Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

Nie oficjalnie. Tak jak pis "zlikwidował" bezrobocie to inna władza może te bezrobocie przywrócić. Jak ktoś nie jest zarejestrowany w up, to znaczy że pracujący. Na tym polegała ta ich zmiana. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie oficjalnie. Tak jak pis "zlikwidował" bezrobocie to inna władza może te bezrobocie przywrócić. Jak ktoś nie jest zarejestrowany w up, to znaczy że pracujący. Na tym polegała ta ich zmiana. 

i tu się mylisz , bo jest inny o wiele lepszy sposób weryfikacji a mianowicie liczba osób pracujących i tu są rekordy ,W drugim kwartale pracowało w Polsce aż 16 597 tys. osób, co jak na ten okres roku jest rekordem od początku III RP        https://www.zadluzenia.com/ile-osob-pracuje-w-polsce/       

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
23 godziny temu, jacus napisał:

ja nie mam ma je ipn 😛, pare sekund i sam mozesz sobie poczytac- zreszta to stara sprawa, juz dawno to bylo walkowane.

z jakich abonentow ??? o czym ty gadzas,jest jakas oplata za ogladanie tvn ?? czy innych stacji discovery? za satelite i tak placisz za pakiet-nie wiem czy jest taki bez tych stacji..

sluchales kiedys wolnej europy czy glosu ameryki tez nam robili pod gorke zamiast chwalic komunizm..

Zygmunt już kiedyś wyraźnie mówił. Jak ktoś ma twarde dowody to niech je pokaże, inaczej będzie rozmawiał z jego adwokatami.

Wszystko wiesz a trzeba Cie doszkalać. Jak chcesz pooglądać główny TVN i Ukrytą prawdę to wystarczy Ci naziemna telewizja. Jeżeli chcesz jednak pooglądać Eurosporty, Travel, Science, Animal Planet czy na przykład główny Discovery Chanel, to musisz wykupić odpowiedni pakiet i podpisać 2 letnią umowę. O tym właśnie pisałem. Co mnie dziwi, że za TVN stoi gigant a lepszą oferte programową ma zwykły Polsat, pomijając oczywiście paradokumenty. Skokami to chcieli chyba dokuczyć TVP.

Dnia 14.12.2021 o 10:26, jarecki napisał:

a proposa ich stacji to jest przychód z jednego odcinka , czy całej seri ?   Jesienne odcinki „Kuchennych rewolucji” Magdy Gessler gromadziły 1,57 mln widzów, o 230 tys. osób mniej niż rok temu. Reality-show dał TVN pierwsze miejsce w rynku telewizyjnym. Wpływy z reklam wyniosły 37,23 mln zł - wynika z raportu Wirtualnemedi    

To jest wynik całej serii. Duża strata. Jeżeli tendencja się utrzyma to Kuchenne rewolucje przejdą do historii. Do tej pory motorem napędowym stacji był Wojewódzki ale widać, że ludzie mają dosyć odgrzewanych kotletów i chcą czegoś nowego.

20 godzin temu, jarecki napisał:

ale ja tylko o wpływach z reklam w sumie dziwna sprawa , mikołajkowy blok reklam w polsat   obejrzało 5,5 mln  osób i wpływ z reklam 1,5 mln zł  . od razu sprawdziłem było 15 odcinków kuchennych rewolucji co daje 2,5 mln . zł za odcinek .                 

Przy liczeniu widowni przez telewizję brane są wyłącznie pod uwagę osoby z telemetrami, one napędzają wynik. Jedna taka osoba z telemetrem może dużo namieszać na rynku telewizyjnym.

Opublikowano (edytowane)

odroczyli aby szum medialny przygasł a gdy zapomnimy o sprawie rzecz po cichu przepchną

ministerstwo sprawiedliwości i prokuratora w jednym ręku a sądy pod batem izby dyscyplinarnej i karykatury trybunału konstytucyjnego które są jednoznacznie na pasku poliycznym i takie coś
https://wydarzenia.interia.pl/autor/lukasz-szpyrka/news-czarnek-sklada-zawiadomienia-do-prokuratury-ws-trzaskowskieg,nId,5709027

na ile wiarygodne jest bezstronne postępowanie na taki wniosek i kto uwierzy w sprawiedliwy wyrok sądów w takim kraju?

dziwicie się że unia zaczyna coraz ostrzej naciskać aby coś z tym zrobić?

czy duża różnica miedzy tym?
https://www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/bialorus-siarhiej-cichanouski-skazany-na18-lat-kolonii-karnej-aktualizacja,517075.html

powtarzam jeszcze raz
- komuchy działały pod przymusem sowieckim i można im było więcej wybaczyć niż tym teraz.
nie dość że te łajzy nie potrafiły w czas tych komuchów  rozliczyć i zablokować uwłaszczenia a dopiero gdy tamci w grobach to obecni maja odwage cwaniakować
to jeszcze sami zaczynają podobne sku...syństwa tylko dla utrzymania się przy władzy za wszelką cenę i ci robią to nie z obcego nadania a z własnej inicjatywy.

