Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Bo widzisz, wszyscy to potrafią pojąć, tylko nie ktoś o takim małym rozumku jak @Denwer

Nie każdy  jest  oszustem    żeby  oszukiwać po parę  złoty  zapomogi  na wapno  dla  dziadów   lub  by  nie  płacić  abonamentu  ;)

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Denwer napisał:

Nie każdy  jest  oszustem    żeby  oszukiwać po parę  złoty  zapomogi  na wapno  dla  dziadów   lub  by  nie  płacić  abonamentu  ;)

Szkoda, że nie widzisz masy oszustów i złodziej w rządzie i pisie. Ktoś zakombinuje za parę, paręnaście tys to wielki oszust. Oni kombinują na miliony to katolicy i prawi ludzie.

PS za co abonament płacić? Za te szambo? 

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

Głupiś! Tyle Ci napiszę. Konstrukcja uzyskania dotacji polegająca na badaniu gruntu to fikcja. Po pierwsze od ciula ludzi porzuca pomysł z lenistwa a po drugie trzeba być jakimś niedorozwojem aby mając dane o uprawach na konkretnej działce i potencjalnym nawożeniu zastanawiać się nad przyznaniem dotacji. Przypomnę, że to się nazywa: "Ogólnopolski program regeneracji gleb poprzez ich wapnowanie". Jak sama nazwa wskazuje powinien być przymusem. I tak: rolnik co wapnował ostatnio jak wujcio koniem orał ma nakaz wapnowania a rolnik który wapnuje co dwa lata albo co roku ma dotację do nawozu. A takie dziwne wymagania to jest jakieś stanie po krzakach i wycieranie tyłka wnioskami.

Opublikowano
10 minut temu, DTaras napisał:

Przypomnę, że to się nazywa: "Ogólnopolski program regeneracji gleb poprzez ich wapnowanie". Jak sama nazwa wskazuje powinien być przymusem.

A to nawet nie wiedziałem że wydumali tak fantastyczną nazwę.😂 No to jak ogólnopolski, to faktycznie każdemu się należy bez łaski. 

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Denwer napisał:

Widzisz, ja tam się cieszyłem z darmowych 5t wapna przyznanych na każdy mój hektar, a jedyne koszty jakie poniosłem, to paliwo do ciągników i wynajem wózka do rozwożenia xD A ty jak chcesz to dalej bądź taki "uczciwy", ja po prostu czerpię wzorce z waszych ludzi, takich jak Obajtek czy pan koperta Sasin xD pH ładnie się podniosło z 5,5-5,8 na 6,4-6,8.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Dajcie spokój to trol. Wyzywa od dziadów a sam nie wiadomo co tam ma. Raz pisze, że po pół tony azotu sieje i tyle daje do wyliczeń innym razem, że ma ziemie 5 i 6 klasy. Kto tam go wie. Może te pół tony na tę 6 klasę daje i potem liczy koszty dla pszenicy na tej 6 klasie?. Trol i hipokryta i tyle.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

A to nawet nie wiedziałem że wydumali tak fantastyczną nazwę.😂 No to jak ogólnopolski, to faktycznie każdemu się należy bez łaski.

A ja oddaję szacun albowiem mógł to być program narodowy...

• Haha 1
Opublikowano

I pod pochyloną wierzbą wśród cienia mgły Pan Prezydent zagaiłby to do dziewczęcia podającego kompot, kradnąc tym samym rumieniec. Zagaiłby o ziemi co ją w pocie czoła wapnem przyprawiał abyto to dziewczę mogło dumnie stąpać w pewną przyszłość...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

I pod pochyloną wierzbą wśród cienia mgły Pan Prezydent zagaiłby to do dziewczęcia podającego kompot, kradnąc tym samym rumieniec. Zagaiłby o ziemi co ją w pocie czoła wapnem przyprawiał abyto to dziewczę mogło dumnie stąpać w pewną przyszłość...

Ziemia wapna nie potrzebuje tylo miłości 

Opublikowano
39 minut temu, gregor1284 napisał:

po tym co wstawiałeś, to aż ciekaw jestem, czemu piach między zębami Ci trzeszczy. 🤔

Opublikowano
47 minut temu, DTaras napisał:

To się z nią kochaj inaczej niż oddając składniki. Moja ziemia lubi jak ją zgnoić i traktorem poorać. Ty ze swoją rób jak uważasz.

Oooooo to już solidny seks. Chyba coś w okolicy siedemdziesiątej twarzy Greya.:lol:

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

- Powiedział grabarz do operatora koparki.:lol:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Szkoda, że nie widzisz masy oszustów i złodziej w rządzie i pisie. Ktoś zakombinuje za parę, paręnaście tys to wielki oszust. Oni kombinują na miliony to katolicy i prawi ludzie.

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Widzisz, ja tam się cieszyłem z darmowych 5t wapna przyznanych na każdy mój hektar, a jedyne koszty jakie poniosłem, to paliwo do ciągników i wynajem wózka do rozwożenia xD A ty jak chcesz to dalej bądź taki "uczciwy", ja po prostu czerpię wzorce z waszych ludzi, takich jak Obajtek czy pan koperta Sasin xD pH ładnie się podniosło z 5,5-5,8 na 6,4-6,8.

Typowe   tłumaczenie   oszustów  i  złodziei ;) którzy  próbują  usprawiedliwiać  swoje  złodziejstwo  rzekomym  złodziejstwem innych 

Charakterystyczne  to  dla  przedstawicieli  środowisk  patologicznych ;)

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ja do zakwaszania wody do oprysku stosuje kwasek cytrynowy przemysłowy ;) kupuje wiaderko 5kg i na jakiś czas starcza. U mnie gorzej jest z duza iloscią jonów Ca i Mg w wodzie, jak podliczylem ile tego jest i przemnozylem przez ilość oprysków+podlewania w truskawce to wapnia tylko w trakcie kwitnienia i owocowania muszę dostarczac, ale to też niewielkie ilości, muszę pilnować, żeby zachować odpowiednie proporcje K, Ca i Mg ;)

jak mierzysz ph ?? 

5 godzin temu, DTaras napisał:

"Ogólnopolski program regeneracji gleb poprzez ich wapnowanie". Jak sama nazwa wskazuje powinien być przymusem. I tak: rolnik co wapnował ostatnio jak wujcio koniem orał ma nakaz wapnowania a rolnik który wapnuje co dwa lata albo co roku ma dotację do nawozu

no ale to się uzupełnia ja też wapnuje co 2 lata  gdyby nie ten gość to gdzie by się próbki pobierało ja bym się nie zakwalifikował ... my mamy większe dotacje na śląsku ...

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

To się z nią kochaj inaczej niż oddając składniki. Moja ziemia lubi jak ją zgnoić i traktorem poorać. Ty ze swoją rób jak uważasz.

Nie słyszał co miłościwie nam panujący mówił? Przytocze po mojemu "na uj nawozy, wystarczy miłość". To było w odniesieniu do cen nawozow 

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Kto najgłośniej krzyczy "łapać złodzieja" - drugi złodziej :)))

Opublikowano
2 godziny temu, pafnucy napisał:

po tym co wstawiałeś, to aż ciekaw jestem, czemu piach między zębami Ci trzeszczy. 🤔

Nie trzeszczał i nie trzeszczy. Chyba że przypomniało Ci się jak z imprezy ostatnio wracałeś 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v