Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tym czasem nie minęło tydzień od wpadki Tuska. Szczujnia jeszcze nie przestała go za to atakować. A już wpadło dwóch czołowych polityków pis. Co prawda auta Witek i Kamińskiego prowadzili kierowcy. Ale auta jechały z nadmierną prędkością po mieście. Obłuda Obłuda i jeszcze raz obłuda.

Opublikowano

Hubetus , jak udowodnisz żę jechały z nadmierną prędkośćią ?                       k**wa , pracownika można zwolnić kiedy sie chce przestrzegając jedynie okresu wypowiedzenia . to odnosnie zwolnienia kogoś tam w wyborczej .

Opublikowano

Tak podał Fakt, oczywiście żadnych dowodów niema, ale antyrządowe media podają tylko rzetelne informacje, tak jak z uchodźcą który pływał 6 dni w rzece więc tak jest koniec, kropka i nie dyskutować :)))

Opublikowano (edytowane)

polecam zwrócić większą uwagę na tego posta bo przeszedł jakby niezauważony

2 godziny temu, galan99 napisał:

Tarcza antyiflacyjna. "Gazeta Wyborcza": niższy VAT na prąd i gaz .

Według ustaleń "Gazety Wyborczej" w ramach tarczy antyinflacyjnej rząd ma ogłosić obniżki podatku VAT na energię z 23 na 5 proc., a na gaz — do 8 proc.

Jak podaje wyborcza.biz, obniżki VAT obejmą każdego, ale obowiązywać będą tylko trzy miesiące. "Nie zmieni się VAT na żywność, ale ma spaść akcyza, także na paliwa" - czytamy.

Jak podaje wyborcza.biz, obniżki VAT obejmą każdego, ale obowiązywać będą tylko trzy miesiące. "Nie zmieni się VAT na żywność, ale ma spaść akcyza, także na paliwa" - czytamy.

Informacje "Gazety Wyborczej" pokrywają się z ustaleniami Krzysztofa Berendy z RMF FM. Jak podaje dziennikarz, obniżony miałby zostać także podatek od sprzedaży detalicznej.

https://businessinsider.com.pl/finanse/tarcza-antyiflacyjna-gazeta-wyborcza-nizszy-vat-na-prad-i-gaz/qtbdyyt

była już ta konferencja o której link wspomina i jeśli to ktoś coś?

trudno odpowiedzialnie podejmować oceny na podstawie plotek a w tym linku jest tylko odwołanie do GW.
co władze oficjalnie i czy cokolwiek na ten temat?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, binek napisał:

Jak jedziesz taksówką i wykroczenia robi kierowca owej taksówki, to ty odpowiadasz za te wykroczenia, czy kierowca?

To nie jest to samo. Kierowcy rządowi podlegają administracji państwowej i bardzo łatwo można wymóc na nich jazdę zgodną z przepisami.  W dodatku gdy się samemu atakuje za to opozycję.

6 minut temu, jarecki napisał:

Hubetus , jak udowodnisz żę jechały z nadmierną prędkośćią ?                       k**wa , pracownika można zwolnić kiedy sie chce przestrzegając jedynie okresu wypowiedzenia . to odnosnie zwolnienia kogoś tam w wyborczej .

A co mnie obchodzi jakieś zwolnienie kogoś? To nikogo na ulicy nie zabije. A sami wiemy jak jeżdżą pojazdy rządowe i ile wypadków powodują. A jak się atakuje opozycję za to, że ktoś z nich łamie przepisy to wypadało by powiedzieć swoim by tego nie robili.

A tym czasem kucharka orzekła że Polak nie ma prawa do wolnych sądów.

