Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
V12 napisał:

13 godzin temu, jacus napisał:

mlody jestes nie pamietasz 20 stopnia zasilania....

choc teraz farelki czy elektryczne kaloryfery wyszly z mody. do tego wieksze straty na przesyle, mniej wody do chlodzenia przy duzym i dlugim mrozie. awarie linii kolejowych ,zamarzniete wagony. 

ale jaki , mogł by być powód 20 stopnia zasilania tej zimy??  , sztuczne kreowanie braku surowców ?/ 

Mrozy po -40 , awarie lini SN z lat 60 ?? (u  mnie stoją takie i o dziwo rzadziej je zrywa niz te młodsze ) 

Harmoniczne , zaczną gotować trafa ?? A moze celowy test jak sobie ludziki poradza ?? 

Zima jak zima , każdej moze być ekstrema , jednak po tylu latach doswiadczeń powinni byc przygotowani ,  w koncu zyjemy w XXI wieku ...:)

Harmoniczne to uj. Już Ci pisałem co. Samochód podpięty do ładowania to przekompensowanie sieci w kierunku pojemności co daje puste obciążenie. Teraz poniżej 40kW nie liczą energii biernej ale jak zaczną to za pojemnościową dopieprzą za każdego Var a. Taka chińska kulka ledowa 5W to jest często 10 - 15 VA i jak masz nowoczesny licznik na chacie to sobie zobacz zużycie energii czynnej oraz biernej indukcyjnej i pojemnościowej. Jak masz komputery, ledy i telewizory to stawiam na każde 100 kWh jakieś 80 kVarh biernej w czwartej ćwiarze czyli pojemnościowej. Ta jest płatna "razy czy". Jak masz jeszcze fotowoltaikę to wszystko zależy od klasy sprzętu ale większość badziewia obciąża sieć pojemnością bo przepływ musi być na dwie strony. Jest potencjał do żłobienia? Jest obciążenie gotujące sieć?

nie napisał:

2 godziny temu, hubertuss napisał:

W mediach niezależnych pokazują wypowiedzi jakie są.

nawet najgłupszy nie wierzy w takie brednie

w dodatku "niezależnych" - buuaaahhhaaaaa

to był reportaż robiony w konkretnym celu

Ponton. W pontonie jest to możliwe. Marznie się od dna...

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, DTaras napisał:

Jest potencjał do żłobienia? Jest obciążenie gotujące sieć?

Jest .

ale jaka jest skala w tej chwili to wiedzą Ci maja dostep do parametrów rozdzielni np 110/15 . u mnie w okolicy full wiatrowych , pewnie trafo 110/15 czasami sie mocno nudzi 

mam ziomeczka w energetyce , co mówi żeby sie coś upaliło na SN to rzadko , kociołki  na stacjach 15/0,4  tez sie nie gotują , u mnie na 11 chałup był 50kva od 1962 do 2019 ,

wymienili mi stacje na polu z bramowej na jeden okragły słup , zamiast 50 posadzili 100kva , ta 50 sobie radziła wysmienice , mam voltomierze na każdej fazie wachania napięc były małe a jestem pierwszy od trafo , teraz na tej 100kva jest jeszcze lepiej ze stabilnoscią 

Ja nie mam fotovolta i nie bede na razie miał , obliczenia  zwrotu powiedziały co trzeba , na wiosce pod tym trafo na 11 chałup , 2 ma foto 

Jak zwykle znów temat , miast to one generuja obciązenia i tez puste ampery  i harmoniczne 

Edytowane przez V12
Opublikowano
11 minut temu, nie napisał:

Celem było pokazanie brukselskim eurokratom jaki to Pis zły i że wypychanie uchodźców  z granicy jest naruszeniem prawa UE a to kolejny powód na sankcje . Część elit brukselskich twierdzi że działania Polski na granicy z Białorusią jest nie humanitarna . 

Ja śmiem twierdzić że atak na Pis odbywa się nie tylko poprzez - ulicę co nie wyszło , zagranicę co trwa a także poprzez granicę .

• Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, nie napisał:

Nie wiem czy wierzy czy nie wierzy. Stacja tv nie jest od oceniania tego tylko pokazywania i tym się charakteryzują wolne media.

