Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, V12 napisał:

Racja , ale obietnica byla DOBROWOLNE

Wiec skoro moge dycydowac to dlaczego konsekwencje ???

Na prywacie to masz racje , masz sklepik to w regulaminie moźesz to ująć , ale nie wiem jak sie na ta chwile ma do tego prawo , nie jest to we wpisie szpryc obowiazkowych 

Rozumiem obowiazek , z wzieciem odpowiedzialnosci za moje zdrowie , ide z przymusu wiec jak zaczne sie sypać to chce dobrego hajsu .

A dwa nie pojme jak niezaczepiony zagraza zaczep. To po jakiego uja to sobie aplikować ???

nie zacz , nie zaczepionemu to tak , ale skoro podjeli taka decyzje to nie koliduje wolnosci

No i gitara , niech sie czyms zajmuja , mialem na mysli kluby i pijalnie tam pelno mlodych 

W PL jest tyle ludu co nigdy z tego nie korzystalo że marna mobilizacja . 

Np pracujesz Pl , a chcialbys na wakacje leciec wielu odpusci , w tej chwili sporo robilo test , ale moga sie z  tego wycofac .

a znow na ta chwile wielu poszlo tylko po to aby móc podróżować ... wogole malo znam co by poszlo ze wzgledu na zdrowie , zawsze byl jakiś czynnik posredni ktory wyklucza dobrowolnosc 

Zawsze są konsekwencje każdej decyzji. Właściciel sklepiku czy restauracji oferując usługi tylko dla zaszczepionych ponosi konsekwencje utraty części klientów. Nie zaszczepiony nie szczepiąc się ponosi konsekwencje ograniczonego dostępu do miejsc czy usług. Obaj mają wybór i obaj ponoszą konsekwencje.

Decydowanie bez konsekwencji to anarchia. Z drugiej strony nie ma decyzji bez konsekwencji. Tylko w anarchii cię te konsekwencje nie obchodzą.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Decydowanie bez konsekwencji to anarchia.

Szkoda tylko ze , przed faktem podpisuje ze dobrowolnie sie zgadzam(a to nie prawda bo zmusily mnie posrednio kreowany przymus , ze wzgledow zdrowotych bym tego nie robil a taki ponoć jest cel ) , a potem martw sie sam...

To trudny temat bo konsekwencje zdrowotne , to nie rzeczy materialne , nie jest łatwo cofnać , a czasem sie nie da , jestem ich świadom i tym przypadku odmówie sobie wiele oraz pewnie utrudnie nie raz zycie  aby nie ryzykować .

Lecz z drugiej strony taki świat chce korzystać musze ponosic ryzyko i sie z nim borykać 

Tez niech zostanie ten wybor , w kwestiach ktore nie są nie zbedne do życia np. Rozrywka , turystyka 

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Obaj mają wybór i obaj ponoszą konsekwencje.

I mam nadzieje , że tak zostanie.

Edytowane przez V12
Opublikowano

@V12  Zrób se parę dni wolnego od tej pandemii ;] W chorobę można się wpędzić i bez wirusa tylko że nerwową.

Opublikowano (edytowane)

Dopóki , mnie nikt nie zmusza to jestem bardzo spokojny :) ,(patrz na zachowania innych co lubia epitet na litere SZ)🤪

w tej chwili w tej paniDemi mnie interesuje tylko ta kwestia .

Choć jak sie słyszy te durne doniesienia w sprawie przymuszania to robi sie mdło 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, hubertuss napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/ujawniamy-oto-majatek-mateusza-i-iwony-morawieckich-6643252365990816a

Ja i bez takiego majątku czuje się dobrze i jestem szczęśliwy a wiadomo pieniądze szczęścia nie dają , im więcej masz tym więcej wydasz . Jedyna szansa dorobić się tyle kasy to wygrać w toto lotka ale nie gram .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
7 minut temu, V12 napisał:

Dopóki , mnie nikt nie zmusza to jestem bardzo spokojny :) , w tej chwili w tej paniDemi mnie interesuje tylko ta kwestia .