TK Przyłębskiej: przepis Europejskiej Konwencji Praw Człowieka niezgodny z konstytucją (msn.com)

W myśl orzeczenia TK Przyłębskiej przepis:

Środowy wyrok TK dotyczy art. 6 ust. 1 zdanie pierwsze Konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności. Głosi on, że "każdy ma prawo do sprawiedliwego i publicznego rozpatrzenia jego sprawy w rozsądnym terminie przez niezawisły i bezstronny sąd ustanowiony ustawą przy rozstrzyganiu o jego prawach i obowiązkach o charakterze cywilnym, albo o zasadności każdego oskarżenia w wytoczonej przeciwko niemu sprawie karnej".

Jak widać każdy ale w myśl wyroku TK nie w Polsce i nie Polak. Bo to jest ponoć niezgodne z naszą konstytucją. Która widać musi stanowić, że nie mamy prawa do tego.

5 minut temu, dysydent napisał:

polecam zwrócić większą uwagę na tego posta bo przeszedł jakby niezauważony

była już ta konferencja o której link wspomina i jeśli to ktoś coś?

trudno odpowiedzialnie podejmować oceny na podstawie plotek a w tym linku jest tylko odwołanie do GW.
co władze oficjalnie i czy cokolwiek na ten temat?

A kto będzie zauważał kolejne bajki rządu. Tarcza antyinflacyjna. Ona kosztuje. Potrzeba kolejnych pieniędzy do spłaty podwyżek. A kolejne pieniądze wprowadzane na rynek to kolejny procenty inflacji. To tak jak gasić pożar benzyną.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jarecki napisał:

od kilku dni były takie zapowiedzi obniżki akcyzy na paliwo , czy słuszne i czy to coś zmieni ? nie sądze , jedynie marżę zostaną wieksze na stacjach paliw .

czyli bardziej ta obniżka służy koncernom paliwowym a szkodzi budżetowi niż jest antyinflacyjna?
taki mój pierwszy wniosek.
 o @hubertuss - widzę - doedytował podobny

mam kilka innych linków na ten temat ale jeszcze poczekam z oceną bo rzeczywiście konieczne potwierdzenie lub zaprzeczenie oficjalne  plotek i dywagacji jak to ma być naprawdę

jedno wrażenie mam już nieodparte
czy te działania nie robią wrażenia panicznych?

w tym artykule
https://www.money.pl/podatki/tak-rzad-chce-walczyc-ze-wzrostem-cen-w-polsce-oto-zalozenia-tarczy-antyinflacyjnej-6708556107279296a.html

pada - "Premier Mateusz Morawiecki dodał jednak, że oprócz tej "naturalnej konsekwencji", na inflację wpływają też inne działania, m.in. Gazpromu. - Mamy znaczne przełożenie cen gazu na ceny nawozów, a ceny nawozów przekładają się na ceny żywności. Gazprom jest bezpośrednio odpowiedzialny za inflację w Europie - stwierdził szef rządu."

jest taka biologiczna prawidłowość - śmiertelnie ranne zwierzę kąsa własne rany i wszystko co ma w zasięgu .

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Przecież te niedojdy nic nie umiały zrobić poza socjalem i nic nie umieją. Guzik z tej obniżki cen bezie. Budżet wyda kolejne miliony wprowadzi na rynek kolejne pieniacze i nakręci kolejne procenty inflacji.

Opublikowano (edytowane)

te działania robią wrażęnie ale na politykach co im słupki poparcia spadają i pewno chcą sobie notowania podnieść .                A tak na serio to nie widze jak rząd możę przeciw działać inflacji bo ona jest niezależna . i nie pisać o wzroscie stóp % bo one wpływu aż takiego by nie miały , a i ograniczenie socjalu też nie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jarecki napisał:

te działania robią wrażęnie ale na politykach co im słupki poparcia spadają i pewno chcą sobie notowania podnieść .

