Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, PRIMO napisał:

Kur z czego wyciągasz takie wnioski że bezrobocie spadło z kapelusza jak krulika?

Takie  są  fakty  i  twarde  dane.

W mojej gminie  nawet  filie  PUP  zlikwidowali  bo  bezrobocie   bodajże  ponad 2%  i  to  też  trzeba  brać   na to poprawkę  bo  część  i  tak  pracuje  na czarno  a zapisuje się  jako  bezrobotny  dla  ubezpieczenia.

Firmy  które  od  czasu  upadku PRL  stały  puste.   Za  czasów  PiS   tętnią  życiem   i  się  rozbudowują   wszędzie  maszyny  powstawiane   tokarki  frezarki  wycinarki  laserowe  plazmowe.  W innych  częściach  spawają  kontenery itd.  Nie  wspominając o  nowych  firmach które  budują  się  od  podstaw.  kogo  nie zapytasz    praca  czeka.

Pamiętam  jak w 2015  roku  zaczynałem robić  pierwszą  miniładowarkę   jak  łatwo  było   coś  dotoczyć  czy wyfrezować   teraz   zapomnij  że   bez  znajomości  z właścicielem firmy   ktoś  ci  coś  zrobi  trzeba  czekać  i  to długo  bo roboty  tyle  że  nie wyrabiają. 

Opublikowano

znawca się znalazł od tokarek, frezarek 🤣

Te dzisiejsze nowe tokarki są terowane numerycznie i trzeba napisać do nich program a to zajmuje czasu.

To nie jak w starych zamocował w uchwycie i ręcznie ustawiał na maszynie

Opublikowano
47 minut temu, racyl napisał:

Bo jak się nie zarejestrujesz to skąd mają wiedzieć że ty nie masz pracy 🤣  ubezpieczasz się przy współmałżonku, dostajesz socjal na dzieci a zgłaszanie się do pośredniaka było głównie potrzebne dla bezpłatnego ubezpieczenia 🤣

Ta  i  płaci   ZUS  przy  współmałżonku    żeby  mieć  mniej kasy  z 500+  to tylko  tacy  inteligenci  jak ty  mogą  wymyślać   😂🤣

Opublikowano
25 minut temu, Denwer napisał:

Takie  są  fakty  i  twarde  dane.

W mojej gminie  nawet  filie  PUP  zlikwidowali  bo  bezrobocie   bodajże  ponad 2%  i  to  też  trzeba  brać   na to poprawkę  bo  część  i  tak  pracuje  na czarno  a zapisuje się  jako  bezrobotny  dla  ubezpieczenia.

Firmy  które  od  czasu  upadku PRL  stały  puste.   Za  czasów  PiS   tętnią  życiem   i  się  rozbudowują   wszędzie  maszyny  powstawiane   tokarki  frezarki  wycinarki  laserowe  plazmowe.  W innych  częściach  spawają  kontenery itd.  Nie  wspominając o  nowych  firmach które  budują  się  od  podstaw.  kogo  nie zapytasz    praca  czeka.

Pamiętam  jak w 2015  roku  zaczynałem robić  pierwszą  miniładowarkę   jak  łatwo  było   coś  dotoczyć  czy wyfrezować   teraz   zapomnij  że   bez  znajomości  z właścicielem firmy   ktoś  ci  coś  zrobi  trzeba  czekać  i  to długo  bo roboty  tyle  że  nie wyrabiają. 

Ależeś popłynął panie mitomanie. 🤪

Opublikowano
2 minuty temu, Denwer napisał:

Ta  i  płaci   ZUS  przy  współmałżonku    żeby  mieć  mniej kasy  z 500+  to tylko  tacy  inteligenci  jak ty  mogą  wymyślać   😂🤣

Te dane o bezrobociu są na podstawie pośredniaków. nigdzie nie mówią że zbierają je z zusu

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, PRIMO napisał:

Ależeś popłynął panie mitomanie. 🤪

Takie  są fakty  wiem  że  boli  cie  to  ale rusz  D  i  przyjedź  zobacz  

Ta firma  za czasów  tuska  zwalniała  ludzi   była  bliska  upadku   teraz  proszę

https://blog.projprzem.com/postepy-inwestycji-w-zakladzie-produkcyjnym-w-koronowie/

A tu  od  postaw  zbudowana nowa  firma

http://www.igal.com.pl/kontakt

Zaraz  obok  wybudowany :

Tartak

Stolaria  -  właśnie  kończą  budowę

Browar

i dwie  kolejne  powstają  obok  ale co tam będzie  nie  wiem

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

Na pewno tym firmom pomogło podniesienie płacy minimalnej 🤣 co tam większe koszty zawsze uratują firmę 🤣

A co tam zapotrzebowanie na rynku zbytu na towary i usługi 🤣 przecież to nie ważne gdzie podzieje się dobro przez nich wytworzone 🤣

Lepiej napisz o hotelarzach, restauratorach że nic nie dostawali za czasów tuska ale mogli swobodnie działać 🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał:

Te dane o bezrobociu są na podstawie pośredniaków. nigdzie nie mówią że zbierają je z zusu

A gdzie  ci  napisałem że z ZUSu  zbierają  ??

