Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie da się krótko. Faceci poruszyli parę wątków które zostały za***ane totalnie. A wątek choćby przewozu sprzętu Hamburg - Polska to już by było mistrzostwo świata. 

Wątek lotnisk i przebazowania natychmiastowego wszystkiego co jeszcze będzie latało na zachód juz tu poruszałem i takie są realia. Po pierwszym starcie nawet F16 prawdopodobnie nie będą miały do czego wracać, o F35 nie mówimy bo one wschodu Polski z lotnisk nie powinny oglądać. 

Szwecja owszem choć oni raczej na zachowaniu swojego statu quo . Niemcy to jednak przemysł ciężki, chemia stocznie czyli zaplecze. Rumunia wbrew opinii wielu w wojskach lądowych jest na naszym poziomie. My nic nie mamy i oni też. Czesi to jednak systemy artyleryjskie. No i pozostaje Ukraina gdzie oczywiście chcielibyśmy bronić się ich rękami. 

Jest tylko jeden problem w kwestii Abramsów. Czego w tym wszystkim nie mówi nam nasz rząd? Jeżeli jest to zakup jak z półki w sklepie to bardzo źle. Jeżeli zaś jest to zakup mający uzupełnić obiecaną bazę ze sprzętem dla szpicy NATO to jest jeszcze gorzej. To tak w kwestii wątku USA.

I najważniejsze jeżeli Rosja chce zająć północną Ukrainę to musi to zrobić teraz. Zanim staną u nas Patrioty i dostaniemy HiMAARS. 

Opublikowano

Rząd szykuje tarczę, która ma powstrzymać inflację. Ale skutek może być odwrotny .

Panie i Panowie coś pierdolnie Sasin coś wymyślił .

Znacznie szybciej niż średnia rosną również ceny pieczywa (9,4 proc.), oleju (ponad 10 proc.) oraz kilku rodzajów mięs. Na przykład wołowina czy drób są odpowiednio droższe o 9,1 i 18,8 proc. Tanieje natomiast wieprzowina.

Do tego GUS odnotował ponad 18-proc. wzrost opłat za wywóz śmieci, a do tego wyraźne podwyżki cen prądu, gazu i opału.

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/budzet-domowy/tarcza-antyinflacyjna-nie-pomoze-zbieramy-owoce-zaniedban-ostatnich-kilku-lat/s2q9cwx

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galan99 napisał:

To nie żarty, to jest jeden z Jeźdźców Apokalipsy.:lol: "Owoce Dobrej Zmiany"

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mirro napisał:

I najważniejsze jeżeli Rosja chce zająć północną Ukrainę to musi to zrobić teraz. Zanim staną u nas Patrioty i dostaniemy HiMAARS. 

teraz dodatkowo było by ciężko nałożyć dodatkowe sankcje na rosje  , to jeszcze jeden argument na wejscie rosji do ukrainy tej zimy  .  Ja uważam żę Rosja na ukraine nie wejdzie siłowo .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
hubertuss napisał:

No niestety kolejna tarcza to zapowiedź kolejnych problemów. Skąd oni na to wezmą. A no z dodruku. I tak to niedojdy z pisu wprowadzając tarczę anty inflacyjną spowodują większą inflacje.

Profesorowie i doktorzy ekonomii

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

No niestety kolejna tarcza to zapowiedź kolejnych problemów. Skąd oni na to wezmą. A no z dodruku. I tak to niedojdy z pisu wprowadzając tarczę anty inflacyjną spowodują większą inflacje.

Aż strach pomyśleć co by było przy takiej inflacji , spowodowanej podobno tzw. odbiciem po covidowym jakby rządzili liberałowie .

Opublikowano

Panie i Panowie inflacja w styczniu już ma być dwu cyfrowa żart się kończą .

Będzie powtórka .

Hiperinflacja – bardzo wysoka inflacja, powodowana zwykle przez całkowite załamanie systemu finansowego kraju (i utratę zaufania do waluty krajowej) oraz ogromny deficyt budżetowy finansowany przez dodruk pieniędzy.

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Przecież my tu od roku już nie żartujemy z tego.

