Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 minut temu, lonoh napisał:

U jakiegoś lekarza byłeś? Bo w końcu coś sensownego napisałeś 

To nie ten Staszek😉

1 minutę temu, Marcin34 napisał:

Dziś Ukraina miała podłącz czy zatrzymuje export kukurydzy coś ktoś wie

Chwilowy mocny skok giełdy. Może już coś wiedzą?

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, MarekUA napisał:

Jeżeli mogę się pochwalić to właśnie pobudowałem (to znaczy firma) magazyny no i taka wiatka stalowa 450m2 kosztowała 350tyś netto(szok) chociaz chcieli wiećej.. ile lat musi się odrobić ? nigdy zbożem nie odrobię w tym kraju ... przy trzymaniu ok 300ton

20201111_124225.jpg

Hala piękna, ale trochę piszesz bez sensu.

Po pierwsze na 300 ton to hala za duża i to dużo za duża.

Po drugie jak chcesz przechowywać zboże (300 ton) to stawiasz 2 biny i zwrot inwestycji masz w 2-3 lata.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

To nie ten Staszek😉

Chwilowy mocny skok giełdy. Może już coś wiedzą?

Na  Ukrainie?? , przynajmniej dziś był spokój i nawet cena spadła ok 2$ na tonie, na pszenicy tak samo

• 0
Opublikowano
13 minut temu, ws71 napisał:

Porty ok 830[218$] , głębiej w kraju ok 745[200$]

chodziło mi czy wprowadzili cło czy jakąś inną akcję w związku z protestami hodowców... wg. ewgt dziś miałą być decyzja...

Matif pięknie dziś odbił , a CBOT dalej w górę .

Panowie przestańcie wywozić na obniżce to ceny moment wrócą... po wysokich stawkach wysprzedane jest zboże którego nie mają pośrednicy - sprzedawali ile wlezie żeby zaczęło spadać na giełdzie - żeby nakupić realnego towaru "na panice"

• 0
Opublikowano

wlasnie oglądałem agro wiadomości z nawozy.eu na yt gdzie koleś z grupy azoty przewiduje ze do połowy roku utrzymają się wysokie ceny na pszenice i odniosłem wrażenie jakby zachęcał żeby jeszcze trochę trzymać

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, ws71 napisał:

Na  Ukrainie?? , przynajmniej dziś był spokój i nawet cena spadła ok 2$ na tonie, na pszenicy tak samo

Na Matifie 

• 0
Opublikowano
13 minut temu, oregano napisał:

Hala piękna, ale trochę piszesz bez sensu.

Po pierwsze na 300 ton to hala za duża i to dużo za duża.

Po drugie jak chcesz przechowywać zboże (300 ton) to stawiasz 2 biny i zwrot inwestycji masz w 2-3 lata.

Oczywiście nie dopisałem żę będzie tam sprzęt bo nie lubię bardzo jak coś stoi na dworze  i niszczeje.; tak zboże i maszyny to nic dobrego ale większość tak robi. do bina nie wstawisz pługa, przyczepy nie zmienisz lemieszy w binie.... etc

• 0
Opublikowano

hala super ale nikt jednego nie liczy postawiłem hale 4 lata temu i zapłaciłem ok 40 % mniej niż miałbym ją postawić w 2020 roku tak wszystko podrożało.  3 lata na przechowaniu i podsuszeniu + idealne miejsce na remont maszyny + garaż dla sprzętu + ogromna powierzchnia dachu zbiornik  20000 litrów deszczówki do oprysku bardzo szybko się napełnia. co do cen to myślę że do końca tygodnia nie będzie śladu po piątkowych spadkach, tylko jedno mnie zastanawia bo jak w piątek były spadki na giełdach to już w sobotę spadki w skupach :-) Podkarpacie sparaliżowane takiego śniegu nie było u nas już wiele lat i do jutra ma sypać :-) nawet jak by dali 1000 netto to przez parę dni nikt nie dojedzie nawet Passatem 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, dzikiWschód napisał:

wlasnie oglądałem agro wiadomości z nawozy.eu na yt gdzie koleś z grupy azoty przewiduje ze do połowy roku utrzymają się wysokie ceny na pszenice i odniosłem wrażenie jakby zachęcał żeby jeszcze trochę trzymać

każdy ma swój interes a tu prosta sprawa droga pszenica = drogie nawozy bo rolnik ma pieniądze dodatkowo sugestia zwiększ nawożenie w 2021 roku

