Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem nie raz że będzie płacz jak frankowiczow ale bez franków. Spóźnione reakcje NBP, zbyt tani pieniądz który służył politycznym a nie gospodarczym celom i propaganda sukcesu w którą uwierzył lud spowodują za chwilę dramat. Do  tego dojdą jeszcze zwiększone obciążenia dla biznesu w ramach nowego polskiego wału i za 2 lata będzie ro***erducha. Jedyne co już dziś wiadomo to, że będzie to wina Tuska, Niemiec Rosji oraz UE. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

spózniony NBP  na pewno tylko jest taki mały problem jak spory spadek kredytów na mieszkania i dlatego możę  tak szybko nie podnosili % niby rosnie wartosć kredytów ale ilość chętnych spadała od dłuższego  czasu , sory ale coś tu nie gra skoro jest miej chętnych to mieszkania nie powinny tak drożęć , coś mi śię zdaje że niedługo bedzię bum ,bum  i to nie tylko na rynku nieruchomosci 

20 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Szykują się do ewakuacji z kraju bo pierdel już na nich czeka i tyle... 🤔

ale to i tak idzie na konto kaczyńskiego .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

jako ze bracia warner urodzili sie w krasnosielcu wiec tvn wrocil w polskie rece 😜

Czyli repolonizacja się udała :P.

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

To jest fuzja czyli połączenie. Nikt nikogo nie kupuje. Co prawda Discovery będzie miało mniejszy pakiet udziałów. Ale człowiek z ich nominacji David Zaslav stanie na czele tego co po fuzji powstanie. Discovery w 13 osobowej radzie dyrektorów będzie miał 6 przedstawicieli w tym tego najważniejszego. Powstanie gigant, któremu pis będzie mogło skoczyć tak jak mogło skoczyć samemu Discovery.

A co mnie Pis obchodzi w tym przypadku ? Ty masz już jakąś obsesję na tym punkcie. Mnie ciekawi czy wzrośnie cena za serwis i czy pojawią się nowe treści a znając życie cena wzrośnie a zawartość pozostanie ta sama. Trzeba na czymś/kimś odbić sobie ten zakup.

A co do TVNu i nie tylko. Euronews ma egipskiego właściciela większościowego i dziwnym trafem/ przypadkiem w tym samym czasie chce go wykupić  portugalski fundusz. O Francji nie będę wspominał bo było już tu mówione.

59 minut temu, jarecki napisał:

ciekawe w co inwestuje morawiecki , bo jeszcze coś sprzedala  z nieruchomosci czyżby nadchodziły spadki cen nieruchomosci ?        a i ciekawie jak bedzie z demografią za ten rok , bo nieciekawie to wygląda , jeszcze kilka fal cowid i się okażę żę mamy nadmiar mieszkań 

Wczoraj czytałem że jest duży ruch na rynku mieszkań i osoby z kredytem nie mają szans na zakup, pierwszeństwo ma gotówka Może to jakiś fake news. Chociaż podobno wzrosła też sprzedaż detaliczna produktów ale to być może z okazji świąt.

Opublikowano
53 minuty temu, jarecki napisał:

Przecież to nie on rządzi (przynajmniej oficjalnie) więc nic mu nie udowodnisz. :lol:

Opublikowano

Brawo dobra zmiana, paliwo 20gr/l w dół a saletra 1000zl/t w górę. Wspaniały prezent na święta dla rolników. Chyba się do garażu gdzie trzymam nawozy przeprowadze, bo jego wartość obecnie wieksza niż domu xD

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Brawo dobra zmiana, paliwo 20gr/l w dół a saletra 1000zl/t w górę.

Gdzie paliwo w dół?🤨 bo na okolicznych stacjach bez zmian. 

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

Gdzie paliwo w dół?🤨 bo na okolicznych stacjach bez zmian. 

Dzwoniłem tydzień temu do swojego dostawcy to B0 było 5.75, a teraz w tym tygodniu po 5.55 mogli mi dostarczyć. 

