Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, Roman176 napisał:

CENY PALIW ZA GRANICĄ

Ceny z dnia 2021-12-15
  Nazwa kraju
95
ON
Flaga Austria Austria 6,53 PLN 6,46 PLN
Flaga Belgia Belgia 7,63 PLN 7,66 PLN
Flaga Bułgaria Bułgaria 5,60 PLN 5,74 PLN
Flaga Chorwacja Chorwacja 6,64 PLN 6,72 PLN
Flaga Czechy Czechy 6,77 PLN 6,41 PLN
Flaga Dania Dania 8,57 PLN 7,64 PLN
Flaga Estonia Estonia 7,08 PLN 6,19 PLN
Flaga Finlandia Finlandia 8,26 PLN 7,57 PLN
Flaga Francja Francja 7,64 PLN 7,29 PLN
Flaga Grecja Grecja 8,02 PLN 6,83 PLN
Flaga Hiszpania Hiszpania 6,94 PLN 6,28 PLN
Flaga Holandia Holandia 9,62 PLN 7,90 PLN
Flaga Irlandia Irlandia 7,95 PLN 7,49 PLN
Flaga Litwa Litwa 6,72 PLN 6,29 PLN
Flaga Luksemburg Luksemburg 6,57 PLN 6,18 PLN
Flaga Łotwa Łotwa 6,67 PLN 5,93 PLN
Flaga Niemcy Niemcy 7,32 PLN 6,96 PLN
Flaga Norwegia Norwegia 8,35 PLN 7,86 PLN
Flaga Polska Polska 5,97 PLN 5,99 PLN
Flaga Portugalia Portugalia 7,68 PLN 6,93 PLN
Flaga Rumunia Rumunia 5,63 PLN 5,65 PLN
Flaga Słowacja Słowacja 6,82 PLN 6,38 PLN
Flaga Słowenia Słowenia 6,05 PLN 6,50 PLN
Flaga Szwajcaria Szwajcaria 7,90 PLN 8,12 PLN
Flaga Szwecja Szwecja 7,71 PLN 8,32 PLN
Flaga Turcja Turcja 2,91 PLN 2,91 PLN
Flaga Węgry Węgry 5,86 PLN 5,96 PLN
Flaga Wielka Brytania Wielka Brytania 8,00 PLN 8,23 PLN
Flaga Włochy Włochy 8,24 PLN 7,63 PLN

Na Węgrzech, w Bułgarii Rumunii i Turcji jest taniej i co ty na to?

48 minut temu, Roman176 napisał:

Inflation-in-der-Eurozone-2.png

Co wg ciebie mówią te dane sprzed 5 lat?

Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

"literówkę robisz pod czymś takim
main_02_yczenia_od_olsztyna_ny_grupa.jpg

i jeszcze masz jakieś wątpliwości jak można ocenić coś takiego?

jeśli ten obrazek to fotomontaż to mieszkańcy Olsztyna powinni zaskarżyć twórcę o zniesławienie bo sugerowany jest "niedowład intelektualny" fundatorów podobnych "pomników"
jeśli zdjęcie jest z rzeczywistego obiektu to zaskarżyć twórców tej bilbordozy.

aż się boję o to co w moim regionie mogę spotkać po przydrożach i innych co widoczniejszych miejscach bo tu też nie brakuje ....podobnych "pojednańców"

przy okazji świąt i nieco czasu miast "Kevina" polecam "Minionki 2015"
Ileż tam skojarzeń zwłaszcza w pierwszych minutach tego filmu do "poszukiwania pana" za wszelką cenę.
Film już stary i powinien być za free dostępny wystarczy poszukać w necie

To się nie zrozumieliśmy. Chodziło mi o hubertusa, który nawet w święta zamanifestował swoją niechęć do Pisu zamiast dać se na wstrzymanie. Co do bilbordu to być może to fotomontaż, trzeba chyba wykupić miejsce pod niego, czy uzyskać pozwolenie. Nie wiem jak to się dokładnie odbywa a nie chce mi się wierzyć, że mieszkańcy Olsztyna zrobili zrzutkę na niego. Chyba że to akcja opozycji ze "swoich" pieniędzy.

