie) co nic nie znaczy bo i tak nie maja wpływu na zarządzanie. Ty też możesz kupić akcje JSW tylko co ci to da? Będziesz chodził na zarząd i głosował?😆

jesteś pewny ? 

Spółdzielnia Rolnicza

Z resztą każdy z nich sobie może kupić ich akcje (mam nadzieję że są notowani na giełdzie) co nic nie znaczy bo i tak nie maja wpływu na zarządzanie. Ty też możesz kupić akcje JSW tylko co ci to da? Będziesz chodził na zarząd i głosował?😆

przeanalizuj co pisałem przedtem Internet należy do mądrych ludzi ... jak nie wiesz to nie pisz 

Chyba ci Mikołaj przyniósł dużą butlę pod choinkę bo po pisaniu widać że pijacka logika wróciła.

morze cię to dowartościuje ale nie dziwie ci się po z czym ty do ludzi ...   ja nawet tymi bzedtami z palca wyssanymi się nie przejmuje 

Opublikowano

Czyli znowu nie masz nic do powiedzenia. Cały czas czekam kiedy nabędziesz umiejętności odpowiedzi na najprostsze pytania. Do tej pory prawie nauczyłeś się unikać samozaorania więc kiedyś dojdziesz też do poziomu ze będziesz umiał coś napisać z sensem. Trzymam kciuki.👍  

Opublikowano

ciężko z kimś pisać co teorie oparte na wiedzy medialnej 

w sprawie prywatyzacji polskich cukrowni z udziałem niemieckiego koncernu Südzucker AG

Szanowny Panie Ministrze! Jest mi wiadomo, że koncern Südzucker AG z Mannheim, RFN, jest właścicielem większościowego pakietu akcji cukrowni ˝Łubna˝ SA w Kazimierzy Wielkiej, woj. świętokrzyskie. Właścicielem tego pakietu stał się on w ten sposób, że najpierw niemiecki inwestor kupił pakiet akcji od skarbu państwa, a następnie przedstawiciel tego inwestora po wykupieniu długów tego zakładu od banków, prawdopodobnie za ułamek ich wartości nominalnej, nie licząc odsetek, następnie żądając zapłaty całości wraz z odsetkami, dokonał podwyższenia kapitału, przejmując w ten sposób pełną kontrolę nad spółką. Inwestor, mając obecnie pełną kontrolę nad firmą, uzyskaną według mnie w sposób wyjątkowo kontrowersyjny, a być może nawet niezgodny z prawem, rządzi w sposób niepodzielny, nie biorąc pod uwagę zdania pozostałych akcjonariuszy. Oczywiste jest, że w firmie rządzi inwestor, który ma absolutną władzę, i w tym przypadku tak jest.

Istotą tej interpelacji są pytania:

1. Na ile zgodne z prawem były ww. praktyki prywatyzacyjne i dlaczego Ministerstwo Skarbu Państwa wyrażało na tak kontrowersyjne transakcje zgodę?

2. Czy akcjonariusze mniejszościowi (rolnicy) byli o podwyższeniu kapitału poinformowani w sposób skuteczny?

3. Czy byli oni na walnym zgromadzeniu, na którym podejmowano uchwały w kwestii konwersji wierzytelności na akcje, tj. czy byli zgodnie z prawem reprezentowani, w jaki sposób byli informowani dotychczasowi akcjonariusze?

4. Czy na walnym zgromadzeniu był przedstawiciel skarbu państwa?

W związku z powyższym proszę o udzielenie mi następujących odpowiedzi:

1. W jakiej wysokości i na jakiej zasadzie skarb państwa sprzedał pierwotnie (we wszystkich ww. cukrowniach) pakiet akcji, jaka była ich cena?

2. Jaki pakiet akcji w ww. firmach obecnie posiada niemiecki inwestor, koncern Südzucker AG z Mannheim, i jeżeli jest on większy niż pierwotnie odkupiony pakiet, to jak odbyło się podwyższenie kapitału akcyjnego?

3. Jak wysokie były długi wszystkich cukrowni (każdej z osobna), po jakiej cenie nastąpiło ich wykupienie, o ile przejmowanie pakietu większościowego odbywało się w nich w taki sam sposób, jak w cukrowni ˝Łubna˝ SA w Kazimierzy Wielkiej, kto je imiennie wykupywał?

