Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Może inaczej , ja szybciej gonie bogatych w czasie kryzysu .

no nie prowadzę lekcji pisania długich postów ( :P ) i aż trzy już chyba razy odpowiadasz nazbyt lakonicznie na praktycznie to samo pytanie
no ten cytowany można skwitować - to Ty dobry pływak na mętną wodę... i tu tylko nie wiem czy jesteś czy aspirujesz?

tak - kryzysy to najlepsza szansa aby wyłamać się z nazbyt sztywno przyrodzonego miejsca społecznego ale i ryzyko utraty wszystkiego
tylko to co teraz to jeszcze żaden kryzys i polecił bym materiał na yt ale skro moje posty zbyt nużące to jedynie #dlaczego najbliższe 20–30 lat będzie koszmarne? niejakiego Wróblewskiego.
czy polecam? tylko wskazuję z właściwą sobie przekorą z wiarą w zdolność samodzielnej oceny tez tam zawartych każdej z osobna

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Mówisz o nawozach .

Nie o nawozach bo nawóz zawsze był za drogi w porównaniu do cen za płody rolne a teraz to już śmieszność . A powiem tak nie kupię teraz nawozu za 2800zł i jak na wiosnę będzie po 3800 zł to wtedy kupię .

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

no , jest grupa i to spora osób która mysli że jak coś jest drogie to jest lepsze .

Przecież każdy normalny człowiek może w ciągu kilku minut sprawdzić jaka jest cena więc czemu miałby przepłacać i to jeszcze w czasie kryzysu?

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Wiedziałem że tak się spytasz , a sam nie wiesz po ile będzie w maju .

a Ty wiesz?

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Przecież każdy normalny człowiek może w ciągu kilku minut sprawdzić jaka jest cena więc czemu miałby przepłacać i to jeszcze w czasie kryzysu?

nie kazdy sprawdzi , bo nieraz kupuje się chwilą .

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Wiedziałem że tak się spytasz , a sam nie wiesz po ile będzie w maju .

A ty wiesz?

Możesz wyjaśnić ten twój model biznesowy na tanie kupowanie i drogą sprzedaż w czasie kryzysu?

3 minuty temu, jarecki napisał:

nie kazdy sprawdzi , bo nieraz kupuje się chwilą .

Gwarantuje ci że każdy normalny człowiek sprawdzi cenę tym bardziej w czasie kryzysu. "Chwilą" to się kupuje święte obrazki od Rydzyka albo monety z Lechem a nie rzeczy istotne i masowe.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Ulman napisał:

A ty wiesz?

Możesz wyjaśnić ten twój model biznesowy na tanie kupowanie i drogą sprzedaż w czasie kryzysu?

Są takie rzeczy które mogę sprzedać w kryzysie to towary deficytowe .

Opublikowano (edytowane)

podaj jeden przykład takiego towaru.

jesteś pewien, że desperaci będą grzecznie kupować, a nie sobie przywłaszczą Twoje dobra?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jarecki napisał:

no nie zupełnie , jak idziesz z dzieckiem to nieraz coś się wam spodoba to kupujesz tak do 100 zł .   i nie tylko ja tak mam ,

zakładając że to nie jakiś zakup konieczny "egzystencjalny" (żeby nie wymieniać przykładów) to gdy uznawałem dany wydatek za zbędny a jednak dziecku nie chciałem odmówić to dawałem dzieciakowi gotówkę do ręki w wysokości identycznej z ceną na dany "bzdet" i mówiłem - to jest twoje i rób z tym co chcesz  ja nigdy nie zapytam co nawet zabronionego bylem cię na tym nie złapał bo .... wiadomo

dzięki temu mam dom mniej zarupieciony zbędnymi papilotami itp. a moje dzieci zawsze miały swoje pieniądze do sytuacji obecnej że nawet nie wiem ile teraz razy więcej mają niż ja kiedykolwiek no może po za tym biedakiem studentem choć On też na wakacjach za granicą zarobił sobie na - jak deklaruje - co najmniej pierwsze dwa semestry.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Są takie rzeczy które mogę sprzedać w kryzysie to towary deficytowe .

A kto ci  tanio sprzeda towar deficytowy? Pewnie tylko ktoś nienormalny

Opublikowano (edytowane)

uuu
Onet się bierze za jakiegoś Kłeczka
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/awantura-w-programie-tvp-info-dariusz-jonski-opuscil-studio-nagranie/tqdd4hh,79cfc278

pamiętam - ktoś dzisiaj coś w temacie linkował i nie podchwyciłem... przegapiłem. sorry

zaraz poszukam kto

a nie, pomyliło mi się bo @Andpol "wywęszył tylko .... a zresztą - ten post mi się przypomniał
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/286274-sytuacja-polityczna-w-polsce-okiem-rolnika-2021/?do=findComment&comment=3455607

tam jest tylko wzmianka o "awanturze u Kłeczka" ale bez riposty typu "Kłeczek - portfolio"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

onet też należy do mojej ,, porannej prasy '' przeglądanej do kawy i idzie w niebezpiecznym kierunku tak tvp wytka błędy tvn to tak samo onet od pewnego czasu zaczął wytkykać błędy tvp i troche to mie drażni bo szukając poważnych informacji odnajduje dziecinadę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v