Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Nasze magazyny gazu też są puste, tylko rząd w TVP twierdzi coś innego xD Na dostawę gazu do np suszarni kukurydzy czeka się obecnie po 2-3 tygodnie.

Piękne  samozaoranie  zrobiłeś  :D  :D  :D      Co  ma dostawa  gazu  w handlu  do   rezerw   firm  energetycznych    a no  nic   tylko  taki   Antypisogłupek  jak ty  może  takie   porównania  robić   :D  :D  

243716784_407070477448178_26922794378017

Opublikowano
jarecki napisał:

w państwach cywilizowanych stopa zwrotu inwestycji to kilka % , na ukrainie to powinno być z 15 % . 

Nooo tak Jarecki, Jak se wartość początkową podzielisz przez obecną i pomnożysz razy sto. Czyli. Ziemia rolna zmiany wartości praktycznie nie notuje albowiem zależy to od czynników zewnętrznych. Jest jedynie do oszacowania. Ospisy amortyzacyjne budynków i sprzętu to ciągły minus a należy jeszcze utrzymać rezerwę na remonty i naprawy. Kolejny minus. Inwestycja, jeżeli jest wykonana z rezerwy to plus a zazwyczaj z kredytu to dodaje minusa, inflacja i koszty lajbora, matirialsa i taxa to nie muszę mówić. Rezerwy... To wiele Ci z tych święta tysia zostanie? No kilka procent właśnie. Takie to trudne? I teraz Agrest Co mówi, że jest zajebisty bo kupił tanio nawozy - jest i owszem ale nie aż tak jak mu się wydaje.

Denwer napisał:

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Nasze magazyny gazu też są puste, tylko rząd w TVP twierdzi coś innego xD Na dostawę gazu do np suszarni kukurydzy czeka się obecnie po 2-3 tygodnie.

Piękne  samozaoranie  zrobiłeś  :D  :D  :D      Co  ma dostawa  gazu  w handlu  do   rezerw   firm  energetycznych    a no  nic   tylko  taki   Antypisogłupek  jak ty  może  takie   porównania  robić   :D  :D  

Nooo firmy "energetyczne" muszą robić rezerwy dla handlu m.in.? PGNiG to firma "energetyczna" właśnie... Gaz do suszarni to propan a mamy obecnie na pieńku z producentami to istotnie podraża koszty choćby elpidżi.

Ziemkiewicz dostał zakaz wjazdu na dwa dni w trosce o dobro publiczne. Trzeba napisać, że jechał przy okazji imprezy córki dawać jakieś wykłady. Facet z głośno wyrażanymi poglądami, na których powstał faszyzm skarży się na faszystowskie traktowanie... W każdym razie o czym może mieć wykłady polski nacjonalista (w mojej opinii) w Anglii? Połączyli kropki i dmuchnęli na zimne. Ot co. Sam napisał, że siedział z Koreańcem u którego wyjaśniali dwa tauzeny papiera? Przy lotach do Stanów imigrajszon robił problemy z bardziej błahych spraw.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Denwer napisał:

To ty zrobiłeś zamozaoranie, popyt jest większy niż podaż, a że wiedzą, że jakiś zapas strategiczny na zimę trzeba zostawić a nie chcą wyprzedac się do zera, dlatego są opóźnienia w dostawach, tylko pisogłupek tego nie widzi... Ale ty tylko memy umiesz wklejac, a jak trzeba coś samemu napisać to zawsze głupoty są. Jezeli teraz już gazu brakuje, to strach pomyśleć co zima będzie. Ale z tymi zapasami gazu pewnie jest to samo, co z dogadaniem się Sasina z Czechami, a Czesi nic o tym nie wiedzieli xD w środku zimy Niemcy dostaną gaz Nord Streamem a my będziemy marznąć z swoimi szabelkami w ręku xD Putin raz dwa nauczy naszych głupców z rządu żeby nie wychylać się przed szereg i nie wpier*alac w demokrację na Białorusi i walkę o Krym. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

RPD wypowiedział się w sprawie sytuacji z Michałowa. Pisze, że trzeba chronić dzieci o czym mówi prawo międzynarodowe a jednocześnie podaje jako to SG niema podstaw prawnych które tworzy przecież Sejm. Nie odnotowano także wg niego wykopywania imigrantów na Białoruś. Tego nie może być pewien ale już poszło w świat. Chciałbym widzieć jak odbywa się owo bezpieczne nie tyle przekazanie co odebranie kobiet z dziećmi przez Białorusinów. Tego nie da się pominąć zatem chyba już pora tę prowizorkę poprawić skoro RPD wydaje komunikat łudząco podobny do komunikatu rzecznika SG.

jacus napisał:

cos pokrecil-chyba 2 tysiace za duzo albo ich nie zglosil, kazde panstwo ma limit ile gotowki mozna wwiezc.