Choć jak sie słyszy te durne doniesienia w sprawie przymuszania to robi sie mdło 

Na razie nikt nikogo nie przymusza. Mi ta pandemia na wiele rzeczy oczy otworzyła.

Opublikowano

Ale robi sie kijowato :( a z czasem może być gorzej

2 minuty temu, akooo napisał:

na wiele rzeczy oczy otworzyła.

Na swiecie sie juz mocno kotłowało to w koncu pier...

Opublikowano

Nie może być dobrze w świecie bez Boga,to jest nie możliwe. Nawet u takich muzułmanów,oni mają wiarę i nie ma tam takiego wariactwa jak u nas. Inna sprawa że ich światowa szajka zostawia w spokoju. Nas chcą unicestwić.

Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

Oto 6 argumentów na obalenie tych zdradzieckich i antypolskich kłamstw.

Po pierwsze TVN kłamie. 

Po drugie to jest nikczemna prowokacja wymierzona w ukochanego premiera który uczynił z Polski swiatowe mocarstwo

Po trzecie działki kupione od kościoła więc nikczemnym i niemoralnym byłoby zarobić aż tyle. 

Po czwarte zostały one kupione i sprzedane patriotycznie. 

Po piąte nosi to wyraźnie znamiona wojny hybrydowej wymierzonej w nas i inspirowanych przez Putina, Niemcy, opozycję, Izrael oraz postkomunę i Mariana Paździocha

Po szóste wcale nie zarobili 15 milionów tylko 14,5 mln 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

19 lat temu kupiła działki .               19 lat temu ha. ziemi kosztował 2 tys . to możę i dzis  ci co po tyle kupili mogą sprzedać ?                       dajecie się nabierać na tanie chwyty , nie bronie tej kobiety ale zastanówcie się czy to jest afera ? to jest normalne jej prawo .                     jest tyle patologi w tym rządzie  ale akurat to z działką to zwykły biznes 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Prądu braknie w Polsce Szwedzi ratują i zarazem zarabiają , co powiedzieć Komuna postawiła po wojnie i żaden rząd już nie zmodernizował elektrowni .

Krytyczna sytuacja systemu energetycznego. Szwedzi uruchomili elektrownię specjalnie dla Polski .

Wiatr nie wieje i nagle okazało się, że mamy brak rezerwy mocy. Tak wygląda sytuacja systemu energetycznego w poniedziałek. Ratunek przyszedł ze Szwecji. Ta uruchomiła rezerwową elektrownię opalaną ropą. Po kilku miesiącach, kiedy byliśmy eksporterem prądu, nagle potrzebowaliśmy go dużo więcej niż był w stanie zapewnić krajowy system.

• Szwedzi uruchomili dla nas specjalną elektrownię rezerwową na ropę naftową w Karlshamn
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Prądu braknie w Polsce Szwedzi ratują i zarazem zarabiają , co powiedzieć Komuna postawiła po wojnie i żaden rząd już nie zmodernizował elektrowni .

Krytyczna sytuacja systemu energetycznego. Szwedzi uruchomili elektrownię specjalnie dla Polski .

Wiatr nie wieje i nagle okazało się, że mamy brak rezerwy mocy. Tak wygląda sytuacja systemu energetycznego w poniedziałek. Ratunek przyszedł ze Szwecji. Ta uruchomiła rezerwową elektrownię opalaną ropą. Po kilku miesiącach, kiedy byliśmy eksporterem prądu, nagle potrzebowaliśmy go dużo więcej niż był w stanie zapewnić krajowy system.

• Szwedzi uruchomili dla nas specjalną elektrownię rezerwową na ropę naftową w Karlshamn

To jak bedziemy smartfony ładować? Dzisiaj brak prądu to armagedon,a ciapki i sześdziesiątki posprzedawane.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, galan99 napisał:

Prądu braknie w Polsce 

Kurde Galan leć po agregat 🤣 ja dajesz takie newsy to uzasadnieniem , co ledów sobie w podbitke dachowa na montowali ??ze wielki pik konsumpcji pradu w porownaniu tamtej zimy'??

