Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał:

gaz jest do 38 i tak i tak jest beee wszystko 

No to zostają panele foto i pompa ciepła, albo panele grzejne elektryczne w ścianach i na podłodze, ale to trzeba by pod coś takiego nowy budynek mieszkalny stawiać. Albo zamiast paneli jakiś mini reaktor atomowy od Amerykańców, taki jak w KGHM-ie mają montować xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Kukurydzę na biogaz przerobisz i się ogrzejesz.

Przy polityce zielonych to Europa w mroźną zimę się wyludni. Zaczniemy emigrować do Afryki🤭

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Przy polityce zielonych to Europa w mroźną zimę się wyludni. Zaczniemy emigrować do Afryki🤭

Ty się śmiej ale jak tak dalej pójdzie to faktycznie będzie trza pakować walizki i jazda do afro. 

Opublikowano
Agrest napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał:

Czy utopienie pieniądza na zapas jest takie opłacalne? Tego nie wiesz bo nie znasz jego modelu. Zastanowiłeś się czy Ty sprzedając w przyszłym roku surowiec swoim postępowaniem nie spowodujesz przyzwolenia na jego niedoszacowanie? Ten proceder bezwzględnie wykorzysta rząd..

Dla kogoś kto obraca pieniądzem,  inwestuje i dużo ryzykuje na pewno nie.

Ja obrałem spokojny tryb życia z minimalizacją ryzyka. 

Mi się opłaca, choćby ze względu na komfort psychiczny, a ten trudno oszacować w wartości materialnej bo jest bezcenny.

Wolę nawóz, paliwo, śor w magazynie, czy drogą ziemię w akcie notarialnym niż pieniądze w banku.

No to masz majątek. Przelicz teraz jego wartość do osiąganych zysków.

Opublikowano
mirro napisał:

20 minut temu, jarecki napisał:

teraz zamiast mercedesa można lansować się teslą ,

A weź goń się ( z całym szacunkiem) z Teslą. Bez gwiazdy ni ma jazdy.

Zawartość plastiku w plastiku w Tesli jest kilkaset procent większa niż w Mercu obecnych wymiotów... Tak tak - niech się goni. I to bez łagodzenia o szacunku...

Opublikowano

Każdy ma majątek, bez względu na to czy jest to hektar ziemi, willa pod miastem czy piwnica w wielkiej płycie.

Jak wyliczyć wartość swojego majątku? Zapytać urzędnika, komornika czy według własnego mniemania?

Rozbieżności będą olbrzymie.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.10.2021 o 20:34, PRIMO napisał:

Ty się śmiej ale jak tak dalej pójdzie to faktycznie będzie trza pakować walizki i jazda do afro. 

No tak 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Nie kombinuj. Cały Twój majątek zarabia na Ciebie. Dolicz nakład pracy. Zysk z działalności ustosunkuje do tej wartości i podaj w setnych. Aby cały biznes się bilansował powinna Ci wyjść wartość dwucyfrowa i to najbezpieczniej w drugim rzędzie.

Opublikowano
36 minut temu, mirro napisał:

A weź goń się ( z całym szacunkiem) z Teslą. Bez gwiazdy ni ma jazdy.:lol:

dalej celownika Potrzebujesz ?

26 minut temu, DTaras napisał:

Zawartość plastiku w plastiku w Tesli jest kilkaset procent większa niż w Mercu obecnych wymiotów... Tak tak - niech się goni. I to bez łagodzenia o szacunku...

też wolał bym karbon .

Opublikowano

Panie, ty mi tu wyższą ekonomię fundujesz.

Staram się mieć na te 3 lata do przodu. Jak sobie policzę majątek wedle tego za ile bym mógł sprzedał to dwie cyfry łapię, jak za tyle co ktoś by mógł się kupnem zainteresować to liczba fajniej wygląda. 

Tylko to interes pod chmurką i bardzo łatwo popłynąć. W tym roku jedynie z czarnej coś uciułałem bo tej trochę ocalało.

4 minuty temu, jarecki napisał:

też wolał bym karbon .

No i koniecznie automat🤭🤭🤭

Opublikowano
Agrest napisał:

Panie, ty mi tu wyższą ekonomię fundujesz.

Staram się mieć na te 3 lata do przodu. Jak sobie policzę majątek wedle tego za ile bym mógł sprzedał to dwie cyfry łapię, jak za tyle co ktoś by mógł się kupnem zainteresować to liczba fajniej wygląda. 

Tylko to interes pod chmurką i bardzo łatwo popłynąć. W tym roku jedynie z czarnej coś uciułałem bo tej trochę ocalało.