Oj szumowino polityczna licz się z tym że teraz mniej mamy powodów do pobłażliwości niż tamtym i jeśli nas nazbyt wku..wicie..... wali wam się pieniądz na pysk co musi zaboleć gospodarczo wszystkich uczciwych (nielichwiarzy  i podobnych spekulantów finansowych) i każdy pretekst będzie dobry aby masy do ataku podburzyć.
Pamiętajcie szumowiny. to jest Polska i Polacy i może wiele nie potrafimy tak jak inni ale na łeb sobie włazić za wiele nie pozwolimy.

librusa się czepił oszołom ideologiczny a jakoś za wykorzystywanie mediów państwowych przez zawłaszczenie przez jego szajkę nikt się po prokuraturach nie skarży.
Nie żebym bronił POprzedników bo to jeszcze większe łajzy ale przynajmniej nie takie świnie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

Nie lubię orki i orzę tylko kiedy muszę. Szczególnie kiedy zbiorę groszek i zaraz chcę na tym polu sadzić brokuła. Czyli rocznie orzę 40 ha z całości. Reszta amazone centaur, podorywkowiec albo talerzówka.

Na łęty po groszku też leję bakterie. 

Od dwu lat dokładam trochę kwasów humusowych. Tyle z szamaństwa.

A to przesadziłem z tą miłością. Sens jednak pozostał.

dysydent napisał:

odroczyli aby szum medialny przygasł a gdy zapomnimy o sprawie rzecz po cichu przepchną

ministerstwo sprawiedliwości i prokuratora w jednym ręku a sądy pod batem izby dyscyplinarnej i karykatury trybunału konstytucyjnego które są jednoznacznie na pasku poliycznym i takie coś
https://wydarzenia.interia.pl/autor/lukasz-szpyrka/news-czarnek-sklada-zawiadomienia-do-prokuratury-ws-trzaskowskieg,nId,5709027

na ile wiarygodne jest bezstronne postępowanie na taki wniosek i kto uwierzy w sprawiedliwy wyrok sądów w takim kraju?

dziwicie się że unia zaczyna coraz ostrzej naciskać aby coś z tym zrobić?

czy duża różnica miedzy tym?
https://www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/bialorus-siarhiej-cichanouski-skazany-na18-lat-kolonii-karnej-aktualizacja,517075.html

powtarzam jeszcze raz
- komuchy działały pod przymusem sowieckim i można im było więcej wybaczyć niż tym teraz.
nie dość że te łajzy nie potrafiły w czas tych komuchów  rozliczyć i zablokować uwłaszczenia a dopiero gdy tamci wgrobach to obecni maja odwage cwaniakować
to jeszcze sami zaczynają podobne sku...syństwa tylko dla utrzymania się przy władzy za wszelką cenę i ci robią to nie z obcego nadania a z własnej inicjatywy.

Oj szumowino polityczna licz się z tym że teraz mniej mamy powodów do pobłażliwości niż tamtym i jeśli nas nazbyt wku..wicie
Pamiętajcie szumowiny. to jest Polska i Polacy i może wiele nie potrafimy tak jak inni ale na łeb sobie włazić za wiele nie pozwolimy.

librusa się czepił oszołom ideologiczny a jakoś za wykorzystywanie mediów państwowych za zawłaszczenie przez jego szajkę nikt się po prokuraturach nie skarży.
Nie żebym bronił POprzedników bo to jeszcze większe łajzy ale przynajmniej nie takie świnie.

