Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, agromatik napisał:

Chciał bym zobaczyć jak Marecek idzie Mirkowi pod kamasz😪

Niewykonalne  bo  ja  nie  słuchał  bym rozkazów  ruskich  sługusów ;) 

20 minut temu, racyl napisał:

tylko jakoś dziwnym trafem jak pensje minimalne zaczeły rosnąć to i ceny zaczeły wariować

Dziwnym  trafem  pensja minimalna rośnie  od   wielu  lat  :D  :D  :D  

Rozejrzyj się  chłopino  to  zobaczysz  że    nawet  jak dasz 25zł/h brutto  to  ciężko  o  pracownika   a gdzie  tu  mówić  o  stawce  minimalnej  :D  :D  :D  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
3 minuty temu, Denwer napisał:

Dziwnym  trafem  pensja minimalna rośnie  od   wielu  lat  :D  :D  :D  

Rozejrzyj się  chłopino  to  zobaczysz  że    nawet  jak dasz 25zł/h brutto  to  ciężko  o  pracownika   a gdzie  tu  mówić  o  stawce  minimalnej  :D  :D  :D 

owszem rosła ale nie tak skokowo jak za pis dlatego mamy między innymi taką inflację. niby zarobisz więcej a w portfelu mniej ci zostaje i na poważne inewestycje i tak cie nie stać

A kto powiedział że jak zapłącisz 30zł/h to zaraz znajdą ci się ludzie do wyrzucania gnoju 😂 wszystko zależy od rodzaju i stałości pracy

wszystko ma swoje granice i takie podnoszenie płac rujnuje np polskie rolnictwo bo zaraz nie będzie miał kto zbierać truskawek, jabłek

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

owszem rosła ale nie tak skokowo jak za pis dlatego mamy między innymi taką inflację. niby zarobisz więcej a w portfelu mniej ci zostaje i na poważne inewestycje i tak cie nie stać

A kto powiedział że jak zapłącisz 30zł/h to zaraz znajdą ci się ludzie do wyrzucania gnoju 😂 wszystko zależy od rodzaju i stałości pracy

wszystko ma swoje granice i takie podnoszenie płac rujnuje np polskie rolnictwo bo zaraz nie będzie miał kto zbierać truskawek, jabłek

Zrozum  człowieku  że  większość  pracodawców  płaci  więcej  jak ta  minimalna stawka    więc  co  ty bredzisz  w Polsce mamy  rynek  pracownika  nie  pracodawcy  płaca  minimalna  nie  wyznacza  na chwilę  obecną  zarobków  polaków  bo  zarabiają  więcej  niż  te  minima  są  wyznaczone. 

Za  zbieranie  truskawki  płaciło  się  od  koszyka  nie   na godziny  przynajmniej   jak  jeszcze  się  w to bawiłem  ale  to było  w latach 2000-20010. Może  się  teraz  coś  zmieniło i musisz  płacić  na godziny.

To nie  podnoszenie  płacy minimalnej  powoduje brak  rąk do pracy  w rolnictwie  a    brak  ludzi  do  pracy  w innych  gałęziach  produkcji   każdy  woli  pracować  lżej  i  zarabiać  więcej   normalne  prawa  rynku.

Opublikowano
17 minut temu, racyl napisał:

Holandii mają taką samo pis też jest winy tam ? 

Opublikowano (edytowane)

Chyba sobie sam przeczysz mareczku 😂😂 jakby tak było że pracodawcy płacą więcej niż minimalna to co roku nikt by płacy minimalnej nie podnosił 😂

Jeszcze powiedz nam że wyższa pensja minimalna nie będzie mieć wpływu na chociażby cenę chleba 😂

jak nie wyznacza minimalna w urzędach nowi pracownicy mają prawie tyle samo co ludzie od kilkunastu lat tam pracujący

5 minut temu, Roman176 napisał:

Holandii mają taką samo

A co mnie holanadia obchodzi. widzę jak się obiboków w polsce premiuje zamiast pomagać ludziom którzy te miejsca pracy tworzą

Edytowane przez racyl
Opublikowano

cop 24  niemcy fracja .... chiny i usa nie podpisały   odejściu o węgla fiasko HAHA    ciekawe dlaczego ? 😆

9 minut temu, racyl napisał:

A co mnie holanadia obchodzi. widzę jak się obiboków w polsce premiuje zamiast pomagać ludziom którzy te miejsca pracy tworzą

a mało socjałów jest za tworzenie miejsc pracy od urzędu pracy bo obniżenia podatków ?? 

