Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Oprócz mnie to chyba nikt @Ursus932

Ja też. ja też. A nawet czasem jaki wątek wyłuskam żeby łacha podrzeć. 

Ale najważniejsze iż można tam znaleźć szerokie spojrzenie. Trochę przekory też wskazane. Nie wyobrażam sobie jednak akademickiej dyskusji z treścią całego posta, albowiem kiedyś tu już weszliśmy na pole fizyki kwantowej i nas zjebano.😂

Opublikowano

Ocieplenie  klimatu redukcja  gazów cieplarnianych to jedna wielka ściema tego świata .

Kolejna epoka lodowcowa – czy powinniśmy się jej obawiać?

Myśląc o epokach lodowcowych, zazwyczaj wyobrażamy sobie globalne ochłodzenia klimatu i dominację lodowców. Rzeczywiście, badania wskazują, że cykl klimatu Ziemi przechodzi od ciepłych okresów (interglacjalnych – jak teraz) do epok lodowcowych. Czy to znaczny, że powinniśmy spodziewać się najgorszego?

Zmiany klimatu widoczne są gołym okiem, a część z nich może prowadzić do poważnych zmian na Ziemi

Okresy zimna i ciepła są czymś cyklicznym na naszej planecie, ale ciężko jest przewidzieć, kiedy dokładnie nastąpi zmiana

By zrozumieć, czy zagraża nam kolejna epoka lodowca, konieczne jest zrozumienie dynamiki oceanów i tego, w jaki sposób Ziemia sama reguluje swoją temperaturę

długoterminowych przemian związanych z dwutlenkiem węgla i przybliżonymi zmianami temperatury. Są one powiązane z ostatnią epoką lodowcową i jej przejściem w obecny ciepły okres międzylodowcowy. To jednak nie wszystko. Naukowcy odkryli chaotyczną zmienność temperaturową co ok. 1,5 tys. lat, która wygląda inaczej niż regularne oscylacje rozłożone w czasie. Przypominają one raczej jak gwałtowne, trwające dekady przejścia między klimatem zimnym a ciepłym, po których następują długie przerwy w jednym z tych dwóch stanów.

Najbardziej znany przykład takiego zjawiska to ochłodzenie w okresie młodszego dryasu sprzed ok. 12 tys. lat. Nazwa pochodzi od dębika ośmiopłatkowego, tundrowo-górskiej krzewinki, której pyłek znaleziono w osadach z tego okresu. Wydarzenie to rozpoczęło się i zakończyło w ciągu dekady, a przez tysiąc lat jego trwania region północnego Atlantyku był o około 5 st. C chłodniejszy.

Cały ten cyrk o ochronie środowiska jest potrzebny tym co chcą nakładać innym podatki klimatyczne .

Opublikowano

Mirek, ja do przyszłego rządu stworzonego pod Twoim przywództwem na stanowisku ministra edukacji widzę dysydenta.

Aczkolwiek znając dzisiejszą młodzież i ich umiejętność skupienia się na tekście dłuższym niż LOL czy innych emotach, może być problem w nawiązaniu dialogu🤭

Opublikowano (edytowane)

z godzine temu bylo 10 na plusie jak na koniec listopada to normalna temperatura, do poludnia jeszcze zniwowali,woda na polach stoi , choc spod suchy jak diabli..

wiec zadnych zmian klimatu nie ma...

kazdego takiego de**** jak galan zapraszam w moje strony -do malopolski albo na slask do romana. tutaj to jeszcze w miare wygladaja

image.jpeg.81d31dbcdc8d71c7611fa9322f8d7050.jpeg

Edytowane przez Matey
Opublikowano (edytowane)

@jacusPrzecież wiesz że Galan wrzuca  wątki katastroficzne, albo negujące nadciągającą katastrofę.😂 To nie jest człowiek środka.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

To sama MATKA natura kształtuje sobie klimat i jego zmiany przepraszam za słowo debilu .

Kilka tysięcy lat były fabryki i nastąpiły przez to zmiany klimatu .

Jakie  katastrofy wrzucam tylko że klimat sam się zmienia a nie ludzie ale cóż wierzą w szprycę to i wierzą w zmiany klimatu przez człowieka .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Ludzie są  durni i wierzą  co propaganda powie

a wiesz? to bardzo mądre co tu napisałeś....

a ten wyzuty wulkan, to już mniej.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

Co to się dzieje na tym świecie , a mówią że tylko prezes ma bzika na punkcie kota :ph34r:

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/usa-podczas-lotu-kobieta-karmila-piersia-kota/5e9ym86

1 godzinę temu, mirro napisał:

Ja też. ja też. A nawet czasem jaki wątek wyłuskam żeby łacha podrzeć. 

Ale najważniejsze iż można tam znaleźć szerokie spojrzenie. Trochę przekory też wskazane. Nie wyobrażam sobie jednak akademickiej dyskusji z treścią całego posta, albowiem kiedyś tu już weszliśmy na pole fizyki kwantowej i nas zjebano.😂

57 minut temu, jarecki napisał:

i ja też czytam posty Dysydenta .

Jak byłem młodszy to czytałem a teraz mi się nie chce 🤪

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, witejus napisał:

Czy Ty czytasz te swoje elaboraty ,czy piszesz nie oglądając się za siebie?

czasem czytam np jak mi słownik co na czerwono popodkreśla i trzeba poprawić ortografię ;)
Twoje czytam raczej bez wyjątku no chyba że nie mam dostępu do neta,

akurat Twoje pytanie zadałeś pod cytatem "elaboratem" definiującym niektóre powody upadku tzw realnego socjalizmu i na tyle już Cię znam że zapewne zgodzisz się że niewielką naukę z tego wyciągnięto bo coraz więcej elementów tego padłego ustroju przychodzi nam obserwować ponownie.

Jedyna nauka z Historii to że ludzie z niej się niczego nie uczą

bo większość nie raczy nawet przeczytać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
33 minuty temu, dysydent napisał:

Jedyna nauka z Historii to że ludzie z niej się niczego nie uczą

Iiiiii dlatego niektórzy próbują ją pisać na swoją modłę. Aby stworzyć pozory iż pierdoły które wciskają mają podłoże historyczne.. 😂

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Mirek, ja do przyszłego rządu stworzonego pod Twoim przywództwem na stanowisku ministra edukacji widzę dysydenta.

Aczkolwiek znając dzisiejszą młodzież i ich umiejętność skupienia się na tekście dłuższym niż LOL czy innych emotach, może być problem w nawiązaniu dialogu🤭

tu i teraz publicznie oznajmię spory o ile nie decydujący udział @mirro w duecie z @DTaras-em że mój najmłodszy dał się namówić na studia a wręcz sam wystartował (skutecznie i jak na razie "bez obsuwy") na politbudę co prawda po drugiej stronie Polski ale m. in po przeczytaniu naszej chyba nawet w tym temacie rozmowy tak że szczerze i oficjalnie tu piszę - Panowie dzięki.

tak że w razie by się na premiera nie załapał to ministerstwo edukacji odstępuję bez szemrania ;)

a do wpisu od @mirro powyżej

gdyby kto o przykłady tych pierdół pytał to odpowiadam pytaniem - a lubisz długie posty? :D

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v