Minionki dobry film a początek jest świetny, faktycznie dobry dla relaksu w święta.

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

To po ile będzie teraz pszenica, jak przy saletrze za 1000 pszenżyto sprzedałem po 1000, to mam rozumieć, że jak teraz saletra po 3000 to za rok pszenżyto będzie też po 3000 ?? xD 

To w takich razie bułka chleba kosztowała by ponad 12 zł, patrząc na obecne ceny pieczywa.

39 minut temu, galan99 napisał:

PiS to teraz potęga mają  telewizję Polsat .

Wyzwali Niemców że to 4 Rzesza .

Może być zdjęciem przedstawiającym 3 osoby i tekst „POLACY PYTAJĄ DLACZEGO ODDAJESZ POLSAT PiS-OWI? /lepiej, abyś się panie Solorz dobrze zastanowił. Internet nie wybacza i nie zapomina. WSTYD!”

A to proste. Solorz wie jak się robi interesy, pomimo zmiany władzy i taki TVN powinien u niego pobierać lekcje. Druga sprawa przy najbliższych zmianach na rynku mediów, taki układ z władzą jest mu na rękę.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Roman176 napisał:

najbiedniejsze kraje a Turcja nie jest w eu i niema emisji amen 

No i co że najbiedniejsze kraje. Maja taniej więc są lepsi.. Podśmiechujki robiłeś a tu czarno na białym widać że tam jest taniej więc lepiej.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

https://www.money.pl/gospodarka/gazprom-atakuje-niemcy-to-nie-jest-najbardziej-racjonalna-decyzja-6719621134981984a.html

Jak taki prawy i sprawiedliwy rząd może ratować się rosyjskim gazem kupowanym od Niemców? xD

No dobrze a pytanie ogólne. Kiedy się kończy umowa Pawlaka na gaz z Rosji ? Bo chyba Putin musi się wywiązać z dostaw, jeżeli chce negocjować nową umowę i być traktowany poważnie.

Opublikowano
50 minut temu, Ulman napisał:

No i co że najbiedniejsze kraje. Maja taniej więc są lepsi.. Podśmiechujki robiłeś a tu czarno na białym widać że tam jest taniej więc lepiej.

dla ciebie na pewno najbiedniejszy kraj eu 

Opublikowano
17 minut temu, witejus napisał:

Jak się pośladem handluje to nie dziwne☹️

Widzę, że dobrze wiesz czym handluję ;) Po prostu wcześniej jakby dogadałem się z okolicznym chlewniarzem. Dał mi zaliczkę na towar dużo wcześniej, a dostarczyłem mu jak odstawił świnie do uboju. I tak, mogłem sprzedać drożej, ale skoro się dogadaliśmy na taką cenę to umowy się dotrzymuje. W czasie gdy się dogadywaliśmy nie myślałem, że cena pszenżyta osiągnie pułap 1200 za tonę.

Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

CENY PALIW ZA GRANICĄ

Ceny z dnia 2021-12-15
  Nazwa kraju
95
ON
Flaga Austria Austria 6,53 PLN 6,46 PLN
Flaga Belgia Belgia 7,63 PLN 7,66 PLN
Flaga Bułgaria Bułgaria 5,60 PLN 5,74 PLN
Flaga Chorwacja Chorwacja 6,64 PLN 6,72 PLN
Flaga Czechy Czechy 6,77 PLN 6,41 PLN
Flaga Dania Dania 8,57 PLN 7,64 PLN
Flaga Estonia Estonia 7,08 PLN 6,19 PLN
Flaga Finlandia Finlandia 8,26 PLN 7,57 PLN
Flaga Francja Francja 7,64 PLN 7,29 PLN
Flaga Grecja Grecja 8,02 PLN 6,83 PLN
Flaga Hiszpania Hiszpania 6,94 PLN 6,28 PLN
Flaga Holandia Holandia 9,62 PLN 7,90 PLN
Flaga Irlandia Irlandia 7,95 PLN 7,49 PLN
Flaga Litwa Litwa 6,72 PLN 6,29 PLN
Flaga Luksemburg Luksemburg 6,57 PLN 6,18 PLN
Flaga Łotwa Łotwa 6,67 PLN 5,93 PLN
Flaga Niemcy Niemcy 7,32 PLN 6,96 PLN
Flaga Norwegia Norwegia 8,35 PLN 7,86 PLN
Flaga Polska Polska 5,97 PLN 5,99 PLN
Flaga Portugalia Portugalia 7,68 PLN 6,93 PLN
Flaga Rumunia Rumunia 5,63 PLN 5,65 PLN
Flaga Słowacja Słowacja 6,82 PLN 6,38 PLN
Flaga Słowenia Słowenia 6,05 PLN 6,50 PLN
Flaga Szwajcaria Szwajcaria 7,90 PLN 8,12 PLN
Flaga Szwecja Szwecja 7,71 PLN 8,32 PLN
Flaga Turcja Turcja 2,91 PLN 2,91 PLN
Flaga Węgry Węgry 5,86 PLN 5,96 PLN
Flaga Wielka Brytania Wielka Brytania 8,00 PLN 8,23 PLN
Flaga Włochy Włochy 8,24 PLN 7,63 PLN

To jest demagogia. Bo trzeba by uwzględnić zarobki. Ile tego paliwa może kupić za swoje pensję Niemiec np a ile Polak.

56 minut temu, dsbh napisał:

To się nie zrozumieliśmy. Chodziło mi o hubertusa, który nawet w święta zamanifestował swoją niechęć do Pisu zamiast dać se na wstrzymanie. Co do bilbordu to być może to fotomontaż, trzeba chyba wykupić miejsce pod niego, czy uzyskać pozwolenie. Nie wiem jak to się dokładnie odbywa a nie chce mi się wierzyć, że mieszkańcy Olsztyna zrobili zrzutkę na niego. Chyba że to akcja opozycji ze "swoich" pieniędzy.

A to proste. Solorz wie jak się robi interesy, pomimo zmiany władzy i taki TVN powinien u niego pobierać lekcje. Druga sprawa przy najbliższych zmianach na rynku mediów, taki układ z władzą jest mu na rękę.

Jaką niechęć? Tylko wkleiłem zdjęcie he he

Co do Solorza przez wspólne interesy z państwem w PAK u chodzi na pasku każdej władzy. Jak PO wygra wybory będzie chwalił PO. A to już chyba raczej nastąpi. Może to i dobre może i nie. Taki Kulczyk robił interesy z państwem ale takie, że potem jaki rząd by nie był to mógł mu skoczyć. Czyżby robił lepsze interesy?

Zmian właścicielskich na rynku mediów wielkich nie będzie. Solorz nic na tym nie ugra bo po prostu jak się chce jakąś stację przejąć to trzeba mieć na to kasę i ktoś musi chcieć sprzedać. Więc na bank nie kupi tvn u. A tym bardziej, że ma swoją platformę cyfrową a i na naziemnej jest kilka programów powiązanych z pissatem. No i tak naprawdę wiele programów dostępnych w tv naziemnej ma naprawdę niszową oglądalność. Tak, że nawet spadają z multipleksów jak ATV rozrywka chyba też związany z pisatem.

