Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Roman176 napisał:

a powiedz mi bd gniły wykopane w zimnej piwnicy 

raczej na pewno-trzeba cienko rozsypac i przegladac. juz dwie osoby ktore wykopaly ponad dwa tygodnie temu przebieraly drugi raz  w piwnicy. przy takich nawalnych opadach jak w tym roku to na ciezkich glebach nie ma szans zeby nie gnily..

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Rolnik by to wiedział ale górnik najwyraźniej nie ma pojęcia. Najfajniejsze jest to ze wyznawcy PIS łykną wszystko jak małpa kit. Na to właśnie idą te miliardy topione w TVPis

uuuuuuuu   aleś doj**ał dostałeś paliwa ?? 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman176 napisał:

a przyspieszanie to nie wpływ ?  przykryjesz pługiem to nic z słomy nie masz 

N nie ma wpływu na procesy rozkładu masy organicznej, jego wpływ to przyspieszenie namnażanie się mikrobów. Czy ty posypiesz N czy nie to słoma będzie poddawana temu samemu procesowi, tylko mikrobów będziesz miał mniej

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jacus napisał:

zeby przyspieszyc rozklad  slomy trzeba ja jak najplycej przykryc,

dokładnie , podobno najcenniejsza słoma 

9 minut temu, agromatik napisał:

N nie ma wpływu na procesy rozkładu masy organicznej, jego wpływ to przyspieszenie namnażanie się mikrobów. Czy ty posypiesz N czy nie to słoma będzie poddawana temu samemu procesowi, tylko mikrobów będziesz miał mniej

a ile masz czasu ?? rok ? 

dobra eksperty 

Co wpływa na rozkład słomy?

Niezwykle ważne jest, aby słoma podczas zbioru była rozdrobniona i równomiernie rozrzucona po polu. Ponadto ściernisko nie powinno być wyższe niż 20 cm. Ma to decydujący wpływ na tempo jej mineralizacji. Ponadto na słomę należy zastosować od 5-10 kg azotu na każdą tonę przyorywanej słomy. Takie działanie ma na celu zawężenie stosunku węgla do azotu, C:N. Słoma bogata jest w węgiel, zawiera natomiast niewiele azotu. Stosunek C:N, zależnie od gatunku rośliny uprawnej, wynosi od 40-80:1 (stosunek C:N w słomie rzepakowej wynosi jak 40-50 : 1, w pszennej 80 : 1, żytniej 80, a nawet 100 : 1).

W rozkładającej się słomie namnażają się mikroorganizmy glebowe, które zwiększają swoją liczebność na skutek dużej zawartości węgla. Pobierają one również azot mineralny z gleby i staje się on niedostępny dla roślin następczych. Na słomę warto stosować Mocznik.pl®, PULREA®, PULGRAN®, a także RSM®.

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

W rozkładającej się słomie namnażają się mikroorganizmy glebowe, które zwiększają swoją liczebność na skutek dużej zawartości C. Pobierają one również azot mineralny z gleby i staje się on niedostępny dla roślin następczych. 

To jest główna przyczyna podawania N na słomy.  Azotu w słomie, w przystępnej formie , jest tyle co kot napłakał.

Związki organiczne to związki azotu i węgla , Ameryki nie wykopałeś.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)

Nadal nie wiem nic oprócz tego że odwrócił cylinder 2 razy i co? Człowiek jest idiotą który uważa że uprawa ścierniska nie miesza słomy z glebą a orka idealnie wszystko odwraca nie mieszając. Co się twoim zdaniem dzieje z potasem zawartym w słomie która zgnije w glebie. Ulotni się?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Gówno prawda . Nigdy nie odwrócisz tak jak w cylindrze a w glebie zawsze jest tlen.  Wiesz już gdzie się podział potas jak zgnił?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
5 godzin temu, Roman176 napisał:

odwrócisz na mojej ciężkiej ziemi 

Zmień odkładnie w pługu na mniej wykręcone i nie będziesz odwracał.😂

6 godzin temu, Roman176 napisał:

bakterie potrzebują tlenu a przy odwracaniu odcinasz tlen 

Tlenowe tak, beztlenowe nie. Jak odwrócisz to wkurwisz jedne i drugie.😂

5 godzin temu, Roman176 napisał:

jak coś się nie przerabia to ? 