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Brawo dobra zmiana, paliwo 20gr/l w dół a saletra 1000zl/t w górę. Wspaniały prezent na święta dla rolników. Chyba się do garażu gdzie trzymam nawozy przeprowadze, bo jego wartość obecnie wieksza niż domu xD

Kuźwa muszę chyba klodki dodatkowe założyć bo przy obecnych cenach to w magazynie mam równowartość dobrego auta klasy sredniej🤐. Dobrze że w bagu bo worki mogliby na plecach wynieść. 

Obstawiam że to wszystko wina Tuska, UE, ruskich no i Niemiec rzecz jasna 

• Haha 2
Opublikowano
21 minut temu, Ulman napisał:

Obstawiam że to wszystko wina Tuska, UE, ruskich no i Niemiec rzecz jasna 

Wina może i tak. Ale sukces polskiego Rządu oraz całej grupy wzajemnej adoracji.:lol:

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Czyli repolonizacja się udała :P.

A co mnie Pis obchodzi w tym przypadku ? Ty masz już jakąś obsesję na tym punkcie. Mnie ciekawi czy wzrośnie cena za serwis i czy pojawią się nowe treści a znając życie cena wzrośnie a zawartość pozostanie ta sama. Trzeba na czymś/kimś odbić sobie ten zakup.

A co do TVNu i nie tylko. Euronews ma egipskiego właściciela większościowego i dziwnym trafem/ przypadkiem w tym samym czasie chce go wykupić  portugalski fundusz. O Francji nie będę wspominał bo było już tu mówione.

Wczoraj czytałem że jest duży ruch na rynku mieszkań i osoby z kredytem nie mają szans na zakup, pierwszeństwo ma gotówka Może to jakiś fake news. Chociaż podobno wzrosła też sprzedaż detaliczna produktów ale to być może z okazji świąt.

Ale jaki zakup? Rozumiesz co to fuzja? Nie martw się cena nie wzrośnie treści też się jakieś nowe nie pojawią. Zwłaszcza w tvn 24. Być może w całej rodzinie tvn pojawią się jakieś nowe programy od nowego wspólnika.

2 godziny temu, jarecki napisał:

spózniony NBP  na pewno tylko jest taki mały problem jak spory spadek kredytów na mieszkania i dlatego możę  tak szybko nie podnosili % niby rosnie wartosć kredytów ale ilość chętnych spadała od dłuższego  czasu , sory ale coś tu nie gra skoro jest miej chętnych to mieszkania nie powinny tak drożęć , coś mi śię zdaje że niedługo bedzię bum ,bum  i to nie tylko na rynku nieruchomosci 

Kupują ci co mają gotówkę i się boją, że straci na wartości. Z kolei szybujące ceny odstraszają tych co nie mają oszczędności i chcieli na kredyt. Deweloperzy też wycofują mieszkania z rynku by sprzedać je drożej. Wystawiając podobnie lub czekając jeszcze.

Opublikowano

Wyznanie Lecha Wałęsy: nie będzie prezentów, jestem bankrutem

Lech Wałęsa zdobył się na szczere wyznanie tuż przed świętami. — Nie mam pieniędzy. Mam chęci na prezenty, ale na razie nie mam, za co ich kupić — powiedział były prezydent w rozmowie z "Super Expressem".

Lech Wałęsa otrzymywał 6 tys. zł emerytury. Po sierpniowych zmianach kwota ta jednak mocno wzrosła i obecnie wynosi ponad 18 tys. zł. — Patrzę na to po robotniczemu. Dobre te pieniążki, ale inni jeszcze mają gorzej, to jak je przyjąć? — komentował wówczas podwyżki Wałęsa.

W lutym tego roku mówił, że szuka dodatkowej pracy, gdyż pandemia uderza w jego portfel. Nie mógł on bowiem latać za granicę i przeprowadzać tam wykłady. — Jeszcze z pół roku takiej sytuacji jak teraz, to pójdę z torbami i pod kościołem będę zbierał pieniądze, a z ostatniej pracy odszedłem, bo warunki były poniżej mojej wielkości potrzeb — dodał.