W Smoleńsk też wydawało się, że nawet najgłupszy nie uwierzy a jednak. Najważniejsze osoby w państwie brednie te powtarzały. I ty jakoś im wierzysz. Mit o zamachu w Smoleńsku też by robiony w konkretnym celu.

Nawiasem mówiąc nie odniosłeś się konkretnie do niczego z tego co napisałem. Nic o Kurskim nic o Kaczyńskim bo wiesz, że to prawda. Bo ty nie potrafisz konkretnie tylko jakieś dyrdymały jak to u was w pisie.

11 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Celem było pokazanie brukselskim eurokratom jaki to Pis zły i że wypychanie uchodźców  z granicy jest naruszeniem prawa UE a to kolejny powód na sankcje . Część elit brukselskich twierdzi że działania Polski na granicy z Białorusią jest nie humanitarna . 

Ja śmiem twierdzić że atak na Pis odbywa się nie tylko poprzez - ulicę co nie wyszło , zagranicę co trwa a także poprzez granicę .

Tak tak cała wierchuszka UE ogląda tvn. Nie schlebiaj tej stacji aż tak. A co do sankcji na razie i tak nas maja za co kasować. Za Turów i izbę licznik bije.

Opublikowano
4 godziny temu, nie napisał:

Imigrant przebijał się przez rzekę 6 dni
- Białorusini wepchnęli go do rzeki, a on płynął 6 dni - to było w ubiegłym tygodniu. Płynął tak sześć dni w ciągu tygodnia w tej lodowatej wodzie. W nocy wychodził na brzeg, cały mokry i zmarznięty, potem kładł się na gołej ziemi. Nie zapalał ogniska, bo bał się, że go ktoś zobaczy! Udało mu się spać maksymalnie do godziny, padał ze znużenia. Szedł po to, żeby się rozgrzać w nocy, potem znowu siadał i tak to wyglądało - mówiła z łzami w oczach Wappa. 

- W tym czasie nie jadł i nie pił, wziął parę łyków wody z rzeki, ale nie chciał jej pić, bo bał się, że zachoruje. Gdy on tutaj gdzieś wypłynął, pojawił się dla świata w naszym regionie, my mu pomogliśmy i on nas obdarzył takim zaufaniem, że kiedy potem gdzieś otrzymaliśmy od niego "feedback" w dalszych etapach jego podróży, to np. dzwonił do mnie i mówił mi: "boję się". A ja do niego: "wiem, ale jestem z tobą, wiesz o tym" - dodała aktywistka.  

A wiesz skąd się biorą takie opowieści? Bo ja wiem. Dlatego też ceniliśmy w Iraku tłumaczy co studiowali w Polsce, A tych z którymi wcześniej nawet daliśmy se po ryju we Wrocławiu najbardziej.😂

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

A wiesz skąd się biorą takie opowieści?

nie skąd?, tylko po co?

15 minut temu, hubertuss napisał:

Nic o Kurskim nic o Kaczyńskim

nie każdy ma obsesję 

20 minut temu, hubertuss napisał:

jak to u was w 

po

Opublikowano
18 minut temu, hubertuss napisał:

Nie wiem czy wierzy czy nie wierzy. Stacja tv nie jest od oceniania tego tylko pokazywania i tym się charakteryzują wolne media.

Wiesz, a może słyszałeś o czymś takim jak rzetelność dziennikarska? Chyba że materiał o pływaniu 6 dni w rzece uważasz za rzetelny i prawdziwy - to nic tylko pogratulować rozumienia otaczającego nas świata :)))

Opublikowano

Rzetelność to nie ocenianie tego co ktoś mówi. Jak chce to niech mówi, ze na księżycu był to widz ma ocenić a nie dziennikarz. Nie masz nawet pojęcia co to rzetelność dziennikarska. Dziennikarz nie jest od oceniania przekazywanych treści. Jak to robią w szczujni. Tam faktycznie pojęcie rzetelności odznacza się tym, że to dziennikarz lub jego szef decyduje co pokazać widzowi tam to jest rzetelność.

Opublikowano
4 minuty temu, nie napisał:

nie skąd?, tylko po co?