Opublikowano
23 minuty temu, Ulman napisał:

Właśnie tak się kończy wstawanie z kolan w wykonaniu PIS.🤣

28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

https://www.money.pl/gospodarka/gazprom-atakuje-niemcy-to-nie-jest-najbardziej-racjonalna-decyzja-6719621134981984a.html

Jak taki prawy i sprawiedliwy rząd może ratować się rosyjskim gazem kupowanym od Niemców? xD

tak się koczy gdy od czegoś chce uzależnić gospodarkę 🤣  a was 2 do szkoły chyba do 3 klasy zasoby polski itp

4 minuty temu, hubertuss napisał:

To jest demagogia. Bo trzeba by uwzględnić zarobki. Ile tego paliwa może kupić za swoje pensję Niemiec np a ile Polak.

masz racje gdyby nie 8 lat pewnych rządów to nie cofaliśmy by się w rozwoju 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Roman176 napisał:

tak się koczy gdy od czegoś chce uzależnić gospodarkę 🤣  a was 2 do szkoły chyba do 3 klasy zasoby polski itp

To czemu PiS burzy elektrownie WĘGLOWĄ w Ostrołęce, nie trzeba by było kupować gazu od Niemców ?? xD Przecież mamy tyle węgla, po co go Niemcom sprzedawać i kupować za to rosyjski gaz, jak można było spalać POLSKI węgiel w POLSKIEJ elektrowni węglowej ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał:

a od kiedy jedno ma z drugim wspólnego  ?  elektrownia na gaz ?

Pisałeś o zasobach, głównym zasobem naszego kraju jest węgiel, PiSowski rząd zbudował elektrownię węglową którą teraz burzy, widzisz tu sens ?

Kiedyś się tu chwaliłeś, że twoja kopalnia sprzedaje towar do Niemiec, nie lepiej by go było spalać w POLSKIEJ elektrowni węglowej ?

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał:

masz racje gdyby nie 8 lat pewnych rządów to nie cofaliśmy by się w rozwoju 

E tam nie cofalibyśmy się. Nie pisz bzdur. Tak już przynajmniej narazi jest, że z roku na rok każdy bogacieje i kraj się rozwija. Każde pokolenie się dorabia i zostawia nasennym. Oczywiście jeśli każde pokolenie pracuje. Więc jakieś cofanie się to zwykłe polityczne pierdolamento. W które wierzą naiwni.

Przed chwilą, witejus napisał:

No nie! zwątpił w PO?O.o

A gdzie to widzisz? Zwątpił nie zwątpił tv polsat tak działa. Solorz mając wspólnie z rządem PAK musi być w komitywie z każdym rządem i go chwalić i nie atakować.

2 minuty temu, witejus napisał:

Jedna z głupot popełnionych przez PIS

Brawo a teraz wymień następne.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, hubertuss napisał:

E tam nie cofalibyśmy się. Nie pisz bzdur. Tak już przynajmniej narazi jest, że z roku na rok każdy bogacieje i kraj się rozwija. Każde pokolenie się dorabia i zostawia nasennym. Oczywiście jeśli każde pokolenie pracuje. Więc jakieś cofanie się to zwykłe polityczne pierdolamento. W które wierzą naiwni.

hmmm napisze to tak Czechy biedniejszy kraj to my jeździliśmy na zakupy do nas  za 8 lat rządów zarobki poszły tam bardzo do góry i to oni u nas kupują ... mało tego to my jeździmy do nich do pracy, zarabiając więcej jak u nas  ........  nie oszukujmy się doj**ała nas prywatyzacja ....  drugim takim przykładem jest tak rabunkowego kraju prywatyzacji jest Bułgaria szoruje po dnie Europy 

https://wyborcza.biz/biznes/7,177151,27943438,tvn-z-jeszcze-silniejszym-obronca-discovery-laczy-sie-z-warner.html

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

@Roman176 kiedy to Czechy były biedne? Nigdy. Nawet Czechosłowacja nas wyprzedzała. Poza tym po przemianach ustrojowych tam naprawdę prywatyzowano wszystko. U nas najwięcej zła narobiły związki zawodowe niż prywatyzacja. Poza tym Polska to większy kraj z większymi nierównościami w rozwoju regionów. 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v