Co Ci powiem to Ci powiem ale Ci powiem - w czasie lęku o byt takie sprawy rozbijają się o od... Albo nie powiem. Większość ludzi teraz skutecznie zaabsorbowano tematem sensownego odnalezienienia się w nowym bublu. Duża część jest przytłoczona kredytami z obiecanek. Ot - stopniowanie poczucia zagrożenia wchodzi na nowy level.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, DTaras napisał:

Ot - stopniowanie poczucia zagrożenia wchodzi na nowy level.

nie poczucie zagrożenia a coraz więcej samodzielnie zaczyna odkrywać że nic z tych obietnic dobrobytu nie będzie i im kto bardziej liczył na państwo tym sromotniej się przeliczy i zostanie z d..pą na lodzie jeśli uwierzył i samodzielnie rezerw sobie nie zorganizował.
Po prostu ogrodnik przestaje być potrzebny zwłaszcza że zagania do coraz większej roboty przy szczepieniach gruszy na wierzbach i  nie zmienia nic autentyczna szczerość ogrodnika gdy obiecuje iż plon w całości będzie dla posłusznych i pracowitych.

ciekawie się zrobi gdy się robotnicy skapną jak się ogrodnik obłowił za szczepki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

i tu się mylisz , bo jest inny o wiele lepszy sposób weryfikacji a mianowicie liczba osób pracujących i tu są rekordy ,W drugim kwartale pracowało w Polsce aż 16 597 tys. osób, co jak na ten okres roku jest rekordem od początku III RP        https://www.zadluzenia.com/ile-osob-pracuje-w-polsce/       

az ??? jesli doroslych polakow jest ok 32 miliony to niewiele wiecej niz polowa pracuje...................

1 godzinę temu, dsbh napisał:

Zygmunt już kiedyś wyraźnie mówił. Jak ktoś ma twarde dowody to niech je pokaże, inaczej będzie rozmawiał z jego adwokatami.

Wszystko wiesz a trzeba Cie doszkalać. Jak chcesz pooglądać główny TVN i Ukrytą prawdę to wystarczy Ci naziemna telewizja. Jeżeli chcesz jednak pooglądać Eurosporty, Travel, Science, Animal Planet czy na przykład główny Discovery Chanel, to musisz wykupić odpowiedni pakiet i podpisać 2 letnią umowę. O tym właśnie pisałem. Co mnie dziwi, że za TVN stoi gigant a lepszą oferte programową ma zwykły Polsat, pomijając oczywiście paradokumenty. Skokami to chcieli chyba dokuczyć TVP.

To jest wynik całej serii. Duża strata. Jeżeli tendencja się utrzyma to Kuchenne rewolucje przejdą do historii. Do tej pory motorem napędowym stacji był Wojewódzki ale widać, że ludzie mają dosyć odgrzewanych kotletów i chcą czegoś nowego.

Przy liczeniu widowni przez telewizję brane są wyłącznie pod uwagę osoby z telemetrami, one napędzają wynik. Jedna taka osoba z telemetrem może dużo namieszać na rynku telewizyjnym.

jakos 16 lat minelo i nie slyszalem zeby kogos pozwal- straszyc to mozna kazdego i wszystkim . podpisal zobowiazanie a ze nie mial zamiaru go wypelnic to inna sprawa. jesli chcesz sie doszkolic to poczytaj jak to wyglada w aktach ipn-u

naleze do tych co maja talerz na scianie od lat i wiem jak to wyglada-juz niejeden pakiet mialem..

gdy leca reklamy na polsacie to ide swinie odpasc albo do pieca doloze ,wracam akurat na ich koniec,

Opublikowano
15 godzin temu, Ulman napisał:
14 godzin temu, jacus napisał:

jeszcze lepiej sie wyjdzie na funkcji komisarza rolnictwa, ten tez byl za gierka prokuratorem,potem sedzia stanu wojennego.

Ale jemu wolno.  Co prawda PIS wściekle nienawidzi komuny, byłych aparatczyków partyjnych, członków PZPR i brzydzi się nimi ale Piotrowicz jest członkiem PIS więc jego ta reguła nie dotyczy🤣

https://dorzeczy.pl/kraj/16370/lista-pzpr-owcow-i-wspolpracownikow-sb-w-po.html

W PO to dopiero działacze PZPR są , macie aktualną listę .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jacy działacze PZPR-u? ilu jeszcze ich zostało?

Przegapiliście że to już zupełnie nowe czasy? i ci których tylko duchy po politycznych przekazach straszą już dawno w wiekszości ... co najwyżej wśród tych duchów?