4 minuty temu, jarecki napisał:

też wolał bym karbon .

No i koniecznie automat🤭🤭🤭

Jaka wyższa? Normalna. Milion powinien dawać w okolicy 200 tys rocznie. I to lekkim ujem bo ryzyko jak sam wspomniałeś jest duże...

Opublikowano (edytowane)

zastępy marionetek obcych wpływów co raz większe

wystarczy jedno zdjęcie i już wpadają w swój, pełen nienawiści trans, powtarzając: pis jest dziki, pis jest zły

które to już wzmożenie moralne?

najpierw było, że polski rząd chce wyciąć wszystkie drzewa (pamiętacie zdjęcie wiewiórki?), później chciał zabić wszystkie dziki, następnie nie chciał przyjmować syryjskich dzieci (ktoś jeszcze się nimi interesuje?), itd. itp. a teraz polski rząd morduje "afgańskich uchodźców"

ile razy można dać się ogłupiać propagandzie medialnej i robić z siebie kretyna?

co będzie następne? przecież trzeba się oburzać żeby pokazać swoją (urojoną) wyższość moralną

i kto tu jest sektą??

----------------------------------

Holenderskie magazyny z gazem są wypełnione tylko w połowie, podczas gdy na ogół są pełne. "Het Parool" ocenia, że kryzys energetyczny w Holandii już trwa, a rząd się na to nie przygotował. Gazeta cytuje ekspertów, którzy stawiają za wzór Polskę i Francję, których rządy zobowiązały firmy energetyczne do gromadzenia latem dodatkowych zapasów na zimę.

Edytowane przez nie
Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

wystarczy jedno zdjęcie i już wpadają w swój, pełen nienawiści trans, powtarzając: pis jest dziki, pis jest zły

Nikt nie mówi że PiS jest zły, tylko że dzbanów bezkrytycznych naobsadzali po kluczowych stanowiskach, przez co decyzje podejmują jak ostatnie młoty.😂

9 godzin temu, jarecki napisał:

No a czym do kościoła pojechać jak nie mercem? 😂

Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

Holenderskie magazyny z gazem są wypełnione tylko w połowie, podczas gdy na ogół są pełne. "Het Parool" ocenia, że kryzys energetyczny w Holandii już trwa, a rząd się na to nie przygotował. Gazeta cytuje ekspertów, którzy stawiają za wzór Polskę i Francję, których rządy zobowiązały firmy energetyczne do gromadzenia latem dodatkowych zapasów na zimę.

Nasze magazyny gazu też są puste, tylko rząd w TVP twierdzi coś innego xD Na dostawę gazu do np suszarni kukurydzy czeka się obecnie po 2-3 tygodnie.

Opublikowano
8 godzin temu, DTaras napisał:

Jaka wyższa? Normalna. Milion powinien dawać w okolicy 200 tys rocznie. I to lekkim ujem bo ryzyko jak sam wspomniałeś jest duże...

Powinno. I na tym w naszym rolnictwie się kończy.

To gospodarstwo 100ha mające majątek- ziemię 5mln, maszyny 1,5mln, budynki 1mln czyli przyjmijmy 7,5mln złotych winno mieć zysk na poziomie 1,5mln rocznie. Niestety, najczęściej nie ma nawet takiej wartości produkcji. 

Opublikowano
nie napisał:

zastępy marionetek obcych wpływów co raz większe

które to już wzmożenie moralne?

najpierw było, że polski rząd chce wyciąć wszystkie drzewa (pamiętacie zdjęcie wiewiórki?), później chciał zabić wszystkie dziki, następnie nie chciał przyjmować syryjskich dzieci (ktoś jeszcze się nimi interesuje?), itd. itp. a teraz polski rząd morduje "afgańskich uchodźców"

ile razy można dać się ogłupiać propagandzie medialnej i robić z siebie kretyna?

co będzie następne? przecież trzeba się oburzać żeby pokazać swoją (urojoną) wyższość moralną

i kto tu jest sektą??

----------------------------------

Co do lasów nic się nie zmieniło. Napierdzielają do ostatniej paprotki. Korzeni nawet nie biorą na terpentynę... Syryjskimi dziećmi interesuje się biedny Jemen. A dziki byłyby strzelane ale szkoda zafundować na to nawet amunicji. A gaz? Jak zabraknie Holandii to i tak będziemy musieli ich zabezpieczyć a oni nam odkupią. Przy czym zrobi to zapewne NS2 a my zostaniemy z naszym w magazynach. Na krótką metę jest to korzystne...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v