Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Roman176 napisał:

@Tomasz0611   jak by była godzina policyjna jak na Słowacji to byś się cieszył ?

Tak, bym się cieszył. Bo myślę, że nie czas na organizowanie takich spędów gdy umiera 800 osób dziennie. W CAŁYM stanie wojennym z powodu represji zmarło mniej niż 100 osób, teraz umiera 800 dziennie i sprawę zamiata się pod dywan. Baz chałtury z discopolo budzącej spokojnie śpiące niedźwiedzie też można żyć. Ciągnie się tłumy do tak małego miasta, żeby Zenek i rozmrożona Maryla sobie pośpiewali, a Ozdrowieniec poklaskał do Millera i Boys-ów, ale jakie rządy, taka kultura ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Jesteśmy, mi poprostu nie w smak taka impreza, jeśli z jej powodu umrze choćby 1 osoba więcej. I od władz państwowych i rządowej telewizji oczekiwał bym raczej promowania pozostania w domu, a nie tłoczenia się w Zakopanem.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, DTaras napisał:

Ulman - obydwoje wiemy, że choćby mieli zysk to i tak zrobią stratę bo to nie durni rolnicy co kupią taniej nawozy a następnie będą się ścigać który taniej produkty sprzeda.

Nie wiem czy mają stratę ale tak napisałem by zadowolić galana. 😁Roman, napijmy sie🥂

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Jesteśmy, mi poprostu nie w smak taka impreza, jeśli z jej powodu umrze choćby 1 osoba więcej. I od władz państwowych i rządowej telewizji oczekiwał bym raczej promowania pozostania w domu, a nie tłoczenia się w Zakopanem.

Tylko zaszczepiony szur wierzy w Covid mimo że 3 razy szczypniety boi się że zdechnie bo ktoś na niego kichnie 😜

Opublikowano (edytowane)

@galan99 takie proroctwa to każdy by mógł sobie strzelić. Co Ci tam niby pasuje do naszych czasów, a czego nie było w czasach dawnych? 

A w tej całej Konopielce zbrodnią było to, że kosą zboże cieli. Ciekawe co by na kombajny powiedzieli? 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
12 godzin temu, mirro napisał:

Racyl, ksiądz do mnie dzwonił z życzeniami na Nowy Rok z pół godziny temu.

Tak wszędzie jest, skaczę, dzwoni wokół tych co mu więcej dają albo jakieś inne korzyści odniesie

Opublikowano

Prosili biskupa, aby "nie zamieniać lasu na złotówki". Po świętach zobaczyli pole z balami

Nie pomógł błagalny list skierowany do metropolity łódzkiego abpa Grzegorza Rysia. Na niewiele zdały się petycje, protesty i alarmujące pisma kierowane do kilkunastu urzędów. Tuż przed świętami kolejne hektary lasu w Porszewicach niedaleko Łodzi zostały wycięte. To tam rusza odkrywkowa kopalnia piasku, będąca wspólnym przedsięwzięciem łódzkiej archidiecezji i prywatnego przedsiębiorcy.

- Byliśmy zajęci przygotowaniami do świąt Bożego Narodzenia i mało kto zaglądał do tego lasu. Po świętach podczas spaceru okazało się, że drzewa zostały już wycięte. To przykre, bo jeszcze nie tak dawno były to tereny rekreacyjne - mówi Wirtualnej Polsce pani Dorota, współzałożycielka Stowarzyszenia Protest Porszewice.

Od wiosny 2020 roku zabiega wraz z mieszkańcami wsi o zachowanie w możliwie nienaruszonym stanie terenów Uroczyska Porszewice (woj. łódzkie). Cześć lasów należy do archidiecezji łódzkiej. To miejsce rekreacji na świeżym powietrzu dla spacerowiczów, biegaczy i rowerzystów z pobliskich miast.

Mieszkańcy apelowali do arcybiskupa Grzegorza Rysia, aby "dla złotówek nie niszczono cennego przyrodniczo terenu". Nie udało się. Właśnie udokumentowano na zdjęciach kolejną wycinkę drzew.