Nastają jeszcze gorsi jak ci z PZPR-u bo tamci - jak już pisałem - byli narzuceni, niesamodzielni (dlatego przegrali) ci co teraz samodzielnie dochodzą do tak samo durnowatych wniosków jak tamci tylko że - aż trudno uwierzyć - że właśnie sami z siebie

nie namawiam bo długie ale satyryczny przekaz najlepiej dociera i co prawda satyrycy też mają swoje "spietrzenia" ;) to krzywe zwierciadło satyry okazuje się często mniej wykrzywione od rzeczywistości

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Piotrowicz był ofiarą stanu wojennego , jedna tylko osoba była przez niego ukarana , wszystko umarzał , przecież mógł przejść do SLD ale jakoś poszedł inną drogą . Zacięła wam się płyta z tym Piotrowiczem nawet opozycja na jego temat nic nie mówi , jak dla mnie marny to argument .

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

no ja o Piotrowiczu jeśli mam jakieś zastrzeżenia to nie takie że to człowiek PZPR-u a PiS-u i nawet jeszcze nie takie bo to w sumie żadna by wada nie była tylko że klucz partyjny jest stosowany wszędzie tam gdzie potrzebny i niepotrzebny a wręcz niewskazany bo monopole wszelkie są złem gdy nazbyt się rozpanoszą to nie ma siły aby coś lepszego mogło zaistnieć nawet gdy się zdegenerują.
Polityka jest nawet pewnym wyjątkiem że własnie to siła jest wtedy jedynym sposobem aby monopol jednej władzy złamać a ci co metod siły używają to już raczej demokracji znać nie chcą.
PiS od PZPR-u jest nawet gorszy bo ma fanatyczniejszą ideologię bo religijną, mniej dopuszczającą wątpliwości a monoplizowanie władzy praktykuje już dawno po za standardy wykraczające ponad definicję trójpodziału.
To już jest groźne a o ile groźniejszy będzie ten kto tak uporczywie bronionej władzy kiedyś PiS pozbawi bo jeśli PiSowi uda się wdrożyć wszystkie swoje zamiary to bez użycia siły nie będzie demokratycznych metod aby ich od władzy odsunąć a nawet na machlojkach ... jakieś im udowodnić przed prawem które powinno być w demokracji nawet przed samym królem bezstronne

Taki przykład z życia wzięty
Ziobro deklaruje że przeprowadzi reformę sądownictwa i deklaruje że ozdrawiającą do norm demokratycznych
No to jeśli by miało Mu się to udać to jako pierwszy powinien zostać przez sąd skazany za złamanie trójpodziału władzy właśnie jest jednocześnie oskarżycielem i sędzią z definicji zajmowanych przez siebie stanowisk.
Czy przez kogoś takiego przeprowadzona reforma zrodzi instytucję która ukarze swojego twórcę?

Sądy mają się bać władzy ale i władza sądów
Jak to zrobić? no ja nie muszę tego wiedzieć ale czy wiedzą to owi "reformatorzy"?
Obawiam się że nie bo trudno wskazać jakikolwiek kraj gdzie ten warunek jest w pełni spełniony czyli być może to nie jest nigdy możliwe, owa równowaga między władzą a sądem.
Nie wiem jak to rozstrzygnąć mają te dwie strony tzn władza i sądy ale jestem tym trzecim  my wszyscy a mnie/nas się nikt nie pyta jakie sądy bym chciał widzieć i jakie relacje.

Białoruś jest materialnym przykładem że do czegoś takiego można przecież też doprowadzić gdzie za próbę niesiłową, demokratyczną zmiany władzy można do tiurmy ... albo i na tamten świat w "majestacie sądów"...

do przemyślenia

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Poczytać co komu będzie się opłacało , co komu za***ią , wieczory zimowe długie można się zastanawiać bo zostało  już przyjęte .

Plan Strategiczny dla WPR przyjęty przez Radę Ministrów .

Uchwała w sprawie Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 została podjęta 14 grudnia 2021 roku przez Radę Ministrów.

Premier Mateusz Morawiecki wraz wicepremierem, ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Henrykiem Kowalczykiem na konferencji zorganizowanej po uchwaleniu przez Radę Ministrów Planu Strategicznego dla WPR na lata 2023-2027, poinformowali m.in. o rozwiązaniach w ramach Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej.