• 0
Opublikowano
20 minut temu, wladirol napisał:

hala super ale nikt jednego nie liczy postawiłem hale 4 lata temu i zapłaciłem ok 40 % mniej niż miałbym ją postawić w 2020 roku tak wszystko podrożało.  3 lata na przechowaniu i podsuszeniu + idealne miejsce na remont maszyny + garaż dla sprzętu + ogromna powierzchnia dachu zbiornik  20000 litrów deszczówki do oprysku bardzo szybko się napełnia. co do cen to myślę że do końca tygodnia nie będzie śladu po piątkowych spadkach, tylko jedno mnie zastanawia bo jak w piątek były spadki na giełdach to już w sobotę spadki w skupach :-) Podkarpacie sparaliżowane takiego śniegu nie było u nas już wiele lat i do jutra ma sypać :-) nawet jak by dali 1000 netto to przez parę dni nikt nie dojedzie nawet Passatem 

Wątpię w to czy nikt by nie  dojechał za tysiąca netto 

• 0
Opublikowano
39 minut temu, strzechu napisał:

chodziło mi czy wprowadzili cło czy jakąś inną akcję w związku z protestami hodowców... wg. ewgt dziś miałą być decyzja...

Matif pięknie dziś odbił , a CBOT dalej w górę .

Panowie przestańcie wywozić na obniżce to ceny moment wrócą... po wysokich stawkach wysprzedane jest zboże którego nie mają pośrednicy - sprzedawali ile wlezie żeby zaczęło spadać na giełdzie - żeby nakupić realnego towaru "na panice"

Cargil na potęgę kupuje w Rosji po 853zł max, i co najciekawsze nie wiadomo co dalej z tymi zakupami się dzieje,  firma ta ma większościowy udział w europejskim rynku paszowo-zbożowym jednocześnie sami Rosjanie chwalą się dziś kontraktem z Egiptem na 6mln t pszenicy

• 0
Opublikowano

z branżą zbożową jest na odwrót jak  z paliwową, cena ropy wzrośnie, na cpn od razu podwyżka :D cena spadnie to nie widzą, w zbożu odwrotnie, wzrośnie to nie widzą, ledwo spadnie od razu do dołu :D

• Like 1
  • 0
Opublikowano
59 minut temu, wladirol napisał:

hala super ale nikt jednego nie liczy postawiłem hale 4 lata temu i zapłaciłem ok 40 % mniej niż miałbym ją postawić w 2020 roku tak wszystko podrożało.  3 lata na przechowaniu i podsuszeniu + idealne miejsce na remont maszyny + garaż dla sprzętu + ogromna powierzchnia dachu zbiornik  20000 litrów deszczówki do oprysku bardzo szybko się napełnia. co do cen to myślę że do końca tygodnia nie będzie śladu po piątkowych spadkach, tylko jedno mnie zastanawia bo jak w piątek były spadki na giełdach to już w sobotę spadki w skupach 🙂 Podkarpacie sparaliżowane takiego śniegu nie było u nas już wiele lat i do jutra ma sypać 🙂 nawet jak by dali 1000 netto to przez parę dni nikt nie dojedzie nawet Passatem 

ciekawy jestem czemu tak teraz poszła ta stal tak ostro w góre ? czyzby chcieli sie po koronawirusie odbic ? czy jaki inny czynnik ? 

• 0
Opublikowano

w zeszłym tygodniu przyjechal do sąsiada zlomiarz i za blachę ze stodolu ktora leżała w krzakach przez kilka lat zapłacił po 90gr/kg i to sam ladowal. Po covidzie gospodarka ruszy bo w końcu unia dala spora kasę do wykorzystania a Huty juz się suma na bum z tad te ceny

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v