no ale maja one wymierny wpływ na gospodarczą rzeczywistość i mnie nie interesują ichnie słupki a to w jakiej rzeczywistości przyjdzie nam żyć w konsekwencji tych działań.
Lać na polityków i innych kacyków i ich los bo mi zwisa czy większość z nich nawet jutra dożyje. wzajemnie też stąd oceniam czysto mechanicznie , automatycznie , beznamiętnie... no wiecie o co mi chodzi :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

ada - "Premier Mateusz Morawiecki dodał jednak, że oprócz tej "naturalnej konsekwencji", na inflację wpływają też inne działania, m.in. Gazpromu. - Mamy znaczne przełożenie cen gazu na ceny nawozów, a ceny nawozów przekładają się na ceny żywności. Gazprom jest bezpośrednio odpowiedzialny za inflację w Europie - stwierdził szef rządu."

jest taka biologiczna prawidłowość - śmiertelnie ranne zwierzę kąsa własne rany i wszystko co ma w zasięgu .

Jest też możliwe iż zwierzę jest wściekłe i tedy też działa podobnie. No i oczywiście pianę z pyska toczy.😂

Choć opis postaci podałbym raczej mickiewiczowski.

"Brody ich długie, kręcone wąsiska,
Wzrok dziki, suknia plugawa;
Noże za pasem, miecz u boku błyska,
W ręku ogromna buława".

6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja to już czekam w jaki sposób sięgną nam do kieszeni żeby mieć na ta tarcze,

Normalnie, jak zwykle. Z uśmiechem na twarzy i poczuciem dobrze spełnionego obowiązku.🤣

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

wścieklizna jest bezwyjątkowo śmiertelna czyli się zgadza

och ale ona akurat jest też i zakaźna.

No i dlatego całe rządowe stado działa tak jak działa. 🤣

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, jarecki napisał:

a pamiętacie coś takiego jak dochód gwarantowany? przecież to jest ni mniej ni więcej... tylko kuchenn... inflacyjnymi drzwiami.
Efekt lawiny nieuchronny? w sensie inflacyjnej lawiny/ przecież to tak się musi skończyć w skali - nie wiem - roku dwu
a tak - może być jeszcze gorzej i to dużo

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

No jak to kto. Patole pieniądze wydadzą na wóde i fajki a żarcie im państwo kupi.

Szkoda, że Morawiecki mówiąc o przyczynach inflacji zapomniał wspomnieć o rajdzie NBP na złotego. NBP grał na osłabienie złotego by wpływami z podwyżek dodatkowo zasilić budżet państwa. NBP skupował dolary i nawet Glapiński tym się chwalił. Szkoda, że nie wspomniał o szastaniu forsą w tarczach antykowidowych. gdzie kasę dostawały bardzo dobrze zarabiające firmy. Pis w co najmniej połowie odpowiada za tę inflację. I nie ma co tylko na innych zwalać.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał:

No jak to kto. Patole pieniądze wydadzą na wóde i fajki a żarcie im państwo kupi.

to prosić nałogi aby te patole byli pijakami i palaczami to bodaj na te faje i wódę będą musieli coś zarobić czyli coś zrobić bo jeśli abstynęty to nic z nich nikt już nie uzyska.

Opublikowano

U nas sypią szczepionkę z nieba przeciwko wściekliźnie. Damy radę.🤣

A co do tańszego paliwa to tak myślę czy nie kupić teraz bo duże prawdopodobieństwo że po obniżce więcej zapłacę🤭

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

A co do tańszego paliwa to tak myślę czy nie kupić teraz bo duże prawdopodobieństwo że po obniżce więcej zapłacę🤭

Przecież to tylko 20-30 groszy na litrze tej obniżki, w międzyczasie stacje podniosą marże, i my obywatele nawet nie zauwazymy tej obniżki xD A niektóre narwańce już na tym forum zakładają temty, myśląc że akcyza na paliwo zostanie obniżona do zera xD Buahaahahha

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Ooo, widzisz fajnie że mnie uświadomiłeś. Nie wiedziałem o tym🤣

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Zapomnianych baniaków z paliwem nie znalazłem, to ci okazyjnie nie odsprzedam.😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v