Ziemkiewicz jest z gruntu pokręcony.

Opublikowano

Ogólni9e sytuacja jest doskonałym punktem wyjścia do powtórki z pogierkowskiego załamania gospodarczego i tylko - co by nie mówił - bardziej rynkowa niż wówczas gospodarka nieco inaczej zareaguje na zjawisko którego bardzo dawno nie widziałem; otóż pojawiają się zatory w gospodarce i to nie płatnicze czy popytowe a podażowe.
Zawsze tak się musi skończyć polityka zbyt łatwego pieniądza a jest to zjawisko tym podlejsze że gdy już symptomy wystąpią to jest zdecydowanie za późno na skuteczne reagowanie jakiekolwiek. Obecnie jeszcze jako tako funkcjonujący rynek zareaguje we właściwy sobie sposób czyli drożyzną a rozpoznając spore skretynienie gospodarcze rządów wszelakich gdzie polski jest nawet w tym wśród liderów  bo hasło że pieniędzy nie brakuje nawet dla tych którzy niczego nie wnoszą do gospodarki musi doprowadzić do braku towarów na rynku no i .... najbardziej drożeje to od czego zależy komfort życia najbardziej - energetyka a to i transport i produkcja i w zasadzie wszystko tak ze wyczerpano większość możliwości kredytowania przyszłości dodrukiem walut i teraz im później przyjdzie konieczność spłaty tej nierozważności tym głębszy kryzys wywoła a zapobiec temu już jest niepodobna w krajach bez sensownego własnego zaplecza energetycznego gdzie Polska oprócz węgla nie ma niczego innego a tenże węgiel jest sztucznie podrażany opłatami klimatycznymi co czyni obecność w unii dla Polski po raz pierwszy od akcesji nieopłacalną z samego Excella no i mamy punkt wyjścia gdzie aż korci sterować odgórnie cenami już bezpośredni i gdy jakiekolwiek władze wykażą takie zachcianki to będzie sygnał aby te władze wywalić na zbity pysk bo odgórne sterowanie cenami zawsze prowadziło do reglamentacji towarów.

Powtarzam kolejny raz - aby nie brakowało produktów trzeba zagonić społeczeństwo do roboty a jedynym skutecznym sposobem jaki potwierdzał sie w praktyce jest trudny pieniądz o stabilnej wartości podczas gdy w Polsce inflacja coraz bardziej przyspiesza z resztą nie tylko w Polsce co czyni sytuacje jeszcze groźniejszą.
Podłe czasy przed nami i to już niezależnie od tego cokolwiek zrobimy bo w/g mnie już jest za późno zwłaszcza że jeszcze jakiś czas to wytrzyma opóźniając załamanie któro im późniejsze tym będzie bardziej drastyczne.

zatory podażowe to jest najgroźniejsze co może być jeśli w dobrach podstawowych, egzystencjalnych bo brak chleba jest właśnie jednym z nich i jeśli sadzicie że to mało prawdopodobne to tym bardziej prawdopodobne to sie staje bo czujność uśpiona i zostaną przegapione czynniki które to uprawdopodabniają.

czas pokaże czy trafnie oceniam sytuację a potwierdzeniem będą niemożności zakupu za jakiekolwiek pieniadze tego lu owego co było dotychczas łatwo dostępne.

Opublikowano

coraz bardziej dochodze do wniosku żę brak gazu to nie wina rosji a pojebanej polityki klimatycznej i zbieg wielu okoliczność ,latem przez kiepskie warunki było w europie miej prądu z OZE przez co trzeba było wiecej prądu wyprodukowanego  miedzy innymi gazem do tego ciepłe lato uruchomiło wiele klimatyzatorów i elkektromobilność spowodowało wzrost zapotrzebowania na prąd , do tego wzrost pkb , holandia miała gaz ze swoich odwiertów ale ich zamkneła dodatkowo każego tygodnia do europy dociera połowa gazu skroplonego . 

2 minuty temu, dysydent napisał:

zatory podażowe

bedzie jak za komuny , jak chciałeś coś kupić to trzeba było łapówke dać :D

Opublikowano (edytowane)

będzie gorzej bo nie będzie komu tej łapówki a jeśli już to będzie wliczona w samą cenę towaru legalną. Jednak teraz mamy więcej rynku niż było za komuny i nieco inaczej to wszystko...