Ty  pisałeś  że   ubezpieczają  się  przy  mężu    więc  jaki  sens  rezygnować  z darmowego  ubezpieczenia  na rzecz   płacenie  ZUS 

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Denwer napisał:

No pamiętam te kalectwo obudowane karnistrami  co wstawiłeś na innym forum.... Co żeś tam dotaczal jak to sklejone z byle czego było?.. 😂😂😂😂😂... Toć to wstyd pokazać komu było.... 😋

Seryjne produkcję otwarłeś na te coś? 🤔

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Ta firma Denwerze w 2016 roku zmieniła się w grupę kapitałową i prześledź sobie dane odnóg. Kiedyś mirrowi z tego powodu proponowałem wejście na giełdę... Nie mniej bardzo fajnie płynie tam pieniądz. Pan Właściciel może nawet dziś kończyć działalność s z niczym zostaną najwyżej akcjonariusze.

Opublikowano
29 minut temu, racyl napisał:

Na pewno tym firmom pomogło podniesienie płacy minimalnej 🤣 co tam większe koszty zawsze uratują firmę 🤣

Tego typu  firmy  śmieją 🤣 się  z tej  płacy  minimalnej    bo  płacą  wiele  więcej  😂

Opublikowano
27 minut temu, Denwer napisał:

A gdzie  ci  napisałem że z ZUSu  zbierają  ??

Ty  pisałeś  że   ubezpieczają  się  przy  mężu    więc  jaki  sens  rezygnować  z darmowego  ubezpieczenia  na rzecz   płacenie  ZUS 

A czemu niby maja płacic ZUS?

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Tego typu  firmy  śmieją 🤣 się  z tej  płacy  minimalnej    bo  płacą  wiele  więcej  😂

A ile płacą takie firmy?

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mirro napisał:

A ile płacą takie firmy?

wszystko  zależy  od  umiejętności.  Jak  umiesz  się  tylko  śmiać  jak @ogarek  no to  0zł.  Jak  coś  potrafisz  lub  chcesz  się  nauczyć  to  od  3tyś netto  zaczyna się  rozmowę.  Nadgodziny  50%   soboty  100%  jak  ktoś  pracy  się  nie  lęka  to  wypłatę ma  wysoką . 

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Jak zależy od umiejętności to rozmowa jest o pracowniku wykwalifikowanym. Taki nigdzie nie zarabia najniższej. Pytanie brzmi: ile płacą za niewykwalifikowaną siłę roboczą.

Oraz ile to jest "wysoką" albowiem pięćdziesiątki nadgodziny były u mnie płacone za karę a w przypadku ciśnienia takiego czegoś się nie praktykuje.

Jak zależy od umiejętności to rozmowa jest o pracowniku wykwalifikowanym. Taki nigdzie nie zarabia najniższej. Pytanie brzmi: ile płacą za niewykwalifikowaną siłę roboczą.

Opublikowano (edytowane)

Denwer czemu ta rejestracja na szczepienie to taka klapa?  dodzwonić sie nie można. 

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

@pafnucy  nie wiem  dzwoń  do skutku.  Albo  zarejestruj się  przez  internet   podobno  działa   znajomi  się  porejestrowali    niektórzy  już  dostali potwierdzenia 

Opublikowano (edytowane)

cza bedzie internatem

te pisy jak coś zrobio to... 

Nie siebie

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
25 minut temu, DTaras napisał:

Oraz ile to jest "wysoką" albowiem pięćdziesiątki nadgodziny były u mnie płacone za karę a w przypadku ciśnienia takiego czegoś się nie praktykuje.

Tak  samo  wszystko  zależy  od  umiejętności  nie  wykształcenia.  Wielu  rolników  pracuje  np  jako  spawacz  ślusarz  tokarz   wykształcenia  nie  mają  zostali  przyuczeni  i  zarabiają   bardzo  dobrze.  

Kuzyn  w firmie  zatrudnia  bodaj  10  rolników    pracują  jako  ślusarz  inni  na   frezarkach CNC  także  kwestia  tylko  chęci  i  motywacji.

Jak  ktoś  ma  dwie  lewe  to   za  co  chcesz  mu  zapłacić  za  stanie  i  śmianie  się  z innych

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, DTaras napisał:

galan - wietnamcy to jedzą i raków nie mają... jarecki - czy Carrefour produkuje żywność? To jest słodkie pierdzenie celem sprawdzenia oferty. Rząd wbija się między wódkę a zakąskę bo niechce stracić punktów gdy ktoś powie, że Kanadyjczycy kupili Carrefoura tylko po to aby go zrestrukturyzować czytaj: podzielić i sprzedać.

rząd francji wyszedł lub wychodzi z założenia iż sieć francuska we francji bedzie preferować towary wyprodukowane przez francuskich rolników , a czy tak jest to nie wiem ,  nieraz można zaimportować towar z dalsza aby obniżyć cennik pod przyszłe dostawy krajowych producentów ,             u mie przy trasie do stolicy buduje sie bardzo dużo budynków pod działalność i chyba liczą na ukrainców ale zeby sie nie oszukali , wraz z nadejsciem nowego roku sporo ogłoszeń do pracy jest w gospodarstwach rolnych z hodowlą bydła mlecznego chyba ukraincy pospierdalali już

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Denwer napisał:

Jak  ktoś  ma  dwie  lewe  to   za  co  chcesz  mu  zapłacić  za  stanie  i  śmianie  się  z innych

Dokładnie takich PIS promuje napychając im kieszenie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v