Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, dysydent napisał:

a do wpisu od @mirro powyżej

gdyby kto o przykłady tych pierdół pytał to odpowiadam pytaniem - a lubisz długie posty? :D

Posty długie lubię, albowiem z reguły po kilkakroć je czytać trzeba a wyłapywanie drugiego , albo trzeciego dna z nich to cały smaczek czytania. No rodzą skojarzenia, choć skojarzenia to chyba moje przekleństwo.😂

3 minuty temu, jarecki napisał:

https://geekweek.interia.pl/technologia/news-tworcy-komputerow-kwantowych-na-czarnej-liscie-usa,nId,5668203         komu lepiej kibicować USA  czy CHINOM zarówno jedni jak i drudzy szpiegować mogą 

W przypadku tych maszyn szpiegowanie to zabawa. Ne ma znaczenia ile pociągną danych. Problem w tym, na ile człowiek będzie w stanie je okiełznać. A jak znam życie zaraz jakiś mędrek będzie chciał je wpiąć w systemy wykonawcze. Tylko że przy tej możliwości wykonywania symulacji to już staje się powoli maszyna do przepowiadania przyszłości. 😂

Opublikowano

nawet nie dochodziłem głebiej ale pojawiły się artykuły w necie żę rosjanie swoją szczepionke sputnik wykradli anglikom , to jak by chinczykom udało się  komputery kwantowe wykorzystać do celów szpiegowania firm choć co i tak pewnie robią to firmy technologiczne miały by poważne problemy 

Opublikowano

Możemy się uśmiechać pod nosem, ale zjawisko to ma miejsce do dziś we wszystkich ustrojach. Nie ma na nie wyłączności socjalizm i Kapitalizm . Jeżeli coś przynosi dochód, to należy to maksymalizować i konsumować – nawet jeżeli doprowadzić ma to ostatecznie do katastrofy. Liczy się tylko: tu i teraz, szybko i wydajnie. My ludzie zawsze tak działamy, to jest nasz gen bogactwa za wszelką cenę.

Teraz Unia wprowadza zielony ład w Europie by zapobiec katastrofie , maja być małe gospodarstwa , koniec z molochami .

Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Możemy się uśmiechać pod nosem, ale zjawisko to ma miejsce do dziś we wszystkich ustrojach. Nie ma na nie wyłączności socjalizm i Kapitalizm . Jeżeli coś przynosi dochód, to należy to maksymalizować i konsumować – nawet jeżeli doprowadzić ma to ostatecznie do katastrofy. Liczy się tylko: tu i teraz, szybko i wydajnie. My ludzie zawsze tak działamy, to jest nasz gen bogactwa za wszelką cenę.

Teraz Unia wprowadza zielony ład w Europie by zapobiec katastrofie , maja być małe gospodarstwa , koniec z molochami .

Chyba Cie wódka z wczoraj trzyma, oni tym ładem to zlikwidować do reszty nas chcą. Zerknij teraz co nowo wybrani rządzący w Niemczech planują, budowa państwa federalnego 

Opublikowano

Przecie napisałem Było jak było rozwijanie gospodarstw w Polsce na maks a teraz będzie szybkie zwijanie , wielu nie wierzy ale uwierzy jak się przekona na własne oczy jak nie wierny Tomasz . Nowy ład jest dla Polski i innych krajów jak Polska .

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał:

Urzekła mnie Twoja historia.😂

tu się nie ma z czego smiać ale do sprawy podejść na poważnie a dokładnie ustawa  fit for 55 jak zjebane pomysły tam są zawarte . zacytuje tylko troche ;rezygnacja z samochodu, to zmniejszenie emisji ekwiwalentu 2,4 ton CO 2 rocznie na osobę. Rezygnacja z lotu transatlantyckiego w obie strony to mniej o 1,6 tony ekwiwalentu CO2. Jednak najważniejsza jest rezygnacja z posiadania dziecka: to mniej o prawie 59 ton emisji CO2 w ciągu jednego roku życia każdego z rodziców. Kwestia dzietność a ratowanie klimatu ma odniesienie do odpowiedzialności jednostkowej. Jeśli za emisje gazów cieplarnianych, które powodują ocieplenie klimatu odpowiedzialni są ludzie, to im mniej ludzi, tym mniej emisji           ;. Zaleca się wracać do prania ręcznego ;          ekologiczny sposób na życie pozwoli poprawić nasze zdrowie, sprawić, że będziemy żyć w dobrostanie, spokojniej i bardziej świadomie. Co bardzo ważne - bez presji konsumpcyjnej.                     