Jest kilka czynników, które wpłynęły na duży poziom inflacji nie tylko w Polsce, to głównie pandemia koronawirusa, szantaż gazowy Rosji, czy też polityka energetyczna Unii Europejskiej. Rządowa Tarcza Antyinflacyjna w założeniu rządu ma pomóc w przeciwdziałaniu skutkom najwyższej od lat inflacji. Rozwiązań jest wiele, w teorii mają one wesprzeć zarówno sektory gospodarki narażone na straty jak i wszystkich mieszkańców Polski.

Rolnictwo to w naszym kraju bardzo ważna gałąź gospodarki, Rządowa Tarcza Antyinflacyjna dotyczy również spraw z nim związanych,

- Plan Strategiczny to ogromne środki dla polskiego rolnictwa w nowej perspektywie finansowej. To 25 mld euro, z czego ponad 17 mld w ramach I filara, czyli na płatności bezpośrednie i blisko 8 mld euro na inwestycje w gospodarstwach – podkreślił wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk

https://www.okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/8930-plan-strategiczny-dla-wpr-przyjety-przez-rade-ministrow?fbclid=IwAR2kbuURjZasJXhvHHFkwSLNTmFzeRiXQo1Vd2mqxE7R6vJWXudPpXNgTaA

https://www.sadownictwo.com.pl/rzad-przyjal-plan-strategiczny-dla-wpr-co-zyskaja-sadownicy?fbclid=IwAR349_chH9qKoR6hD2U5a7H-YkKsMEpriTR40bigpAXQNig84eahke3viqM

Na sylwestra zabawa będzie pod gołym niebem , restrykcji zwolnieni aby zachować 1,5 metra i bawimy się zapisujemy się na bal .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

https://businessinsider.com.pl/gielda/kosmiczne-ceny-praw-do-emisji-co2-mielismy-je-osiagnac-dopiero-w-2030-r/4x2mhzm

Płacenie za coś co jest nie widoczne gołym okiem , to jest przekręt 100-lecia a co nie którzy na tym forum skupiają się na tylko na Pisie i w nim widzą całe zło . Wybieranie sobie łatwego wroga nic nie kosztuje a tymczasem lewicowy europejski kołchoz dobiera się nam do portfeli , ależ w słusznym celu ochrony planety .

Opublikowano

temat zahaczający o politykę, dziś w popularnym programie śniadaniowym chwalili się jak to piece na ekogroszek itp zapobiegają smogowi i jak Kraków o 40% zmniejszył swoje zanieczyszczenie smogiem, a wchodząc do warsztatu po 20 minutach słyszę w radiu komunikat iż w tym samym Krakowie  jest alarm smogowy i osoby starsze oraz dzieci nie powinny wychodzić.

Skoro są takie fakty jeden mówi tak a drugi inaczej to może by tak mieć w dvpie te CO2  ( w końcu Musk planuje je odsysać jako paliwo dla rakiet) bo w końcu i tak pozbawią nas CO2 i rośliny nie będą miały co żryć a my będziemy szczęśliwi i nie będziemy mieli niczego

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Piotrowicz był ofiarą stanu wojennego , jedna tylko osoba była przez niego ukarana

Ludzki Pan. Ukarał tylko jednego. A księdza pedofila nie chciał.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano
6 minut temu, Mariusz2903 napisał:

https://businessinsider.com.pl/gielda/kosmiczne-ceny-praw-do-emisji-co2-mielismy-je-osiagnac-dopiero-w-2030-r/4x2mhzm

Płacenie za coś co jest nie widoczne gołym okiem , to jest przekręt 100-lecia a co nie którzy na tym forum skupiają się na tylko na Pisie i w nim widzą całe zło . Wybieranie sobie łatwego wroga nic nie kosztuje a tymczasem lewicowy europejski kołchoz dobiera się nam do portfeli , ależ w słusznym celu ochrony planety .

skoro pakiety klimatyczne unijne złe to co sugerujesz?
Może przesadzam z oczekiwaniami na jakąś gotową receptę i pytanie inaczej
- co zatem trzeba, można zrobić aby stan ten naprawić a przynajmniej zminimalizować ew szkody?

Opublikowano
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

bez przesady bardzo dobrze , jest zamysł projektu w UE ustawy żęby to rolnicy takżę mogli uzyskiwać dopłaty za CO2 ja mam z 1 ha lasu , to troche CO2 pochłonie to i dodatkowa dopłata będzie :x

Opublikowano
16 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Wybieranie sobie łatwego wroga

Pis nie jest łatwym wrogiem. PiS to zbiorowa świadomość hodowana na jak najgorszych instynktach.😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v