Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Dokładnie, przecież wiadomo, że za PiS-u jest najlepiej na wsi xD Lepszych rządów nie było i nie będzie dla nas, rolników ;) 

Edit: Informacja dla mało kumatych PiS-owców, to jest sarkazm, a nie wychwalanie partii rządzącej. Żeby tu mi nikt nie cytował, że niby PiS wychwalam ;) 

Jaki sarkazm przecież rok do roku od lat kilku rośnie nam dochód z hektara, bez względu czy potop susza czy inna sraczka, żyć nie umierać. Pod wioskowym AUCHANem same zadowolone czerwone nosy,z bystrym rozumnym wzrokiem.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, henio2 napisał:

Wiesz to z autopsji 😋😜?

Na twoje nieszczęście nie. 

Kredyty na ziemię kiedyś brałem, ale wszystko pospłacane, nie mam żadnych należności w bankach. Jakoś nie lubię brać kredytów. I jak jeszcze na inwestycyjne czasem się skuszę(np preferencyjny na zakup ziemi) tak telewizor itp zawsze za gotówkę, nigdy na raty.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ale tak było za PO i jest za PiS-u. Nie widzę, żeby rozwój wsi nabrał jakiegoś większego tempa za rządów PiS-u.

Najwiekszego nabrał dla gołodupców bo jak 500 i emeryture dostali to nagle im dochody o 100% wzrosły:D

5 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie 

To ciekawe kim taki antypisiok jak Ty 🤔 

Ja jestem przeciwnikiem socjalizmu, centralnego sterowania gospodarką, ludem, interwencjonizmu państwowego i srawiedliwości społecznej. Zwolennikiem własności prywatnej , wolności gospodarczej , wolności i samodzielności jednostki.  Możesz uznać że jestem  konserwatywnym wolnościowcem 

Opublikowano
1 godzinę temu, henio2 napisał:

Wytłumacz dlaczego jak nic się w rolnictwie nie opłaca ludzie inwestuja w ziemię mimo że jej ceny wzrosły a nasze produkty stoją w miejscu skąd biorą pieniądze na to

Po co odpowiadać. Jak i tak nic nie zrozumiesz. 

• Like 1
Opublikowano

Czy ktoś kto ma blisko może sprzedać heniowi lepę ode mnie? Nosz kuria - przyjmij wreszcie do świadomości i stosowania iż dostanie się na studia nie gwarantuje ich ukończenia jak i ukończenie nie daje gwarancji na dobrego fachowca. Fachura jak dobrze skończy i wie co robi to wymaga zapłaty. Podstawowy błąd to myśleć, że rola właściciela kończy się na finansowaniu - w każdej dziedzinie.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Ja jestem przeciwnikiem socjalizmu, centralnego sterowania gospodarką, ludem, interwencjonizmu państwowego i srawiedliwości społecznej. Zwolennikiem własności prywatnej , wolności gospodarczej , wolności i samodzielności jednostki.  Możesz uznać że jestem  konserwatywnym wolnościowcem 

te wszystkie ideały tylko w twoich wymarzonych Chinach🤣

Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

Można gdzieś przeczytać całość bez prenumeraty ?

Przed chwilą, Denwer napisał:

148836881_1522643771257723_4706186880701

Proste pytanie, co w zamian ? Ludzie tak w ciemno podpisują ? A z drugiej strony, przecież nie płacą abonamentu i nie oglądają TVP, to co chcą likwidować ?

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

@traktor11 przecież wiadomo, że PiS to partia komunistyczna, i jako partia komunistyczna chcą upaństwawiać gospodarkę ;) 

jak jest brak chętnego to dobrze . Ulman - nikt sie nie uwłaszczy a jak bedzie zmiana  rządu to ktoś inny obsdzi stołki  

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

@traktor11 przecież wiadomo, że PiS to partia komunistyczna, i jako partia komunistyczna chcą upaństwawiać gospodarkę ;) 

Tylko dziwnym trafem te spółki wykupione są w większości w stanie agonalnym, czy aby to nie jest skok na główkę do basenu bez wody.

Opublikowano

@mirro Czytałem Twój wpis o teściowej no i jednak nie jesteś taki socjopata jak się prezentowałeś. Na czymś Ci jednak zależy czyli i sumienie jest u Ciebie. To dobrze i źle jednocześnie bo przyjdzie czas zmagania ze zmorami. Tylko zapamiętaj te słowa 😉

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jarecki napisał:

jak jest brak chętnego to dobrze . Ulman - nikt sie nie uwłaszczy a jak bedzie zmiana  rządu to ktoś inny obsdzi stołki  

Jak jest brak chętnego to znaczy, że te spółki/firmy są nic nie warte. Ich właściciele się cieszą, że przyszedł jakiś frajer i im za to zapłacił.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, DTaras napisał:

agromatik - jaki to ten rozumny wzrok? Jak u owczarka co czeka aż mu rzucisz kij?

do pierwszego klina wzrok czujny i drapieżny

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
1 godzinę temu, henio2 napisał:

Wytłumacz dlaczego jak nic się w rolnictwie nie opłaca ludzie inwestuja w ziemię mimo że jej ceny wzrosły a nasze produkty stoją w miejscu skąd biorą pieniądze na to

Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał:

agromatik - tak eksperymentalnie zastanów się kiedy taka spółka s agonii będzie miała rację bytu a odpowiedź to przyszłość.

wiekszość z nich to dinozaury poprzedniej epoki, czy aby nie chodzi o " nie bój żaby podatnik zapłaci" 

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jak jest brak chętnego to znaczy, że te spółki/firmy są nic nie warte. Ich właściciele się cieszą, że przyszedł jakiś frajer i im za to zapłacił.

niekoniecznie brak chetnego , bo czasem chetny czeka aby jak najtaniej przejąć , wiekszość cywilizowanego świata boi się przejąć ze strony chinskich inwestorów a teraz mają okazje tanio kupować 

Opublikowano
15 minut temu, witejus napisał:

te wszystkie ideały tylko w twoich wymarzonych Chinach🤣

I dlatego za chwilę bedą najwiekszą gospodarka swiata.

14 minut temu, agromatik napisał:

Tylko dziwnym trafem te spółki wykupione są w większości w stanie agonalnym, czy aby to nie jest skok na główkę do basenu bez wody.

Nie bój nic. Rachunek ekonomiczny nie ma tu znaczenia. Rząd dofinansuje naszymi pieniędzmi i partyjna swołocz bedzie sie na tym napasać.

Opublikowano
10 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

O kurna mocne😁

Nie myślałeś o etacie nauczyciela?😁🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v