Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Moi ,,dziadziusie" imbecylu nie żyją od ok 8 lat

co poradzić na to jak nie potrafisz zrobić dzieciaka 😂 i rodziców zrobić dziadkami 😂

niesprawny jak prezes ? czy co 😂

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

co poradzić na to jak nie potrafisz zrobić dzieciaka 😂 i rodziców zrobić dziadkami

Ślepy czy głupi ?czy jedno i drugie?napisałem w cudzysłowie to nie rozumiesz że rodzice nie żyją.Pochwal się ile ty narobiłeś

Opublikowano (edytowane)

Jak nie masz rodziców to sorry. Ja mam dwóch synów i starczy

Edytowane przez racyl
Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie, maszyny mogą być na Ciebie, ja aby dostarczam towar, 12zł łubianka bez szypułki przy obecnych cenach nawozów i ŚOR mogę ci dostarczać, a ty sobie to przerabiaj, cały zysk twój ;) Dostawy szacuję na około 3tony dziennie ;) A i sąsiad też chętny na taki układ, on gdzieś 5-6ton dziennie ci może dostarczać.

Skoro to taki prosty i łatwy biznes to ruszaj, z chęcią dostarczę ci towar najwyższej jakości ;) 

Ino twój  towar dla przetwórni to tylko objętościówka. Biorą bo muszą, a że wartość nędzna to inna sprawa.

Próbowali przekupić ludzi wyższą ceną aby wrócili do Sengi Sengany, ale ni chu chu. Głupi wymarli🤣

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

Próbowali przekupić ludzi wyższą ceną aby wrócili do Sengi Sengany, ale ni chu chu. Głupi wymarli🤣

A kto im będzie zbierał tą Sengę po 3zł/kg xD Mogę im zasadzić, ale nie po takich cenach ;) W tym roku gdyby mi dali gwarancję za Sengę 4zł/kg z szypułką i 5,50zł/kg bez szypułki to mógłbym im dostarczyć, ale taniej ni hu hu, wolę Rumbę na deser tłuc po 10zł za łubianke xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

jak doj**ią jeszcze większą minimalną to i za 3zł koszyk mogą nie chcieć zbierać

22 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

8 ha czeka na azot i nie mam pomysłu przy tych cenach , jeśli nie spadnie saletra pon. 2000 zł to nie kupie .

No to co Ci urośnie bez azotu ? 4-5ton  ?

Opublikowano
19 minut temu, Mariusz2903 napisał:

W filozofii to do pięt mi nie dorastasz , a krytyka wszystkiego z urzędu to tani pijar .

Gdy używasz zbyt trudnych słów to wkradają się przekłamania. Z pewnością miałeś na myśli filozofowanie a nie filozofię.😅😂🤣

Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

jak doj**ią jeszcze większą minimalną to i za 3zł koszyk mogą nie chcieć zbierać

No to co Ci urośnie bez azotu ? 4-5ton  ?

3 - 4 tony to mi wyszło przy 160 N czystego i dla tego nie widzę przyszłości kolorowo dla zboża u mnie .

1 minutę temu, Ulman napisał:

Gdy używasz zbyt trudnych słów to wkradają się przekłamania. Z pewnością miałeś na myśli filozofowanie a nie filozofię.😅😂🤣

A żeby być filozofem to trzeba mieć tytuł profesora ?

Opublikowano (edytowane)

bo tam brakuje czego innego w tej ziemi że azot nie podnosi plonu

Edytowane przez racyl
Opublikowano
5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

3 - 4 tony to mi wyszło przy 160 N czystego i dla tego nie widzę przyszłości kolorowo dla zboża u mnie .

Sprawdź pH i P,K i Mg, bo 160kg czystego N na ha to dawka azotu na 5-6ton ziarna a nie na 3-4tony ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

bo tam brakuje czego innego w tej ziemi że azot nie podnosi plonu

Trudno mi uwierzyć w tak mizerny plon , w czerwcu zanosiło się na 2 cyfrowy wynik , PH bym odpuścił bo wapienia jest do groma ale grzybówka spóźniona i tylko raz i to chyba winowajca .

Opublikowano

nawet na więcej, ja też sypie po 500kg saletry to mam zazwyczaj 8ton. zdarza się i 10ton pszenicy ale to zależy od odmiany

to racja grzybówka musi być dwa razy. w poprzednim roku jeden kawałek raz był robiony to niewiele więcej miałem co ty a pszenica gęsta to tym bardziej trzeba

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Sprawdź pH i P,K i Mg, bo 160kg czystego N na ha to dawka azotu na 5-6ton ziarna a nie na 3-4tony ;) 

Przy 70 N niektórzy mieli 5 ton , u mnie poszło 200 kg Polidap , K I Mg tylko nalistnie 

Opublikowano

ktoś kiedyś pisał o ekologii to niech sobie teraz wyobrazi żeby nic nie dać nawozu i nic nie pryskać czy opłaciłoby się to uprawiać w ogóle 😂

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, mirro napisał:

Jak masz milion PLN na tunel mroźniczy to możesz.😂

Daj mu spokój, to PiSior oderwany od rzeczywistości ;) wierzy w te cuda Pudy o przetworstwie w gospodarstwie. 

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v