Podłość i małość ludzi PiSu idzie w parze z tchórzliwością (tacy tak maja) i nie odważyli się do całkowitej restytucji gospodarki centralnie terowanej i raczej się nie odważą a co najwyzej następni po nich...

ja nawołuję do traktowania ludzi aparatu państwowego jako osobników gorszego sortu niech się boją to na mniej sobie pozwola a wszelkie służby siłowe z policją włącznie które siły tej używają wobec obywateli własnego kraju choćby nawet dla ściągania fiskalnego nazywam siepaczami państwowymi do czego namawiam każdego kto będzie miał odwagę....

aparatczyk państwowy był synonimem zła i u Kafki i u wszystkich innych światłych intelektualistów każdej epoki
bardzo słusznie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jarecki - przyszedł czas spłaty kredytu zaciągniętego w środowisku naturalnym. A taki kredyt to jak pożyczka u mafii. To, że pszenica zielona wiosną da 8 t z ha ziarna i 5 słomy. To tylko szacunek. Słoma w zasadzie już jesienią odda 1/2 CO2 do atmosfery a ziarno natychmiast po wypasie. Traktur wypizga przy tym ustawowe sto kilo węglowodorów zatem, przyjacielu, wieś spokojna i wesoła to przemysł i emisje. Chyba pora przestać się przezywać w temacie troski o środowisko - co?

@dysydent - iii dlatego będziemy wpierniczać fasolę ale nie eko bo niezdążymy przed robalami 😉

Opublikowano

ja się zrywam na razie z forum by zdążyć przed zimą tylko paliwa w górę ia ceny detaliczne płodów jakby mniej no i gdy ten wyścig przegram bo energetyka zapora tio wtedy inaczej porozmawiamy co ważniejsze czy CO2 w skal;i wieloletniej czy pusta spiżarnia w kilkudniowej

dylemat jest nierozstrzygalny bez.... albo Apokalipsę sobie poczytajcie (tylko nie dosłownie) bo tylko drastyczne i zawsze złe alternatywy na przyszłość bo rozum ludzki już zawiódł i tylko czekać na skutki.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

I teraz Agrest Co mówi, że jest za***isty bo kupił tanio nawozy - jest i owszem ale nie aż tak jak mu się wydaje.

Halllo, kolegoooo!!!

Ja sobie żyję swoim trybem, w spokoju,  nie wychylam się i nie puszę. Cieszę się że mam pewien komfort i poduszkę finansową, ale wiem że z innymi równać się nie mogę. Ale najważniejsze że mi to wystarcza i na opinię innych oglądać się nie muszę.

Wszedłem w ironiczną wymianę zdań z racylem, a Ty wybrałeś sobie z tej wymiany i mnie zaraz określasz.  

Nawozy kupiłem większość w marcu , sporo zostało z 2019r część się ze mnie śmiała w temacie o nawozach.  Mój wybór i trafiony.

Dziś właśnie zamówiłem środki ochrony na cały sezon do zbóż i trochę do jagodowych- dlaczego? Bo dobrze i tanio to już było, w dodatku niektóre środki taniej jak w sezonie kupiłem. No i jest opcja niedoborów  towaru wiosną

Opublikowano
8 godzin temu, nie napisał:

zastępy marionetek obcych wpływów co raz większe

wystarczy jedno zdjęcie i już wpadają w swój, pełen nienawiści trans, powtarzając: pis jest dziki, pis jest zły

które to już wzmożenie moralne?

najpierw było, że polski rząd chce wyciąć wszystkie drzewa (pamiętacie zdjęcie wiewiórki?), później chciał zabić wszystkie dziki, następnie nie chciał przyjmować syryjskich dzieci (ktoś jeszcze się nimi interesuje?), itd. itp. a teraz polski rząd morduje "afgańskich uchodźców"

ile razy można dać się ogłupiać propagandzie medialnej i robić z siebie kretyna?

co będzie następne? przecież trzeba się oburzać żeby pokazać swoją (urojoną) wyższość moralną

i kto tu jest sektą??

----------------------------------

Holenderskie magazyny z gazem są wypełnione tylko w połowie, podczas gdy na ogół są pełne. "Het Parool" ocenia, że kryzys energetyczny w Holandii już trwa, a rząd się na to nie przygotował. Gazeta cytuje ekspertów, którzy stawiają za wzór Polskę i Francję, których rządy zobowiązały firmy energetyczne do gromadzenia latem dodatkowych zapasów na zimę.