W zasadzie masz rację. Bo jakoś ta aktywistka musi umocować potrzebę swojego istnienia. A sensacyjne opowieści w tym jej pomagają.😂 Oczywiście gdyby była normalna to zostałaby wolontariuszką nie aktywistką, tylko wtedy zapierdol większy i splendor mniejszy.🤣

Opublikowano (edytowane)

Moze wzioł jaki eliksir mocy , mamy XXI wiek , wiec musimy być nowoczesni i ufac nauce :D

4 minuty temu, binek napisał:

Wiesz, a może słyszałeś o czymś takim jak rzetelność dziennikarska? Chyba że materiał o pływaniu 6 dni w rzece uważasz za rzetelny i prawdziwy - to nic tylko pogratulować rozumienia otaczającego nas świata :)))

Edytowane przez V12
Opublikowano

Hiszpański Urząd Skarbowy ściśle nadzoruje przepływy gotówkowe w celu zwalczania szarej strefy gospodarczej i oszustw podatkowych. Wszystkie przelewy pieniężne powyżej tysiąca euro są ściśle monitorowane i mogą skutkować ukaraniem ze strony Urzędu.
Zgodnie z nowymi zaostrzonymi przepisami, limit korzystania z płatności w gotówce wynosi obecnie 1 tys. euro. Hiszpańskie media informują, że niewiedza w tym zakresie i przekroczenie dozwolonej kwoty gotówkowej może skutkować sankcjami pieniężnymi.
Każda płatność od konsumenta lub przedsiębiorcy przekraczająca sumę 1 tys. euro musi być dokonywana za pomocą środków pozwalających na zarejestrowanie transakcji, jak karty kredytowe lub przelewy bankowe.
Oprócz tego, banki rejestrują wszelkie ruchy na koncie przekraczające sumę 3 tys. euro i zwracają się bezpośrednio do Urzędu Skarbowego w celu ich zweryfikowania. Takie transakcje powinny zostać usprawiedliwione w celu uniknięcia kary.
Urząd Skarbowy zwraca szczególną uwagę na banknoty o nominale 500 euro, kojarzone z gospodarką podziemną.
Transakcje o wartości powyżej 10 tys. euro stanowią kolejny "czerwony alert" dla urzędu, który może zażądać wyjaśnień, po wcześniejszym powiadomieniu ze strony banku.
Okresowe wpłacanie gotówki na to samo konto także może wzbudzić podejrzenia co do jej legalności.

lewackie pomysły

Opublikowano
7 minut temu, nie napisał:

nie skąd?, tylko po co?

nie każdy ma obsesję 

po

Chyba nie każdy jest hipokrytą. Pokazują innego jak przepisy łamał a sami to robią. Może Kaczyński z jego bystrością nie widział ile jadą. Ale Kurski.

Opublikowano
1 minutę temu, V12 napisał:

Moze wzioł jaki eliksir mocy , mam XXI wiek , wiec musimy być nowoczesni i ufac nauce :D

może trenował do iron mana ? :D 

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Rzetelność to nie ocenianie tego co ktoś mówi. Jak chce to niech mówi, ze na księżycu był to widz ma ocenić a nie dziennikarz. Nie masz nawet pojęcia co to rzetelność dziennikarska. Dziennikarz nie jest od oceniania przekazywanych treści. Jak to robią w szczujni. Tam faktycznie pojęcie rzetelności odznacza się tym, że to dziennikarz lub jego szef decyduje co pokazać widzowi tam to jest rzetelność.

Art. 12. - [Staranność i rzetelność w działalności dziennikarskiej] - Prawo prasowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2018.1914 t.j.

| Akt obowiązujący
Wersja od: 5 października 2018 r.
Art.  12.  [Staranność i rzetelność w działalności dziennikarskiej]
1. 
Dziennikarz jest obowiązany:
1)
zachować szczególną staranność i rzetelność przy zbieraniu i wykorzystaniu materiałów prasowych, zwłaszcza sprawdzić zgodność z prawdą uzyskanych wiadomości lub podać ich źródło;
2)
chronić dobra osobiste, a ponadto interesy działających w dobrej wierze informatorów i innych osób, które okazują mu zaufanie;
3)
dbać o poprawność języka i unikać używania wulgaryzmów.
2. 