Opublikowano

pozamykali szkoły górnicze, więc nawet jakby chcieli dalej wydobywąć węgiel to nie będzie miał kto tego robić

obiecali najmłodszym związkowcom gwarancję zatrudnienia 😂

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, agromatik napisał:

O pojawił się mój ulubiony erudyta, 

dziękuje za komplement .. za co ? 

6 minut temu, racyl napisał:

pozamykali szkoły górnicze, więc nawet jakby chcieli dalej wydobywąć węgiel to nie będzie miał kto tego robić

co to za bzdury opowiadasz ?  2015 tak zrobiła PELO 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
2 godziny temu, Denwer napisał:

Do  pierwszej komunii pewnie  zaprowadziłeś  jak typowy  obłudnik 

Obłudnik to ty jesteś bo udajesz bogobojnego a rzucasz jadem na innych. 🤮

2 godziny temu, agromatik napisał:

Chciał bym zobaczyć jak Marecek idzie Mirkowi pod kamasz😪

Oj ja też. 😃

@mirro uruchomiłbyś kontakty we woju co by marecka zakuli w kamasze pod twoją komendę. 😁

Opublikowano
Denwer napisał:

1 godzinę temu, DTaras napisał:

W Monachium już ich chcą zatem możecie ściągać już żelazne gacie. Z granicy już nadaje CNN a nasze barany dalej śpią. A nie. Wzorem gościa z demencją strzegą się agentury... Będzie z tego syf. Było trzydzieści twarzy medialnych plus dzieci z Michałowa i nikt tego nie wykorzystał. Teraz jakiś korytarz humanitarny odpalać? Obóz przejściowy tworzyć? Części bilet na samolot część w ramach łączenia rodzin na zachód? Ktoś w ogóle nad tym myśli?

Dulkiewicz   z  PO   też  chce  przyjmować  nielegalnych  migrantów  do   Gdańska.   W  Niemczech  rząd  jest  w Berlinie  a nie  w Monachium.  Liczy  się  to  co  chce  Berlin  a  nie  Monachium 

Pacz. A jak ganiałem na Bałkany swego czasu to myślałem że oblatuję federację...

racyl napisał:

Możesz tam Racula dopisać że z powodu wzrostu cen praw do emisji CO2 polski Rząd więcej zarobił albowiem ich nasprzedawał jak zwykle opór. A energia i tak poszła w górę...

mirro napisał:

Dobrze że nie w rozwiązłej Pani od religii.

Ale może taką odskocznie zaproponuję?

To jest nie fair. Jeden piję tylko rude a drugi czystą...

mirro napisał:

Rozgrzewam się przed opijaniem gwiazdek generalskich kumpla. A potem będzie rewizyta.

Kurcze... Niech tylko wcześniej podejmie wszystkie ważniejsze decyzje - ok?

Opublikowano

Putin reaguje na kryzys migracyjny. „Rosja jest gotowa pomóc”

Władimir Putin w telewizyjnym wywiadzie odniósł się do sytuacji na granicy polsko-białoruskiej. Podkreślił, że Rosja „nie ma żadnego związku” z tym, co się tam dzieje. „Kiedy słyszymy oskarżenia pod naszym adresem chcę wszystkim powiedzieć: zajmijcie się swoimi wewnętrznymi problemami, nie przerzucajcie na nikogo własnych spraw, które rozwiązywać powinny wasze resorty o odpowiednich kompetencjach” – powiedział.

Putin podkreślił, że nie rozmawiał o sytuacji na granicy z Aleksandrem Łukaszenka stwierdzając, iż dowiedział się o niej z mediów. Jednocześnie zadeklarował pomoc w rozwiązaniu tej kwestii. „Jednak gotowi jesteśmy pomóc na wszelkie sposoby w uregulowaniu sytuacji, jeśli oczywiście coś będzie od nas zależeć” – stwierdził.

Zdaniem Stanisława Żaryna, rzecznika ministra – koordynatora służb specjalnych, Władimir Putin od początku miał taki plan. „Zgodnie z oczekiwaniami Rosja zaczyna prezentować się jako potencjalny mediator w sprawie kryzysu na granicy białorusko-polskiej. Putin planował to od początku, wspierając bardzo mocno, choć po cichu Łukaszenka. Polityczne koszty tej „pomocy” byłyby bardzo wysokie…” – napisał.

Władek pomorze i zaraz będzie pomoże uspokoić dzieci w piaskownicy .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v