Kurna niby człowiek się brzydzi ale oczu oderwać nie można mam jeszcze z osłem odpalaj Błaszczak Kamiński

Opublikowano

Racyl potrafi się bronić. Dałem Ciebie za przykład bo istotnie mi to pasowało. Swego czasu w transporcie sytuacja była podobna - jeżdżali wszyscy i jeden przez drugiego taniej. Dziesięć lat będzie jak nauczyli się, że tak nie można ale i to po dziesięciu patologii. Nie rzecz w tym aby taniej kupić i się na tym zatrzymać. Rzecz w tym aby to przyniosło korzyść. Nie pastwię się nad Tobą jeno nad marazmem stary. Teraz taki denwer powinien wrzucić slajd i całość nabierze zajebiaszczego sensu 😁 No bez urazy...

Opublikowano

Żadnej urazy.

Na cenę zakupu miałem wpływ.

Na sprzedaż płodów rolnych już tak dużego wpływu nie będę miał.

Wyjście może własne przetwórstwo , ale tu też sprzedaż produktu finalnego z zyskiem jest pod znakiem zapytania.

Tylko taki biznes nie dla każdego. A na pewno nie dla mnie.

Ważne że głowa wolna od kredytów.

Jeszcze żeby zdrowie dało się kupić na zapas...

Opublikowano

Akurat kredyty jak ktoś daje to trzeba brać tylko nie na własną głowę. Najlepsze biznesy są nie za swoje... A co do płodów to właśnie o taką patologię chodzi. W pip rozdrobnienie nie pozwala ustalić realnej ich wartości. Wpływ na to mają ministrowie a ci jeno umią kupywać. Pisownia celowa.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Wyjście może własne przetwórstwo , ale tu też sprzedaż produktu finalnego z zyskiem jest pod znakiem zapytania.

Tylko taki biznes nie dla każdego. A na pewno nie dla mnie.

Eeeeee tam boisz się i już.😂

59 minut temu, DTaras napisał:

Najlepsze biznesy są nie za swoje...

Zdarzyło się nam, że pewien Pan chciał skredytować sobie budowę własnego zakładu naszym kosztem. Odczucia niemiłe, 5 lat w sądach.  😂

Opublikowano
mirro napisał:

Zdarzyło się nam, że pewien Pan chciał skredytować sobie budowę własnego zakładu naszym kosztem. Odczucia niemiłe, 5 lat w sądach.  😂

No nie o tym pisałem ale jakby się zacząć biczować to może i...

Opublikowano

Wystarcza mi to co mam i względny spokój jaki mam. Mogę sobie życzyć oby tak dalej i oby zdrowie było.

Jedynie na zimę do Mirka na bramę lub wózek się zatrudnić bo odleżyn dostaję🤭

2 godziny temu, mirro napisał:

Eeeeee tam boisz się i już.😂

Uważam, że tak jak nie każdy powinien się pchać na eksponowane stanowiska, tak nie każdy musi się pchać do biznesu. Mam świadomość że nie podołałbym. Nie potrafisz nie pchaj się na afisz.

Opublikowano

Przecież prowadzisz biznes... Ale to prawda - trzeba liczyć siły na zamiary tudzież znać swe miejsce jak to mirro twierdzi. Jeno on w miejscu nie stać nie może toteż i miejsce mu się przesuwa...

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Mam świadomość że nie podołałbym. Nie potrafisz nie pchaj się na afisz.

Po Twoich wpisach w różnych tematach widać zgoła co innego. Podołałbyś na bank. No i potrafisz. Na początku i tak walczysz o przetrwanie. 

Ty możesz wszędzie startować, ja bym wolał aby nie grzebano w moich teczkach, bo różnie można je interpretować a szkoda mi życia na kopanie się z koniem.

Opublikowano

Z moim charakterem poległbym w pół roku. Ja nie mogę sobie pozwolić na coś takiego jak przeciągnięcie zapłaty, nie mogę mieć długu czy zaległości, w drugą stronę nie potrafię wyegzekwować należności.

Teraz córka poszła do średniej do miasta. Kupiłem jej mieszkanie, znalazła sobie koleżankę. Zamiast starać się wyrwać coś grosza zaoferowałem podział kosztów utrzymania mieszkania na pół.. zawsze to 50% mniej obciążenia.

Już dawno kupiłbym coś pod wynajem no ale... tylko stres. Z ziemi coś uskrobię i z dopłatą wyjdzie niski czynsz z chaty, dlatego wolałem przepłacić za ziemię niż szukać kłopotów w mieście.

Ile ja w życiu napożyczałem drobnych sum, których już nie zobaczyłem nigdy...

Ot taki biznesmen. A pracownik wydoił by mnie do ostatniej złotówki🤭

Ale ćwiczę charakter, nawet czasem się targuję🤣🤣🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v