• Haha 1
Opublikowano
22 godziny temu, Ulman napisał:

Czyli jednak galan cie musiał zarazić 🤣. Idź na ten pogrzeb , sprzedaj swoje gospodarstwo  i nie męcz sie dalej.

Wykrakałeś wczoraj , po dzisiejszych cennikach na nawozy i zapowiedzi na styczeń nie jeden pogrzebie swoje gospodarstwo , chyba że powstaną lasy tyle co ich było w XX wieku , pamiętasz mapki ? Ulman zielono ci ?

Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Wykrakałeś wczoraj , po dzisiejszych cennikach na nawozy i zapowiedzi na styczeń nie jeden pogrzebie swoje gospodarstwo , chyba że powstaną lasy tyle co ich było w XX wieku , pamiętasz mapki ? Ulman zielono ci ?

Co Pan z tymi lasami? 

Wszystko szybko do normy dojdzie. Pszenics złapie 3 tys i nikt nażekał nie będzie na drogi nawóz. 

Opublikowano
17 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Mi to lotto. Ten rok mam zabezpieczony w azot. Kupione w lipcu ponad 3x taniej jak obecnie. Za rok może się sprawy unormują. 

Gospodarstwa poupadają? Też dobrze - ziemi się dokupi. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Tobie, jako miastowemu  nie dadzą.

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

O jejku jejku. To kogo rząd będzie wspierał, jak gospodarstwa poupadają? Cały misterny plan w pizdu?:lol:

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Był blisko mnie taki mądry co gadał że nas wykupi. I wiesz co? On zbankrutował a my gospodarzymy 😁😁

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Ale jaki zakup? Rozumiesz co to fuzja? Nie martw się cena nie wzrośnie treści też się jakieś nowe nie pojawią. Zwłaszcza w tvn 24. Być może w całej rodzinie tvn pojawią się jakieś nowe programy od nowego wspólnika.

Ale co mnie TVN obchodzi jak tam nie ma co oglądać. No chyba że teraz po zmianie właściciela pojawi się w TVNie "Gra o Tron" to słupki oglądalności poszybują :P. A tendencja co do cen jest wzrostowa. Skoro wszystko drożeje, to media również.

17 minut temu, Ulman napisał:

Mi to lotto. Ten rok mam zabezpieczony w azot. Kupione w lipcu ponad 3x taniej jak obecnie. Za rok może się sprawy unormują. 

To Ty jesteś wyzyskiwacz. Cieszysz się z cudzego nieszczęścia i żerujesz na nim.

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

Jak nawóz drożeje to ziemia też , ja za 1ha przy DK będę wołał na ładne oczy 100 000 zł , parę lat wcześniej ta sama lokalizacja 30 tys.

Opublikowano
48 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jak nawóz drożeje to ziemia też , ja za 1ha przy DK będę wołał na ładne oczy 100 000 zł , parę lat wcześniej ta sama lokalizacja 30 tys.

Nawóz wpływa na cenę ziemi przy DK? A może to jednak lokalizacja🤣 No i wołać to sobie  możesz ile chcesz a warte jest tyle ile ktoś zapłaci.

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Był blisko mnie taki mądry co gadał że nas wykupi. I wiesz co? On zbankrutował a my gospodarzymy 😁😁

Ja nikomu w okolicy nie mówię że go wykupię bo nie sprzedadzą dla zasady. Ja po prostu łączę się z nimi w bólu i wybawiam ich od kłopotu.

52 minuty temu, dsbh napisał:

To Ty jesteś wyzyskiwacz. Cieszysz się z cudzego nieszczęścia i żerujesz na nim.

Taki jest ten świat  - strata jednego jest zyskiem drugiego. Jedynie spaczeni socjaliści uważają inaczej i wymyślają dotacje dla czegoś co powinno zbankrutować. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v