4. Które banki były wierzycielami cukrowni ˝Łubna˝ SA, ewentualnie innych zakupionych przez koncern Südzucker AG, czy są to bądź były to banki państwowe?

5. Czy takiego samego ˝patentu˝ nie mógł zastosować sam dłużnik?

6. Jak wysoki pakiet akcji w ww. firmach posiada jeszcze skarb państwa?

7. Czy jest zawarta opcja wykupu przez inwestora pozostałej części akcji zarówno pracowniczych, jak i należących do skarbu państwa, jeżeli tak, to kiedy i na jakich zasadach następuje wykup przez inwestora?

8. Czy w sprawach prywatyzacji ww. cukrowni miały miejsce kontrole NIK?

Proszę o udzielenie mi informacji w ciągu 30 dni.

czaisz banie ?? 

Opublikowano

to co wkleiłem uświadamia cię ze jesteś idiotą ? 

Dnia 26.12.2021 o 22:03, Ulman napisał:

Brawo, brawo, brawo!  Olali związki zawodowe, sprzedali padlinę  sprawnie i zaczęli od nowa  bez balastu związkowego. U nas związki zawodowe  nie miały nic do zaoferowania a warunki stawiały jakby wszystko od nich zależało. Inwestorzy popatrzyli na tą dzicz i dali sobie spokój. 

Opublikowano (edytowane)

Dla idioty każdy normalny bądzie idiotą. Nie przejmuję sie tym. 

No i co odpowiedzieli na te chłopskie pytania?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

I bardzo dobrze . Wyjścia były dwa . Albo rozpędzić związki zawodowe albo postawić tych lewicowych leni przed faktem dokonanym. Jak widać wybrali drugie wyjście. 

Opublikowano

Rozpaczliwy jest ten twój brak argumentów🤣 

Dokończ flachę i niech ci sie przyśni PISocjalizm gdzie bedą PGRy, państwowe fabryki , huty, kopalnie zarządzane przez związkowych nierobów.

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, hubertuss napisał:

A co powiecie na to, że komisja Antosia kosztowała 22,5 mln zł? Od 2016 roku nie zdołali ustalić nic.

Te komisję nie są po to aby coś ustalały.....aby kasa na konto szła ,to jest najważniejsze.....

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

właśnie uświadomiłem cię ze robisz siebie idioty ze wiesz jak nawet prywatyzują  ....   i co ty na to ?

Jakbym robił z siebie idiotę to byśmy się świetnie rozumieli😆 Ciągle bredzisz o powrocie do czasów Gierkowskich, gdy prawie wszystko było państwowe, na potęgę budowane nawet jak nie miało sensu i lud sie cieszył. Jesteś sfrustrowanym neokomuchem i dlatego nie rozumiesz co do ciebie piszę. Ciagle w kółko te same brednie ze państwowe jest lepsze, lewicowe lenie ze związków mają rację a każdy prywaciarz to wyzyskiwacz i złodziej bo ma samochód w leasingu. Poczytaj Marksa, Engelsa, dzieła Lenina, znajdziesz tam sporo cennych prawd które bedziesz mógł wprowadzić w życie jako prawicowiec🤣

@hubertuss, komisje są teatrem dla ludu który może popluć żółcią i żyć złudzeniem ze coś to da . Ewentualnie stwierdzą że komisja ma rację,  tylko sądy i otoczenie jest złe i dlatego cała robota nie daje efektu. Były komisje vat i Amber gold i kompletnie nic nie dały oprócz szopki. No może jeszcze jedno - do kanonu klasykw przeszedł imć Suski co carycą był zywo zainteresowany. Jak taki baran może cokolwiek wnieść w tak skomplikowanym temacie?

A komisja Antoniego? No cóż, część ludu wierzy w zamach i nie można im tak wprost powiedzieć że zginęli na własne życzenie. To jest ślepo lojalny, najwierniejszy elektorat któremu trzeba co jakiś czas podrzucić jakąś sensację i powtarzać że już prawie doszliśmy do prawdy. Część też nadal wierzy że Tuska z kolegami zamkną do paki . 6 lat maja tą nadzieję i za następne 6 też będą nią żyli. 

