Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, rocknrollnik1 napisał:

Ostatnio zrobiłem sobie taki rachunek sumienia i samych ubezpieczeń (krus,rzepak,maszyny itd) wyszło mi 20 tys zł / rok.Sam byłem w szoku. A co ja takiego mam ? niewiele.

też z leksza podliczałem jak mi 5 wychodziło końcem roku,

• 0
Opublikowano
11 minut temu, robercikj100 napisał:

radze siąść kiedyś z kalkulatorem w ręku i dobrze policzyć . no i nie powiesz mi ze na takich kosztach zawsze osiągniesz 8 t, już sama grzybówka to tylko 1 dobry zabieg za cene 250 zł gdzie na 8 ton trzeba raczej 3 razy pryskać

A czy ja napisałem że zawsze mam 8 ton ? Wyrażnie napisałem że plony mam od 6 do 9 ton . O grzybówce było tu już wałkowane dużo razy  , u mnie jest  250 zł , a że ktoś chce iść z duchem czasu i wybiera śor  premium za 700 -1000 zł/ha , to niech się póżniej nie dziwi że mu koszty rosną .

13 minut temu, soltys48 napisał:

to sie nie liczy podobnie jak ubezpieczenia

18 minut temu, Agrest napisał:

Ogólnie fajnie macie, bo nikt podatku do gminy nie płaci. Krus też rodzice opłacają?

mówiłem że mogłem coś pominąć . Wyliczyłem 2270 + krus + podatek - 180 + ubezpieczenie - 40 = 2490 + amortyzacja -  60 = 2550 zł/ha . Coś jeszcze ?

• 0
Opublikowano
21 minut temu, robercikj100 napisał:

radze siąść kiedyś z kalkulatorem w ręku i dobrze policzyć . no i nie powiesz mi ze na takich kosztach zawsze osiągniesz 8 t, już sama grzybówka to tylko 1 dobry zabieg za cene 250 zł gdzie na 8 ton trzeba raczej 3 razy pryskać

Otóż to,przyjdzie susza i z 8t,zrobi się 4,a koszty były na 8 i co wtedy.Wszystko łatwo liczyć,a pogoda weryfikuje

• 0
Opublikowano
6 minut temu, rocknrollnik1 napisał:

Ostatnio zrobiłem sobie taki rachunek sumienia i samych ubezpieczeń (krus,rzepak,maszyny itd) wyszło mi 20 tys zł / rok.Sam byłem w szoku. A co ja takiego mam ? niewiele.

A jeszcze trzeba na życie dla rodziny.Pora myśleć o jakimś dodatkowym biznesie, dopóki   są siły i chęci. SKS już blisko.

Dokkadnie. Amortyzacja budynków, sprzętu, przeglądy,  ubezpieczenia, podatki, ksiegowa, ubrania, klucze, sprzęt do garażu. Robi się ładna sumka...

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, rocknrollnik1 napisał:

A jeszcze trzeba na życie dla rodziny.Pora myśleć o jakimś dodatkowym biznesie, dopóki   są siły i chęci. SKS już blisko.

Ile masz tego ubezpieczenia maszyn . U mnie są 3 ciągniki  OC płace 180 zł , mając  30 ha wychodzi mi koszt 6 zł na hektar . Chyba że masz auto casco .

robercikj10

•  
  •  
  •  
Napisano 5 minuogólniewidzę ze przez te ceny pszenicy to niektórym popuszczają wodze fantazji, żeby nie było za rok płaczu jak pszenica będzie po 600

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano

w 2018 roku nakład na 8 ton a średnia z całego gospodarstwa 2,53t/ha. gleby od 3 do 5 z przewagą 3.

Pszenica może być i po 500 zł bo już tak było, popadnie susza, plony 3t i rok w plecy.

• 0
Opublikowano

Sam krus u mnie to 150zł do hektara.

Podatek rolny dla gleby 3a to 1,25* 120zł= 150zł.

W innych gminach spokojnie i 200 wyjdzie jak ktoś ma 2 lub 1 klasę. 

Ubezpieczenia oc, budynki ciągniki, auta, mienie. Niech będzie 5000/ 50 ha i już jest 100zł.

Więc ot tak z zaskoczenia jest 150+150+100= 400zł

Tego większość z Was nie policzyła.

A opłaty za telefon, Internet, przelewy bankowe? Tego już nie liczymy? To z drugiego etatu?

• 0
Opublikowano

za maszyny kupione 2 lata temu płacę ponad 2 tys , od spalenia,uszkodzeń ,kradzieży itp.Krus za mnie i żonę coś koło 6-7 tyś ,ciężarówka 1,6tys rzepak  6,5 tys.przyczepy i ciągnik też się parę stów nazbiera.

2 minuty temu, mysza103 napisał:

Ile masz tego ubezpieczenia maszyn . U mnie są 3 ciągniki  OC płace 180 zł , mając  30 ha wychodzi mi koszt 6 zł na hektar . Chyba że masz auto casco .

Przed chwilą, Agrest napisał:

W innych gminach spokojnie i 200 wyjdzie jak ktoś ma 2 lub 1 klasę. 

u mnie 3-4 klasa i prawie 200/ha płacę.

• 0
Opublikowano

Ale co ty ciężarówkę chcesz wliczać w koszt uprawy ha pszenicy . Krusu  płacąc za osobe 3500 to musisz mieć sporo ha , rozbij to sobie na ha i wyjdzie że za ha płacisz grosze . Za kombajn też płace auto casco 4000 zł/rok ale to nie wliczam w koszty bo w żniwa się gdzieś do sąsiada pojedzie pomóc 

10 minut temu, rocknrollnik1 napisał:

za maszyny kupione 2 lata temu płacę ponad 2 tys , od spalenia,uszkodzeń ,kradzieży itp.Krus za mnie i żonę coś koło 6-7 tyś ,ciężarówka 1,6tys rzepak  6,5 tys.przyczepy i ciągnik też się parę stów nazbiera.