Opublikowano

Covid + ochrona środowiska i klimatu ma na celu redukcję ludności na świecie a wiec , Szpryca + mniej żywności ma to doprowadzić do zmniejszenia liczby ludzi na planecie .

Wrócić  do lat 70 pralka frania , a nawet tara ekologia i dlaczego 1 dziecko by było mniej ludzi czy to takie trudne .

Wszystko zaplanowane i będzie zrealizowane , w Polsce postawiono na rozwój gospodarstw ale teraz na ich likwidację , ale dało to zarobić zachodniemu przemysłowi /

Opublikowano
dysydent napisał:

tu mi brak dość wyważonego nie nazbyt obraźliwego ale trafnego określenia

😁😁😁 " Nie ma w słowniku ludzi kulturalnych słów, które mogłyby dostatecznie obelżywie określić pańskie postępowanie." 😁😁😁

Opublikowano

Marecek dla sekty zrobi wszystko. 

43 minuty temu, galan99 napisał:

Covid + ochrona środowiska i klimatu ma na celu redukcję ludności na świecie a wiec , Szpryca + mniej żywności ma to doprowadzić do zmniejszenia liczby ludzi na planecie .

Wrócić  do lat 70 pralka frania , a nawet tara ekologia i dlaczego 1 dziecko by było mniej ludzi czy to takie trudne .

Wszystko zaplanowane i będzie zrealizowane , w Polsce postawiono na rozwój gospodarstw ale teraz na ich likwidację , ale dało to zarobić zachodniemu przemysłowi /

Kto, kiedy i po co zredukuje liczbę ludności na całym świecie?

Opublikowano

Redukcja ludzi już się zaczęła jak by co a dla czego bo jest ich za dużo jak byś trocha posłuchał i poczytał to byś wiedział .

To będzie zima blackoutów? Niemcy już się przygotowują, Polska bagatelizuje

Czy Europie grozi nagłe, nieplanowane odłączenie od sieci energetycznych tej zimy? Do takiej sytuacji przygotowują się Niemcy, którzy instruują obywateli, jak sobie wtedy radzić. Eksperci przekonują, że nas to też dotyczy. Problem w tym, że jeśli do tego dojdzie, będziemy nieprzygotowani.

- Gdy wysiądzie prąd, zabraknie wody, bo nie będą działały pompy. Dlatego zbieraj ją we wszystkich dostępnych naczyniach. Nie działa ci ogrzewanie? Jeśli masz w domu kominek lub piec i wystarczającą ilość drewna, to idealnie! W przeciwnym razie zbierz koce, śpiwory i ciepłą odzież - radzi Obrona Cywilna Północnej Westfalii w poradniku wydanym niedawno dla obywateli. Kampanię uzupełniają też instruktażowe filmiki.

Czy Niemcy przesadzają? Okazuje się, że podobne ostrzeżenia przygotowali także m.in. eksperci banku Goldman Sachs. Argumentują oni, że rosnące ceny energii zwiększą ryzyko wyłączeń prądu w Europie podczas tej zimy, zwłaszcza jeśli będzie ostra. Ich zdaniem zaczną się wtedy wyczerpywać zapasy gazu, a LNG skierowane do Europy nie wystarczy, aby temu zapobiec. A bez gazu w czasie zimowych miesięcy dla wielu jedyną opcją zostanie "dogrzewanie" elektryczne.

Jak wskazują eksperci, większość prywatnych magazynów gazu znajdujących się w Europie należy do Gazpromu, który celowo nie wypełnił ich surowcem, aby podbić cenę gazu na rynku, gdy ten stanie się rozpaczliwie potrzebny. To dlatego tak teraz drożeje .