Ja w te bajki nie wierze , oprocz 12 l co mam w baku agregatu to wiecej pb nie chomikuje , awarie pogodowe to okolo 4 h tak srednio u mnie raz w roku

Edytowane przez V12
Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Jakby to zrobił Tusk to miałbyś o tym 2 tygodnie w TVPis i byłoby to nikczemne, niegodne i nieludzkie.

pewno tak ale to nie swiadczy o tym żę TVN  powinien podążac też tą drogą , 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

No ma parę kwiatków w filmie. Np

Wzrosła produkcja porzeczki bo potrzebuje dużo pracy ręcznej...

Vat dla ryczałtowca 7, dla vatowca 5%

to akurat się obroni , bo w polsce jest dużo tańsza siła robocza jak na zachodzie europy i te urawy które wymagają sporo roboczogodzin wyprowadziły się z zachodu , truskawek na przemysł w europie zachodniej uprawia się mało ,  praktycznie hiszpanie mieli jeszcze kilka lat temu sporo upraw borówki a dziś ich miejsce w europie zajmuje polska , niedługo to bedzie ukraina .

Opublikowano

jak wzrosła sprzedasz wódki i piwa i papierosów i inflacja rośnie ale po nowym roku spadnie szybko i będą słupki wzrostu że Państwo działa .

Polacy już robią zapasy. O ile naprawdę zdrożeją wódka, wino, piwo, papierosy?

Rząd zapowiada obniżenie niektórych podatków oraz wprowadzenie dodatków drożyźnianych, które mogłyby złagodzić skutki gwałtownego wzrostu cen. W życie wejdzie jednak również reforma, która sprawi, że ceny w sklepach wzrosną. Już od stycznia za sprawą wyższej akcyzy na alkohol i papierosy zapłacimy więcej za te produkty. Polacy ruszyli po zapasy.

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Polacy już robią zapasy. O ile naprawdę zdrożeją wódka, wino, piwo, papierosy?

A jak takich rzeczy robić zapasy ??

to troche trudne 🤪

19 minut temu, akooo napisał:

To jak bedziemy smartfony ładować? .

Zaraz sie rzucą na ładowarki samochodowe 🤣

Opublikowano
5 minut temu, V12 napisał:

Zaraz sie rzucą na ładowarki samochodowe 🤣

No tak, ale jak w tym przypadku naładować ten milion samochodów elektrycznych.😂

Opublikowano

Tak politycznie kto tu logo robi durnia .

Dziennikarka CNN z Afryki: nagle usłyszałam, że z powodu wariantu Omikron nigdzie się nie ruszę .

"Omicron był w Europie, zanim został wykryty w RPA"

Miałam jednak wiele szczęścia. Mogłam zostać z rodziną, przygotowywać się do dalszej pracy i relacjonować dla CNN to, co szybko stało się największym wydarzeniem tygodnia. Ale będąc tego częścią, w dosłownym znaczeniu, mogłam dokładnie przyglądać się rozwojowi spraw, i muszę przyznać – nie dowierzałam w to, jak sytuacja się potoczyła.

Południowa Afryka była chwalona za swoje osiągnięcia w sekwencjonowaniu genomu, dziedzinie, w której naprawdę przoduje, jak również za transparentność w ostrzeganiu świata przed pojawieniem się nowego wariantu. Ale również, zdaniem wielu, była karana za obie te rzeczy.

Tak jak już zdążyliśmy się zorientować po odkryciach wcześniejszych wariantów, fakt, że któryś został odnotowany w danym miejscu, nie oznacza, że z niego pochodzi. Wiemy już, że Omicron występuje w wielu innych państwach, w tym w Wielkiej Brytanii, która jako pierwsza wprowadziła zakaz podróżowania z RPA. Najnowsze doniesienia potwierdzają nawet, że Omicron był w Europie, w Holandii, zanim został wykryty przez RPA.

https://www.medonet.pl/koronawirus/koronawirus-na-swiecie,dziennikarka-cnn-z-afryki--nagle-uslyszalam--ze-z-powodu-wariantu-omikron-nigdzie-sie-nie-rusze,artykul,94527822.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v