Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niemcy bez Polski nie mogą utrzymać gospodarki sami to powtarzają jesteśmy tanią siłą roboczą zarabiamy 3 razy mniej a nie kiedy i 5 razy mniej jak Niemcy .

Podczas 2 wojny światowej mieli całkiem za darmo roboli .

Elektrownie wodne w Polsce są najbardziej opłacalne ale pier**lona Unia zabrania robienia tam bo rybki .

Dobrze wiedzą że w tej dziedzinie bylibyśmy potęgą i nie dopuszczą do tego swoimi wymysłami .

Opublikowano
19 minut temu, galan99 napisał:

Elektrownie wodne w Polsce są najbardziej opłacalne ale pier**lona Unia zabrania robienia tam bo rybki .

Pod warunkiem że jest woda i rozsądny plan spiętrzania tej wody. Ale jak się ma sraczkę mentalną i raz chce się z rzek zrobić drogi do transportu wodnego ,raz wykorzystać do energetyki a raz tylko obronić tereny przyległe przed zalewaniem to nigdy niczego sie ni skończy, ani nawet nie zacznie.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a dobrym rozwiązaniem byłoby dogadać sie z niemcami , odpuscić nord stream 2 w zamian za atomówke w polsce ale już przepadło

A to jest bardzo dobre zadanie dla ministra Czarnka. Powinien w nauczaniu historii dołożyć jedno ważne zagadnienie. " Jak nie należy zabierać si do budowy elektrowni atomowe".😂

1 minutę temu, galan99 napisał:

Jak by były zbiorniki retencyjne w całym kraju

Skoro przerasta ich budowa zbiornika retencyjnego, to nie licz że zbudują elektrownię.

• Like 1
Opublikowano

Nie do końca tak że dogadać się z Niemcami czy tam z kimś innym można się dogadywać ale czasem nastroje się zmieniają i będą szantaże i prądu może nie być .

Prąd każdy kraj powinien mieć na własne potrzeby w 100 % tak samo mieć zapasy paliw na 1 rok .

Opublikowano

u nas w gminie powstaja wlasnie plany budowy suchych polderow zalewowych -ledwo na fb  ktos umiescil to juz setki protestow.... nie zeby ktos tam mieszkal czy cus, oni juz z gory protestuja- lepiej zeby krakow zalalo niz moja pszenice w ilosci 0.5 ha..

tez tak mysle bo z polowe arealu mam na tych terenach 🤣. ktore to juz plany 2 czy 3 ?? pewnie goowno z tego wyjdzie...  

Opublikowano

Generalnie galan to w sieci są doliny i górki w ujęciu dobowym i chodzi o to aby górkę zagospodarować i wykorzystać w dolinie. Nie trzeba wody spiętrzać - można ją pompować w okresie górki a w czasie doliny energię szybko odzyskać z niewielką stratą. Recepta banalna na zapas mocy wraz z zatrzymaniem wody. Ale nie. Najlepiej zasrać system źródłami pracującymi jałowo. I proszę mi tu nie pisać o magazynach od Muska bo to upierdliwe w serwisie, drogie i jest to konwersja energii elektrycznej w chemiczną i spowrotem o ciulowej sprawności. Wszak akumulator nie robi tego bez strat a jest po drodze w pip jeszcze urządzeń. Skoro idziemy w energię odnawialną to zapewnijmy stabilność systemu sama jedna elektrownia jądrowa tego nie zapewni.

Opublikowano (edytowane)

Przed wojna były młyny wodne i tak samo Tartaki .

Praktycznie w każdej gminie powinna być elektrownia wodna .

Mam zamiar zrobić własną Elektrownię .

https://allegro.pl/oferta/pradnica-trojfazowa-generator-800va-700obr-min-10410067733?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_firma_przemysł&ev_adgr=Maszyny+i+urządzenia&gclid=EAIaIQ

https://pl.aliexpress.com/item/4001175524122.html?albpd=pl4001175524122&acnt=494-037-6276&aff_platform=aaf&albpg=1075312350876&netw=u&albcp=6459787116&sk=UneMJZVf&trgt=1075312350876&terminal_id=b0d94774ef5c4c43884bea38f1844203&tmLog=ne

Napęd będzie 12 v silnikiem .

Znamionowa moc 1500W
Typ wyjścia: AC jednofazowy
Napięcie znamionowe: 220V
Częstotliwość: 50 / 60Hz

Prędkość: 900-6000

Piec centralnego ogrzewania będzie na grzałki elektryczne w montowane w piec węglowy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

podobno ma nie być sankcji na Nordea steam 2. Tak się wychodzi na aliansie z USA.

Opublikowano

Oj ludzie ludzie jacy są naiwni Putin i Tramp wszystko ugadali tak samo teraz będzie z Joe Biden .

Żadnych bas Amerykańskich  by nie było po wcześniejszych ustaleniach  przywódców .

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, akooo napisał:

podobno ma nie być sankcji na Nordea steam 2. Tak się wychodzi na aliansie z USA.

Tak nam rządzi PiS wspaniale xD Już raz w historii mieliśmy sojusznika gdzieś tam daleko, ale nasze "matoły" co niby tak lubują się w historii nie potrafią się na niej uczyć. USA mają problem teraz z Chińczykiem i oddadzą nas w strefę wpływów Rosji wzamian za to, że Rosja pomoże im w walce z Chinami, u nas nie ma surowców naturalnych, więc dla USA jestesmy bezwartosciowi. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

w piątym roku rządów pis za średnie wynagrodzenie można kupić - 8334 kWh

w piątym roku rządów po za średnie wynagrodzenie można kupić - 6177 kWh

35% więcej

:D :D :D la la la :D :D :D

• Confused 1
Opublikowano

Jak Lewandowskiego usadzić na ławce ktoś napomknął....można tak ustawić mecz?

Opublikowano

pol godziny pieprzenia -moglabys tak w skrocie wyjasnic o co mu chodzi ??

jak mozna ustawic mecz ?? coraz trudniej , var-y, obserwatorzy , emisja na zywo .. chyba tylko w niskich ligach sie zdarza, za duzo ludzie jest do tego potrzebnych,zawsze ktos sie sypnie, zreszta stoja za tym kolosalne pieniadze.

Opublikowano
8 godzin temu, nie napisał:

35% więcej

Taaaa bo pieniądze na wynagrodzenie daje PiS.😂 Ciekawe co mi to daje jako przedsiębiorcy? Bo na razie to cały czas koszty funkcjonowania rosną. 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, galan99 napisał:

Jak by były zbiorniki retencyjne w całym kraju to wody by nie brakowało ale w Polsce jest tak albo woda zalewa albo jej brakuje .

no i bedzie , jest 27 tys podpisanych umow   na budowe sadzawek :D:D:D           

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
12 godzin temu, nie napisał:

35% więcej

weź jeszcze oblicz ile kosztowały podpaski i musztarda za po a ile za pis? Bo za pis coś chyba staniały 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v