Dziennikarzowi nie wolno prowadzić ukrytej działalności reklamowej wiążącej się z uzyskaniem korzyści majątkowej bądź osobistej od osoby lub jednostki organizacyjnej zainteresowanej reklamą.

Tyle w temacie, szczególnie punkt pierwszy.

Opublikowano

No ale dziennikarz przekazał w programie słowa tej pani zgodne z prawdą nie zmanipulował ich nie przekręcił. A to czy słowa są prawdziwe to już pani niech za to odpowiada. Jeśli by robił relację ze słów tej pani to ma obowiązek przekazać je zgodnie z prawdą. Ale jeśli ta pani mówi na wizji bezpośrednio do widza to dziennikarz może to jedynie przekazać. A nie ma to ocenia c czy zgodne z prawdą. Zgodne z prawdą mają być informacje pozyskane przez niego i przekazane. Zresztą szczujania co dzień kłamie i wam nie przeszkadza. Kłamią dziennikarze a nie jakieś aktywistki i wam nie przeszkadza. Kłamią politycy pisu jak z tym Smoleńskiem i wam nie przeszkadza.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Pokazują innego jak przepisy łamał a sami to robią. Może Kaczyński z jego bystrością nie widział ile jadą. Ale Kurski.

czy ja ich usprawiedliwiam? to ty tuska bronisz bo inni też tak robili

wszyscy powinni być sprawiedliwie ukarani

Nie tak dawno lewicowy pis zdaje się u nas zmniejszył kwoty które można wpłacać gotówką. Miesiąc, dwa temu to było? Pamiętasz?

pis też miewa lewackie pomysły

u nas jest na razie limit tylko w płatnościach między firmami i w określonych przypadkach, ale pewnie kiedyś będzie jak w hiszpanii

Opublikowano

Zresztą szczujania co dzień kłamie i wam nie przeszkadza. Kłamią dziennikarze a nie jakieś aktywistki i wam nie przeszkadza

A to jest kolejny argument za stworzeniem tam centrum prasowego i dopuszczeniem dziennikarzy do pogranicza. Info samo się zweryfikuje.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, nie napisał:

czy ja ich usprawiedliwiam? to ty tuska bronisz bo inni też tak robili

wszyscy powinni być sprawiedliwie ukarani

pis też miewa lewackie pomysły

u nas jest na razie limit tylko w płatnościach między firmami i w określonych przypadkach, ale pewnie kiedyś będzie jak w hiszpanii

Czy ja Tusk usprawiedliwiam? Napisałem gdzieś, że dobrze zrobił? Ja odniosłem się do mema i nagonki jaką się robi w tvp na ten wybryk. Szef tvp sam ma dużo za uszami w sprawach jazdy zgodnej z przepisami.

TVp miało prawo to pokazać i powinno. Ale robić z tego sensację któryś dzień i to w głównym wydaniu wiadomości. To hipokryzja na maksa.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Ale robić z tego sensację któryś dzień i to w głównym wydaniu wiadomości. To hipokryzja na maksa.

tak jak w tvn kolizje rządowe; taki sam styl

Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

Czy ja Tusk usprawiedliwiam? Napisałem gdzieś, że dobrze zrobił? Ja odniosłem się do mema i nagonki jaką się robi w tvp na ten wybryk. Szef tvp sam ma dużo za uszami w sprawach jazdy zgodnej z przepisami.

TVp miało prawo to pokazać i powinno. Ale robić z tego sensację któryś dzień i to w głównym wydaniu wiadomości. To hipokryzja na maksa.

Nie przepadam za Tuskiem , ale nie jadę po nim , robił dużo gorsze rzeczy a takie przekroczenie to każdemu może się trafić .

5 minut temu, nie napisał:

tak jak w tvn kolizje rządowe; taki sam styl

Temu od seicenta idioci nazbierali na merola i kasa przepadła .

Opublikowano

aż strach pomyśleć co by było, jak by tam więcej Tusków jechało.

szkoła prawie tuż , tuż, a pewno i sklep jaki...

no morderca jak nic. a jeszcze i dziadka w wermachcie miał...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v