Opublikowano
dysydent napisał:

2 godziny temu, Agrest napisał:

Mirek, ja do przyszłego rządu stworzonego pod Twoim przywództwem na stanowisku ministra edukacji widzę dysydenta.

Aczkolwiek znając dzisiejszą młodzież i ich umiejętność skupienia się na tekście dłuższym niż LOL czy innych emotach, może być problem w nawiązaniu dialogu🤭

tu i teraz publicznie oznajmię spory o ile nie decydujący udział @mirro w duecie z @DTaras-em że mój najmłodszy dał się namówić na studia a wręcz sam wystartował (skutecznie i jak na razie "bez obsuwy") na politbudę co prawda po drugiej stronie Polski ale m. in po przeczytaniu naszej chyba nawet w tym temacie rozmowy tak że szczerze i oficjalnie tu piszę - Panowie dzięki.

tak że w razie by się na premiera nie załapał to ministerstwo edukacji odstępuję bez szemrania ;)

a do wpisu od @mirro powyżej

gdyby kto o przykłady tych pierdół pytał to odpowiadam pytaniem - a lubisz długie posty? :D

Naucz go dobrze gadać po Polsku... albo w dowolnym języku.. albowiem dobrych inżynierów są na świecie setki jednak takich wśród nich co z klientem potrafią rozmawiać - że świecą szukać.

Opublikowano

Święte słowa.

1 godzinę temu, jarecki napisał:

;. Zaleca się wracać do prania ręcznego ;          ekologiczny sposób na życie pozwoli poprawić nasze zdrowie, sprawić, że będziemy żyć w dobrostanie,

Powiem więcej, należy zapieprzać z praniem nad rzekę i tam je na kamieniach patykiem naparzać.😂

Opublikowano

jak to dobrze ze mam taka kolo domu  -nawet betonowy wodospad jest zeby bylo na czym prac, a ze i scieki plyna z okolicy to i proszku kupowac nie trzeba  . jeszcze blizej jest taka z czysta woda to i plukac bedzie gdzie..kiedys tam welne pralismy do gremplowania..

wy tam na wschodniopolskiej wsi nie macie zadnej swiadomosci ekologicznej...naprawde nie widzicie co sie dzieje z klimatem ??

Opublikowano

Nie mamy takiej infrastruktury, żeby do rzeki podłączona była od razu wytwórnia sody kaustycznej. :lol:

A co do klimatu, to raz grad wytłucze na jednej wsi a raz na drugiej. To i pola warto mieć nie w jednym miejscu.:lol:

Opublikowano (edytowane)

a co ma być z tym klimatem? @jacus
wiele wskazuje na to że odwołana epoka lodowcowa kolejna choć mijający rok był chłodniejszy od poprzednich co wynika z relatywnie chłodniejszej od poprzednich zimy na pd półkuli, zwiększona ilość opadów globalna też świadczy o spadku średniej temperatury atmosfery (prosta fizyka gazów  i pary wodnej nasyconej) w przedziale dwu-trzyletnim. Oczywiście nie musi to być stała tendencja a tylko efekt cyklu słonecznego który w ub r miał swoje minimum.

tegoroczna zima może dać argumenty sceptykom efektu cieplarnianego bo zanosi się ostrzejsza nawet od poprzedniej. Ja nie należę ani do jednych ani drugich choć z punktu widzenia miejsca zamieszkania to jakieś tam ocieplenie klimatu, czemu nie?
cynik egoista? jak najbardziej, ale czy ja jestem wyjątkiem?

i tak ludzkość nie opanuje procesów które już są rozpoczęte bo będzie jak z inflacją - naprawdę właściwe środki zostaną podjęte gdy będzie za późno na jakiekolwiek.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
35 minut temu, jacus napisał:

wy tam na wschodniopolskiej wsi nie macie zadnej swiadomosci ekologicznej...naprawde nie widzicie co sie dzieje z klimatem ??

zależ jak na to spojrzeć , żę nadmiar związków zawieszonych w powietrzu i którymi oddychamy ma związek na długość i komfort życia czy polska zdrowa żywność to nie ma nawet co dyskutować a czy ma to wpływ na ocieplanie klimatu ilość co2  wypuszczanego do atmosfery raczej nie według mie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v