Opublikowano (edytowane)

nie chce mi się szukać a jak to jest z powiązaniem kopalń z energetyką , jak pamietam kilka osób z forum było przeciwna  i jak to wyglada z perspektywy tych 2 czy 3 lat ? według mie to było bardzo dobre posuniecie , przypomne że to było w czasie kiedy wydobycie węgla było nie opłacalne , gdyby wtedy w górnictwo wszedł wolny rynek to pewnie część kopalń trzeba by było zlikwidować .              https://www.msn.com/pl-pl/finanse/najpopularniejsze-artykuly/norwegia-ma-problem-bo-polacy-wracają-do-polski/ar-AASc9f4?li=BBr5CAr

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
12 godzin temu, jacus napisał:

'ten dmowski to bezcenne polskie nasienie marnowal po francuskich burdelach  😂, tylko temu byl narodowcem ze jego wyznawcy zamordowali 30 tysiecy"

"znacie jej geneze- to panstwo polskie i osadnicy wojskowi ja rozpoczeli."

Dmowski jako narodowiec wyprzedzał pewne czasy - ponoć był homo-niewiadomo ? Czy możesz nizinny góralu wyjaśnić te 30 tysiecy bo coś nie kojarzę. To nie państwo polskie ziemię wołyńską zasiedliło wojskowymi osadnikami.  Była to dyrektywa i moc sprawcza nijakiego mośka litewskiego Ziutka Piłsudskiego który w ten sposób wynagrodził dzielność naszych żołnierzy w obronie  zachodu przed nawałnicą bolszewizmu i nie chodziło mu o Polskę bo to nie było jego celem.. Wszyscy wiemy że w/w działając w interesie niemieckim  nie pomagał powstańcom Wielkopolskim ani Śląskim a zajęty był razem z Petlurą  wojenką z bolszewicką Rosją. Pytanie brzmi dlaczego? Dlaczego Petlura nie opanował dyscypliny w tych trzech dywizjach UPAdlińskich i nie  zbudował ducha powstańczego na upadlinie mając poparcie militarne a dążąc do powstania Ukrainy. Dzisiaj ta sytuacja się powtarza. Krym oddali bez żadnego wystrzału. Wiadomo, że w ich Knesecie podobnie jak w naszym na Wiejskiej  mamy przedstawicieli obcej mośkowej nacji. ONI strach przed Rosją i pobratyncami Beri i Kaganowicza mają w genach. To jest tylko europejska V kolumna która na hasło ze wschodu będzie znowu szlachtować niewinne kobiety i dzieci.

Dmowski Roman.jpg

Opublikowano

Przeniosłem z innego tematu.

2 godziny temu, galan99 napisał:

Waldemar Kraska: w Polsce koniec pandemii w 2022 r.

O prognozach dotyczących pandemii koronawirusa w Polsce mówił w Polskim Radiu wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Nadchodzący rok 2022 jest rokiem, kiedy powinniśmy pożegnać się z pandemią, takie są sygnały od ekspertów, którzy się tym zajmują — powiedział Kraska.

- Mam nadzieję, że będzie to rok, kiedy zwalczymy epidemię, że przejdzie w uśpiony system, tak jak wirus grypy i stanie się sezonowa. Już nie w takim nasileniu jak teraz - dodał wiceminister .

Jak już wielokrotnie wspominałem wchodzimy w czas wyborów przez 2 lata .

Koniec Covida do czerwca i wygaszanie .

Czy rząd lub opozycja wspominały coś w ostatnim czasie jak przeprowadzić wybory w czasie epidemii czy zostawią to na ostatnią chwile aby znów robić igrzyska dla ludu ?

Druga sprawa, która mi sie nasunęła w związku z ujemnymi temperaturami. Czy ktoś w tym roku zmarł z wychłodzenia ? Portale milczą na ten temat, przynajmniej te główne, to może wolne media alarmują. No i w dobie covidu jak sobie radzą osoby bezdomne z epidemią bo o tym też jest cisza. No chyba że nie mamy takich osób.

Nie oglądam telewizji informacyjnych, także nie wiem czy poruszają takie tematy a są tu chyba osoby które na bieżąco śledzą każde główne wydania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v