Opublikowano
41 minut temu, galan99 napisał:

Będzie powtórka .

Hiperinflacja – bardzo wysoka inflacja, powodowana zwykle przez całkowite załamanie systemu finansowego kraju (i utratę zaufania do waluty krajowej) oraz ogromny deficyt budżetowy finansowany przez dodruk pieniędzy.

Koniki powrócą na rogach ulic , Balcerowicz musi wrócić .

Opublikowano
19 minut temu, DTaras napisał:

Mirro - od najmniej dwóch.

A faktycznie, ten czas za***rdala. Kiedyś spóźnię się na własny pogrzeb. To będzie dopiero obciach.:lol:

Opublikowano
galan99 napisał:

Rząd szykuje tarczę, która ma powstrzymać inflację. Ale skutek może być odwrotny .

Znacznie szybciej niż średnia rosną również ceny pieczywa (9,4 proc.), oleju (ponad 10 proc.) oraz kilku rodzajów mięs. Na przykład wołowina czy drób są odpowiednio droższe o 9,1 i 18,8 proc. Tanieje natomiast wieprzowina.

Do tego GUS odnotował ponad 18-proc. wzrost opłat za wywóz śmieci, a do tego wyraźne podwyżki cen prądu, gazu i opału.

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/budzet-domowy/tarcza-antyinflacyjna-nie-pomoze-zbieramy-owoce-zaniedban-ostatnich-kilku-lat/s2q9cwx

Tobie GUS musi wszystko liczyć? Jeżeli paliwo idzie ponad 30 % do góry, energia E idzie 30% do góry oraz opłaty dystrybucyjne tyle samo to jak ma być? Taki sklep działa cały na prąd, przetwórstwo całe na prąd i gaz a towar trzeba dowieźć. Do czegoś Co GUS jest jeszcze potrzebny? Dopłaty u konsumenta zawsze napędzają inflację bardziej niż dotowanie przetwórstwa. Zupełnie odwrotnie napędzane są sondaże...

Opublikowano
mirro napisał:

19 minut temu, DTaras napisał:

Mirro - od najmniej dwóch.

A faktycznie, ten czas za***rdala. Kiedyś spóźnię się na własny pogrzeb. To będzie dopiero obciach.

Jam kiedyś spóźnił się na pogrzeb. Spotkałem kolegę, pogadalim i złożyłem wiechę na jego imprezie. Na konsulacji przypaliłem trochę głupa i obciachu nie było. Może jakoś załatwisz

Mariusz2903 napisał:

Skończy się covid to i drożyzna się zmniejszy , bo jak na razie to innej recepty nie widzę .

covid ma z tym tyle wspólnego ile mówią w TVP.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Skończy się covid 

A kiedy to bedzie ?? To  w latach trza jeszcze liczyc :S

Edytowane przez V12
Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

Jam kiedyś spóźnił się na pogrzeb. Spotkałem kolegę, pogadalim i złożyłem wiechę na jego imprezie. Na konsulacji przypaliłem trochę głupa i obciachu nie było. Może jakoś załatwisz

covid ma z tym tyle wspólnego ile mówią w TVP.

Szał niby po pandemiczny jest na całym świecie a nie tylko w TVP 

2 minuty temu, V12 napisał:

A kiedy to bedzie ?? To chyba w latach trza jeszcze liczyc :S

AIDS miało być chorobą XX wieku , wynaleźli leki i jest spokój , myślę że na covida też moda minie .

• Haha 1
Opublikowano

@Ulman   coś twoja przepowiednia się nie sprawdziła .... płacić mam to w d*pie teraz bd zbroił imigrantów zdwojone ataki od dzisiaj w nocy lasery światła itp 

sam siebie ograłeś znowu 

6 minut temu, DTaras napisał:

Niema leków AIDS.

a na najki są ? 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

@Ulman   coś twoja przepowiednia się nie sprawdziła .... płacić mam to w d*pie teraz bd zbroił imigrantów zdwojone ataki od dzisiaj w nocy lasery światła itp 

sam siebie ograłeś znowu 

a na najki są ? 

na Twoją głupotę  też jeszcze nie ma

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v