To znaczy że masz glebę t której nie ma życia mikrobiologicznego.  A teraz posłuchaj albowiem to ważne. Jeśli masz ciężkie gleby, a szcególnie kiedy pod spodem jest taka skała jak u Ciebie, to musisz jednak zadbać o bakterie. Rób mieszanki z bakterii i kwasów humusowych w małych dawkach ale co roku. Inaczej będziesz miał same niedostepne składniki. Sprawdzone na plantacji czarnej porzeczki,

Opublikowano
10 godzin temu, witejus napisał:
10 godzin temu, jarecki napisał:

najgorsze jest to że ona ma chyba racje , też gdzies o tym słyszałem .

Dlaczego najgorsze? bo jest z PISu?Tak ma rację też o tym czytałem.

dlatego żę burzy utrwalony w głowach wielu obraz drzewostanu jako producenta tlenu , co nie zmienia faktu że las daje swieże powietrze  czy barziej oczyszcza , jednakże bilans końcowy jest obojętny przynajmiej z lasów iglastych .

7 godzin temu, Ulman napisał:

Co się twoim zdaniem dzieje z potasem zawartym w słomie która zgnije w glebie. Ulotni się?

gnijące resztki pożniwne podtruwają rosliny ,                zamiast azotu można rozsiać wapno , można też jesli uprawa nastepcza na to pozwala wysiać polon z roslinami  bobowatymi i to było by najlepsze rozwiązanie .

Opublikowano

Nie trzeba... można później. U mnie na piaskach popryskasz miksturą a potem mocznikiem a przykryjesz dopiero orką to do orki niewiele jest - ale sieczki. Długie się lepiej trzyma...

jacus napisał:

zeby przyspieszyc rozklad  slomy trzeba ja jak najplycej przykryc, 

oralem dzisiaj na polu gdzie byla kukurydza 2 lata temu i jeszcze badyle sa nierozlozone.

Nie trzeba... można później. U mnie na piaskach popryskasz miksturą a potem mocznikiem a przykryjesz dopiero orką to do orki niewiele jest - ale sieczki. Długie się lepiej trzyma...

Roman176 napisał:

bez n słoma ci sie nie przerobi w naszym klimacie grzyby ją zjedzą .............

odsyłam was 

W naszym to czyim? W moim nawet jak nie pryskałem to i tak znikała. Koło czerwca nie było nic... Grzyby to też element mineralizuący a akurat te co źrą słomę to są inne co szkodzą zbożu. Natomiast przetrwalniki tych niepożądanych grzybów w słomie przechowują się znakomicie i tu jest problem. Podobno perhydrol przed siewem robi robotę... Czy mikroorganizmy można mieszać z mocznikiem od razu? A sumę najpierw mocznikiem a potem ropą ale chciałoby się od razu...

Opublikowano

nowe badania pokazuja ze wapno nic nie daje przy rozkladzie slomy. byc moze za chwile beda odwrotne😂.

prenumeruje gazety rolnicze  i czesto w jednej profesor pisze tak a w drugiej inny inaczej.

talerzowka od razu po zniwach daje to ze cienko przykrywasz i rozdrabniasz bardziej slome, przerywasz parowanie, niszczysz kielkujace chwasty, pobudzasz do kielkowania samosiewy i mlode chwasty-ktore potem latwiej zaorac i nie ma potrzeby stosowac glifosatu.

rozkladajaca sie sloma wedlug niektorych jest szkodliwa- zle dziala na siewki roslin i tworzy poduszke ktora ogranicza rozwoj korzeni roslin, wskazane jest zbieranie slomy chocby raz na kilka lat.

Opublikowano

jarecki napisał:

10 godzin temu, witejus napisał dlatego żę burzy utrwalony w głowach wielu obraz drzewostanu jako producenta tlenu , co nie zmienia faktu że las daje swieże powietrze  czy barziej oczyszcza , jednakże bilans końcowy jest obojętny przynajmiej z lasów iglastych . gnijące resztki pożniwne podtruwają rosliny ,                zamiast azotu można rozsiać wapno , można też jesli uprawa nastepcza na to pozwala wysiać polon z roslinami  bobowatymi i to było by najlepsze rozwiązanie .

Gniące i owszem ale nam nie chodzi o gnicie tylko rozkład przez mikroorganizmy i dlatego walimy te mikstury. Las jako ekosystem nie jest obojętny. Drewno to węgiel. Wg moich danych lasy powyżej 10 lat są pochłaniają węgiel emitując tlen. Ilość tlenu z lasu w sile wieku czyli pomiędzy 40 a 90 lat -sprzątanym- będzie na plusie. Ważne Est aby drewno pozyskiwać i gdzieś je magazynować czyli coś z niego produkować. Ogólnie to tlen generowany jest w Oceanach i tam lepiej syfu nie wrzucać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v