Zdaniem mieszkańców to przygotowania do powiększenia terenu rozpoczynającej działalność kopalni piasku. Jak już informowaliśmy, w przedsięwzięciu uczestniczy archidiecezja łódzka.

- Nie spodziewałam się, że Kościół jako właściciel może działać w takim stylu. Uzasadnieniem dla wycinki lasu było przywrócenie działki do stanu rolnego. Jednak nie chodzi tu o uprawianie ziemi, tylko o powiększenie terenów kopalni piasku, na której kuria chce zarabiać - dodaje rozmówczyni, powołując się na ustalenia w urzędach.

Zdaniem mieszkańców to przygotowania do powiększenia terenu rozpoczynającej działalność kopalni piasku. Jak już informowaliśmy, w przedsięwzięciu uczestniczy archidiecezja łódzka.

- Nie spodziewałam się, że Kościół jako właściciel może działać w takim stylu. Uzasadnieniem dla wycinki lasu było przywrócenie działki do stanu rolnego. Jednak nie chodzi tu o uprawianie ziemi, tylko o powiększenie terenów kopalni piasku, na której kuria chce zarabiać - dodaje rozmówczyni, powołując się na ustalenia w urzędach.

https://wiadomosci.wp.pl/prosili-biskupa-aby-nie-zamieniac-lasu-na-zlotowki-po-swietach-zobaczyli-pole-z-balami-6721375292402560a

sss.PNG

Opublikowano

@Rogas71 ty nie masz prawa robić na swojej ziemi co chcesz. Masz masę ograniczeń dotyczących wycinki, pozwoleń za zabudowę, a kopaliny i tak do Ciebie nie należą.  Sprawa która tu jest przytoczona jest poruszana już od jakiegoś czasu. Zostało naruszonych masę przepisów, a nikt z tym ni nie robi, bo ziemia należy do archidiecezji. Co więcej ziemia taka, to nie jest prywatny folwark biskupa, a tak to oni traktują. 

Opublikowano

Tak jak i gmina nie jest wójta miasto prezydenta tak samo można powiedzieć że się panoszą jak na swoim nakładając kolejne podatki na mieszkańców ksiądz nikogo do dawania nie zmusza często jeszcze dokłada do parafii

• Haha 1
Opublikowano

Już widzę jakby jakiś chciał dokładać do parafii 😄

U nas kasa z religii, renta i proboszczowanie więc co nie można żyć na poziomie  i kapslować kasy na mieszkania 😂

Opublikowano (edytowane)

Ta, dokłada do parafii jak hodowcy do bydła. Księża sobie bardzo dostanie żyją na plebaniach, które w większości budowali własnoręcznie przodkowie parafian. Dysponowanie majątkiem takiej parafii powinno być jakoś uregulowane prawnie. Bo to majątki wypracowane przez zwykłych ludzi, a nie księży i biskupów. 

Edytowane przez Leszy
  • Like 1
Opublikowano

Nie da się tego porównać bo Gmina ma nad nami formalną władzę i  narzędzia a taki ksiądz czy biskup tylko taką samozwańczą bobrowolną

Opublikowano

Władze gminy wybierają ludzie. Do tego mamy radę która też jest wybierana przez ludzi. Proboszcza narzuca się nam z góry, a rady parafialne wybiera sobie potem sam ksiądz. 

Opublikowano
4 minuty temu, Rogas71 napisał:

Sejm też wybierają ludzie i prezydenta a teraz lewactwo podważa te wybory i pluje na demokratycznie wybrane władzę

Polityka. Prawactwo też podważało legalnie wybrane władzę. Nawet niektórzy głosili, że konstytucja jest powołana nielegalnie, i powinniśmy stosować tą z 1935 r. Dodatkowo nasz obecny rząd nie ma większości konstytucyjnej. Takiego mandatu nie dostał, a zachowuje się jakby to nie miało znaczenia. Więc można się dopatrzeć działań nielegalnych. Samo wygranie wyborów nie daje legitymizacji na wszystko. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v