• 0
Opublikowano

Z amortyzacji większość się śmieje.

Ale np magazyn na zboże 300000, amortyzacja po 30 latach. To daje 10000zł rocznie. Przy 50ha jest 200 do hektara .

Maszyny za 300000 na 15 lat i mamy kolejne 400zł do hektara.

Zawsze mnie śmieszyły wyliczenia podawane przez Odr-y. Ale czy tak rzetelnie licząc nie są bliscy prawdy?.

Czy firma też liczy sobie koszta tak jak rolnik, żeby był zadowolony że mu z ha dużo zostaje?

Przed chwilą, mysza103 napisał:

Krusu  płacąc za osobe 3500 to musisz mieć sporo ha , rozbij to sobie na ha i wyjdzie że za ha płacisz grosze . 

Krus 1900zł x 4/52ha  daje 146zł

Mało?

• 0
Opublikowano

I co,ta maszyna po 15 latach jest nic niewarta no chyba nie. Ciekawe co powiedzą na ten temat ludzie którzy kupili se 20 lat temu kombajn za 200 a on dziś jest warty 170

• 0
Opublikowano

Tylko ile mogłeś kupić 20 lat temu za 200 tyś a ile masz dzisiaj za te 170. Koszt amortyzacji jest faktem, jeśli go nie uwzględniasz to za 20 lat budzisz się z łapą w nocniku bo nie masz za co kupić drugiego ciągnika, a trzeba wymienić.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Z amortyzacji większość się śmieje.

Ale np magazyn na zboże 300000, amortyzacja po 30 latach. To daje 10000zł rocznie. Przy 50ha jest 200 do hektara .

Maszyny za 300000 na 15 lat i mamy kolejne 400zł do hektara.

Zawsze mnie śmieszyły wyliczenia podawane przez Odr-y. Ale czy tak rzetelnie licząc nie są bliscy prawdy?.

Czy firma też liczy sobie koszta tak jak rolnik, żeby był zadowolony że mu z ha dużo zostaje?

Krus 1900zł x 4/52ha  daje 146zł

Mało?

To ja mam krusu  4x 500 zł w zaokrągleniu czyli 2000 zł/rok na 30 ha to daje 67 zł na ha . OC budynków płace ok 500 zł , zależy gdzie się coś wytarguje , z tego trzeba by odliczyć dom , bo to nie koszt uprawy pszenicy . Więc gdy by to rozbić na ha to też dużo tego nie ma .  kupujesz pole , budujesz się , inwestujesz w maszyny  , więc sam powinieneś przyznać mi rację że masz na czysto więcej z ha niż najniższa krajowa . A nie jak tu co po niektórzy twierdzą że z 1 hektara nie da się uzyskać na czysto 2000 zł . Ja 3 lata temu z 30 ha kupiłem kombajn za 400 000 zł netto i spłaciłem już 300 000 zostały 2 raty po 50 000 czyli wychodzi mi po 100 000 zł spłaty rocznie i jakoś spinam budżet do kupy .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Aleja niemowie że nie jest faktem. Jak kombaj stracił 40tys na wartości w 20 lat to ten wspomniany traktor za 20lat niech straci połowę, ale nadal jest coś wart.liczenie w ten sposób to po prostu odkładanie na nowytraktor pod nazwą amortyzacji.wtedy pieniądze że sprzedaży traktora powinieneś doliczyć do zysku że pszenicy

Edytowane przez wieslaw
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał:

To ja mam krusu  4x 500 zł w zaokrągleniu czyli 2000 zł/rok na 30 ha to daje 67 zł na ha . OC budynków płace ok 500 zł , zależy gdzie się coś wytarguje , z tego trzeba by odliczyć dom , bo to nie koszt uprawy pszenicy . Więc gdy by to rozbić na ha to też dużo tego nie ma .  kupujesz pole , budujesz się , inwestujesz w maszyny  , więc sam powinieneś przyznać mi rację że masz na czysto więcej z ha niż najniższa krajowa . A nie jak tu co po niektórzy twierdzą że z 1 hektara nie da się uzyskać na czysto 2000 zł . Ja 3 lata temu z 30 ha kupiłem kombajn za 400 000 zł netto i spłaciłem już 300 000 zostały 2 raty po 50 000 czyli wychodzi mi po 100 000 zł spłaty rocznie i jakoś spinam budżet do kupy .

Wychodzi że z tych 30 ha robisz tylko na raty na kombajn . Albo robisz jeszcze że 200 ha usług. Bo nie wierze że z 30 ha mogłeś sobie pozwolić na kombajn za pół banki .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Coś się tam sąsiadom pomoże w żniwa  , ale masz rację , z tych 30 ha przez 3 lata spłaciłem 300 000 i jeszcze w rok muszę spłacić 100 000 i na spokojne życie wystarcza  . Co prawda mam zabezpieczony tzw, bufor na rok do przodu w razie jakiejś wpadki  , ale przez 3 lata nie musiałem z niego korzystać ,

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
  • 0
Opublikowano

Mysza103 gdzie druga cześć pracuję lub jesteś radnym albo innym co za frii ma kasę lub te 30 ha to twoje własne To który pod punk wybierasz bo wiesz US nie śpi 

• 0
Opublikowano (edytowane)

10 ha rzepaku 42 tony x 1600 -67200  zł , 20 ha pszenicy  ok. 140 ton x 800  - 112000 zł , dopłaty - 28000 zł . Razem - 207200 zł . Jakieś pytania ?

Ps. Na tyle będzie faktur jak skończę sprzedawać pszenicę 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v